Reklama

Reklama

Obsahy(1)

25. června 2009. Kterýkoli fanoušek Michaela Jacksona je schopen říct, kde se nacházel v den, kdy král popu zemřel. Režisér a scénárista Amr Salama nás přenese zpátky v tento okamžik očima mladého imáma, v jehož zbožném a zasvěceném životě zavládne po smrti legendárního zpěváka naprostý chaos. Bulvární událost v něm vyvolá vzpomínky na léta dospívání, kdy zbožňoval všechno, co „Jacko“ udělal, od účesu z éry Thrilleru až po bondážové kalhoty z turné Bad. Odchod Michaela Jacksona probouzí tíživé emoce spojené se smrtí matky mladého duchovního i s tím, co následovalo, když v nevrlém otci nenalezl kýženou oporu. Zatímco šejkova minulost postupně proniká do současnosti, začne přemítat nad tím, jak správně tančit moonwalk, co znamená být mužem, mít víru a být k sobě upřímný. (Cinemax)

(více)

Recenze (3)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že se bude jednat o onen náraz tradičních muslimských hodnot a západního světa v podobě Michaela Jacksona. Nečekal jsem ale, že tvůrci do filmu budou muslimskou víru tahat až tak strašně moc. Jasně, příběh se točí kolem imáma, ale tohle vynucování víry by volič SPD rozhodně nedal. Já s obtížemi. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vďaka Cinemaxu som dnes videl môj prvý egyptský film. Exotická krajina pôvodu sa prejavila na prostredí aj na zápletke (popkultúra vs. náboženstvo). Dej mal 3 roviny osobnú, vzťahovú a spomienkovú. Ich umným miešaním sa zdalo, že scenár je rafinovaný, ale v skutočnosti je jednoduchučký, dalo by sa povedať až povrchný. Ako ochutnávka egyptskej kinematografie to však je zaujímavý výber. ()

chamonix

všechny recenze uživatele

V Káhiře sice není po zdech nastříkáno tolik Alláh akbarů jako v Nice, či jinde na jihu Francie, zato imám je tam odhadem po policajtech a vojácích třetí nejčastější zaměstnání. A není se co divit - stačí postavit čtyři desky z vlnitého plechu mezi sloupy estakádové magistrály, která protíná centrum, natřít je na zeleno, na to napsat šahádu a máte další mešitu (a ta šestiproudovka je hodně dlouhá a sloupů je mnoho ...). Nikdo v Egyptě si nedovolí takové černé (zelené) stavby zbourat, Muslimských bratří a jejich podporovatelů je tu 20 milionů a třebaže ne každý umí sestrojit bombu, nůž mají v kuchyni všichni. Stejně jako nikdo neodstraní nelegálně vzniklou mešitu, i kdyby měla jen 2x2 m, tak si nikdo nedovolí nechat jejího imáma bez prostředků. Tím pádem se skutečně mohou objevit mezi islámským klérem i původně nezaměstnaní fanoušci Majkla. ()

Reklama

Reklama