Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (447)

liskam 

všechny recenze uživatele

Skvělá herecká symfonie dvou žen okolo kterých se vše točí. Už jen kvůli jejich výkonu stojí za to tohle vidět. Za mě 78% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krasobruslení není šálkem mé kávy, proto jsem kolem tohoto filmu nějaký čas chodila obloukem. Kruhy se postupně zmenšovaly, až se spirála uzavřela a já se rozhodla podívat. Nelituju, spíše je škoda, že jsem tenhle skvost černého filmového humoru neviděla dříve. Coenovsky laděný příběh se spíše věnuje jednotlivým postavičkám, než sportovnímu klání Hardingové. Několik krasobruslařských záběrů je nasnímáno zručně, neváhala bych říci, že i zábavně. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborne natočené po každej stránke, avšak osobne som sa nemohol preniesť cez skutočnosť, že vrcholový športovec, ako Tonya Harding, žije sťaby vidlák s navyše neuveriteľne drbnutým a násilnickým megachujom, čo ma sralo celý čas a kazilo mi to tak zážitok z filmu rovnako, ako i fakt, že do úlohy 15 ročnej baby drbli takmer tridsať ročnú ženskú! S týmto to trochu prehnali... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak takýto športový životopis sme tu snáď ešte nikdy nemali. Čiernohumorný náhľad do života jedného premárneného talentu, kde preváži vtip či smútok nad videným poďla vašej nátury. U mňa ide o príbeh o žene, ktorá dala maximum do toho, aby bola najlepšia, lenže vzhľadom na viaceré okolnosti to nejako nedopadlo. A tie okolnosti sú skutočne smutné, i keď povedzme si pravdu, Tonya v tom nebola tiež nevinne a to nehovorím iba o samotnom incidente, ten Albertville bola fakt premárnená šanca pre niekoho tak skvelého na ľade. Spracovaniu nemám čo vyčítať, prehováranie na kameru a priznanie fikcie, dokumentárne vsuvky hovoriacich hláv a vynikajúci herci mi pripravili skvelý zážitok, pri ktorom som sa viackrát zasmial, ale po jeho konci mi bolo celkom ťažko na duši. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost uhozený film. Trochu mi to připomnělo Pot a krev, protože hlavní postavy měly svůj plán asi podobně promyšlené. O sport se nezajímám, a tak jsem nikdy o Tonyi a její kauze neslyšel. Muselo to být ale vážně šílené. Tonya si prožila těžké dětství, protože matka na ni byla dost přísná a chtěla z ní dostat to nejlepší. Moc si nepomohla ani v manželství, protože ji Jeff mlátil. Jediné co měla, bylo bruslení. Díky svému neortodoxnímu přístupu to ale ani na soutěžích neměla jednoduché. A po kauze s Nancy už mohla svou kariéru rovnou zabalit. Dost vtipný byl její bodyguard Shawn. Margot Robbie a Sebastian Stan tu předvedli dost přesvědčivé výkony. Skvěle volený byl i hudební podkres. "Dej sem tu bouchačku!" ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Příběh by byl super, ale je to trochu divně natočeno. Jakoby bez šťávy. Okořenily to akorát Margot Robbie a Allison Janney. Povahy jejich postav jsou naprosto skvělé. Mají něco do sebe a nenudí. Ale zbytek je taková omáčka. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů roku a to z několika důvodů. Velmi svěže a neortodoxně podaný životní příběh Tonyi Harding, který v rukou jiných tvůrců mohl skončit jako další nudné biografické drama s dojemným koncem. Gillespie s pomocí skvělého scénáře ze scén domácího násilí, emocionálního týrání a životního neúspěchu dělají v podstatě černou komedii, která ale nikdy neztratí pojem o tom, jak těžké to Tonya měla, a jak daleko došla. Její příběh možná nemá nejšťastnější konec, ale při pohledu na to jaké imbecily měla kolem sebe, je s podivem, že to přece jen pro ni skončilo takhle. Margot Robbie si tenhle projekt vzala na starost a do svého výkonu dala všechno. Svět se k Tonyi zachoval nespravedlivě, ale ona určitě ne. