Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (410)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Statočné srdce 2”, alebo čo sa dialo na škótskych lúkach po umučení Williama Wallaca. V mnohých smeroch, sa “Outlaw King” všemožne snaží sekundovať svojmu megalomansky úspešnejšiemu predchodcovi z 95’. Lenže tá latka je nastavená tak neskutočne vysoko, že bez ohľadu nato, ako môže tento počin pôsobiť kvalitne, s jeho úrovňou sa nedokáže zrovnávať ani v prípade žartu. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Outlaw King měl být epickou a pořádně drsnou historickou podívanou a... bohužel moc není ani jedním. Před deseti lety by asi šlo o žánrový nadprůměr, v době Hry o trůny je ale laťka o něco výš a David Mackenzie na ni bohužel nedosáhnul. Pine je pod jeho vedením matný až běda (což je po Hell or High Water docela šok), jeho hrdina nemá moc co nabídnout, a vůbec celý příběh je dějepisná přehledovka bez pořádného náboje, hmatatelného napětí nebo vymazlené akce, u níž by Ridley Scott smeknul klobouk. Všeho je tu prostě tak nějak málo a konec dorazí dřív, než se film pořádně rozjede, takže za mě akorát fajn průměr, jenž sice naplnil všechny škatulky (a má solidní finální bitvu), ale čekal jsem od něj mnohem víc než vyklidněný seriálový pilot. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Statečné srdce mám dost rád a Mel Gibson imho natočil ten začátek skotské rebelie tak osudově, že to Outlaw King nikdy neměl šanci v tomhle ohledu překonat. Jsem ale stejně rád, že to Mackenzie aspoň zkusil. Když nic jiného, tak aspoň vznikl komorní špinavej film, ve kterým se to řeže hlava nehlava, má to krásnou kameru a parádní dvojici nepřátel Pine x Dillane. Víc prokreslit pár postav, ubrat na zpívání a rozšířit střední dějství, a hned by to bylo lepší. Ale třeba je to jen můj dojem. 7/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

100 minut střídání epických, krvavých a štědře řešených scén a dialogů, které prostě trochu zavání cheesy historickým seriálem televizní provenience. Mackenzie aspiruje na temné středověké masoprokrvení, což se mu v luxusních davových scénách a některých kvadraturách Skotů daří, jindy ale ujíždí do povrchních cingrlátek a gaelic kýčů. Pine mi nicméně hodně sedí. Není to přehnaná macho karikatura, ale chlap, co si od jisté chvíle jde klidně a neochvějně za svým... někomu může připadat divné, že právě takového vůdce lidi následují - já je chápu. Šel bych za ním taky. Btw, Aaron Taylor-Johnson poprvé v kariéře vypadá, že má chuť na syrové hovězí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Neoficiálny-sequel” Statočného srdca, kde bol národným škótskym hrdinom William Wallace, a toho práve teraz, po jeho smrti strieda jeho „kamarát” , škótsky kráľ, Róbert Bruce, ktorý sa zase bude znovu handrkovať s nenávidenými Angličanmi, na čele s ich kráľom- Eduard I. _ Mackenzie ozaj neostal brutálnej surovosti Braveheart nič dlžný, a opäť sa prizerám naprosto krvavým orgiám, až by som najradšej zrak odvrátil niekde na okraj uhlopriečky, len to sa ale bohužiaľ nedá, a tak sa i naďalej „kochám” zverským bitkám, keď jedna postava raz ani na okamih nezaváhala zabodnúť do človeka nôž, s tak extrémnou silou, že z neho vypadajú všetky vnútornosti, a to je už : “beaucoup” i na mňa ! Tieto sekvencie sú síce strhujúce, ale taktiež s nimi tvorcovia zachádzajú do veľkého extrému, ale zrejme to patrí do zmieňovanej doby- začiatok 14. storočia, kedy stredoveké tresty bývali dosť kruté. A nenávisť medzi Škótmi a Angličanmi bola obrovská. _ Občas som zbadal nepríliš dobrý strih strihača Jakea Robertsa, ktorý má aké-také strihačské skúsenosti, ale zatiaľ mi nič nehovoria ! Zarastený Kapitán “Chris Pine” Kirk sa snaží, ako vládze, nedáva si pozor na jazyk, ktorý má ostrý, ako britva, i jeho činy sú nekompromisné, tak ako všetkých ostatných v jeho blízkosti. Film má aj pozoruhodné kostýmy a výpravu, ale oproti spomínanému Statočnému srdcu, funguje sotva na pol plynu, a čím to je ? Gibson je podľa mňa lepší režisér, ako herec, a Mackenzie neovláda až tak režisérske remeslo, ako sa na danú tému patrí. _ Psanec/Kráľ je trochu nadštandardný snímok so zaujímavou kamerou Barryho Ackroyda ( tento špičkový kameraman je zase pre zmenu kamoš s Paulom Greengrassom i s Kathryn Bigelow, a skúste si následne predstaviť, ako by film pôsobil v ich dynamickej réžii...? ), ktorý má v zálohe najmä záverečnú, excelentnú bitku-par excellence, sú tu i iné, taktiež intenzívne, surové, sugestívne, realistické. A tak pravdepodobne mi nesadol, ako celok, že ma čímsi odrádza navýšiť na výborných 80%, od ktorých nie je vôbec na míle vzdialený... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Iba 4 kamery boli dostačujúce na natočenie celého filmu. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama