Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (447)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Fantastická Margot Robbie ve filmu, který by mohl být dalším nudným životopisem s možná oscarovými ambicemi. Ale není tomu tak. Je to totiž svěží, nařachaná a černohumorně divoká jízda divokým životem Tonyi Harding. Margot do toho dala úplně všechno, a i když plešouna nedostala, nemusí být smutná. Její ztvárnění této možná trochu kontroverzní postavy amerického sportovního světa, je jedinečné. 75% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Řemeslné zpracování jednotlivých charakterů postav, skvělé ztvárnění postav. Člověk ani nevěří, že se po 25 letech z čistajasna objeví takový skutečný neskutečný příběh. Pojato s velkým nadhledem a odlehčením, což se povedlo. Jen to bohužel nebyla čistá komedie (to by se ani nehodilo), a zároveň dramatická část nedokázala uchvátit tak moc, aby to bylo 100%. Nicméně jeden z nejzajímavějších snímků ze sportovního prostředí s překvapivě dobrou Margot a poutavá neokoukaná story. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude fajn, dost se nasměju a Allison Janney si film ukradne pro sebe. Jenže ono to bylo boží, dost jsem se nasmál a ještě k tomu jsem dostal kritickou dávku syrového domácího násilí prokládaného až děsivě dojemnou udobřovací romantikou. Jo a Allison Janney si ten film ukradla pro sebe. Ale měla to těžký, protože Margotka, Sebastian i Tonyin vypatlanej bodyguard v podání prakticky neznámého Paual Waltera Hausera si to těžce dávali s ní. Proměna Australské kočky ve vidlačku tělem, duší i přízvukem byla dokonalá. Jen pořád nemám ponětí o tom, co se tehdy přesně vlastně stalo a kdo v tom měl prsty. A pokud se Tonya nepřizná, nebo ji její ex nezprostí viny, nikdy se to asi nedozvíme. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Příběh například i o tom, jak ctižádostivá nerudná matka vychovala ctižádostivou nepříliš sympatickou krasobruslařku s touhou vyhrát za každou cenu. Jen při tom obě opomenuly, že při krasobruslení se hodnotí nejenom sportovní výsledky, umělecký dojem, kostým a řada dalších dovedností, v neposlední řadě pak i pozitivní charismatické vystupování, které skutečná Tonya opravdu neměla. Ve filmu jsou nepřesnosti: Tonya, ovlivněná skandální kauzou spojenou s její osobou při olympiádě často padala, ve filmu slyšíme jen sebeobhajující výroky T. a z ukázek se zdá, že na olympiádě zajela čistou jízdu. Tonya měla sourozence, ale po shlédnutí tohoto životopisného dramatu s komediálními prvky máte nakonec dojem, že žila s matkou úplně sama jako jedináček, někde v pozadí tam schází další děti. Scházel mně i krátký pohled na věc, postoj a vyjádření napadené soupeřky Nancy, na níž už ve filmu též nezbyl téměř vůbec žádný prostor, má tam jen pár sekund v krátkých prostřizích, kromě jedné zmínky nám uniká i soupeřčina osobnost. Dávám sice průměrné hodnocení, ovšem oceňuji dobré herecké výkony všech zúčastněných. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Ja, Tonya je zvláštne uchopený film. Humorný nadhľad i pri vážnych situáciách snímke nesvedčí, jednoznačne by som preferoval vážny pohľad na život tejto čudnej ženy. Margot sa veľmi snaží a tlieskam jej, svoje si však jednoznačne ide Allison Janney, ktorá je grandiózna. Film sám o sebe relatívne dobre odsýpa, napriek tomu ma akosi emočne obišiel, nechytil. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemyslel jsem si, že mě bude snímek až tak bavit, ale to, jak je natočený a jaké jsou zde především herecké výkony (Margot Robbie a neskutečně rozjetá Allison Janney, a to ani nemluvím o malé McKenně, která září všude, i když tady jen chvíli), musel jsem smeknout a prostě se celou dobu bavit, vlastně i tím, jak je snímek zajímavě natočený. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tady mě mile překvapilo, jak moc je to nekonvenční sportovní drama. Taková vyvážená roznožka mezi Fargem a Ledovým ostřím. Jo a Margot Robbie je v tom naprosto skvělá. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Mnohem zajímavější než samotné krasobruslení je zde vykreslení Tonyina boje s veřejným míněním a její úpěnlivá snaha o vylepšení vizuální sebeprezentace na ledě. Kapitola sama pro sebe je pak její toxický a zároveň dost nejednoznačný vztah s matkou i vlastním manželem. Nemůže zůstat bez povšimnutí, že Margot Robbie pro tuto roli notně zhrubla a „zošklivěla“, aby její performance americké vidlačky bylo náležitě autentické. Když si Margot Robbie vybavíte v jiném libovolném filmu, je ten kontrast mezi její obvyklou krásou a zdejší neatraktivitou až roztomilý. Craig Gillespie má výtečný cit pro poutavé vystavění klíčových scén, což se projeví už v openingu na ledové ploše, kdy kouřící matka uprostřed kluziště protlačuje svou čtyřletou dceru „do učení“. Fakt, že jsou jednotlivé postavy líčeny dost rozporuplně a že namísto hlavní hrdinky fandíte spíš samotnému filmu, posouvá celé vyprávění do netuctových vod autobiografických adaptací. [85%] ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Málokdy se stane, že by byl natočen film, jehož úplně všechny postavy jsou více, či méně nesympatické. I, Tonya je ovšem takový případ, protože postavy zde vystupující jsou hlupáci, idioti, zlé nebo zakomplexované, někdy také všechno dohromady. To se pak divákovi těžko identifikuje s kteroukoli z nich, Gillespie to naštěstí věděl, proto snímek pojal jako jakýsi pseudodokument, kdy výpovědi hlavních aktérů střídal s rekonstrukcí událostí, čímž dosáhl netradičního a ryze černohumorného zážitku. Filmu nechybí temná atmosféra, která je ale výborně nakombinovaná se zmíněným černým humorem, takže kdyby vše nebylo dle skutečných událostí, šlo by vlastně o absurdní gangsterku. Vzhledem k tomu, že se vše stalo, je výsledek trochu mrazivou historkou o tom, co všechno je duchem prostá sportovkyně udělat pro celosvětový úspěch. Devízami filmu jsou mimo zvolený pseudodkumentární způsob a hodně slušné krasobruslařské scény především dvě herečky, jejichž výkony jsou fantastické. Margot Robbie dává do role úplně všechno, je naprosto famózní a dokázala i to, že divákovi je Tonyi chvílemi líto, protože byla pod vlivem několika špatných lidí, Allison Janney je snad ještě o pár úrovní výš, protože její despotická a tyranská matka s absencí jakéhokoli mateřského citu je děsivá a odpudivá a bohužel asi vystihuje mnoho rodičů, kteří svou malost kompenzují na snaze o úspěch vlastních dětí, Oscar naprosto zasloužený. Ani ony výkony ale nezakryjí to, že film hlavně ze začátku nemá tempo, občas dost drhne a nebýt klíčového incidentu, vlastně by neměl co nabídnout, protože těsně před ním se točí v kruhu a začíná se hodně opakovat. Kdyby to celé bylo o něco kratší, asi by se také nic zásadního nestalo. I, je ale rozhodně netradiční biografie, která je smutná i hořce úsměvná zároveň a ukazuje, že lidská touha po úspěchu nezná hranic. 70 % PS: Je sice fajn, že se tvůrci snažili krásnou Margot Robbie zošklivit, ale oproti skutečné Harding je pořád fešanda i přes tuctové oblečení a vizuální nevýraznost. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Filmů o neobvyklých olympionicích bylo natočeno celkem dost (pro mnohé kultovní "Kokosy na sněhu" nebo předloňský "Orel Eddie"), ovšem asi žádný nevyprávěl tak tragikomický příběh. Margot Robbie byla jako Tonya Hardingová výtečná, ale v některých momentech ji přece jenom zastiňovala Allison Janney v roli její sarkastické matky. Druhá polovina snímku už v tempu trochu polevuje, ale pokud si chcete užít Margot v další bezva roli, určitě neváhejte. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak film Já, Tonya mi kápl do noty, musím říct. Zajímavý životní příběh, který jsem neznala, a o to větším překvapením pro mě byl. Chvílemi drsné, většinou spíš černohumorné, člověk žasne nad tupostí hlavních postav a jen čeká, co dalšího přijde. Look osmdesátých a devadesátých let byl skvělý, herecké výkony taktéž. Mělo to spád, líbila se mi forma, jakou tvůrci zvolili, tím myslím hlavně to ozvláštnění rozhovory. Tleskám. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

" ...je divné, že to udělali ti největší kreténi v příběhu plném kreténů." No asi tak. Pokud by to nebylo podle skutečných událostí, tak bych scénáristovi dala co proto. Protože tohle nevymyslíš. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se k tomuto filmu dostal, sám nevím. Krasobruslení mě od dob Pavla Romana (každý teeanger se přece zabýval tím, co dělal Pavel Roman) nebaví; a sportovním intrikám se také vyhýbám, přestože jsem byl před 50 lety "penalizován" za hození badmintonové rakety po soupeři. Tonya Hardingová však skočila trojitého axela a i jinak mi nebyla ryze nesympatická. Tvrdě trénovat a ještě navíc budit nějaké zdání (např. o americké rodině či o souručenství amerických olympioniků), to je asi opravdu příliš. To raději box, který má s krasobruslením rozhodně více společného. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

To by si jeden ani nepomyslel, že film natočený podľa skutočných udalostí, ktorý je o psychicky, emocionálne aj fyzicky matkou týranom dievčatku, v dospelosti sa stávajúcom obeťou domáceho násilia a následne participantkou v napadnutí a ublížení na zdraví, môže byť taká sranda. Margotka je aj napriek udatnej snahe maskérov a kostymérov stále krásna, o tom, že je skvelá ani nemusím hovoriť. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Tady mi nejvíce vadilo to, jakým způsobem je film natočen. Je to takové.... zvláštní a ničím mě to nedokázalo zaujmout. Naopak charaktery jsou ztvárněny výborně a příběh vhodný k zamyšlení. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Ultračerná cynická komedie a zároveň překvapivý příběh nadějné krasobruslařky, jedno z největších filmových překvapení loňského roku. Na vypatlané americké burany jen tak nezapomenu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* tak tohle byla teda jízda ;-). Není divu jaké psychouše mají v Americe (ale je pravda, že to se může stát kdekoliv), bez nich by to nebyla taková švanda ;-). Kdo ví kolik je z toho pravdy, ale vůbec bych se tomu nedivil. Takové pojetí sportovního filmu mi vůbec nevadilo a bavilo. Herecké i sportovní výkony věrohodné a provedení slušné. Chápu, že pro někoho může být film drsný a hrubý, ale ukazuje podstatu povah lidí, kteří se tak běžně chovají. Myslím, že autoři z tohoto skandálu, o kterém jsem pravděpodobně nikdy neslyšel, vyždímali maximum. Doporučuji. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama