Reklama

Reklama

Uspávač

Trailer

Obsahy(1)

Snímek "Uspávač" vypráví příběh padesátiletého mechanika Vieja, který si přivydělává tím, že uspává nemocná zvířata levněji než místní veterinář. Pro zvířata má slabost a na smrt je posílá humánně, dokonce jim v jejich posledních chvílích života pouští uklidňující hudbu. Je to však také velice rozhněvaný muž, který upřednostňuje zvířata před lidmi a chová zášť k vlastnímu otci ležícímu v nemocnici. Věci se vyostří poté, co k němu Petri, frustrovaný člen místní nacionalistické skupiny, přivede svého psa, aby ho usmrtil a rozzuří se, když Viejo zvíře namísto toho zachrání. (Cinemax)

(více)

Recenze (22)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Standardně ulítlá záležitost z Finska, kde hlavní hrdina je "opravdovým" hrdinou. Uspává totiž zvířata, která měla smutný život a blíží se jim čas smrti. Nebo tak to minimálně vnímá on. Trošku jim pomůže, martírium urychlí a za to sem tam zkasíruje nějakej peníz. Jelikož je ale samotář a trošku magor, tak je otázka času, než si na něj začne brousit zuby smečka finskejch debilů, kteří mu dají co proto. To, co se tedy ze začátku jeví jako samotářské drama pro ne úplně každého, se nakonec vyvine v takovou nečekanou hyper-vyvražďovačku. Rozhodně se tedy jedná o film, který není úplně pro každého a Finové tu tak opět dokazují, že jejich kinematografie je ze všech skandinávských nejdivnější a opět zachází tak trošku jinam, než by jim evropský mainstream mohl dovolit. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Podivná Indie záležitost z Finska. Film pojednává o muži, který není ve městě příliš oblíbený, živí se zabíjením domácích zvířat, které chtějí majitelé utratit, výjde totiž levněji než veterinář. Většina hrůz se sice odehrává mimo záběr, pořád to má celkem znepokojivý nádech a v závěru se i nečekaně přišlápne na plyn. Majitelé pejsků v závěru nejspíš rozbijí od nervů TV. Zvláštní, pomalejší, ale poměrně originální Drama/Thriller. Na jedno zhlédnutí to šlo. 60% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

U muziky su já chlap, morče čuchá v kufru smrad, a já povím tatovi, dajte nácka rasovi.. Cynická lidovka ze země tisíce jezer a depresí, ve které se všechny postavy projevují asociálním chováním, nebo zajdou ještě dál a vám je jejich osud v podstatě volný. Mám za to, že tohle bylo u prosté a lehce podivínské revenge historky původně zvířecího doktora Kevorkiana i autorským záměrem.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Syrové a neučesané podobenství mi připomnělo filmy Dušana Hanáka, i když samozřejmě Finové jsou tak trochu divní, proto i tenhle film do mainstreamu rozhodně nezapadá nakonec stejně, jako snímky Hanákovy. Uspávač hledá lásku a porozumění u zvířat, před světem lidí je naopak velmi obezřetný. Až ze střípků a vyprávění divák pochopí, proč tomu tak je. Pak do jeho života vstoupí Lotta a vše se obrátí naruby. Tedy ne že by už tam tak trochu nebyla, ovšem to, co po bližším seznámení nastane, zamává se zatrpklým uspávačem dokonale. Jedna z nejhezčích scén je sex v konvalinkách. Film je prostoupen všudypřítomnou smrtí, a přesto - snad - nepůsobí pochmurně. Záleží na tom, jaká píseň vám během umírání zní. A pokud byste snad film chtěli vzít vážně, pak je to opravdu horor. Skvělá hudba! A tak vykolejenou postavu, jakou je Petri, jsem už ve filmu hodně dlouho neviděl... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak za mě celkem drsný(i přestože se divák vyloženě explicitních záběrů nedočká), depresivní, psychologický drama. Tímhle u mě finové zabodovali. Velkým plusem je výkon Matti Onnismaa v roli uspávače, silný téma a naprosto nepředvídatelnej děj. Je mi ale jasný, že tenhle film osloví spíš okrajový publikum. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Horor to rozhodně není, ale jako bizarní drama to skutečně funguje a herci jsou skvěle vybraní. Co však musím nejvíc vyzdvihnout je celé posleství filmu a to kritika dnešního konzumu, kdysi lidé pořizují zvířata jen pro svoje potěšení a vůbec si neuvědomují jaké potřeby zvířata mají. Jelikož zvířata doma nevedu, občas jen křečka, tak se s myšlenkou víc než ztotožňuji. Lidé jsou hovada a zvířata většinou patří do přírody, nejsme králové světa, jak si myslíme. Takže palec hore. 80% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Tak třičtvrtěhodiny se vlastně nic neděje. Podivínský milovník zvířat občas nějakého domácího mazlíka utratí, sem tam zajde za tatíkem do nemocnice a vzdor zdravému rozumu si najde relativně fungující vztah. Ale i na tyhle vlastně obyčejné věci se docela dobře kouká. Když pak dojde na konflikt s místním náckovským piškotem, začne příjemně přituhovat, což vygraduje celkem vydařeným závěrem. Čoklaři asi občas zaskučí, ale mě se to líbilo. 70% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.10 - FINSKO - Viejo má dost jasný přístup k životu - je ztělesněním karmy a ze svého pohledu soudí a jedná se všemi tak, jak se chovají k zvířatům a lidem. Schválně jsem jako první napsal zvířata, protože o ty se stará o dost víc. Nikki z něj naštěstí nedělá automaticky hrdinu, ale spíš jeden extrém, který se chtě nechtě střetne s druhým extrémem v podobě skupinky neonacistů. Ačkoli se to tu podle žánrů nezdá, nebere se to moc vážně a je to spíš další z řady finských černo-absurdněhumorných komedií, která v jejich chladném stylu ani jako komedie na první pohled nemusí vypadat. Pak ale vidíte růžové rádio, ze kterého Viejo pouští zvířatům před uspáním nějakou písničku, dialogy neonacistů nebo sex krátce po pohřbení přejetého zajíce a je jasno, jak to tvůrci berou. Na horor dojde až v závěru (a za sebe bych tu ten žánr nechal, jen ho dal na poslední místo) a i přes určité zvážnění se stále nebere tak vážně, jen je strašná škoda, že stejně jako další finské komedie (mimo Akiho) je to celé chladné jak čumák mrtvého psa a že tu vlastně neexistuje gradování děje, protože karty jsou rozdané rychle a pak už se jen dá čekat na to, až se to poskládá přesně tak jak se dá odhadnout. V půlce už mě to začínalo nudit a ani nemůžu říct, že by mě tu cokoli víc zaujalo. Jsou tu sice zajímavé scény a samotná zápletka má taky dost do sebe, jen je to opravdu příliš chladné. Slabé 3* ()

kery- 

všechny recenze uživatele

O kvalitě jednotlivých aspektů tohoto filmu by se určitě dalo diskutovat. Nejedná o nic přehnaně kvalitního a vymazleného, ale hlavní myšlenka filmu je skvělá a podaná tím nejlepším možným způsobem. Moc se mi líbilo zpracování, protože v tomto filmu snad není ani jeden zbytečný záběr navíc. Vše do sebe hezky zapadá a jednotlivé situace po svých cestách eskalují až do finálového "střetu", který i přes jeho podání jde ruku v ruce s celou ideologií snímku. Hlavní hrdina mě moc bavil a docela ho i chápu - lidé jsou zkrátka sebestřední kreténi.. Chcete si poslechnout hudbu? ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Velmi cudny film z Finska,no ani zdaleka to nie je horor,plusom je atmosfera,ktora graduje,je citit nieco zle vo vzduchu,dalej herecke vykony,hlavne Matti Onnismaa bol fakt dobry a aj hudba moze byt,no ma to aj minusy,viac-menej sa nic take nedeje,az ku koncu to naberie spad a je tu aka taka akcia,cize to hodnotim ako priemer,jednoducho tomu nieco chyba...:-) ()

desade 

všechny recenze uživatele

Fíni opäť dokázali, že sa neboja pozrieť pravde do očí. Zbytok Európy, prežratý pretvárkou, na to asi nemá gule. Na Slovensku som ešte nepočul, že by za týranie zvieraťa išiel niekto krkať. Možno nejaká malá podmienočočka. Také nie moc hlasné hu bu bu (aj to bez výkričníka). Áno! Stačil by jeden paragraf: Oko za oko, zub za zub! P.S.: Horrorfans nech si zbytočne nederú svoje HDD. S hororom to nemá vôbec nič spoločného. Dík za titulky mark82. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Uspávač mi nevím proč připomněl muže z jatek z maďarského filmu O TĚLE A DUŠI. Ti Ugrofinové jsou si něčím podobní -:)...70%. ()

Mamlas odpad!

všechny recenze uživatele

Prvních 93 minut můžete přeskočit, bo ujetá nezajímavá nuda. Zbylých 20 minut lze zkouknout, ale i to je nic moc. (4%) ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Začátek je dobrá ujetina,která leckomu zvedne kufr.Zde to není samoúčelné což se posléze divák dozví,když tomu dá ještě šanci.Vieja je takový podivín,který chodí ve stejných hadrech,tátu má v nemocnici a jako job občas uspí či zakope v lese nějakýho toho domácího mazlíčka.Do toho potká jednu sestru a občas si jdou užít sex se škrcením.Řeklo by se,že je to docela prázdný film,ve kterým baví hlavní představitel.Jelikož tu ještě hraje jeden mechanik,který chce zapadnout mezi finskou smetánku proti negrům,tak má ve filmu docela dost minut na to,aby ho divák vnímal.Aspoň se na konci nezapomene na menší vysvětlení a odplatu.Nějaký vnitro či hloubku film má,ale je to vystříbený kus jezera,který Vás musí na první dobrou aspoň uchvátit,jinak nemáte šanci.75% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Jako horor bych to neoznačoval. Sám jsem od tohoto filmu nic moc nečekal, a snad právě proto se mi opět potvrdilo známé pravidlo. Byl jsem zcela uchvácen tím, co se na plátně děje, i tím, co se tam neděje. Hypnotizující atmosféra, pokus o vniknutí do mozku nevšedně, ale svým pohledem spravedlivě uvažujícího člověka. Jen ten konec byl na mě až moc drastický, i když vlastně logický. Výborný zážitek, na který se jen tak nezapomíná. ()

Reklama

Reklama