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som veľmi spokojný s výsledným efektom. "I, Tonya" je veľmi dobre napísané, veľmi dobre zahrané a zrežírované štýlom, ktorý je vcelku zaujímavý. Dokonca miestami tu máme aj nejaké to búranie štvrtej steny. A funguje to dobre. Vo filme sú veľmi dobré myšlienky a to už od začiatku. Nenašiel by som moment v tomto filme, ktorý ma nudil a celkovo ma dokázal držať v atmosfére, ktorú si zvolil a udržal tempo až do konca. Margot Robbie bola excelentná v tomto filme a veľmi dobre zvládla všetky svoje scénky. Dokonca som ju miestami až absolútne obdivoval. Rovnako musím vyzdvihnúť aj výkon Allison Janney. Ak si ju niekto niekedy zapamätá v nejakom filme, tak podľa mňa to bude práve táto rola. A čo je na filme najlepšie je fakt, že keď sa už dostávame k finišu a pomaly nám všetko do seba zapadáva, uvedomil som si, že je mi Tonye skutočne úprimne ľúto. A že celý ten incident skutočne zlikvidoval celú jej kariéru. To, čo bolo pre ňu v tom momente absolútne najdôležitejšie odrazu nebolo. A bolo mi jej úprimne ľúto. Napriek všetkému čo sa stalo. Možno som mal občas pocit, že nemuselo byť toho búrania štvrtej steny toľko a možno by som rád videli niektoré postavy viac, ale zase je pravda, že sa to sústredí na Tonyu. A to je správne. Takže film vysoko oceňujem, odporúčam a rozhodne si myslím, že stojí za to vidieť. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Srážka buranů jako od bratří Coenů se světem krasobruslení v neuvěřitelném příběhu podle skutečných událostí. Margot Robbie jsem sice nevěřil těch 15 let, ale sportovně nadanou jednodušší blondýnku zvládla výborně. A vlastně mě ani nepřekvapuje, že ještě více cen posbírala Allison Janney za ztvárnění její matky. Jako u každého současného amerického filmu je zase největším omylem tvůrců přestřelená délka (70%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V období incidentu som krasokorčuľovanie sledovala celkom intenzívne. Jasné, že mi bola Tonya nesympatická, ale ako prvá skočila trojitého axela, a to sa cení. Spracovanie jej životného príbehu poňal Gillespie vskutku originálne, ja som sa kráľovsky bavila ... a podľa všetkého to ani Tonye extra nevadilo. Muzika tiež výborná a herci detto. Kto ale na seba strhol úplne moju pozornosť bol bodyguard a medzinárodný expert v boji proti terorizmu Shawn v podaní P. W. Hausera ... to teda bol zákuštek. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tahle rockerka si rozhodně probruslila cestu do srdce diváka. Upoutala. Uchvátila. Je to vichřice. Je to totální nářez. Žít takto od dětství na drsňáka musí být mozek vymývající hnus a tělo do ostří nabroušený hnus. Nicméně film některé momenty zcela zbytečně prodlužoval. Kratší stopáž, klidně o půl hodiny, by filmu dodala větší šmrnc. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zábavné až slzopudné. Robbie jako Harding a Janney jako její matka jsou báječní. Myslím že film je dobrý tím, že není pojat jako suchopárná kronika hrdinčina života ale je vystiženo to podstatné neviditelné kouzlo. Ovšem od všeho je tu trochu - těžké dětství, obtížné vztahy sportovní zákulisí, násilný útok, až je to nakonec o ničem. Je to takové dokumentárné nestranné - nefandí se žádné straně. Až nevíme o čem se vypráví. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Margot Robbie som fakt takmer nespoznal a máme tu ďalší dôkaz, že žena môže byť aj super sexy, aj nezaujímavá puťka. Občasne vtipný štýl film oživil, avšak vôbec nebolo nevyhnutné ho natočiť. Táto krasokorčuliarka nebola žiadna osobnosť. Sem tam mala nejaký úspech, ale prostredie ju ako vidíme vo filme dosť ovplyvnilo a dnes má už tretieho manžela. Nič chvályhodné. Hlavnou myšlienkou filmu bolo pobaviť, a to sa mu žiaľ nepodarilo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, co se kolem Hardingové dělo, mohlo se jednat o hodně depresivní a nepříjemné drama. Tvůrci to naštěstí pojali jinak a vznikl z toho snad nejvtipnější film roku, který sice tempo neudrží až do konce, (kde se zcela logicky začnou odehrávat ty nejdramatičtější situace a úpadky všech zúčastněných) ale po většinu času výborně baví a překvapuje spoustou výborných nápadů, hlavně co se týká využití dobových, hudebních pecek. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, co všechno ještě nevíme. Jediné co jsem o jméně Tonya Harding věděl je zmínka ve filmu Bláznivá střela 3, kde Papšmír řekne Roccovi, ''že to Amerikou otřese víc'', než celá Tonya Hardingová''. Slyšel jsem tuhle hlášku asi stokrát a nikdy mě nenapadlo vzít mobil a zjistit si kdo to kurva vůbec je. Od filmu může člověka odradit krasobruslení, které je mému zájmu blízké asi jako třicetiletá ženská recidivnímu pedofilovi. Hardingová byla naštěstí solidně dementní redneck obklopený naprostými kretény a režisér nám servíruje naprosto nahláškovanou a ujetou zábavu v parádním retro stylu a jako bonus je to celé podle skutečný události. Osobně si myslím, že doživotní trest si určitě nezasloužila a když sem viděl po filmu pár videií na youtube tak i bez znalostí z tohohle sportu můžu říct, že to byla naprosto nejlepší bruslařka na světě a její osud člověku ve finále přivodí spíš vrásky. V každým případě povedený životopisný film, který se velikým písmem do historie nezapíše, ale řemeslo je to nadprůměrný stejně jako herci a scénář.75%. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoiler. Hardingovou a její aféru si pamatuji jen matně, proto jsem se s chutí vrhla na její životopisný film. Předně, je perfektně zpracován a chvílemi velmi vtipný. No je to takový hořký smích...Neubránila jsem se lítosti nad smutným osudem, který Tonyu potkal. Odmalička bitá, týraná, život bez lásky, matka hotové monstrum, nikde zastání, tréning od tří let a životní podmínky diametrálně odlišné od děvčátek z dobrých, kultivovaných rodin. Dospívání rovněž plné dřiny, dokonce bodnutá vlastní matkou a ve dvaceti nastupuje na scénu další mlátička, manžel. A začínají hádky, rvačky a dokonce i výstřely ze zbraní. Je až neuvěřitelné, že děvče z takových otřesných sociálních poměrů jelo dvakrát na Olympiádu. Holka bez vychování, bez vzdělání, ale schopná, jako druhá na světě a první v USA, skočit trojitého Axela na soutěži. Vlastně mě ani nepřekvapuje, že ji frustrace z neustále nízkého hodnocení rozhodčích (které iritovala svým laciným zjevem a hrubým chováním) vedlo k hanebnému činu, nechat přerazit nohy své soupeřce tyčí. Nikdy se nedozvíme, jestli o plánování činu věděla, ale násilí a rány Tonyu provázely celým jejím životem. Mohlo jí to skutečně připadat normální. Přestože lituji postiženou soupeřku, je mi více líto Tonyi. Kdyby žila v normální rodině, kdyby se dala do kupy s laskavým mužem, kdyby, kdyby..., možná by neskočila trojitého Axela, ale měla by fajn život. Jenomže na kdyby se nehraje a o tom to přesně je... Margot Robbie si Oscara zaslouží! A Allison taktéž.. Vynikající výkon! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Austrálska rodáčka MARGOT Robbie vo svojej jednoznačne najodvážnejšej úlohe kariéry, vo vskutku kontroverznom životopise profesionálnej krasokorčuliarky Tonyi Harding. Podáva naprosto fascinujúci herecký výkon, s ktorým sa dá počítať do budúcna. Zručne jej sekunduje filmová matka LaVona ( perfektná Allison Janney ), ktorá nezachádza s vulgarizmami príliš ďaleko, z jej strany ide o absolútne prirodzený jav, s akým sa bežne stretávam v prostredí, v ktorom sa zdržujem, vôbec, dá sa povedať, že tento kraj je tým už akosi povestný. Keď spojím tieto dva herecké články, tak vtedy nie je núdze o poriadne napätie medzi nimi, lebo matka takto systematicky, psychicky i fyzickými útokmi týra svoju dcéru už od jej útlych štyroch rokov, odkedy vstúpila po prvýkrát na ľad, a odvtedy sa to len a len, čoraz intenzívnejšie stupňovalo, cez pôsobiaci pubertálny vek, k dospelosti, sú takéto konfrontácie na dennodennom poriadku ! Vyzdvihujem v prvom rade Margot a Allison i dokumentárny štýl zvolený pre samotný film, ktorým sa Craig rozhodol, že takto ozvláštni tento športový, kriminálny snímok. Použil som synonymum : „trestný” ...Bude mať čo vysvetľovať ohľadom svojej kolegyne Nancy Kerrigan... V prvej časti sa venujeme zaujímavému športovému vývinu hlavnej postavy, v druhej časti je táto téma odsunutá o kúsok na inú stranu, pretože INCIDENT uzrel svetlo sveta, a i napriek tomu - môže zatiaľ pokračovať v krasokorčuľovaní, kde sa občas tá „krása” vytráca. Scenár Stevena Rogersa nadmieru „nadľahčuje” danú situáciu, keď sa tak trochu snaží očistiť jej meno, opraviť známku na vysvedčení z nedostatočnej na dobrú, síce nie je žiadne neviniatko, ale po rokoch sa priznala, že o všetkom vedela, tak ako to i film vyrozprával. Mierne nadpriemerný snímok (7/10) som si mal možnosť vychutnať, s pozoruhodným STRIHOM, ktorý mám tak rád. Všeobecne sa naň zameriavam... ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se dlouho těšil. Byla to chyba, po těšení přichází zklamání, to se u Tonyi bohužel dostavilo. Rozhodně ne z herců: Allison Janney je jako bezcitná mrcha dokonalá a Oscara má jistého, Margot Robbie zdatně sekunduje a coby držkatá buranka taky válí. Ve scéně, kdy sama krasobruslařskou soupeřku tluče holí a pak se podívá do kamery, nejde si nevzpomenout na její úchvatnou Harley Quinn. Ani slabošsky idiotský manžel Sebastian Stan nebo tlučhuba Paul Walter Hauser nezaostávají. Už vůbec nemluvím o kameře a střihu, zvlášť scén na ledě, namaskování přelomu osmdesátek a devadesátek taky nemá chybu. Tak v čem je problém? Ve scénáři. Při vší úctě k Tonye Hardingové, její příběh na dvě hodiny prostě není, není tak moc zajímavý. Minimálně půlhodinu ubrat, to by byl dobrý první krok. Scénář totiž psal Steven Rogers, co se podepsal pod romanťárny Kate a Leopold nebo P.S. Miluji tě. A co bylo jejich hlavním problémem? Ano, utahanost. Změny z pseudodokumentu do hraných sekvencí by mi nevadily, promluvy do kamery v rámci hraných pasáží už trochu jo. Škoda, no. Já, Tonya není špatný film. Jen měl mít jiného režiséra a scenáristu, aby byl opravdu dobrý. Dvě hodiny redneckských exhibic a vzájemné svalování viny na druhé je příliš mnoho. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dobre natočené, poznámky "do kamery" úchvatné, humor chytľavý, ale aj tak film nedosahuje nejakej väčšej hodnoty. Záver sa už len tak doplazí k titulkom. Allison Janney skvelá. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem měl vyšší očekávání, která se bohužel nenaplnila. Film je natočen takovým způsobem, který mě vůbec nezaujal. Styl vyprávění mi nesedl, nelíbilo se mi to a asi po 40 minutách jsem to vypnul. ()

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama