Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (448)

POMO 

všechny recenze uživatele

Životopisná charakterová štúdia s kvalitne rozpracovanými postavami, zaujímavá kontrastom buranskej povahy hlavnej predstaviteľky s uhladeným svetom krasobruslenia, ktorý je pre ňu všetkým. Svet, z ktorého pochádza a partia v ktorej sa pohybuje (a ktorú si sama vybrala), plodí napínavú drámu ako z žánrovky. Aniž by v nej išlo o život. Výborní herci, pútavo nakrútené športové vystúpenia. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem o Tonye nikdy neslyšel a o to víc žasnu jaké existují na světě až neskutečně zajímavé životní příběhy. Mé očekávání, že uvidím mnoho krasobruslařských scén včetně tréninku se až na malé vyjímky vůbec nenaplňilo, ale ukázaná platí a to já příjmám. Film je takový buranský skoro pulp fiction, s tím že tady se nejedná o žádný gangstery, ale o naprostý burany, kterým se v hlavě líhne jedna sračka za druhou, které vše posouvají do roviny černého humoru, zejména díky skvělým dialogům. To nefalšované čistokrevné buranství mně někdy přivádělo do správného diváckého varu. Příběh je vyprávěn klasickou filmovou řečí do které vstupují prostřihem "dokumentaristické" výpovědi hlavních hrdinů jejihcž hlavním úkolem je dát ději větší dynamiku a humor. Doslova očerován jsem byl z hereckého výkonu Margot Robbie ta holka je absolutní herecká superhvězda a osobní miláček navrh. Ovšem ani vedlejší role v čele z Allison neupadnou do zapomění. "proč se kurva moje postava vytrácí z příběhu" . Každá kapka filmové originálnosti je v našich multikinech zaplavených komiksovým a animovaným hnojem velmi vítaná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Blbý, blbší, ešte blbší... a americký redneck. Nadupaná, výborne natočená dekonštrukcia amerického sna. Miestami som sa smial nahlas ("Skúsený agent ako ja musí myslieť 4 kroky dopredu!"). Oscar pre Robbie povinný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok co rok nevěříte, že se na přelomu osmdesátých a devadesátých let objevil nějaký další olympijský příběh, který byste neznali, a tvůrci stejně pokaždé něco vyhrabou. Krasobruslařka Tonya Harding ale neměla zrovna životní příběh, kterým by se kde kdo chlubil. Na druhou stranu je tak neuvěřitelný, že by byla škoda, abychom se o něm nedozvěděli něco víc. Příběh měl ale štěstí na tvůrce, protože jej natočili opravdu věrohodně. Třeba Margot Robbie tu byla naprosto k nepoznání. Z hezké herečky se stala americká maloměstská čůza, která má ráda krasobruslení a všecko ostatní ji obtěžuje. To, že jí manžel sem tam ztříská ji přece nezastaví od toho, aby jednou byla slavná, že? Lidská hloupost ale nejspíš jo a já musím říct, že zajímavější příběh olympijské sportovkyně bych si asi nedokázal ani vymyslet. Druhá půlka filmu byla pro mě až neuvěřitelná. Nedýchal jsem a jen pozoroval, kam až člověk může zajít. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $30,014,539Tržby Celosvetovo $53,939,297 Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,419,876Tržby za predaj DVD v USA $1,083,068║ Margot Robbie v retro ošuntelom móde sa snaží bezesporu. Ale Craig Gillespie a jeho réžia ma neberie. /50%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zábavný film z, pro mně, nepříliš atraktivního prostředí krasobruslení. Musím uznat, že ty její jízdy byly natočené poutavě. Hlavní tahák je ale buranský prostředí, ve kterém se hlavní hrdinka pohybuje. Fascinoval mě ten špekoun a nechápal jsem proč se furt vracela k tomu manželovi, když jí furt jen dával do držky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CELEJ MŮJ ŽIVOT MI ŘÍKALI, ŽE ZA NIC NESTOJÍM…“ /// Z Olympijskejch her rovnou na stránky bulvárních deníků…Tonya Harding a příběh jejího života – a vono teda je vo čem vyprávět! A ten zvolenej způsob je parádní! Tonya totiž nebyla žádná princeznička (tak nějak jsem to vo krasobruslařkách předpokládal…). Dokumentárně hranej hranej životopis o tom, co bylo před a po tom co „gilloolylovali“ Nancy Kerrigan. Fakt jsem byl překvapenej, jak je to působivý… ovšem takovejhle příběh nevymyslíš. To se kurva muselo fakt stát, protože tolik kreténů v jednom příběhu… prostě Fargo podle skutečnosti! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) (Ne)rozumím: Jedu pozadu, pak dopředu po levý noze a pak se nějak vymrštím a udělám tři a půl otoček… 2.) Zjistím, proč si blbý holky nemaj brát idioty. 3.) Thx za titule „JustMeeKatie“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * (ale černej!) AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý příběh Tonye Hardingové a jediný důvod proč jsem si film pustil je fakt, že mám rád sportovní dramata, kde outsider všem vytře zrak, což z úvodu splnilo má očekávání a chtěl jsem pochválit výbornou Tildu Swinton v roli matky, kde jsem se nyní dozvěděl, že to byla Allison Janney, nuž nevadí byla perfektní a odstranit ji po půl hodině je trestuhodná chyba. To je jak by někdo odstranil JK. Simmonse z Whiplashe, bez něj by ten film rozhodně nedostal takové uznání jako teď. K samotné Tonyi, toho bruslení zde bohužel moc není, rivalita vesměs žádná a triky předvádí pořád stejné, spíš se film soustředí na její osobní život a vztah s manželem, který místy připomínal Valku Roseových, ale na to jsem moc nebyl zvědavý. 2 hodiny jsou moc a ke konci se to bohužel už táhne. Plusy- Margot Robbie i Allison Janney solidní, zajímavý příběh. Mínusy- Pomalé tempo. Humor jen v prvních 30 minutách potom absentuje. Nedostatek bruslení a chybí vypjaté intenzivní finále, které bylo například v Borg/Mcenroe. 6/10. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Místy brutálně zábavná krimi-sportovní komedie. Příběh i pár nablblých postav je téměř jak dělaný pro další ročník FX FARGO, má to emoce, šmrnc, buranský fuckyou kouzlo, parádní retro a skvěle zpracovaný krasobruslařský scény (k jedný navíc hraje ZZ Top 💯). Margot exceluje na post mojí oblíbený současný herečky, i je tu několik silných vedlejšek (tlouštík Hauser TOP). Jen si tiše zoufám, že to někdo nezkrátil o slabší půl hodiny. A že mi takhle nesednul LOGAN LUCKY. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pamatuj: Když vypneš mozek, nikdo nezachytí tvoje vibrace." Vítejte ve světě dementů. Já jsem si to s nimi tedy užil, ale stále nevím, kolik krve z kolena Nancy má Tonya na svých rukou. To nakonec až tak moc nevadí, protože o činu samotném se toho napsalo a natočilo až dost. Tady jde o dementy a to zcela konkrétně o prvotřídní dementy. Když nastoupila tiše kouřící matka LaVona do akce, tak jsem si byl jistý tím, že tohle je vrchol. Ovšem mýliti se je lidské, takže jsem musel rychle uznat, že tajný agent Shawn, myslící o čtyři tahy dopředu (i když ve zcela jiné partii), byl ještě lepší. A co teprve vynikající Shane, když rozbíjel skleněnou výplň dveří svou hlavou? To byl další adept na umělecký dojem za 6.0 a mě nezbývá než konstatovat, že Tonya Harding musela mít ohromný talent. Dvakrát se totiž slušně umístit na olympiádě, když nemáte peníze ani mozek, tak tomu já se tedy klaním. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je moc zábavný na to, aby zvládnul být plnohodnotně ještě něco dalšího. I když Soderbergh dokázal, že jde být vidláckou komedií a celkem upřímným náhledem do života "spodní třídy" zároveň, tady mě ty humory poměrně rušily. A Margot Robbie je pak velmi snaživá, ale až moc "stylizovaná". Nicméně tohle jsou jen výtky, proč ten dobrý film není vynikající. I když je dobrý spíš v duchu FX minisérie pro chytré teenagery s citem pro aktuální trendy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Margot Robbie prostě není dobrá herečka, jenom pěkná herečka. Nedokáže na svých bedrech unést celý film, natož vzbudit a udržet zájem o příběh, jehož průběh i konec je všeobecně známý. A tvůrci jí to navíc nadbytečnou délkou filmu nijak neulehčují. Sebastian Stan také bohužel přílišným charismatem neoplývá... Obecně film působí, jakože se utratila spousta peněz za to, aby ta inscenace nějak slušně vypadala, ale zapomnělo se na nějaké finální eso, které by mělo být ve středu všeho a generovat tu kvalitu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„America. They want someone to love, they want someone to hate..“ Jeden z největších skandálů zámořské sportovní historie zpracován jako černohumorná komedie s občasným „probořením čtvrté stěny“ a prvky mockumentary. Soutěžní jízdy jsou poutavě nasnímané, Sebastian Stan je nový Michael Biehn a despotická matka, vyžraný bodyguard s konexemi na tajné služby či všudypřítomná white trash demence občas vyloudí mrazivý úsměv, nicméně chtělo by to lehce prostříhat, méně tlačit Toničku do role oběti a možná na konci v rámci zatraktivnění spojit Margot s ledově ostrým Willem Ferrellem.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Působivé koláže reálu a zpracování založené na prolínání retrospektiv, aktuálních dobových záběrů aa vynikajícím výkonu titulní představitelky. Při takové matce a prostředí, do kterého se narodila, vlastně ještě tato americká krasobruslařka dopadla docela dobře. Smíšené pocity mám spíše z prostředí a doby, v níž tato Američanka žije. A s tím je spojena řada dalších otazníků. Otazníků hodně otevřených. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pravá tvář Ameriky. Já Tonya bruslí na hraně nadsázky, ale v jejím příběhu je více pravdy než se na první pohled zdá. Komedie o jednoduchých vidlácích sklouzává do drsného rodinného dramatu v nečekaných momentech a pracuje s pravdou jak se jí to hodí (papoušek na kabátu, střelba po manželovi). Herecky jsou všichni super (hlavně matka je bezvadná), ale Margot je přímo fantastická a Oskara bych jí moc přál. Americký sen naruby. Já si myslím, že by ses už teď měl vážně zabít. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Proč mají zimní sporty ty nejlepší filmy? Melissa Rauch a její úžasné The Bronze odpustí, ale zkrátka to tak je. A Tonya se rozhodně minimálně u mě zařadí k zastáncům těch úplně nejlepších filmů z tohoto ranku, které si třebas za čas i rád připomenu. Ne, že by to byla nějaká obrovská pecka a zkultovněla by podobně jako například u nás oblíbené Kokosy na sněhu, ovšem film od začátku naprosto parádně šlape, respektive doslova utíká jak o závod, člověk se ani ke konci nezačne ani na chvilku nudit a na úplném konci ho ještě pravděpodobně semele vyhrocení těch (z části skutečných) událostí. Tónem a stylizací mi Já, Tonya částečně připomínala nedávné Battle of the Sexes, což je i přesně ten protějšek, na kterém mi jde skvěle porovnat plynulé tempo, které je prostě u tohoto filmu o fous výše. Margot Robbie je v roli naprosto úžasná, netroufnu si sice tvrdit, jestli na toho zlatého plešouna nakonec dosáhne či nikoliv, ale její odhodlání pro roli je naprosto bezprecedentní. Sic tu trošku koliduje uvěřitelnost jejího a Stanova skutečného věku, ale to už je dnes tak nějak normální. Margot je zkrátka hvězda první velikosti a ačkoliv se již dnes snaží vybírat roli, kde nevystupuje prvořadě sexy, řekl bych, že ošklivku se z ní úplně dělat nedaří (I protože skutečná Tonya nebyla, ačkoliv leckdo jistě bude tvrdit opak). Budu držet palce. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ryze pocitově vzato, Robbie za tuhle divokou přehlídku domácího násilí, devadesátkových hadrů, šílených ofin, buranského rodinného zázemí a krasobruslení měla dostat Oscara, protože za minulý rok zřejmě jen těžko existuje postava, která by měla tak široký záběr a tak dobře reflektovala společnost a zároveň hodnoty vůle, dřiny, životních vítězství, proher a realizování svého snu, ať je sebeatypičtější. Některé scény, například tu u soudu na konci, si vyložene krade pro sebe a zastiňuje nejen ostatní herce, ale i jinak skvělý technický ansámbl. I Tonya je totiž v jedně věci na stejné úrovni jako Titanic, nebo Pán Prstenů. Vizuální efekty tu slouží jako podpůrný prostředek při vypravování příběhu, nikoliv jako samoúčelná pastva pro oči. Zároveň nejsou skoro vůbec vidět a scény bruslařských představení jsou nasnímané fantasticky, přesto neokázale, takže se toho ne každý všimne. Není to bůhví jak velký film, ale po delší době příběh vzestupu a pádu člověka v antipatetickém podání s velmi svérázným, drsným humorem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sportovních filmů (všech dob). Kdo pamatuje krasobruslení z 90. let, bude ve svém živlu. Margot Robbie je neskutečná. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Podílela se nebo nepodílela na napadení rivalky před olympiádou v Lillehammeru? O hromádce neštěstí Tonye Harding asi leckdo slyšel. Patřila k největším talentům ženského krasobruslení ve Spojených státech, víc ovšem proslula coby uječená a věčně nespokojená závodnice, často žádala rozhodčí o možnost opakování své jízdy, ráda se vymlouvala. Poté, co musela skončit s bruslením, neměla často peníze, řídila pod vlivem alkoholu, několikrát se poprala, měnila zaměstnání. Nebudu pronášet, že rutinér Craig Gillespie vypustil do světa kus, který hravě strčí do kapsy libovolný životopis nějakého legendárního sportovce. Určitě na to šel zajímavě a poměrně svěže, Margot Robbie už několikrát dokázala, že s ní musíme počítat, Allison Janney je stejně milým překvapením jako J.K. Simmons v opěvovaném Whiplash. Sic to byla úplně jiná postava, ovšem taky neustále kleje, kritizuje, uráží, hází předměty. I když se na plátně děje něco nemilého, Gillespie to překlápí do černohumorného hávu. Jenže někde měl humor jednoduše vypustit, protože daná scéna si zasloužila něco krapet jiného. Ve výsledku to přesto není ani dostatečně komediální, ani dostatečně dramatické. Druhá polovina mi už úplně nesedla. ()

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama