Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okupační komedie se odehrává nedlouho před koncem války v jednom malém městečku, kde žije urostlý mlynář k nerozeznání podobný vysokému nacistickému pohlavárovi. Samozřejmě dojde k záměně obou mužů, zvláště když se česká vlastenec přestrojí do nepřátelské uniformy - vnese tím zmatek nejen mezi Němce, ale i mezi české kolaboranty. Film lze vnímat jako pokus naroubovat prastaré převlekové zápletky na aktuální téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Komédia , ktorá nám ukazuje, ako sa kolaborovalo, hrdinsky bojovalo proti okupácii a podobne. Autori filmu si robia srandu s toho, čo denne zažívali počas okupácie Čiech a Moravy. Ak sa pozerám na staré týždenníky z tej doby, tak naozaj neviem, kto bol v Lucerne a preberal nemecké vyznamenania? To boli iba nemeckí herci, alebo tam boli aj českí herci? Dosť politiky. Film bol slabučký a preto dávam 25%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hmm.. snaha tvůrců natočit zábavnou a humornou formou jakou si parodii nebo spíše satiru, tady spíše pokus na téma okupační komedie, navíc v opravdu velmi těžké době, tu moc dobře nedopadl, slabý námět i scénář tady spíše zahozený někam do nenávratna. Koukat se nato snad dalo jen díky zdařilým hereckým kreacím Vítězlava Bočka (velitel SA Hermann Hähne), ten byl opravdu jedinečný, navíc s bravurní německou výslovností, dokázal nahnat strach jak když zvon káže, ale také rozesmát třeba při své opilosti. Člověk mu to hraní věřil. Bedřich Vrbský (nadlesní Václav Veselý), třetí nejdůležitější postava filmu, tu také upoutala. Průcha co by hlavní postava filmu si tu dokonce díky své podobě vysokému hodnostáři SA střihl dvojroli! Nejdřív jako mlynář Valnoha, pak lehce oholený velitel SA Konrad Peitel von Iglau. Větší herecký prostor i co se týče dialogů tu ale také třeba dostal věčný figurkář třicátých letech Alois Dvorský zde jako pokladní záložny mající strach že přijde ke krachu. Zdaleka ne až tolik k pokoukání, ale ke smíchu to v určitých scénách přeci jen bylo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Horažďovičtí měli na filmaře v prvních letech vyloženě smůlu. Prvním filmem, který byl v jejich městě natáčen, byl protektorátní Kníže Václav, těsně po válce se dočkali podivné antiválečné taškařice, kterou zuby nehty táhla nahoru Helena Bušová, ale co také víc mohla dokázal ve fiktivním prostoru Křemení? Těžko dedukovat, zvlášť, když hlavním starem má být Jarda Průcha. Zajímavější, ale neméně tristní, je bilance vrcholící kariéry Kubáska a jeho nástupce Macha. Zatímco Kubásek se alespoň občas zaskvěl prvorepublikovou veselohrou, na Macha čekali maximálně Tři chlapi v chalupě. Buď jak buď, dalším filmem, se kterým se zavítalo do Horažďovic, bylo Kladivo na čarodějnice. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jednou z možností, jak se vypořádat s někým negativním je udělat si z toho srandu. V případě Nikdo nic neví téhož režiséra Josefa Macha se to povedlo zdařile. Tento snímek už není tak výrazný, ale není ani vyloženě špatný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevýraznému pokusu o komedii nechybí ani tak nadhled a odstup, jak bychom mohli očekávat s ohledem na dobu vzniku, jako spíš prostě humor, kvalitní scénář i provedení._____ Nicméně poprvé jsem tu slyšel protektorátní překlad pozdravu Heil Hitler - Vůdci zdar! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Akysi Machov pokus o okupacnu komediu - a ne, nevyslo to. Uz jaxom sa zaregistroval na csfd, taxom vedel, ze narazim na filmy, ktore boli aktualne mozno tak v case natocenia, ale behom casu brutalne zostarli. Toto je presne ten pripad filmu - toto mozu nadhodnotit snad len vystudovane filmove teoretiky -elitari : 30 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako satira je to dobre, parkrat se clovek i zasmeje. To "kouzlo" valky tam citit je. Nametem a dobou nataceni dobre videt, jinak se jedna o prumerny film. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Ani rázná a dobrá herečka Helena Bušová, známá již z prvorepublikových filmů, nedokázala zachránit tento špatný film, který se sice tváří jako komedie, ale vtipného zde nebylo vůbec nic. Za to trapnosti se zde člověk nabažil, a nudy ještě více. Chápu, že v roce 1946 byla potřeba se uvolnit a vysmát se nacistickému režimu. Mohlo se to udělat s profesionalitou a filmovým umem, to by se ale tato látka nesměla dát debutujícímu a navíc velmi špatnému režisérovi. Protože Mach natočil bohužel více špatných a propagandisticky laděných snímků, než těch kvalitních, kterých bylo poskrovnu. Mírný reparát si utvořil o rok později, kde vytvořil tématicky podobnou komedii, ovšem mnohem zdařilejší pod názvem "Nikdo neví nic". ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Podprůměrná válečná komedie natočena rok po osvobození od Němců. Filmy ze stejného : V horách duní, Nadlidé, Muži bez křídel, Hrdinové mlčí se mi líbili mnohem více. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní pokus o parodii na německou okupaci a české přisluhovače na konci války. Podobné filmy by se měly točit s mnohem větším časovým odstupem, aby větší nadhled umožnil kvalitnější zpracování.  Omlouvá snad jen snaha o humornou nadsázku v nesnadné době poválečné obnovy, i když pochybuji, že něco tak toporného mohlo mít větší kladnou odezvu už tenkrát. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, proč proboha není tento film známější? Nebýt CS filmu, ani bych nevěděl, že existuje. Pouhý rok po válce se filmaři nebáli udělat si srandu z německých nacistů (podobně jako pan Trnka v krátkém snímku "Pérák a SS"). Velmi dobrý začátek kariéry režiséra Josefa Macha (později třeba "Rodinné trampoty oficiála Tříšky", "Hrátky s čertem", "Na kolejích čeká vrah", "Paleta lásky" o Josefu Mánesovi či další parodie na Protektorát "Nikdo nic neví"). Jsem rád, že velký prostor dostali herci Průcha a Vrbský, kteří jinak přece jen spíše přihrávali v menších rolích. A potěší samozřejmě i krásná Helena Bušová a mlaďounká Dagmar Frýbortová. Jen bychom se mohli asi dlouho dohadovat, jestli byli Češi za Protektorátu skutečně tací hrdinové nebo spíše přeborníci v udávání. Jistě, musela to být strašná doba a často hrozilo popravení celé rodiny, ale přesto... Nakonec dnes nikomu poprava nehrozí, a přece se udává, třeba že soused nenosí roušku... Ale když se mohou Němcům vysmívat Francouzi, tak proč ne my. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, kterou jsem dnes viděl poprvé. Asi se někam zatoulala. Velmi milé překvapení, jak scénaristické tak herecké. *** A PŮL ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že hned po válce u nás vznikly dva filmy, které válku neberou vážně, ae vyloženě si z němců dělají prdel. Jedná se o film Nikdo nic neví a právě Velký případ. Možná se mýlím a nějaký film mi utekl, ale domnívám se, že po roce 1948 se válka začala ve filmech zobrazovat pouze smrtelně vážně a válečná komedie byla v českém filmu tabu. Stejný žánr se znovu objevil prakticky až po pádu komunistů ve filmu Stůj, nebo se netrefím. ()

Reklama

Reklama