Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (447)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Krasobruslení se mi vždycky líbilo: v několikaminutové jízdě předvede koncentraci emocí, energie, odvahy a ladnosti. A Tonya ještě přidala zuřivost a buranství. Souboj zmalované holky ze spodiny a elegantní krásky z lepších poměrů je skutečně na ostří. Sportovní drama soustředěné na Tonyu nepostrádá vtip, i když popisuje příšerné rodinné zázemí, ze kterého vyšla. A které ji zformovalo. Síla filmu je v tom, že využil rozhovory s protagonisty jednoho z největších sportovních skandálů a už jen to mu stačilo, aby načrtl výstižný portrét netypické krasobruslařky a zachoval neuvěřitelnou syrovost a absurditu jejího života i celé situace. S tím, v čem vyrůstala, měla být spíš zápasnicí. Jenomže ona radši bruslila… ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, černohumorný a velmi lidský biopic. Tonya Hardingová je "white trash", mluví sprostě, nechá se mlátit manželem a při tom všem se zoufale snaží uspět v tom jediném, v čem je dobrá. Není to žádná extra sympatická filmová hrdinka, ale jak ostatně dokazuje i konec, je to velká bojovnice. Margot Robbie je skvělá a díky tomu, že trochu ubrala na vzhledu, vynikne její nasazení a schopnost prožívat emoce. Jednoznačně můžu film doporučit nejenom sportovním fanouškům, ale i těm, kdo ocení dramata všedního dne. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Takové to klasické životopisné nic proti ničemu. Margot Robbie je samozřejmě skvělá, ale příběh, ač dost bizarní, mi nijak strhující nepřišel. Celý film tudíž víceméně stojí na hlavní postavě a troufám si říct, že se stopáží kolem 90 minut by to dopadlo lépe. 5/10 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Formálne (obraz, hudba, herci), je to super a nedá se nic vytknout. I přesto mě první půlka přišla v něčem až moc šablonovitá (životopis), a tou stylizací snad až moc odosobněná - vztah ústřední dvojce je vyprávěný způsobem efektních náhledů do jejich života, než že by člověk opravdu měl pochopit, co k sobě cítí. Ale postupem času tak nějak vyhraje příběh nad formou, a začne to směřovat trochu jinam...a v ten moment to začne dávat smysl a film nelze než doporučit! ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Tohle mohlo dopadnout jako klasický průměrný životopisný film, ale Rogersův inovativní scénář s pohledy všech postav a jejich zásahy do vypravování, to dost vytahuje. Občas to trochu kazí snaha diváka bavit v momentech, kdy se to tam tolik nehodí. Margot Robbie se snaží a dost evidentně jí jde o nějakou tu cenu, což jí přeju, ale přestože je to silný výkon, pořád to není takový, ze kterého si sednete do kolen. (Allison Janney ji občas zastiňuje). ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Dokázal bych vést polemiku s obsahem distributora, že jde o černočernou komedii. Z mého pohledu jde tak akorát o černočerné drama, z něhož mi je smutno na duši a nejlíp to vystihl komentující novinář - "vše způsobili dva největší kreténi v příběhu, kde jsou všichni kreténi". Celý příběh je od začátku depresivní, nevíme přesně a asi se už nikdy nedozvíme, jak se to vlastně všechno odehrálo, kdo vše zavinil, nicméně, pokud Tonya Hardingová prožila dětství, dospívání a vztah s manželem alespoň z poloviny tak, jak je ve filmu vykreslen, tak se nelze divit (nikoli však omluvit), pokud byla do útoku na Nancy Kerriganovou aktivně zapojena. Po zhlédnutí snímku jsem si pustil krátké video, které novináři natočili krátce po útoku a sevřelo se mi srdce, bolest, bezmoc a zoufalství, které z Kerriganové čiší, jsou nesnesitelné a zdrcující. Herecky vynikající Margot Robbie, jež má skvěle našlápnuto, protože dostává rozmanité herecké příležitosti. No, a pokud budeme a rozhodně můžeme vést polemiky o oscarových hereckých nominacích, v případě vedlejší ženské role žádné polemiky nepřichází v úvahu - Allison Janney je odporně skvělá a skvěle odporná - na její vítězství na Oscarech bych vsadil klidně i deset tisíc korun - myslím ale, že kurz bude natolik malý, že to ani nemá cenu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Margot za co? Délka film proč? Začátek super dobře se to rozjíždělo a taky bavilo a něco po půlce filmu se začnete totálně nudit a už to není ta zábava co na začátku příště asi víc bruslení. A Margot se hodí na lepší filmy jak tohle jo role a styl doby to ji sedlo ale hodí se na jiné filmy. ( Akce - Filmové Rande) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, pamatuju si, jaký byl svého času kolem Tonyi Harding poprask, ale bylo zajímavé sledovat, jak vlastně k tomu všemu došlo. Podle názvu filmu jsem očekával drama o tom, že někteří sportovci udělají pro účast na olympiádě cokoli, ale příběh byl zvláštně roztříštěný, jakoby tvůrci chtěli zpracovat více námětů najednou a ani jednomu se dostatečně nevěnovali. I přes některé výhrady mě snímek zaujal, Shawn se svými hochy se postaral i o nějaké ty humory a stejně jako Marzeho mě bavil hlavně vztah matky a dcery v podání Allison Janney a Margot Robbie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh Tonye Hardingové má v jisté fázi všechny atributy sportovního kýče, což se Gillespie snažil zamaskovat komediálně absurdním nádechem. A to docela vyšlo, ačkoliv se našly chvíle, které si žádaly humor vypustit. Nicméně ten nastíněný tón skvěle souzněl se zpackaným útokem na Kerriganovou. Po útoku přišel tak trochu sešup dolů, protože samotné vyšetřování, konfrontace v Lillehammeru či soud, to všechno mi přišlo v kontextu s předchozím děním trošku odfláklé, ačkoliv to neznamená, že by se na to nedalo koukat. K hercům nemám příliš výhrad, ale pokud mám někoho vyzdvihnout, tak Allison Janney v roli matky Hardingové. 75% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený snímek o talentované krasobruslařce Harley Quinn, která se pokouší se svým manželem Winter Soldierem proniknout až na samotnou olympiádu. I, Tonya má již ve své holé podstatě strhující nosnou premisu, nicméně tvůrci jí ještě jako nádavkem "obalili" skvělým komediálně laděným scénářem, kdy postavy místy mluví přímo do kamery k divákovi. Chvílemi tedy z filmu máte stejný pocit, jako z loňského filmu "Deadpool", kde byla stejná technika taktéž využita. Rovněž musím zmínit skvělé herecké výkony Margot Robbie a Sebastiana Stana, které výborně dotváří celkový dojem z celého filmu. Jedinou vadou snímku I, Tonya tedy zůstává jeho neúměrná délka, kdy některé scény působí příliš "nataženě". Až na tento detail jsem se snímkem navýsost spokojen, pročež ho mohu s klidným svědomím doporučit. Skvělá práce! „I mean, come on! What kind of friggin' person bashes in their friend's knee? Who would do that to a friend?“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Počas sledovania som sa skvele bavil, ale pocit, ktorý vo mne tento film vyvolal, ten príjemný nebol. Zaujímavý výkon. Pritom to nemá nijako objavnú kostru (nechýbajú ani zábery na skutočných aktérov na úvod záverečných titulkov), Gillespie sa ale s plávaním po hladine neuspokojil. Znepokojil, a to ja rád. Nutné podotknúť, že sa mohol oprieť o autentické výkony hereckého osadenstva, v rámci ktorého prestali byť samými sebou všetci do jedného. Čo je ale tiež aj zásluha režiséra, nie? ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Upřímně se mi to moc nelíbilo, ačkoli oceňuji herecké výkony i originalitu. Je mi jasný, že tvůrci chtěli natočit naprosto odlišný životopisný film, což se jim bezesporu povedlo. Osobně mi však nesedl styl vyprávění a navíc mi byly všechny postavy naprosto ukradení - to byl fakt jeden blbec vedle druhýho a vážně mě téměř každá postava ve filmu vyloženě iritovala. Celkově dost rozporuplný dojem, nicméně snímek ve mně určitě žádnou silnější stopu nezanechal. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva polovica filmu je celkom nuda pretoze sa naplno ukazuje, ze hlavna postava je vlastne celkom nezaujimava. Hej mala velky talent a bola to klasicka zaostala vidlacka a to je tak vsetko. Ani obrovska snaha Margot Robbie ukazat, ze vie hrat to nezachranila. Prvu polovicu filmu drzi nad vodou Allison Janney ako tvrda matka, ktora svojim vykonom vsetkych zatienila. Ale ani jej pribeh nie je prilis nosnym. Proste to nie je dostatocne dramaticke a ani komedialne. Skoda, ze tvorcovia este viac nepritlacili na komedialnu stranku ohladom vidlactva vsetkych postav, ktora solidne fungovala. Nastastie v druhej polovici sa zacne riesit incident a k slovu sa dostane genialny planovac a medzinarodny expert v boji proti terorizmu Shawn, ktory vymysli diabolsky plan v ktorom ma vsetko premyslene 4 kroky dopredu. Spin-off venujuci sa jeho spionaznym zazitkom zo sluzby po celom svet chcem hned vidiet. To by bola ultimativna komedia. Skoda, ze v takomto komicky nadnesenom style o bande vidlakov, ktori pachaju zlocin sa nenesie cely film. A najlepsie v rezii Coenovcov. To by bol zazitok. Ale aj v tomto nesurodom prevedeni to kvôli Shawnovi a jeho dvom agentom stoji za videnie. 6/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Film u ktorého si poviete, že to zaujímavejšie natočiť asi už nešlo, ale napriek tomu Vás nedokázal nadchnúť. Herci výborní. Allison Janney zabila jedným pohľadom akúkoľvek nádej v cit. Sebastian Stan a Paul Walter Hauser boli skvelou buranskou dvojkou, kde predovšetkým "špión" Shawn predvádzal výkon na úrovni Formanových nehercov. A samozrejme Margot Robbie. Už jej nástup na scénu ako pubertálna Tonya dal jasne najavo, že dokáže byť kráskou (Vlk z Wall Street), cool kráskou (Sebevražedný oddíl), ale aj krásnou burankou. Príbeh vlastne nie je nijako strhujúci. Postavy sú strašne hlúpe. Každému je jasné, že by im bez seba bolo milionkrát lepšie, ale oni napriek tomu spolu stále sú, respektíve sa k sebe znova a znova vracajú. Scenáristu by som dojebal, lenže je to podľa skutočnosti a oni teda naozaj boli akí boli. A preto si dokážete ich deštrukciu užiť bez výhrad. Páčilo sa mi, že sa tvorcovia rozhodli netočiť veľké drama, ale skúsil natočiť skôr veľmi neslušné správanie z veľmi načančaného sveta. Pre zdôraznenie zábavného nádychu zakomponovali hlášky postáv venované priamo divákom (v štýle Dům z karet). Neskvelé ale aj neolympijské, a to si proste musíte ceniť. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

IDK, mam radsej straight on happy endy. Keby nas aspon nechali uzit si, ked nieco vyhrala, nejak viac vnimat, ze ju porota nie len potapala a ze triple axel nebol jediny dovod, preco bola uspesna... Ale inak jasne, nie zle a dobre odohrane. Mozno pre mna len prilis vzdialene, s postavami nemam spolocne ani fn. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Krasobruslařku Tonyu jsem neznala, ráda se něco přiučím a dozvím, na druhou stranu se celou pravdu asi nikdy nedozvíme, a i film proto mohl zůstat trochu obestřen tajemstvím (moc z něj čišel jasný závěr). Margot ale fantastická! ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Komedie nebo drama? Ani jedno z toho mi tady nestačilo. Jako drama je to slabé, pramálo se to vyvíjí. Tonya je stále stejná (možná záměr?.. pokud ano, mě to nestačí). Jako komedie..Tak to je asi ten vtip tady? Nesmála jsem se, nebylo čemu. Škoda. Margot nebyla špatná. Viděla jsem ji poprvé v roli, kde nebyla překrásná a přesto se mi líbila. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Občas třískám hlavou do zdi, proč jsem některé filmy tak dlouho odkládal. A Toňa je zrovna takovej případ, i když životopisný fláky bejvaj v drtivý většině zkrátka super. Film jsem vzal na milost až když ho chválili kumpáni z interní fajnšmekrovské skupiny, takže ještě ten večer jsem si to pustil. Takže? Pokud tohle má být podle skutečné události, tak to musela být pořádná rychta :D. Tohle je sice převážně komedie, ale černá jak bota a při většině vtipných momentů vás stejně bude trnout. Největší dominantou celého snímku je ten parádní redneck feeling, tohle kdyby se odehrávalo u nás, tak by to bylo točený v Lanžhotě nebo Uherským Brodě, taková hlína to je! Na druhou stranu film je docela napínavej a plnej krasobruslařskýho umění, takže i člověk tento teplej sport neuznávající musí chtě nechtě pokývat hlavou jakože respekt. Vostrý jak brusla! ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší film za rok 2017, prostě TOP se vším všudy. On už ten samotný životní příběh okolo Hardingové prostě stál za natočení, a konečně se toho někdo chopil. Široké spektrum kritiků a různých recenzentů film srovnávají s Mafiány a já asi vím, proč tomu tak je. Výborný, ale zároveň neotřelý způsob vyprávění, hlavní herecké trio se předhání v povedených výkonech a příběh sám o sobě je zpracován poutavě a hlavně vtipně (ono to není tak moc vtipné viz. zničené koleno, ale kdyby to pojali vážně, tak to skončí katastrofálně). Ani nevím, kde bych měl začít. Z herců mi překvapivě nejvíce sedl Stan, zahrál tak bláznivého magora s faktickou bravurou (haló, kde on má tu nominaci za vedlejší roli, to zase těm akademikům uteklo). Robbie správně přesvědčivá, její matka v podání Janney si pro Oskara svým precizním vystoupením jednoduše sama vytvořila cestičku. Dále pak oceňuji nadupaný soundtrack, který filmu neskutečně prospěl. Těžko říct, jestli ten její reálný trest byl přiměřený či trochu přepísklý. Chtěli z ní asi vytvořit příklad, že takto se sportovec nemá chovat (ačkoliv ona nejspíše nevěděla, že se chystá fyzický útok na její kolegyni). Kdyby se film nedržel historických souvislostí a skutečného příběhu, každý by asi řekl, že to se stát nemohlo, ale ono dooporavdy ano. Jak to řekl ten zábavný novinář se svými bezchybnými vsuvkami: NAJMULI SI TY DVA NEJVĚTŠÍ BLBCE V PŘÍBĚHU, KDE VYSTUPUJÍ JEN SAMÍ BLBCI. Nejtrefnější vystižení všeho, čeho jsem byli ve filmu svědky. Víc takových filmů. Za mě dávám 91 % ()

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama