Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z prvních partyzánských filmů vznikl těsně po válce a vypráví o protinacistickém odboji v předjaří posledního válečného roku. Němečtí zlosynové zuřivě pátrají po svých odpůrcích, vyhrožují vesničanům, kteří pomohli sestřelenému pilotu vyslaného z Anglie. Jenže i v českém prostředí se rozmáhá podezírání, kdosi se totiž snížil k udavačství. Popisně, neobratně vyprávěná a dnes již naivní historka je ovšem cenným dokladem o stavu zvoleného žánru těsně před tím, než jej ovládla komunistická ideologie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle se dívejte nahatý, protože napětí se každou minutou stupňuje a je naprosto zbytečný si přidělávat špinavý prádlo, jen kvůli propocenému zážitku z filmu. Spíše než o osud letce jsem se bál o osud krejčího potažmo celý vesnice. Náckové, aby dosáhli svého a vypátrali nejdříve partyzány a posléze letce nasadili na obyčejné vesničany psychický teror, ostatně nic jinýho ani neuměli u kterýho se nikdy něvdělo jak kdo zareaguje, tedy až na některý zdejší uživatele, kteří samozřejmě předvídají úplně všechno. Herecké výkony ustupují na úkor příběhu a to je jen dobře. Hodně se mě líbila ta Terezka, myšleno z klučíčího hlediska, ale v těchto ročnících naší kinematografie se nevyznám, tak bohužel ani nevím kdo se mě vlastně líbil. Závěrečný krátký střet partyzánů a nácků hodnotím s ohledem na tehdejší dobu taky velmi vysoko a vůbec, celý naprosto apolitický válečný film mě po všech stránkách velmi mile překvapil. Jo a uživateli Rodriguez, nazývat komunistickou "ideologickou fraškou" film, kde hlavním hrdinou je stihač RAF, to se ti fakt povedlo, ty zmrzlináři bláznivej. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů na téma československý okupační film, konec války, partyzáni...Předtím třeba Hrdinové mlčí, Muži bez křídel, Nadlidé nebo Velký případ vše taktéž rok 1946. Tehdy ještě těsně před tím, než jej ovládla komunistická ideologie. Ve filmu se poprvé objevili břatři Lipští v rolích starostových synu (Gustav Hilmar), tehdy ještě bez nějakého většího přínosu pro film. Z ostatních herců mě zaujali především tvrdý a velice přesvědčivý SS-man v podání Miroslava Homoli. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V horách duní má oproti novodobějším válečným filmů tu výhodu, že všichni tvůrci měli válku zažranou pod kůží a zachycuje skutečný stav českého prostředí bezprostředně po válce. Pro Enšpígla: Terezku hrála Marie Vášová. Pokud jsi myslel Jelenu, tu hrála Eva Klenová. Pro Rodrigeze: V roce 1946 komunisté získali ve volbách 38 % hlasů, rozhodně se nedá mluvit o tom, že by v té době nějak výrazně ovlivnili filmovou tvorbu. Komunistická ideologie se podepsala na řadě českých filmů a mnoho jich pohřbila svoji nesmyslnou cenzurou, ale to bylo o pár let později - zrovna tento film mezi ně nepatří. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Průměrná partyzánština natočená rok po válce. Bohužel hodně bojových scén se odehrává potmě a není v nich moc vidět. Jinak obsahově taková klasika, ale odsýpá to dobře a celkově nijak neurazí.55% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na filmu je dobré, že není prosáknut komunistickou propagandou. Pravdou také jest, že nevtíravou formou poskytuje zajímavou ilustraci, čerpající z doby tehdejšího života. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zub času už nahlodal hodně. Atmosféra jak u starých filmů pro pamětníky (aby taky ne, vzhledem k roku vzniku), ale válečné napětí nějak ne a ne se dostavit, asi jako kdybych se díval na noční verzi Dařbuján a Pandrhola. S kolegou Enšpíglem propocené svršky nesdílím. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Takové docela průměrné válečné drama. Nic moc herecké výkony a všechno dopředu lehko předvídatelné. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Partyzánské hnutí je ve filmu oslavováno a jsem rád, že se tady na něj nezapomnělo, páč v novějších filmech si na ně málokdy vzpomenou. 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Diky dobe nataceni si film drzi velmi dobrou atmosferu a ma i solidni vypravu. Jen si nejde nevsimnout az moc naivniho chovani vetsiny obyvatel vesnice. Podle me zbytecne zidealizovane, ale svou hodnotu film ma... ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Komunistickými pařáty neposkvrněné dílo zachycující poslední dny války na moravské vesnici. Postava sestřeleného pilota RAF dokazuje, že film se ještě v době vzniku vyhnul bolševické propagandě. Takových snímků je bohužel málo, musíme si jich vážit. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film režiséra Kubáseka bol natočený tesne po skončení vojny.  Scenár sa snaží poukázať na charakter ľudí , ktorí zažili vojnu.  Veľké role vo filme dostali Jaroslav Prúcha  a Miroslav  Homola...  Filmu dávam  60%.. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Taková hezká pohádka z roku kdy se na étos partyzánů teprve filmový žánr učil pohlížet reálným pohledem, a než se to naučil poznamenala ho komunistická propaganda. Významný snímek už tím, že do moravské vesnice spadne letec ze západu, nikdo si tam nesoudruhuje a vesnice drží pospolu jen proto, že se ty rodiny znají staletí. Svým způsobem unikátní film, který nebyl ještě poznamenán komunistickou režijní diktaturou a mohlo se tak stát, že v Československu vznikl film, který sice pohádkově líčí partyzány a odboj jako něco čemu se 100% za okupace dařilo, ale bez rudého chování a tím je to hezký film. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak partyzáni zachránili od vyhlazení vesnici, kde se ukrýval letec, který havaroval v blízkém lese. Z hlediska reality to možná bylo trochu ujeté, protože těch zabitých partyzánů, natož místních, kteří se chopili zbraně, bylo setsakramentsky málo, ale vlasdtní zpracování, režie i herecké výkony byly výborné a nechávám plných pět hvězdiček az film, ktgerý jsem snad nikdy neviděl. ()

Carbo 

všechny recenze uživatele

Velice hezky zpracovaný film o boji proti fašismu, o posledních dnech války a osvobození vesnice. Líbilo se mi že se zde objevilo téma letců jako hrdinů což po únoru už bylo nepřijatelné. ()

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Úděs. Snad nejhorší válečný film čs. a možná i světového kina. Pohádka pro debily. Totálně nereálné, tj.filmové chování obyvatel vesnice vůči někomu, kdo je zachrání od smrti=že by snaha o zesílení už tak nemastné neslané zápletky? Němci vykresleni jako idioti, jejich filmové chování je zcela mimo mísu=v reálu by za podobné situace vesnice skončila jako Lidice. Angličtí "osvoboditelé" létali po jednom?  A sestřelený letec se ubytuje ve vesnici plné Němců jako by se nechumelilo. ...A nevím, proč se vypláchnuté mozky a anti-rudí d´ábli tolik diví a považují za nespravedlivé a nesvobodné, že komunisté RAF-letce (právem!)  v lásce zrovna neměli = antirudoši totiž rádi zapomínají na důležité věci, které jim nepasují do jejich anti-rudé  špinavé propagandy = zde na mnichovskou zradu (30.září 1938) a na to, že RAF-letci vlastně sloužili zrádcům a na vítězství nad fašismem se podíleli, na rozdíl od Rudé armády, jen minimálně= nebýt RA a miliónů ruských obětí, vládl by tu dnes fašismus, Slované by byli vyhlazeni nebo otroky a fašisté by pro zábavu lapali RAF-letce na mucholapky jako obtížný hmyz! ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Zase jeden Němec, který byl na vojně maximálně u skautů hlídá opuštěný most. Most měl tu smlůlu, že byl postaven nedaleko obce Habrová - vývozního artiklu odboje proti okupantům, vybroušeného diamantu na mapě Protektorátu v kolonce vzorná partizánská obec - symbol odporu obyčejných chalupníků proti po zuby ozbrojené armádě. Ve vesnici se nachází obrovské skladiště zbraní (chybí už jen tank), spojenečtí letci jsou zde k nemalé radosti pohledných děveček jako doma. Co se týče herců: šéf SS Homola mluví úplně jako Štěpánek. Průcha je z Němců vysmátej. Hospodskej - kolaborant (Řepa) trochu podivně vystupňuje své udavačství na samém sklonku války. Asi čeká že ho Němci s sebou vezmou za kopečky. 50 % ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Docela solidní počin na to, že film byl natáčen bezprostředně po válce, kdy chyběl historický odstup a kdy ho logicky ovlivnila ještě silná euforie z konce fašistické poroby, což se samozřejmě podepsalo i na poněkud naivním černobílém ztvárnění charakterů postav. Zároveň se ale na něm ještě nemohla naštěstí podepsat ani o něco pozdější vítězná ideologie, takže snímek netrpí vysloveně propagandistickým zkreslováním, které se později do válečných filmů promítalo a promítá vlastně i dosud, jen v opačném gardu, pokud pominu krátké období pražského jara a např. vynikající film Nebeští jezdci. S přihlédnutím k dobovému kontextu se proto kloním nakonec ke čtyřem hvězdičkám. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

HLASKA: Takhle bych ty šaty chtěl. Nó, ty by ti slušely jak praseti sedlo. Velmi dobrý film, do kterého se vešla i trocha legrace. Ta je prezentována občasnými hláškami Skývovými. O nářečí se již ani nebudu zmiňovat. Dobře strávený čas. ()

Související novinky

Lubomír Lipský 1923 - 2015

Lubomír Lipský 1923 - 2015

02.10.2015

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. Pelhřimovský rodák, syn cukráře a nadšeného ochotníka, tíhnul k divadelní múze již odmala. Po maturitě na gymnáziu se podílel na vzniku Dramatického studia… (více)

Reklama

Reklama