Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (447)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Úžasne čierne, zábavné aj napínavé (z roku 1994 si toho veľa nepamätám, hoci som už chodila na strednú školu a pozerať "kraso" bola tradícia už od socíku). A herecký výkon Margot Robbie je naozaj skvelý. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvých 30 minút z pohľadu komédie, doslova skvostných. Keď sa však forma vtipu (prevažne postavená na vulgarizmoch) neustále opakuje, začne mať humorná stránka klesajúcu tendenciu. Každopádne, voľba formy spracovania samotnej story je výborná, odľahčená, na základe čoho sa divák počas sledovania "Já, Tony-a" nijak nenudí. Navyše, prezentácia tupoty podaktorých jedincov, a ich následná konfrontácia so samým sebou, je jediná možnosť, ako aspoň na pár sekúnd niekomu nastaviť zrkadlo (nie že by to podaktorí dokázali pochopiť, že by to malo nejaký zmysel), a toto ja skrátka milujem, lebo s takýmito "panáčikmi", to skrátka inak nejde .. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Doba se posunula, nějaký ten čas uplynul a kola dějin projela dalších pár kaluží, takže přišel čas vydělat na tom, z čeho se ještě nedávno lidé hroutili a v hrůze si vypichovali sklivce, případně se alespoň dopouštěli zděšených náboženských vytržení. Tak, jako se Babinský stal obdivovaným, Žižka miláčkem národa a všichni ti čuráci, co (nejen) v USA přivedli na mizinu, čímž jim často i ukrátili život, řadu lidí (viz vlček z Wall Streetu či zkurvenci, Sázející na nejistotu) se nyní kapsují na náhle bezskrupulózních kinofilech, přišel čas i na starou Tonku Klouzajdu. A proč by vlastně ne, vždyť jen nechala klepnout neméně ambiciozní pičku nad koleno, pročež pak poznala skutečnu nenávist puritánsko-pokrytecké Ameriky. Tak si alespoň na stáří pořídí lepší vůz, větší domeček a delší dildo. Budiž jí přáno. Kladem filmu samotného jsou vynikající výkony Margotky i té hydry, co jí sehrála maminečku. Což tu však píše kdekdo, takže již mlčím. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to nesedlo, přitom si myslím, že lépe to natočit nešlo. Film je celkově velice svěží, má dobré tempo, nechybí mu originální koncept, Margot hraje jako o život, ale já se jednoduše do filmu nemohla dostat. Pro mě zkrátka jeden z těch filmů, kdy vlastně nevíte, co přesně vytknout, dokážete uznat jeho kvality, ale víte, že za týden si na film ani nevzpomenete. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když čekáte vážnější ženskou verzi Orla Eddieho, a místo toho dostanete komedii o buranech, říznutou gangsterkou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Robbie predviedla úžasný výkon, ale jej mama v podaní A. Janney bola ešte lepšia a oscara si určite zaslúžila. Dobrá mrcha, kto by chcel takú mater?? Nie som si istý či rozoberanie nasledujúceho deja alebo rozhovory na kameru filmu pomohly, ale klasickou cestou by to možno bolo lepšie. Mal som pocit, že to film zbytočne trieštilo. M. Robbie určite musela niečo na korčuliach nacvičiť, ale šikovné triky alebo kvalitný strih z nej urobili skutočnú ľadovú hviezdu. Dobrý film zo športového prostredia mi vždy urobí radosť a keď je podľa skutočnej udalosti, tak je to pre mňa povinnosť. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

S velkou chutou natoceny aj zahrany zivotopis, ktory sa druhu polovicu zvrtne na menej temny Pain and Gain. Tupota niektorych ludi vazne nepozna hranic. Pre ludstvo je to skoda, pre divakov iba dobre. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hlavně díky hodně zajímavým postavám se jedná o spíše nadprůměrný kousek, u kterého jsem dal podstatně přednost nechat se bavit postavami jako jsou Tonyina matka nebo její bodyguard. Určitě tady máme další biografii o člověku, který toho zase až tolik nedokázal, ale díky svému zajímavému příběhu jsem rád že spatřil film o něm plátna kin. 70% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecké obsadenie je asi tou najsilnejšou stránkou filmu. Práve ansámbel vedený Margot Robbie čoby ústredná hrdinka, robí zo snímky tak unikátne predstavenie. Robbie, ktorá je známa predovšetkým ako Harley Quinn, konečne dostala príležitosť naplno využiť svoj herecký potenciál a predviesť sa ako kvalitná a veľmi talentovaná herečka. Do svojho výkonu vložila všetko ako po emocionálnej stránke, tak aj po tej komediálnej. Navyše verne stvárnila tú správnu južanskú náturu, ktorou Harding oplývala. Dohromady tak Robbie predviedla veľmi presvedčivý výkon. Spolu tvorí Ja, Tonya zaujímavú a zábavnú prehliadku, u ktorej sa divák nebude nudiť. Aj keď chvíľami sa príbeh trochu vlečie, tak to doháňa energetickými a svižnými momentmi. Je to snímka, v ktorom sa krížia viac než len dobré herecké výkony, originálne kostýmy a masky a nadupaný soundtrack. A navyše je to film inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa skoro až zdajú neuveriteľné. Ja, Tonya v sebe kríži viac žánrov, je to biografia a čierna komédia s prvkami drámy, odohrávajúca sa v športovom svete. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

90%, skvělá režie, scénář a Margot Robbie. Velmi povedené a první 1/2 filmu narosto bezchybná. Druhá 1/2 lehce pokulhává, ale neztrácí zavraťně tempo a držší film na vysoké úrovni. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Na filmu je potěšující, že dokáže zaujmout i člověka který o krasobruslení neví vůbec nic. Nejde totiž ani tak o sportovní drama ale spíše černou komedii o vidlácích ve kterém nechybí domácí násilí. Film má perfektní obsazení. Margot Robbie dává do titulní role vše, člověk jí všechny ty piruety opravdu věří. Robbie dokáže Tonyu podat jako ženu která vám není úplně po chutí ale také jako ženu které vám začne být trochu líto. Zvláště když jí vychovává někdo jako je její matka v podání Allison Janney. LaVona Hardingová v podání Janney je filmová mrcha roku které svou dceru fyzicky i psychicky týrá při čemž jí nezapomíná říkat, že vše dělá pouze pro její dobro. I přesto, že je její dcera úspěšná se však nezmění a svojí dceru neustále dusí. Herecky se vytáhl i Sebastian Stan jako první manžel Tonyi který i přesto, že se mu nehnusí domácí násilí si dokáže diváka alespoň trochu svojí naivitou získat. Už na začátku filmu se objeví nápis Inspirováno neironickými skutečnými rozhovory které se ve filmu i vyskytují. Objevují se tak (hrané) útržky rozhovorů a postavy během filmu i začínají bourat čtvrtou zeď a komunikují s divákem o tom jak jsou teď zrovna na dně. Na jednu stranu jde o opravdu zábavný snímek ale jak si právě neví jestli chce být spíš komedie nebo vážné drama. Ten film nezpomaluje, jede celou dobu a po ruční brzdě nesáhne snaží se však ukázat emoce když to prostě nejde. Vrcholem filmu však stále zůstávají herecké výkony a to až tak, že bych se vůbec nezlobil kdyby Robbie i Janney dostali za své výkony Oscara. Jsou totiž obě perfektní a hrozně táhnou celý film který je sám o sobě dost fajn. Ale není vrcholem. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jakkoli herci excelují, hlavní hvězdou je režisér Gillespie - ten dokázal poskládat bujarý příběh, v němž některé motivace nelze úplně pochopit a v závěru není pro morální ošklivost všech aktérů moc komu fandit, tak energickým a soudržným způsobem, jak to uměl ve svých nejlepších dílech třeba i Martin Scorsese. Nevzpomínám si na jiný snímek, kde by mě retrospektivní schéma doplněné zúčastněnými vypravěči tak bavilo, navíc doplněno "soderberghovskými" vsuvkami v podobě výrazného soundtracku, na němž je inscenace mnoha scén závislá, nebo náhlými časovými úskoky ve prospěch údernějšího vypointování. Pod přívalem skvělých nápadů a zajímavých (byť většinou svinských) postav nakonec opravdu skoro nevadí, že by to sneslo kratší stopáž a silněji vygradované vedlejší linie. Vítané provětrání stereotypních akademických vitrín, škoda že i na Margot se nedostalo.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Amerika je naprosto poprávu Země snů, protože kde jinde spolu na kilometru čtverečním žije tolik géniů a dementů pohromadě? Vždycky záleží, na čí straně zrovna seš, ale jako nezaujatej divák se teda bavím velkolepě. Tonya to trochu odsrala, ať už co se týče matky, manžela nebo kámošů manžela, no a trest kterej dostala si sám o sobě musí myslet, že je pěkně debilní. Asi to nebude film o tý nejzásadnější události v historii lidstva, ale má nápad, emoce a Margotku. Musel bych bejt blázen, kdybych chtěl víc. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý príbeh, ktorému by sa skôr hodil formát dokumentu alebo lepší scenárista. Ten spôsob vyrozprávania pomocou rozhovorov po rokoch a meta-vsuvky, kedy hlavné postavy komentujú, čo sa deje, je strašne unavujúci. A to najmä tie rozhovory na kameru, ktoré hrozne spomaľujú dej. No casting je bohovský a skvelo zrkadlí svoje predlohy. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"They want someone to love, but they want someone to hate, and the haters always say: “Tonya, tell the truth!” There's no such thing as truth." Životní příběh, který je tak absurdní, až se to musí brát s humorným nadhledem a přesně to se tomuhle filmu podařilo. Dobrý scénář, kterému pomáhají skvělý herci (bodyguard a mezinárodní expert v boji proti terorismu naprosto neměl chybu). Film mi utekl jako voda a vůbec jsem se nenudila, škoda, že dějová linka Allison Janney se v druhé půlce vytratila, protože v té první absolutně dominovala. No a Margot je skvělá jako obvykle. 4* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vkusně a vynalézavě skloubené sportovní drama s hraným dokumentem. Spousta osobitých, věrohodně vykreslených postav už samotná Tonya i ještě silnější její matka a s nimi si nezadávající Tonyin manžel se svými kamarády, všichni stojí zato sledovat, jak se proplétají pěkně vystavěným příběhem. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Filmy zo športového prostredia idú s výnimkou bojovým filmov mimo mňa, pričom krasokorčuľovanie ma naozaj nezaujíma. O to menej ma lákalo dať I, Tonya šancu, no pravdou je, že som sa snímke vyhýbal zbytočne. Viac než zo športu ťaží zo svojho dramatického a čiernohumorného žánru, ktorý jej naozaj pasuje. P.S. Dúfam už nikto nepovie, že je Margot Robbie len pekná tvárička / herecké drevo. Hlúposť na entú. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vskutku originálne spracovanie životného príbehu T. Harding. Krasokorčuľovanie síce nie je moja parketa a nikdy som k nemu ani neinklinoval, no práve vďaka forme snímku a poňatím obsahovej stránky som sa ani nenudil. Užil som si i muziku a hlavne oceňujem i napriek vážnej téme aj humorný prístup. V tomto smere vynikol najmä ten výstredný Shawn, teda, to bol blbec na pohľadanie. Nad tým sa človek jednoducho musí pousmiať. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokonalá sbírka kriplů dělajících zábavně tupé věci, a mezi nimi si bruslí a chlastá rozkošně vidlácká Margot Robbie. Kdyby se to skutečně nestalo, tak něco takového nikdo nevymyslí. 8/10 ()

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama