Reklama

Reklama

Eric Clapton: život ve dvanácti taktech

  • Česko Eric Clapton (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Dokumentární film Eric Clapton přináší divákům nevšedně intimní pohled na umělcův osobní život, kariéru, vzestupy a pády. Celý dokument je věrohodný i díky tomu, že je doplněn o vyprávění samotného kytaristy a jeho blízkých sestavené z historických i nově zaznamenaných rozhovorů. Divákům se naskytne možnost nahlédnout do Ericova osobního archivu, ve kterém jsou videozáznamy z jeho nejlepších koncertů a ze zákulisí, domácí videa, soukromé fotografie, dopisy a osobní zápisky z Ericova deníků. Claptonův talent je zde znázorněn upřímně a pravdivě, bez pozlátka. Za jeho úspěchy totiž stojí zejména ambice, tvrdá práce a bohužel i životní tragédie. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (35)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Důkladně připravený dokument o fenomenálním kytaristovi, který za sebou nechal na hudební mapě nesmazatelnou stopu. Bohužel do toho patří i 70. a 80. léta definovaná jeho vztahem k drogám a alkoholu. Sice se s autorkou úplně neshoduji v tom, čeho je v dokumentu moc a čeho málo, ale jinak veskrze dobrá práce. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Eric Clapton je trochu bokom od mojich dominantných hudobných záujmov. Vlastne som ho zaregistroval iba ako krátkodobého člena skupiny Yardbirds. Preto ma minuli aj informácie o jeho alkoholovo-drogových problémoch, ktoré inak ignorujem aj u spevákov, ktorých hudba ma baví. Dokument o Ericovom živote, tvorbe a problémoch som uvítal. Plne vyhovoval mojim potrebám a hodnotím ho vyššie, ako množstvo iných dokumentov, ktoré sa zamerajú na nejaký neduh umelca a ten potom vo filme rozpitvávajú až do tej miery, že umelcova tvorba ostane v úzadí. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přestože aktivně sleduji Erica "od Yardbirds", z jeho soukromého života jsem toho moc nevěděl; snad jen o milostném trojúhelníhu s Clapton, Harrison, Boydová a tragické smrti jeho čtyřletého syna. Jeho dalším milostným pletkám a neřestem jsem se disud vyhýbal. Ano je to asi věru lepší nechat hrdinům nějaké ideály. Jak ale vysychaly jeho tvůrčí a sexuální síly, teprve tehdy se postupně stával "tatíkem blues" (ovšem spolu s Johnem Mayallem, který se jím stal dříve). - Po koronavirové závoře jsem přejížděl z chalupy do města, a do auta jsem si vzal Mayallovy "Bare Wires"; desku, kterou jsem v době vzniku považoval za příliš rozvláčnou a studenou. Dnes se mi líbila víc než desky od Cream. Ostatně, opomenu-li výbornou bluesovku "Strange Brew", pak se mě Clapton zaujal spíš v oblasti pop-music (třeba Wonderfull Tonight nebo Let It Grow). - To, že u EC něco nesedí, jsem postřehl už při rychlém založení a rozpadu skupiny Blind Faith, kterou táhl ještě nadanější a skladatelsky schopnější Steve Winwood. Mudrovat by se ale dalo..... třeba o tom, že 12 tyčí (taktů) se snadno může stát 12 tyčemi (mříží). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Místo rozhovorů příběh unášejí fotografie spolu se zpěvem. Vlastně to funguje. Clapton neříká nic hlubokého či bystrého. Lili Fini Zanuckův dokument věnuje hodně času Claptonovu fyzičnu, ale doufal jsem, že se dostanu do jeho hlavy. A jeho portrét má hrozný sountrack. Za týden měl mít koncert v Praze (nejlevnější vstupenky stály 2500 Kč), ale kvůli pandemii Covidu 19 byl koncert přesunut. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5 Veľmi obsažný portrét slávneho muzikanta, zaoberajúci sa jeho profesionálnym i osobným životom. Dokument ma veľmi príjemne prekvapil svojou otvorenosťou, Claptona ani trochu neglorifikuje, vôbec neprikrášľuje jeho obraz, skôr naopak, bez obalu hovorí o všetkých jeho závislostiach, vrátane tej k žene jeho najlepšieho priateľa (Pattie). Jeho príbeh je veľmi silný a Claptonovi slúži ku cti, že sa dokázal z úplného dna, keď bol len hovädom v ľudskej koži, znovu pozbierať a zmeniť sa na seriózneho človeka. Dokumentu dávam kredit aj za to, že dokázal ukázať démona alkohol, či ďalších rôznych démonov v pravom svetle. Hoci Clapton nepatrí k mojim obľúbeným umelcom, tomuto dokumentu môžem ťažko niečo vytknúť. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Soundtrack k filmu byl vydán 8. června 2018. Obsahuje pět dříve nevydaných skladeb. (griph)

Reklama

Reklama