Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milada Dvořáková má před svatbou se svým obchodním partnerem Dubem, majitelem benzinových pump. Když ho přistihne v objetí se sekretářkou, rozejde se s ním. Založí konkurenční firmu ŽUB (Ženy u benzinu) a zaměstnává výhradně svobodné ženy. Také Dub se pustí do konkurenčního boje.... (oficiální text distributora)

Recenze (23)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Snad nejblonďatější česká komedie vznikla v čase, kdy každý snad spíše šahal po truchloroušce, než se odbarvoval. Tak zatímco se kopal nový hrob největšímu českému básníkovi, se na plátně sveřepě a skvostně lhalo, jako by vůbec mohlo být nějaké zítra. A když se na to dnes dívám, žasnu, jak se bavím a směji zatím, co venku se chystá nové pochovávání něčeho nepojmenovatelného, od čeho jsem po dlouhá léta odvozoval svou identitu. A nejen proto, že jsem tak zábavně nikdy netankoval. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Málo známá, ale jinak především optimisticky laděná komedie s optimistickým pohledem na problémy zaměstnaných žen. Na scénáři se tenkrát podílel začínající Josef Mach (Nikdo nic neví, Hrátky s čertem). Film byl zajímavý na svou dobu především svým ženským obsazením ve své době skutečně půvabných krásek (Sedláčková, Kabátová, Norrová, Šustrová atd-), dnes pro někoho málo známých hereček, ale ve své době už poměrně velikých hvězd..Podnikatelka a majitelka firmy ŽUB Růžena Šlemrová (ve filmu jako paní Dvořáková), zde vypadala jako Milada Horáková! Také se vám to zdálo?Místy trošku nepřehledná, ale jinak docela koukatelná nenáročná komedie. Slabší průměr... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Výrazně emancipovaná filmová komedie, nepostrádající vtip a jistý půvab. Prostor před kamerou získali většinou představitelé mladší herecké generace s průpravou operetní i činoherní, ale vítr z plachet všem zúčastněným bere báječná Růžena Šlemrová v roli energické majitelky dámské fúze benzinové společnosti. Ostatně, vůně benzinu a přehlídka dobových kuriozit, včetně vybavení benzinových pump, stojí za pozornost ještě dnes. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Poznala jsem, jakému nebezpečí je vystavena žena pracující pod dozorem mužů." A proto "ženy u benzínu nastupují" a vítězí. Ovšem jejích vítězství je nesobecky nebaví a jejích citlivé duši něco nebo spíše někdo chybí. Konec konců lidstvo přežilo - zatím - jen díky aspoň občasnému porozumění mezi muži a ženami :-). ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím kde v tom všichni viděli emancipaci, nebo antifeminismus. Já jsem viděl tradiční romantickou komedii o dvou zamilovaných tvrdohlavých osobnostech. Občas dialogy překvapily, občas scénář drhl. Asi právem opomíjený film, nicméně pořád slušný. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

52% je velmi málo pro tento poměrně zdařilý snímek. Komedie je to vtipná, plná půvabných dívek, a přestože hlavní humor čerpá především z feministického pojetí světa (což se děje v každém filmu, kde je Šlemrová), nic nevadí, že je to scénář neoriginální, ba v té době pořád dookola omílaný - tedy že žena je schopna zastat muže (skoro) ve všem. Ještě jednou zdůrazňuji, že Růžena Šlemrová je zde perfektní jako vždycky, ostatní herečky jsou spíše estetickou stránkou filmu, a muži zde ve svých epizodních roličkách snad ani nestojí za řeč. Dal bych tři, ale kvůli silnému podhodnocení dávám za čtyři. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No, ti, co tento film označují za "emancipační", ho patrně neviděli až do konce. Neboť ženy poznají, že nejlíp je jim u mužů (Šlemrová: sice všechno zvládnu sama, vydělávám miliony, ale ta mužská ruka v podnikání stejně chybí! A nemluvě už vůbec o závěru, kde Kreuzmannovi sdělí, že se jí nejvíc líbí, když je ráznější, že nějaká ta facka a přiškrcení rozhodně taky není od věci), ale pozor, jen u mužů jejich společenské třídy, páč když nějaká švadlenka míří vysoko, třeba na továrníka, neskončí to dobře. Jinak tento film lze označit za první akční u nás, neboť zatímco v jiných trvaj rvačky pár sekund (jedna facka, druhá, pak zalehnutí), tady se to v jedné scéně řeže celé minuty a lítaj kolem, no nelžu vám, i pěsti. A dost je to možná náš první film, kde si zahrála tráva, páč jinak si nedokážu vysvětlit vychechtanost toho děduly, co vždycky přijel k pumpě a že na benzín nemá peníze. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Patří nepochybně k těm lepším prvorepublikovým filmům, především oddechovou nenáročností, kterou si film udržuje po celou stopáž. I když celkově film působí již jako naivní selanka o moderních děvčatech, která se i přes svou emancipaci přece jen touží provdat a mít rodinu, jde o naivitu příjemnou a milou, která je u dobrých filmů těchto let spíše ceněnou patinou než závadou. Filmu dodává tempo i závěrečná, téměř detektivní zápletka. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Krome superkrasne Zity potesila tez roztomila Marie Norrova, nebo jako vzdy perfektni Ruzena Slemrova. Jinak je to teda bizarni slepenec podivnych scenek s mirnym feministickym nadechem, ktery rozhodne divaka neurazi. Ale ani nepolozi na lopatky.... Tak nakonec za vsechny ty krasavice pridavam hvezdu navic. :-) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Přidám se k většině a dávám dvě hvězdičky. Firmě, kde všechno musí zařizovat jeden ze společníků, zatímco se ten druhý věnuje popíjení vína a jiného alkoholu, docela věřím, kdesi jsem o tom už také slyšel vyprávět. Spíš nevěřím milovnické dvojici Šlůemrová - Kreuzmann, snad to byl chabý pokus vystrnadit je z osvědčené škatulky. Sešla se tu ale pěkná sestava dívek od Sedláčkové po Norrovou, což alespoň trochu osvěžilo, když jinak jsem při filmu měl nějak zafixovaný zápach benzinu. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Lidová komedie s ženami okolo benzinových pump, kam je nasadí jejich šéfová, aby konkurovala svému bývalému... Návod, jak řešit problémy nezaměstnaných žen. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Jako pardon, téma bylo sice zajímavé ale ty námluvy byly strašně uspěchané až dokonce bizarní. Přišel mi tam zajímavý vztah mladé dívky se starším mužem. Ale oni samozdřejmě z něj museli na konci filmu udělat zločince aby dívka musela dolézt za mladíkem a okamžitě se s ním dát dohromady. Jenom proto že ji varoval před tím starším mužem že to není správné. No, dál už tuhle ptákovinu nelze komentovat a kdo chce kvalitní komedii u které by se člověk opravdu pobavil, tak ať se na ženy u benzinu opravdu nedívá a raději vyjde ven na benzínku obhlížet mladé brigádnice a vyzkoušet si zda by to tak fungovalo i v reálném životě. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem ženskou agitku a nudu. Dostal jsem poměrně dobrou a svěží komedii u které jsem se kupodivu nenudil. Není to nic světového, ale k neděli to stačí. ()

Reklama

Reklama