Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přepychový lázeňský hotel je kulisou příběhu, v němž hlavní hrdina očekává nějaké rozptýlení i případný flirt - netuší ovšem, že dívka, která jej zaujala, se dostala na scestí. Opustil ji totiž dosavadní milenec, vypočítavý podvodník a lupič. Tento námět byl již v českém filmu zpracován pod stejným názvem Josefem Medeotti - Boháčem z roku 1926. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak to není, ale pár vtipných momentů se najde a někdy bych na to klidně koukl ještě jednou. Nejvíc pobavila scéna v závěru, kde pánové vysvětlují, jaktože se ocitli zcela bez peněz... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krásné. Mořská panna je výtečná společenská konverzačka cele stojící na třpytu Jiřiny Štěpničkové. Námět je shodný s mnoha globálními filmy, například Lady of the Tropics s Hedy Lamarr nebo Love Affair s Irene Dunne. Tento moderní přepis Štolbova secesního žertu je návratem k oblíbené historce, která zaujala už režiséra Medeotti-Boháče v roce 1926. Z této první adaptace přešla do nové pouze Růžena Šlemrová. Je skutečně cosi milého na tom sledovat roztomilé lásky her mezi Štěpničkovou a Veverkou a později rafinované bardámy Pleyovou a Prchlíkovou, které nejprve předvedly skvělé šaty a později i společenský fištrón. Žel, film je vysílán ze skutečně mizerné kopie a to mu ubírá na šancích více oslovit své publikum. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Václav Kubásek má na svém kontěslušnou řádku filmů, některé z nich jsou nadprůměrné, pár je jich podpůměrných ale většina se pohybuje v pásnu "neurazí, nenadchne". Nemyslím si, že by byl vyloženě špatným režisérem, má zvládnutý výběr i vedení herců, mezi jeho filmy se najdou i zajímavá témata. I když se na pár výjimek (Železný dědek) neřadí ke známým a často hraným kusům, mají v sobě jakousi dobráckou rozvernost. Mořská panna je postavená na výkonu hlavních postav, ty jsou provedený opravdu profesionálně. Vedleší role jsou obsazený také dobře obsazeny, ale žádná z nich divákům neutkví v paměti. Film je příjemnou komedií bez větších filozofických nebo morálních témat, byť je v sobě obsahuje. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Do galerie zapomenutých osobností českého divadla se postupem času propadl i dramatik druhé poloviny devatenáctého století Josef Štolba. Jeho hry vynikaly smyslem pro komiku a díky autorově notářské praxi často odrážely situace přímo ze života maloměšťáckých lidiček či nejrůznějších podvodníčků, šizunků a šejdířů. Konverzační fraška Mořská panna na plakátech uváděná jako "žert o třech jednáních" patří k nejznámějším. Často ji hráli zejména ochotníci a ještě v roce 1976 ji v pozměněné podobě a pod názvem Hurá do Paříže! uvedlo pražské divadlo ABC s Lubomírem Lipským v hlavní roli. Filmové adaptace pak existují dvě. Němá verze z roku 1926 se Sašou Rašilovem a herečkou exotického jména Lu de Val se bohužel nedochovala, zvuková z roku 1939 dopadla o poznání lépe. Z jevištní verze použili filmaři pouze tři hlavní postavy, děj situovali místo na palubu luxusního říčního parníku do prostředí lázní a lázeňských hotelů. Standardnímu hereckému obsazení dominuje nesmírně krásná a půvabná Jiřina Štěpničková, trojici starokomických přátel sehráli Bedřich Veverka, Jára Kohout a Vladimír Řepa. I dnes představuje tento film příjemné rozptýlení. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Opět naprosto profláknutá a zprofanovaná okoukaná Štěpničková - ale tady je snesitelná. Postava Šlemrové "funguje" v ději jaksi podivně/nedotaženě. Krátká a v našich filmech, bohužel, obecně velmi vzácná přítomnost herečky světového formátu, Míly Pačové, zvedá tenhle dryják o level výše! ()

Kloboucek75 

všechny recenze uživatele

Vladimír Řepa jako milovník ? už jsem viděl všechno . Podívám se kdy se narodil a 1900 ,takže tento strýc prvorepublikových filmů je mladší nežli Oldřich Nový nebo Otomar Korbelář o 1 rok.  Film jako takový  bez zápletky , a naivní kulisy moře v restauraci .. ()

Reklama

Reklama