Reklama

Reklama

Suburra: Krvavé předměstí

(seriál)
  • Itálie Suburra: La Serie (více)
Trailer
Itálie, (2017–2020), 19 h 29 min (Minutáž: 40–63 min)

Předloha:

Carlo Bonini (kniha), Giancarlo De Cataldo (kniha)

Hudba:

Scott Morgan

Hrají:

Filippo Nigro, Francesco Acquaroli, Alessandro Borghi, Adamo Dionisi, Giacomo Ferrara, Claudia Gerini, Eduardo Valdarnini, Francesco De Rosa (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V roce 2008 se spor o pozemky v přímořském městečku nedaleko Říma proměnil na smrtící bitvu mezi organizovaným zločinem, zkorumpovanými politiky a Vatikánem. (Netflix)

Recenze (36)

Happens 

všechny recenze uživatele

První dvě řady byly boží. Totální nářez v podsvětí Říma. Ani si seriál nesnažil hrát na Gomorru. Jel si svoje intrikánství, víc sahal do politiky a církve. Všechno s napětím, nábojem, přiměřeně celkem, až do momentu třetí série. Studie hlavních postav nabírá na obrátky, změny jsou uvěřitelné, ale ten konec? Seriously? O čem bude čtvrtá řada? U Odinových krakvců... ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Celovečerní Suburru považuji za jeden z filmů dekády, seriálovou podobu Gomorry zase za jeden z nejlepších seriálů vůbec. A tento seriálový prequel odehrávající se během tří týdnů výše uvedené kombinuje a to od tvůrčího týmu celovečerní i seriálové verze Romanzo Criminale. Proč to však komplikovat a rozepisovat, když to lze vyjádřit stručně a jasně; tohle má veškeré předpoklady být právě novou Gomorrou. A v zásadě se dá říci, že to tyto předpoklady naplňuje. Zvlášť když jí to nekopíruje, ale jde si to vlastní cestou vyšlapanou právě celovečerní Suburrou. Zaměřuje se to tedy na komplexní (jestli se vám narativních linek ve filmu zdálo příliš, tak tady jich je v jedné každé epizodě ještě více; a všechny fungují samostatně i jako nedílná součást mozaiky) a syrový vhled do mafioánsko-politicko-církevní odvrácené tváře Říma; od naprosté spodiny mafiánských podržtašek až po politické špičky. Jediný větší zádrhel je obsazení některých rolí, kdy několik málo protagonistů své party nezvládá. Což bije do očí o to více, o co si to ti ostatní dávají levou zadní. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Původní, filmovou Suburru si pamatuju jen velmi matně, ale vím, že to byl neskutečný nářez. Chápu, že některé věci, herce i konec udělali tvůrci jinak, což vlastně vzhledem ke druhé sérii ani dost dobře jinak nešlo, ale s čím jsem měl já osobně největší problém, to byl fakt, že jsem se v ději místy ztrácel. Kvůli tomu jsem taky několikrát měnil hodnocení, ale poslední dva díly mně utvrdily ve faktu, že ta trojka by asi byla moc málo. Není to nejlepší seriál na tohle téma, co jsem viděl, na druhou stranu, drtivou většinu ostatních strčí hravě do kapsy. Tak proč tomu nešoupnout čtyři hvězdy. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

filmovou Suburru považuju za jeden z nejlěpších evropských filmů posledních let,tudíž nebyl důvod se netěšit na tu seriálovou,navíc v produkci Netflixu,který zřídka kdy sáhne vedle.Těsně po shlédnutí posledního dílu musím ale uznat,že tentokrát to není až tak trefa do černého.Jsou tu sice známe postavy,děj je taktéž známý,nicméně dohromady to úplně nefunguje jak by mělo.Je tu sice mnohem víc prostoru pro jednotlivé figury,emoce tu jsou také (i když pro mě méně uvěřitelné než ve filmu),ale jinak za mě seriál bojuje se spoustou hluchých míst a působí někdy až nepříjemně roztahaně,skoro až nudně.Pro mě osobně tedy spíš zklamání.Seriálová Suburra není vyloženě špatná,každopádně mnohem raději sáhnu po té filmové a od Netflixu po jiné sérii...60% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý prináša toľko krvi, špiny, korupcie a intríg, koľko len zvládnete uniesť. Pre diváka sú postavy dobre zapamätateľné, lebo sú vykreslené s výrazovou presnosťou nielen čo sa týka vyjadrovania, ale aj charakteru, štýlu obliekania, či áut, ktoré sú pre nich typické. V podstate je nosnou konštrukciou päť postáv – Samuraj a traja „kamaráti“, ktorí by inak o seba nezavadili, ale zblíži ich napojenie na Samuraja. Predstavujú rodiny, na ktorých čele stoja alebo by chceli stáť: Aureliano Adami, Spadino Anacleti a tretí - Lele Marchilli (ktorý by mal byť na opačnej strane barikády, je synom policajta). Svet politiky reprezentuje  Amedeo Cinaglia a je ako chameleón, môžete od neho očakávať hocičo. Celý dej vás upúta a bude držať v napätí, nie je toho veľa, čo môžeme autorom vyčítať – snáď: niekedy sa myšlienka - motív omieľa viackrát a vy si uvedomíte, že ste túto vetu už počuli. Niektoré nápady Aureliana a Spadina sú priam naivné, ale možno to bude mladým diváčkam sympatické. Tretia séria bola o triedu slabšia, hoci sa všetko vyjasní. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem všetkým seriálom, ktoré sa hrajú na skvosty, či super cool, keď im už predchádzal film, podľa ktorého sú natočené/rozťahané/rozkymásané/skysnuté/prifarbené/nudné/hlúpe/zbytočné... Suburra bola fajn, ale extra ma neoslovila, toto je nejaké podivné hranie sa ňu čiže ešte menej... ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Italové umí organizovaný zločin jak v reálu, tak hlavně poslední dobou na plátně. Seriál stejného ražení jako Gomorra a filmový jmenovec. Není zde jediná kladná postava, jen větší a menší zmrdi, kteří se řítí ke své neodvratné zkáze. Na začátku jsem měl pocit, že už jsem za poslední dobu italských mafiánských seriálů přesycen. Ten pocit odezněl a já se zase nechal vtáhnou, do téhle krvavé a špinavé jízdy, ve městě které nikdy nespí. 4,5* pod druhé sérii jdou s celkovým hodnocením na 4* ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie je to Gomorra, kde rozvoj postáv a boj o moc prebiehal v atraktívnejšom a lepšie natočenom prostredí. Seriál nevyužíva epizódne postavy ako Gomorra. Pozitívne je, že vďaka málu sledovaných postáv a ich neustálej konfrontácii vzniká napätie, lebo skoro na každej divákovi záleží. Avšak, v porovnaní s Gomorrou: Sara je silná postava, ale nie je to Patrizia so zradou číhajúcou za pätami a neustálym hraním dvoch úloh, pričom ani jednu nechce zradiť. Hlavná trojica je fajn, získa si divákov, najmä mladých, ktorí hľadajú ešte svoju cestu životom. Nerozširujú svoju moc na úkor niekoho zo svojej trojice, a tak napätie medzi nimi nie je až také výrazné ako z charakterovo silnejších postáv v Gomorre, ktoré si väčšinou dávajú pozor aj na priateľov. Najvýraznejší je Aureliano, ostatní dvaja sa nechytajú. Síce je Aureliano kultovou postavou, ale Ciro, Gennaro, Pietro, Conte alebo snáď všetci bossovia a podbossovia z Neapola, ako aj iných miest z Gomorry snáď s výnimkou Patrizie a Blue Blood, by sa ho zbavili spôsobom, že by ani okom nestihol mrknúť. Taký nepomer kvalitných postáv si divák oboch seriálov musí zreteľne všimnúť. Gomorra má navrch aj gýčom, ktorý vyvoláva zmes hnusu, krásy a zároveň mrazivej drámy, kým Suburra toto nemá. Rómsky gang sa na tomuto nevyrovná. Ak si mám zobrať pre oba seriály porovnanie z vojny, Suburra je pitie čajíčku v kancli generálneho štábu, kde postavy prežívajú akoby zázrakom, kým Gomorra svoje postavy vystavuje prudkej guľometnej paľbe, kde ostreľovaným vojakom dochádza munícia, zdravie, aj triezvy rozum, a musia tvrdo a nekompromisne bojovať o každý meter svojho postupu, pričom často musia zradiť jeden druhého, aby prežili. Seriál Suburra v porovnaní s filmom: Seriál je viac o vysvetľovaní motivácií postáv a ich vývoji, čo je dobre, pričom oproti filmu niektoré pridáva. Film však boduje s 8 a M83, čo robí atmosféru, akú seriál nemá. Avšak, boj mocných cez intrigy v prospech vlastného profitu bude vo fikcii baviť snáď vždy a seriál ponúka kvalitu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Italská mafiánská jízda od Netflixu, která je víc derivátem celovečerní Suburry (2015) než dvojčetem seriálu Gomora, který je u mne na prvním místě moderních gansterských filmů. Zatímco Gomora je komplexní ( více postav, více zápletek, pohled na věc jako celek) tak seriál