Reklama

Reklama

Jedni z nás

(festivalový název)
  • USA One of Us
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Komunita amerických ultraortodoxních židů je svázána pevnými náboženskými a rodinnými vazbami a opustit ji je téměř nemožné. Ty, kteří se pro takový krok rozhodnou, čeká tvrdá zkouška odvahy a vytrvalosti. Striktně konzervativní povaha společenství ortodoxních židů ve Spojených státech se v 2. polovině 20. století utužila v reakci na holokaust i na rostoucí zesvětštění společnosti. Své členy zavazuje komunita přísnými pravidly a zároveň jim poskytuje zázemí a jistotu. Ne každému tradiční styl života vyhovuje, opustit společenství je však mimořádně obtížné. Ty, kdo se tak rozhodli, je připravena podpořit organizace Footsteps. Ani s její pomocí však není cesta k běžnému životu snadná. Etty, která opustila násilnického manžela, přichází u soudu o své děti. A Ari, který jako dítě zažil v komunitě sexuální zneužívání, si nedělá iluze o tom, že by viníci byli někdy potrestáni. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Ikedar 

všechny recenze uživatele

Pohľad do nekompromisného sveta ortodoxných amerických židov, a čo to človeka stojí, ak sa tento svet rozhodne opustiť. Veľmi dojemné a často až zdrvujúce, ako sa kvôli náboženským otázkam dokážu ničiť rodiny a medziľudské vzťahy. Myslel som si, že podobné problémy majú ľudia najmä v moslimských krajinách, no tento dokument odhaľuje, že sa tak dokáže diať aj na Západe. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě tahle komunita zajímala a upřímně si nepřijdu po zhlédnutí o moc znalejší, ale rozhodně to nebyla ztráta času. Příběhy, zejména ten Ettyin, jsou děsivé a pro člověka žijícího v "normální" společnosti nepředstavitelné. Jinak mi ale formát dokumentu, jeho zrežírování a střih přijde spíš průměrný. Navíc mi chyběla fakta, možná nějaká data a shrnutí života komunity. Vím, že si tohle všechno můžu vyhledat, ale protože dokumentů s podobnou tématikou moc není, byla bych ráda za jeden komplexnější. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednej z najodpornejších, najzhubnejších a najzvrátenejších náboženských komunít sveta. Chasidskí židia sú pre bežného Európana mioriadne odpudiví ľudia, žijúci vo vlastnom svete, ktorí považuje všetkých ostatných ľudí za menejcenných gójov. Ak sa tu narodíte ako žena, máte smolu. Budete rodiť deti a drhnúť podlahu dokiaľ budete vládať. Či sa vám to páči alebo nie. Žiadna telka, žiadny internet, žiadne kamarátky a už vôbec nie žiadna kávička. Ak si potom v 27 rokoch so 7 (slovom siedmimi !!) deťmi na krku uvedomíte, že takto to ďalej nepôjde a z komunity odídete, čaká vas strastiplná cesta pripominajúca peklo na zemi. Celá komunita sa zomkne, aby vám totálne zničila život a pripravila vás o všetko, čo v máte. One of US je ďalší dobrý dokument od Netflixu, aj keď to spracovanie mohlo byť aj lepšie. Veľa sme sa toho o chasidoch nedozvedeli. Naopak zbytočne veľa času je venovaného ex-členom komunity. Pozerateľný lepší priemer. 70 %!! ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Neretušovaný obrázek života v chasidské komunitě a trpké svědectví o tom, jak krkolomné je takový orwellovský systém opustit (je-li to vůbec možné). Výpovědní hodnota všech tři příběhů je jedinečná, nicméně hloubka a dosah osobní zkušenosti sedminásobné matky Etty (32 let!), která se rozhodne pro rozvod, je až zdrcující, a snímek by si tak měla povinně pustit každá dosud svobodná a samostatná žena, která kdy jakkoliv (byť jen slůvkem nebo myšlenkou) podpořila členy jakékoliv ortodoxní skupiny. Potvrzuje se totiž, že každé náboženství, jakmile si k němu lidé vytvoří organizaci, jejíž pravidla se rozhodnou ortodoxně udržovat, se od sebe moc neliší. Děti jsou majetkem všech, přístup k informacím se omezuje, vyučuje se jen to, co se hodí, pohyb je zakázán, o násilí se nemluví, zákon tam neplatí a žena nemá žádná práva kromě toho rodit a starat se o domácnost! Pokud se toho někdo zastává, buď mu jde o moc, nebo je to pitomec! ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Pokud jste moc zvídavej nebo se vám nelíbí, že vás manžel mlátí nebo příbuznej zneužívá, tak máte v komunitě ortodoxních židů v NY problém. Zvídaví, pokud jsou bez dětí, musí čelit "jen" vydědění, samotě a zvykání si na život "tam venku", rozvedené matky s dětmi čelí armádě právníků, kteří se jí (úspěšně) snaží děti vzít. Po řemeslné stránce se to vyrovná artovým filmům, krásná atmosférická kamera. Silnej a citlivej dokument. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama