Reklama

Reklama

Jim a Andy: Život po životě

  • USA Jim & Andy: The Great Beyond (více)
Trailer

VOD (1)

Recenze (40)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jim Carrey šiel v rámci príprav na rolu Andyho Kaufmana na hranu psychického zdravia a to všetko zaznamenali na kameru Kaufmanoví najbližší spolupracovníci Bob Zmuda a Lynne Margulies. Pásky 20 rokov ležali v trezore, aby konečne na svetlo sveta prišiel finálny "Andyho" vtip, kedy Jim Carrey odmietal odísť z role a v duchu štýlu Andyho Kaufmana napálil celý štáb a všetkých okolo. Ultimatívna povinnosť pre všetkých fanúšikov Man on the Moon/Andyho Kaufmana/Tonyho Cliftona/Jima Carreyho. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejen film o vzniku Muže na Měsíci, ale také fascinujíce studie metodického herectví dovedeného do krajnosti. Jim Carrey, jehož mluvící hlava tvoří společně s dosud nezveřejněnými záběry z natáčení základ dokumentu, velmi otevřeně vypráví o tom, proč pro něj v dané fázi kariéry bylo tak důležité přivést k životu Andyho Kaufmana a jak jej daná role proměnila. Na jedné straně je překvapující, že Miloš Forman (kterého Carrey mimochodem dokáže skvěle imitovat) představitele hlavní role, který byl osinou v zadku par excellence, nenahradil někým kontrolovatelnějším. Zároveň je možné, že kdyby Carrey neprodělal transformaci v Kaufmana/Cliftona a zpět a nepoznal díky tomu plný rozsah svých hereckých schopností, dodnes bychom jej znali jenom jako legračního magora s gumovým obličejem, ne jako citlivého a přemýšlivého herce. Resp. tohle je "poučení", které bychom si z dokumentu podle toho, kterou linii nejvíc akcentuje, měli odnést. Jako životopis rozkrývající life-changing období v životě Jima Carreyho ten film, snažící se současně upozorňovat na paralely mezi oběma komiky a pravidla filmového marketingu (záběry Carreyho zbaveného pout původně vznikaly pro EPK), funguje nejlépe. Věřit tomu můžete, ale taky nemusíte. Jako čemukoliv spojenému s Kaufmanem/Cliftonem. 75% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I understand… I *guess* I undestand what he´s doing, he is wanting to be so in character. Po léta pečlivě budovaná i udržovaná do morku kostí ryze kaufmanovská (ne)mystikace skrze metodické herectví dovedené ad absurdum; Jim Kaufman a Andy Carrey jsou naprostí magoři. V tom obdivuhodném slova smyslu i tom doslovném, kdy být s ním/nima na place, tak ho/je zabijete po jednom dni. Zdaleka nejlepší (ne)film o filmu, který kdy uvidíte. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Formanův film (ale opravdu jen natěsno s Přeletem) si zaslouží také pořádný dokument. Ten sice není tak svižná pecka, jako třeba ten nedávný o Spielbergovi, nebo o Beatles, ovšem ten zdrojový materiál stojí rozhodně za to. A bez Jima Carreyho jako průvodce by to snad ani nemělo smysl, takže velký palec nahoru. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Jim Carrey je tak trochu magor, ale zatraceně zábavný. V tomhle dokumentu vidíme, jak se transformuje do Andyho Kaufmana a opravdu věří, že je částečně v něm, což ale nakonec vyústí i ve velmi zajímavé dramatické scény. Tahle proměna je totiž terapeutická nejen pro Carreyho, ale i pro jeho okolí, ať už jde o herce, štáb či blízké samotného Kaufmana. Řekl bych, že Carrey přestřelil, když se snažil imitovat Kaufmanův vztah s wrestlerem tím, že ho neustále během natáčení provokoval, ale nakonec se mu alespoň díky tomu podařilo docílit reálného znovuztvárnění Kaufmanovy epizodky, kdy před médii přeháněl své zranění. Jim Carrey prožil v životě hodně těžkých věcí, které se podepsaly na jeho psychice (např. jeho bývalá přítelkyně spáchala po rozchodu s ním sebevraždu), takže v dokumentu ho teď vidíme v jeho přemýšlivé fázi (kterou teď, v roce 2020, dal alespoň částečně stranou). "Guru" Jim s šedivými vousy není žádný otravný ezoterik, ale velmi zábavný a působivý filozof, který se skvěle hodí jako komentátor k tomuto dokumentu. Jsem jinak velký fanoušek původního filmu Muž na měsíci, Carreyho obdivuju (i když s ním ne se vším souhlasím), a tak byl pro mě tenhle film velkým zážitkem. (9/10) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Komu se líbil Muž na měsíci alespoň z poloviny tak jako mě, tomu mohu zaručit, že si na tomto dokumentu vyloženě smlsne. Za to bych dal svých 20 čísel do ohně. V dokumentu někdo pronesl, že se ten skutečný film odehrával v zákulisí a po zhlédnutí člověk musí skoro až souhlasit. Carrey se ponořil do své role naprosto dokonale a bez veškeré nadsázky se stal Andy Kaufmanem. Obdivuji svatou trpělivost Miloše Formana, když musel s takovým materiálem celou dobu pracovat. Nejvíce se mi líbilo, kterak celou dobu vysíral toho wrestlera. Docela mě zaskočila Carreyho nynější podoba a životní filosofie. Nikdy bych jej netipoval na velmi inteligentního a velmi uvědomělého člověka kráčejícího po správné duchovní cestě. Velmi podařený dokument v každičkém coulu. Dokonalé dokreslení Andyho Kaufmana. [90 %] ()

Janek 

všechny recenze uživatele

VYNIKAJÍCÍ dokument, mohl bych na to koukat tři hodiny, Carrey je mimořádně vědomý člověk, ošlehaný depresemi, avšak na dobré cestě. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

o natáčení Muže na měsíci se toho sice tolik nedozvíme,zato se dozvíme,jak ono natáčení fungovalo pro Jima Carreyho jako terapie.Vždy jsem svým způsobem obdivoval a asi vždy budu tu schopnost herců ponořit se do postavy takhle extrémním způsobem a v tomhle případě má můj obdiv i Miloš Forman,protože mu z toho nehráblo.To,že Carrey není jen extrémní magor pak není žádné tajemství a osobně ho mám moc rád i v těch vážnějších polohách.Tady se navíc to jeho nevlezlé filozofování moc dobře poslouchá...80% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o natáčení filmu Muž na Měsíci. Bohužel film samotný jsem ještě neviděla, ale dokument mě na něj nalákal. Líbilo se mi, že se v dokumentu Jim vyjadřoval ke stylu svého hraní. Dokážu si živě představit, jak všichni museli být zaskočení, když na plac přišel Jim jako Andy a byl Andy do konce natáčení. Miloš Forman se s tím srovnal a přijal to, jak to Jim chce hrát, myslím, že většina režisérů by tak shovívavá nebyla. Na dokumentu mě mrzí, že tam nebyl více ukázaný život Andyho Kaufmana, vše vidíme pouze prostřednictvím natáčeného filmu nebo samotných scének. To byla podle mě velká škoda. Po shlédnutí bych klidně brala dokument o životě Jima Carreyho celkově, nejen o jednom filmu, ale o celé jeho kariéře a osobním životě. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Sledovať najlepšieho komika svojho času predstierať, že je najuletenejší komik svojho času, ktorý predstiera že je najväčšie hovado svojho času, to celé na place jedného z najlepších filmov svojho času režíroveného najodvážnejším (vydržať takéhoto Carreyho, klobúk dole) režisérom svojho času je vskutku... nadčasové. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Tak Jim nám tu ukazuje, jak moc je to komplikovaná povaha a vlastně geniální herec, s kterým není vůbec jednoduché vyjít. Už se nedivím, že si Miloš Forman po tomto zážitku musel vzít 7 let dovolenou. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Jim Carrey se při natáčení Muže na Měsíci choval jako blázen a je si toho vědom a rád se s vámi podělí o svoje důvody a postřehy. Film se sice zabývá pouze natáčením Formanova snímku, ovšem díky upřímné zpovědí Carreyho se nám dostane okna nejen do hercova procesu při tvorbě zmíněného snímku, ale také okna do jeho duše, neboť dojde na hodně hloubavých myšlenek, které ukazují Jima ze širšího hlediska a informují nás o hercově minulosti i o tom, jak intenzivní natáčení ovlivnilo jeho budoucnost. Pod slupkou dokumentu o jednom filmu se tedy nenápadně skrývá komplexnější profil Carreyho osobnosti a jeho života. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

