Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (447)

venison 

všechny recenze uživatele

Nějak si neumím se sportovním dramatem "Já, Tonya" moc poradit.. Jako celek mi přijde takové nedospělé, rozhárané, neukotvené a nedotažené.. Nevidím v něm to, na co je konkrétně kladen důraz.. Je to sociální nepoměr krasobruslařek, fyzické týrání nebo krimi zápletka? Když na film "Já, Tonya" koukám z pozice čistě životopisu, tak to vydá na hodně kvalitní HBO počin, na kvality suprového celovečeráku nemá.. Nejvíc mě bavila výtečná Allison Janney.. Margot Robbie ušla, ale zatím pro tyhle charakterní role pro mě ještě dostatečně nevyzrála.. Celková atmosféra byla dobrá.. Krásný kontrast nuzných poměrů a krasobruslařského pozlátka.. Napětí graduje, ale ten závěr mi přišel málo dramatický.. Když to shrnu, tak je to hodně dobře stravitelná jednohubka ;-) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Když si blbka vezme idiota, a ten vylízanému debilovi svěří práci, kterou provedou dva totální kreténi, nemůže to pro nikoho dopadnout dobře. Craig Gillespie to natočil poutavě, i když navzdory vší snaze o dravost a hravost trochu utahaně, takže jsem mu tu předstíranou lehkost moc nežral. Herecké výkony ovšem ano. Margot Robbie ukázala, že je na ní mnohem víc než jen hezký kukuč, a Allison Janney zahrála svou roli s takovou přesvědčivostí, že kdybych jí někdy potkal na ulici, tak jí nepogratuluju za Oscara, ale s opovržením jí plivnu pod nohy. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám rád životopisné filmy, které se berou s nadhledem, vtipem, sebekritikou a nejsou jen nudně odvyprávěnou podívanou. A to je případ i tohoto filmu. Já, Tonya je sice životopisný film, ale má blíže ke komedii, než k čistému dramatu. A to jen proto, že je snímek vystavěný, tak jak je, protože věci které se ve filmu dějí sami osobě nejsou moc vtipné(domácí násilí, ponižování, vydírání). Opravdu oceňuji, že režisér Craig Gillespie pojal film více humorně, takže nedostáváme typický životopisný film. A o to více nemá příběhem svázané ruce. Režisérovi se podařilo vykouzlit parádní retro atmosféru s výborně vybranými songy. K tomu krásně vystavěl příběh, kde funguje jak sportovní rovina, tak i dramatická/komediální rovina. Velkou zásluhu na tom samozřejmě mají herci. Margot Robbie je zde velmi dobrá a její výkon se mi hodně líbil, protože ukazuje, že umí hrát a tady měla několik zajímavých momentů. Sebastian Stan dostal zajímavou roli a zhostil se jí dobře. Allison Janney mě překvapila, jelikož to jak hraje svou postavu je parádní a já jí to věřil od začátku do konce a ty ceny si rozhodně zaslouží. Co se týče sportovních scén, tak ty fungují a vypadají dobře, asi to bude tím, že se v krasobruslení nevyznám, přesto nic nemění na tom, že jsou hezky natočené. Dramatické scény jsou zajímavé, ale občas se v nich tlačí na pilu a po čase se začnou opakovat. Největším problémem filmu je jeho délka, kde na spoustu působivých scén, je nalepeno dost vaty, která tam ve výsledku být ani nemusela. Já, Tonya je fajn životopisný film, který rozhodně neurazí a ukazuje Margot Robbie v poloze, kterou moc neznáme. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Herecký koncert Margot Robbie a Allison Janney. Bolo to jednoduché, čierne a vypointované. Páčilo sa mi, že to poňali dokumentaristickým spôsobom. Ďalšia žena, ktorej život spackali muži a ich ješitnosť. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Záměrně rozporující sportovní životopisná "komedie" o americké krasobruslařce (kromě jejího vztahu s despotickou matkou a násilným manželem hlavně o slavném "incidentu") oplývá velkou energií a podvratnými nápady a dokonale chytne v dechberoucích jízdách na ledu (ta dynamická kamera! - škoda, že si užijeme jen dvě (a půl)). Přímé promluvy do kamery i "dokumentární" rozhovory/zpovědi sice zvýrazňují originalitu, ovšem také vyznění jejího příběhu rozbíjejí a relativizují jeho pravdivost, resp. lživost ("Nebyla to moje vina!"). Zapálená Margotka podává vynikající výkon. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Tak za mě nemám filmu co vytknout. Absolutně ne. Tempo je akorát, dobře se orientujete v čase, Margot je skvělá, dokonce jsem jí uvěřil všechny ty kreace na ledě, včetně toho axla. Sebastian bohužel úplně nevynikal - pořád jsem měl tendenci ho vidět jako Winter Soldiera s dlouhými vlasy - moc jsem mu to nevěřil. Ale kdo mě opravdu dostal nejvíc, je výkon Allison Janney. To jsem nepřestával vycházet z úžasu a opravdu každou scénu s ní, jsem si dokonale užil. Je to tak trochu ženská verze J.K. Simmonse ve filmu Whiplash. Doporučuji ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

V podstatě již po pár prvních minutách je zřejmé, že u tohoto životopisného filmu se nepojede úplně na vážnou strunu, ale i značně odlehčeně vulgárně či buransky. V podstatě to se drží filmu po celou dobu jako klíště a na jednu stranu to není nic proti ničemu a dá se s klidným svědomím říct, že je to vlastně výhoda. Ba co víc u filmu jsem se dokonce několikrát zahihňal. Herci v pohodě, retro atmosféra pohoda, hudba dobrý a bavilo to víceméně až do konce. Jen závěrečné části už mě připadaly příliš dlouhé a nebavili mě tolik opakované pasáže typu dělám to po x-té blbě, ikdyž vím, že to blbě dopadne.... ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Netradiční životopisný film o krasobruslařce, která se stala jednou z nejnenáviděnějších postav Americké společnosti let devadesátých. Netradiční především v tom, že je vyprávěn skrze "dokumentární interview", kdy Margot Robbie a Sebastian Stan rekonstruují vyprávění o životě svých postav Tonyi Hardingové a Jeffa Gillooly. I, Tonya se díky tomu může celkem bez problémů posouvat v čase, porušovat čtvrtou stěnu, pomrkávat na diváka a co je nejdůležitější, ukázat tenhle příběh z pohledu samotných účastníků. Tady vzniká trochu problém, protože jak je na začátku filmu řečeno, je založen na rozhovorech s oběma hlavními aktéry příběhu, ty se samozřejmě naprosto odlišují a Craig Gillespie tak musí hledat cestu někde mezi, aby odvyprávěl tenhle příběh alespoň v nějakých mezích, které jsou v kontaktu s realitou. To se mu celkem daří, ale na filmu je vidět, že někdy tápe v kruzích a hledá si cestu jak zapůsobit na city diváka. Margot Robbie, která když poprvé přibruslí na scénu jen těžko se nejde nesmát, hraje Tonyu Hardingovou velmi uvěřitelně a podává nejspíš svůj nejvtipnější herecký výkon. Sebastian Stan mi naopak vůbec nesedl a spolu s Paulem Walterem Hauserem mi přišli jako dvojice, až moc vykonstruovaná pro účely filmu. Možná že jsou vyobrazeni opravdu blízko skutečnosti, ale tady to prostě vůbec tak nepůsobí. I, Tonya zapůsobí především díky netradičnímu přístupu k vyprávění životopisného filmu, který tomu přidává šťávu a energii, ale na druhou stranu brání úplnému vtáhnutí diváka do děje. 70% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Strhující zážitek. Zrovna jsem vedl konverzaci na to téma, jak se asi pozná dobrý film. Spíše dokonalý film. Zde je to nádherně vidět. A to je to, když někdo natočí film na téma a z prostředí, které je vám naprosto cizí a nezajímá vás, ale film to vše zboří a ukáže v tom směru, který vás strhne. Může za to skvělý scénář, skvělé charaktery, které jsou doplněny skvělými hereckými výkony, kde Stan ukazuje svoje nejlepší dramatické já, a Robbie ukázala ve filmech prsa, zadek a nyní ukázala svou duši. Upřímně řečeno, v rámci dech beroucího zážitku mne scéna, kdy Tonya sedí ve své šatně před olympijským výkonem, kdy brečí a usmívá se, chytila neuvěřitelně za srdce. Jeden z nejemotivnějších zážitků filmového roku ne-li historického plátna. Je v tom zároveň i zločin, který vše zajímavě podkresluje, s tím, že zde máme i originální pojetí vyprávění, které se přenáší z voice overu do reality. Je toho strašně moc okolo vyzdvihování. Bezpochyby drtič roku minulého. Filmy jde mají silnou konkurenci. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Film, který boří posvátnou hranici divákova komfortu, má mé sympatie, v tomto jsem heretik. Margotka tak nejenom sehraje buranku na bruslích od puberty až po zasloužilou vyžilost, ještě toho stačí spoustu okomentovat tak říkajíc z očí do očí, ze svých očí, do divákových očí. Přes smutnou podstatu všeho, co se ve filmu děje, jde tak o zábavný film. Pokud to tak tvůrci chtěli, nemám důvod cítit se za svůj smích provinile. 80% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Tonya mi prišla ako vydarená životopisná dráma. Ktovie či to je deficit tohto žánru alebo len herečkou Margot Robbie, ktorá predviedla ozaj perfektný výkon. Už len za jej krásu si môžete prirátať hviezdičku. Aj hudobná stránka tu je super, pesničky z 80s, jednoducho klasika. Vydarené boli aj scény ktoré akoby vypadli z perfektnej čiernej komedií. Krasokorčulovanie je vážne zaujimavý šport. 4* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Športový životopis zvyčajne neobľubujem, ale keď je ten život pestrý a šport aspoň trochu nekonvenčný, tak sa nenechám odradiť. Tento film bol trochu aj krimi, trochu dokumentárny a výborne ho spestrovali príhovory hlavných postáv do kamery. Keďže som osudy krasokorčuliarky nepoznal, nechýbalo ani napätie a jej osud si určite zaslúžil film s Margotkou, ktorá sa do toho poctivo vžila, takže poctivé štyri hvizdy. –––– Vziať si prvého idiota, čo ti polichotí? Hlupákov človek trtká, neberie si ich! –––– A všetci tí, ktori vraveli, že to nedokážem: Naserte si! Dokázala som to, ukázala som im, že sa mýlili! ()

WincKruspe 

všechny recenze uživatele

Problém je, že když vám práva k natočení jejího příběhu prodá samotná Hardingová, nemůžete natočit úplně objektivní film. Jak už to tak v podobných životopisných filmech bývá, tak hlavní postava je spíš oběť a hrdina a všichni kolem jsou hlupáci, co mu ubližují a bez nich by měl daleko lepší život. Ten konec je tak laciný, ale to je prostě Hollywood. Skutečnou pravdu se z filmu nejspíš nedozvíme, ale pro nezaujatého diváka je to určitě fajn nenáročný film. ()

earl hickey 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, skvělá Margot v těžko uvěřitelném příběhu, který se stal!!! Wow!!! Nikdy by mě nenapadlo, že budu uchvácen filmem z krasobruslařského prostředí. Svěží vyprávění, příběh má tempo, ani na chvíli jsem se nenudil. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Poměrně netradiční "Oscarovka", která je přisprostlá, s ujetým příběhem a cool natočená a k látce inspirované skutečnými událostmi přistupuje velmi mainstreamově a svižně, což se potvrzuje zejména v první polovině snímku, kdy je tempo opravdu vražedné a příběh se žene vpřed závratnou rychlostí. Následně v druhé půlce dění zpomalí, ovšem nikdy do takové míry, že by šlo o nudu, neboť skutečný příběh je natolik neuvěřitelný, že se nestačíte divit, čeho všeho a jakým způsobem dokáží divní lidé dosáhnout. Kromě povedené režie si zaslouží pochvalu herci, zejména titulní Margot Robbie, ze které je v každém záběru cítit stejné nezdravé sebevědomí, kterým oplývala také titulní hrdinka. Od tohoto příběhu jsem si příliš nesliboval a nakonec jsem toho dostal hodně. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Letos je ta nadílka oskarovek velmi koukatelná i pro průměrného diváka a I, Tonya není rozhodně vyjímkou. Film si rozhodně nesnaží na nic hrát a místy je nestydatý až hanba, ale Margot Robbie v tomhle chodit umí a Sebastian Stan jí v tom skvěle sekunduje, ta cena akademie za vedlejší roli je samozřejmě taky více než zasloužená, z postavy Allison Janney mi bylo místy vyloženě špatně (což teď myslím v dobrém - vážně super výkon). Paul Walter Hauser by si taky rozhodně nějaké hmatatelné uznání zasloužil, protože jeho postava se taky moc povedla a on si svojí roli vyloženě užil. Rozhodně nemusíte být fandové do krasobruslení, abyste si mohli Tonyu pustit a i když o tom nevíte absolutně nic, nějaké to minimum vám film vysvětlí. Good job. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Okey, tohle byla do písmena prostě bomba. Skvělá Robbie to do role dala nejlépe co mohla. Celý film je něco jako napůl dokument s různým komentářem a rozhovorem, které stejně v drtivé většině hrajou herci, a ne skuteční uchazeči. Kdo asi tomuhle incidentu více dával svůj čas a nějak chápou o koho tady jde, tak budou znát vše dopředu, ale tenhle film není o tom, je to o tom, že i přes to jak máte posraný život, arogantní a chladnou máti, násilnického burana, tak dokážete všechno např. stanete se nejslavnější krasobruslařkou. Celej život vám někdo říká že na to nemáte, že jste kus hovna, že nejste dokonalý adept na slušnou spodinu, a co? "Ty si naser kurva!" Tohle je pravej svět debile, ne růžová zahrada. Jinak rada pro příště. Nikdy si to své branže nenajímej tlustoprdy a totální vylízanské kretény, nebo si kvůli nim úplně posereš celý život. Blbý holky si nikdy neberou blbé idioty ()

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama