Reklama

Reklama

Indian Horse

(festivalový název)
  • Kanada Indian Horse
Trailer

Obsahy(1)

Film sleduje život kanadského indiánského chlapce, který prochází tvrdou výchovou v internátní škole pro asimilaci indiánských dětí do majoritní společnosti a později strastiplným životem v Kanadě v 70. letech plných rasismu a předsudků vůči původním obyvatelům. Saul, hokejista s mimořádným talentem, musí najít svou vlastní cestu, jak bojovat proti stereotypům a alkoholismu. (VanillaIce)

(více)

Recenze (10)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Trochu se stydím, že zrovna v Kanadě teď platím daně... Na druhou stranu, pokud to budu brát jako součást omluvy za napáchané hříchy, tak je to omluva hodně působivá, protože lepší film jsem od Kanaďanů ještě neviděl. No a mám takové obavy, že už ani neuvidím... ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Po pár minutách filmu jsem si říkal, tak tohle bude náročná podívaná. Pro indiánskou komunitu mám slabost a dívat se na to jaké zlo se na nich dopouštěli nejen křesťani mi ničí srdce. Naštěstí pak přijde na řadu hokej a Saulovi se fandí jak o život ..... Je jasné, že tak lehce vše nepůjde ... Líbí se mi slova Jaroslava Duška, že v touze pomoci se skrývá touha po MOCI. Dost, ale k filmu. Je smutné, že až v roce 2008 se Amerika indiánům za vše omluvila. Ještě se máme hodně co učit .... Jinak film velké překvapení ... 8/10 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Saul je taká postavička, ktorú si snáď každý obľúbi. Zaujímavý film, založený na reálnych súvislostiach a dobových udalostiach. Je to smutné ako sa Kanaďania správali k pôvodným obyvateľom krajiny a takýmto neprimeraným spôsobom sa ich snažili "integrovať" do spoločnosti. Tie despotické maniere v internátnej škole boli viac než hnusné. Saul mi bol od začiatku sympatický, ale prekvapilo ma, (pozor spoiler!) že po tom všetkom čím sa predieral zrazu jeho pohár trpezlivosti tak náhle pretiekol a zahodil tak sľubnú hokejovú kariéru. A potom to už s ním išlo len dole vodou... Aj keď nemám rád tie priamočiare filmy smerujúce k bezhraničného happyendu, ale keď s tým Saul sekol, tak som stále akosi čakal, že sa k hokeju vráti a neskončí ako vyvrheľ spoločnosti. P.S. Vedeli ste, že prvým indiánskym profi hokejistom v NHL bol už v roku 1954 Fred Sasakamoose? ()

Taškář 

všechny recenze uživatele

Křesťanská pakáž nadělala po světě tolik zla, že se dá zařadit klidně i mezi komunisty a nacisty a podobnou chátru, hnus. Ale film je to skvělý až srdcervoucí. ()

TomStrom 

všechny recenze uživatele

To jsem netušil, že i v Kanadě měli takovou pifku na Indiány. Velice mrazivý film, podobných věcí není moc a dobře se to strefilo do nálady. Škoda, že hlavního hrdinu nezlanařila naše hokejová liga, tady v ČR jsme k Indiánům tolerantní. To sou dím podle toho, že jsem jakživ neslyšel, že bychom tu nějakému indiánovi ublížili. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Jedná se o film týkající se asimilační politiky kanadské vlády,která násilně odebírala děti původním indiánským obyvatelům a umisťovala je do církevních internátů.Internáty byly v podstatě malé lágry,kde bylo více než tvrdě postihováno vše co se týkalo kultury původních obyvatel (.. například náboženství a jazyk..).Dětem pak byla do hlav vtloukána křesťanská dogmata.Podle závěrečných titulků bylo údajně odebráno rodičům během let 1800-1996 až 150000 (!!!) dětí.V internátních školách jich zemřelo přes 6000,přičemž se předpokládá,že dětí umřelo o několik tisíc více.Hlavním hrdinou je kluk,který díky hokeji uniká z bolestné reality .Přestože je to vyjímečný hokejový talent....jeho osud odebraného dítěte a společně se zážitky z internátní školy, je v něm ( jakož i všech dalších dětech) zakořeněn až do konce života.Film je provázen klidným unaveným hlasem vypravěče,kterým je hlavní hrdina Indian Horse. Je to hodně silné téma a jsem přesvědčený,že zejména pro určitou část obyvatel Kanady taky zároveň osobní.Nevím jak je na tom kniha,ale film je opravdu velmi dobře natočený.Nechápu jak si někdo může dovolit dát tomu jednu hvězdičku třeba Richard.001) .Nejspíš je tento "hodnotitel" blb i v reálu,a nebo zkusil sledovat tento film protože si myslel podle plakátu,že se bude jednat o sportovní klišé..looser a jeho cesta na vrchol hokejové slávy...:-).Lidem co umí přemýšlet tento film doporučuji. 85% ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Malé zadosťučinenie kanadskej kinematografie, trochu sa ospravedlniť za bezcitnosť a bezduchosť voči domorodému obyvateľstvu, tak blízke chorej mentality koloniálneho Anglicka. Pútavo spracovaný dramatický príbeh indiánskeho chlapca, ktorý by zrejme neprežil, pokiaľ by sa ho neujali, toho času úrady, ktoré si vyberali krutú daň na indiánskych deťoch v internátnych školách podmaniť si ich, ako novodobých otrokov. Slušná réžia, pútavý dej a herecké obsadenia ponúkajú slušnú podívanú. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Smutný film o životě mladých Indiánů v Kanadě. A také o hokeji. Ten mě bohužel tolik nezajímá. Ale i tak jsem se na celý příběh rád podíval. Je dobře natočený a kamera zabírá moc pěkně. I když to třeba nejsou zrovna moc pěkné scény. ()

Reklama

Reklama