Reklama

Reklama

Sto divů světa

(seriál)
  • Francie 100 Wonders of the World
Francie, 2014, 26x52 min

Francouzský cyklus dokumentů, věnovaný seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. (Česká televize)

Recenze (17)

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a chvályhodný nápad představit nejvýznamnější světové historické stavby, města či oblasti v jednom obsáhlém dokumentu rozděleném do krátkých, cca sedmiminutových reportáží. Ale to zpracování, sorry jako. Prezentace některých památek je dost ubohá, technické zpracování je na úrovni tak 80. let, grafické zobrazení polohy některých "divů" je zcela mimo, zejména v posledních asi třech dílech na to tvůrci již totálně rezignovali a vše umístili kamsi na východní pobřeží USA. Také pojmenování lokací je velmi nesourodé, odfláknuté. Pro mě naprosto nepochopitelný šlendrián, nevím, do jaké míry tomu přispěla i česká verze. Na věrohodnosti to dokumentu nepřidá. Za vše hovoří fakt, že oněch sto divů je pouze 91. Asi došly peníze. Samostatnou kapitolou je pak výběr památek. Jistě, není to jednoduché a každý člověk by do top výběru zařadil alespoň z části různé památky, ale co Francouzi předvedli má do objektivity hodně daleko. Nejvíce památek je samozřejmě z Francie (9), mnoho dalších je ze zemí, kde měla či má Francie svoji sféru vlivu. Ano, francouzské zámky jsou krásné a jistě mají na seznamu své místo, ale představení každé "hromádky kamení" v Mexiku či Egyptě po chvilce nudí. Naopak je naprosto ignorována velká část Evropy, o té východní možná ani Frantíci nevědí, kde leží. Pro přehled: 9 divů (Egypt, Francie, Mexiko), 6 (Indie), 5 (Čína, Peru, USA), 4 (Itálie, Maroko, Vietnam), 3 (Jordánsko, Guatemala), 2 (Argentina, Brazílie, Izrael, JAR, Kambodža, Kolumbie, Turecko), 1 (Austrálie, Francouzské Antily, Honduras, Indonésie, Kuba, Madagaskar, Maledivy, Portugalsko, Řecko, Seychely, Thajsko). Čili jako inspiračka pro exotickou dovolenou dobrý, jinak zklamání. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Obrazovo pekné. Informácie však strohé, rýchle, základné a naozaj, už keď netrafíte ani Peking na mape, tak niečo s tvorcami nebude v poriadku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príklad veľmi nudne natočeného cestopisného dokuseriálu, naviac s dlhou stopážou. Dvakrát sa mi pri ňom podarilo zaspať. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Je spousta míst na světě, které by chtěl člověk v životě navštívit, ale většinou je to z finančních, zdravotních či časových důvodů neuskutečnitelné. Proto vítám dokumenty, jako je tento. Umožňují divákům si očima tvůrců prohlédnout nevšední místa, která v průběhu věků na celém světě vytvořily ruce řady lidských géniů. Co lze vytknout je krátká délka jednotlivých reportáží. Mohly by být o něco podrobnější a obsáhlejší. Státní televize ale mají svoje vlastní pořady, kde se lze seznámit s výjimečnými památkami. U nás je to Objektiv. Toto je takové letem světem, ale díky za to. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Nápad na takto zpracovaný cestopisný dokument je sice zajímavý a originální, ovšem výsledné provedení mě velice zklamalo. Největším úskalím cyklu je, že se tvůrci zaměřili na asi jen 10 vybraných destinací (Mexiko, USA + latinskoamerické země, z Evropy se střídá Francie s Itálií, z Afriky Egypt a Maroko, z Asie Indie a Thajsko), zatímco mnohé jiné jsou odbyty buď pouze jednou nebo se na ně nedostalo vůbec. Zcela vynechány jsou veškeré země bývalého SSSR (přitom paláce a mešity v Samarkandu, Buchaře a Chivě by dozajista stály za zmínku) a vlastně i ostatní země Východního bloku, stejně tak i celá Skandinávie, střední Evropa a Balkán. Namísto toho se filmaři stále točí v kruhu několika málo zemí, které kdysi Francouzi kolonizovali. Tvůrci zapomněli i na slavný bhútánský klášter Taktsang (Tygří hnízdo) tyčící se vysoko ve skalách poblíž města Paro. Ale hlavně že si vyloženě do každého dílu protlačili nějaký zámek na Loiře a protekční Mexiko, jen toto by vystačilo na samostatný seriál. Od Francouzů, kteří obvykle mívají dobré cestopisy bych čekal větší preciznost. Takhle ale pro naprosto neprofesionální neobjektivitu a velmi omezený výběr lokalit nemohu dát lepší hodnocení než slabé 2 *. 35% ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Jasně, ta místa jsou hezká a zajímavá. Záběry nejsou špatné. Ale je to naprostá nuda. Bohudík za naše české dokumenty... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Hop sem, hop tam, je to spíš jen takové nakouknutí. Komentář k tomu je většinou plný vaty, ale leckterá místa, která jsem už navštívil, rád vidím znovu, protože jsou tu jakoby z jiného úhlu a hlavně tu nejsou ty šílené davy turistů a čumilů. Ještě žádné záběry z výšky, jedině z nějakého balkonu či vyhlídky, všechno pěkně kamerou na rameni či spíš stativu. ()

tulen

všechny recenze uživatele

Na to, že je to pořad z roku 2014 mne zklamala technická kvalita. Ujeté barvy, neostrost a šum (zrno) - vypadá to jako natočené na klasický film (?), ale ne moc kvalitně. Jakoby použili staré materiály. ()

kinoholik 

všechny recenze uživatele

Málo času na jednotlivé zajímavosti. Co mě značně irituje, je znělka, kde se laciný glóbus točí naopak. Možná jsem to s těmi hvězdičkami přehnal... ()

Reklama

Reklama