Suburra je o jednom malém incidentu ( trio hrdinů začne vydírat kněze, který zkolabuje na gruppen sex party), který vede linkou k miliardovému mafiánskému projektu v Osti ). Technicky skvělé, způsob vyprávění perfektní rozpočet výživný, obsazení převzaté z celovečerního filmu. Hvězdy dávám za pozitiva: 1) námět a způsob vyprávění 2) trio hrdinů vykresleno perfektně - každý jiný ale spojuje je to, že jsou outsideři ve svých rodinách 3) Řím jako z cestopisu 4) nahota - absolutně přirozená, postavy Isabelle ( Lorena Cesarani ) a cikánská nevěsta Angelica ( Carlotta Antonelli ) full nude scény no problem ( to se v český televizní tvorbě může jen nechat zdát) ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Zasrané charaktery všech postav jsou naprosto dokonalé. Na nikom nezůstané nitka suchá, na každém kousek špíny ulpí. Samuraj je ještě výraznější postavou než ve filmu a pro mě hlavní postava seriálu Aureliáno, by za mě mohl hrát i i šíleného Římského císaře. Emoce ve filmu jsou, jen jsou temné, zkažené a devastující. Nádherný seriál, který krásně vykresluje lidskou přirozenost, která pokud jde o peníze, neštítí se ničeho. Atmosféra je podmanívá, fascinující. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Vychádzajúc z veľmi kvalitnej rovnomennej snímky (jedna z vôbec najlepších za posledné roky, o to viac zo subjektívneho hľadiska, keďže mafiánske filmy priam zbožňujem) to tento seriál - čo sa týka očakávaní - rozhodne nemal ľahké, kvalitatívne nároky divákov boli pochopiteľne vysoké, nuž a karty určite mohla zamiešať aj neúčasť Stefana Sollimu (režiséra stojaceho či už za spomínaným východiskovým filmom, alebo aj za megaúspešnou Gomorrou, s ktorou bude tento seriál takisto dozaista porovnávaný). A ako to dopadlo? Musím sa priznať, že po zhliadnutí prvých zopár častí som mal značne zmiešané dojmy, stále mi tam niečo nesedelo/vadilo/chýbalo, nemohol som si tak úplne zvyknúť (prišlo mi to pomerne výrazne inakšie). Či už na niektoré nové postavy (ktoré, a to považujem za najväčší problém celej tejto série vôbec, boli stvárnené značne nerovnomerne, niektorí zúčastnení po stránke hereckej výrazne zaostávali), na niektoré dejové linky (tá nesúrodá trojica, ktorej konanie miestami pôsobilo skutočne bizarne, nuž a "nováčik" Lele to pri zvyšných dvoch herecky nie vždy zvládal...), atď. Ako ale časti pribúdali a prehuplo sa to do druhej polovice, začínalo sa mi to páčiť stále viac a viac, nuž a záverečné 2-3 časti boli priam výborné (a pripravili naozaj skvelú pôdu pre ďalšiu sériu). Čo sa týka obsahovej stránky, nechcem sa príliš rozpisovať a rozoberať jednotlivé dejové línie, nech nikoho nepripravím o prekvapenia, snáď ale nie je žiadnym tajomstvom, že do veľkej miery sa to opäť točí okolo pozemkov na pobreží Ostie, podobne ako aj vo filme, nuž a opäť sa dočkáme ako mafiánskych klanov, tak politických intríg, prepojenia na cirkev a Vatikán, a takisto rôznych "developerov" či postáv z okrajových periférií, a to všetko v zaujímavej spleti osudov. Ako som už načrtol, niektoré dejové línie sa mi páčili viac, niektoré menej, nuž a rovnako som to mal i čo sa týka jednotlivých postáv, antihrdinov. Najviac sa mi "pozdávali", respektíve ma svojim stvárnením presvedčili prevažne "starí známi" z filmu, či už ústrední predstavitelia rómskeho klanu Anacleti, no najmä - a to by som rád zdôraznil (!!!) - Aureliano Adami, alebo ak chcete, (budúci) Numero Ocho. Ten tu síce ešte nemá onu ľahko zafixovateľnú vizáž, je to ešte len, dá sa povedať, akýsi drzý sebavedomý mladík nerešpektujúci autority a vyrábajúci problémy kde sa len dá, no treba uznať, že daná postava (a teda jej stvárnenie Alessandrom Borghim) je z celej tejto série jednoznačne najvýraznejšia a najcharizmatickejšia. S trochou zveličenia sa dá povedať, že si Borghi celý tento projekt ukradol pre seba, čo sa mimochodom nestalo po prvý raz, nakoľko niečo podobné sa opakovalo či už pri filmovej Suburre (i keď tam to nebolo ešte tak do očí bijúce) alebo trebárs aj pri menej známom kúsku Anni rapaci. Nuž, rozbehnuté to má slušne, a osobne si myslím, že ho v blízkej budúcnosti čakajú ešte veľmi zaujímavé ponuky (ako tu už niekto trefne poznamenal, daný herec by si pokojne mohol strihnúť i rolu šialeného rímskeho cisára - pristala by mu priam perfektne). Aby som ale prešiel i k onomu porovnávaniu, kvality filmu to rozhodne nedosahuje (a to najmä z dôvodu nekonzistentnosti jednotlivých častí, kde najmä prvá polovica má kolísavú kvalitu a z času na čas tomu chýba tempo, sú tam občasné výkyvy, v polovici druhej je to už výrazne lepšie a chvíľami sa to na onen film veľmi solídne doťahuje), nuž a na Gomorru ešte taktiež bude musieť trošku "vyrásť", nakoľko tá je ešte stále minimálne o level vyššie, je komplexnejšou a celkovo obsahovo hutnejšou / remeselne lepšie spracovanou (a teda si naďalej drží status talianskeho topseriálu). Ale ako vravím, seriálová Suburra to má rozbehnuté vskutku chválihodne, verím, že do budúcna sa to ešte zlepší (aj keď počet sérií bude vzhľadom na časovú nadväznosť s filmom ohraničený na predpokladám 2, prípadne nanajvýš 3, uvidíme). 85% () (méně) (více)

tragicus 

všechny recenze uživatele

Formálně la serie zdaleka nedosahuje kvalit filmového zpracování, a tak zůstává někde na úrovni seriálové Gomory, což ale v žádném případě není málo, prostě jen jí chybí ten uchvacující wow efekt filmu s v pravdě apokalyptickou atmosférou. Některé momenty viděny právě optikou filmu nedávají úplně smysl, na druhou stranu díky většímu prostoru jsou postavy snad trochu živější, potažmo má dívak více času k emociální investici. A skladba ze závěrečných titulků pak byla vždy kladivem, jež udeřilo třešničku na dortu. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já bych tento seriál shrnula asi tak, že od dob velké říše Římské se vlastně nic moc nezměnilo...Řím to jsou patricijové a plebejci...politici a zločinci...děvky a kněží...Přesto je to nádherné město a seriál ukazuje i jeho temné stránky...A je to prostě boží nebo božské?!...Za mě 100% ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Za vykresleni zakulisnich machinaci, moci, ovlivnovani verejnosti a dopadu na lidskou individualitu (dale za hudbu) nelze jinak nez plny pocet. Za tu jistou steretypnost prakticky vsech schuzek/stretnuti, dlouhych pohledu a obcas i herecky vykonu strhavam. ()

Caaslav 

všechny recenze uživatele

Filmová Suburra je o 2 parníky popředu oproti seriálu. Hlavními nedostatky krom roztaženého děje, jsou o 2 třídy horší herecké výkony, takový numero ocho byl ve filmu jednak stylovejsi, ale hlavne byl i uvěřitelnější....tady tenhle aureliano lavíruje na pomezí fracka a fracka s velkým egem...a příkladů by se dalo najít více. Zatímco film jsem viděl několikrát tak tenhle seriál vím že si už nepustím... ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Nevěřím,že je mafie v Římě řízená takovými mamlasy jako v první sérii. :))) Zápletka s migranty,kterak jsou ti hodní hoši zneužíváni a neprávem obviňováni z nekalostí, mě jediná dost pobavila. Bylo to v druhé sérii velmi úsměvné. Bezbřehé plácání se v hnoji naštěstí vynahradila 3. série na 100%. (Nechápu vysoké hodnocení prvních dvou sérií, které jsou velmi nudné, překombinované a děj směřuje někam, aniž vlastně ví kam.) ()

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I seriál se provedl. Jen ve srovnání s filmem tu není nic, co by upoutalo větší pozornost. Což i tak tento seriál staví na špičku pelotonu a v oblasti politického thrilleru to platí dvojnásob. Zde se staví na obrovské tradici (korupce, prolezlá státním aparátem, mafie), jehož základy položila italská tvorba již na přelomu 60/ 70.let (např. i dnes mrazivé Vyšetřování skončilo, zapomeňte). Naprosto precizně vidíme důvody, proč se mafii daří, jak lze snadno přestoupit na druhou stranu a jak je snadné zabíjet pro pár miliard. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série dobrá a za 80%, druhá ještě lepší, za 90%. Chaos, kde se o moc v Římě mlátí politici, duchovní, policie, mafie italská, mafie cikánská a všichni, kdo by to rádi taky zkusili. Po čase trojka - hodně jiná, ale díky za ni. ()

Reklama

Reklama