milý Jime Carrey, je mi příšerně líto, že jsi chtěl být jen oblíbeným a úspěšným, a místo toho jsi se stal obětí Hollywoodu. Milý Andy Kaufmane, je mi strašně líto, že jste nemohl svou genialitu rozvinout více, ale jsem šťastný za to, že jste položil tolik stavebních kamenů pro budoucí komiky a že vás milovali tak, že neváhali stát se vámi v životopisném dokumentu a naplno se vaší roli oddat. Celý ten dokument mě bolel. Bolelo mě dívat se na utrápeného Jima Carreyho, bolelo mě dívat se na to jak celý štáb trpí Carryeho uplatňováním Stanislavskeho metody, bolelo mě vidět jak moc těžká látka celý Muž na měsíci je pro všechny zúčastněné a jak těžký život Andy a Jim prožili. Vše pro to uspět v americkém snu. Tohle si dejte, ale nečekejte že komici jsou veselí lidé. ()

Roman.Caesar 

všechny recenze uživatele

Man on the Moon je moje absolutní srdcovka. Tenhle dokument toho však ukazuje ještě tolik navíc, a z tolika úhlů, že se tím dostává téměř na úroveň samotného filmu. Jim Carrey je opravdu skvělý herec, ale oblíbil jsem si ho až u Truman Show a následně u Muže na Měsíci, jeho role předtím mi neříkaly nic. A i v tomto dokumentu ukazuje, že se pro hraní narodil. Za mě plný počet jako u filmu samotného. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Paradni dokument o tom, ze mezi Stanislavskim a silenstvim je opravdu tenka hranice. Jim je skvely pruvodce a sledovat jeho kreace Andyho a Tonyho stoji za to. ()

Jespi 

všechny recenze uživatele

Parádní dokreslení celého filmu. Člověka až trochu šokuje, jak moc Carrey během natáčení filmu zmagořil, o to víc jej však obdivuju jako herce. Skvělé. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "How far should I take this? How far would Andy take it?"     Dokument, ktorý zďaleka nie je iba o nakrúcaní filmu Man on the Moon (1999), ale zároveň predstavuje portréty Jima Carreyho i Andyho Kaufmana, pričom nachádza isté paralely v (hlavne profesionálnych) životoch oboch komikov. Jim Carrey, aby sa do tej role čo najlepšie dostal, sa počas celej doby nakrúcania do Andyho Kaufmana doslova prevtelil, čo bola dosť bolestivá skúsenosť nielen pre neho samotného, ale aj pre jeho okolie. Svoje si užil hlavne Miloš Forman, ktorý z neho musel byť poriadne na nervy ("I have never been intimidated by another man, and I am intimidated by Tony Clifton!"). Jim Carrey však jednoznačne dokazuje, že nie je iba tým šibnutým šašom z Masky (1994), či z Blbého a blbšieho (1994), ale je predovšetkým skvelým hercom, ktorý obstojí aj vo vážnejších rolách (okrem "Man on the Moon" to sú napr. Truman Show (1998), ale hlavne môj obľúbený Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004)).     "DO LATKA! DO LATKA!" "Here's Latka's ass." ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Tenhle film o filmu je tak trochu mindfuck, rovněž je opravdu hodně zábavný, zároveň ale občas skutečně dojemný a v neposlední řadě i inspirativní. Až doteď jsem nevěděl jak zajímavým člověkem vlastně ten Jim Carrey je. A po tomhle dokumentu už snad nikdo nemůže mít pochyb, že Kauffmana nemohl hrát nikdo jiný lépe. A když říkám hrát tak tím nutně nemyslím hrát. Miloše mi bylo fakt líto. A líbilo se mi, že Carrey vyslovoval jeho jméno víceméně správně. Respekt. 10/10 ()

Reklama

Reklama