Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Recenze (409)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si říkal, že se možná po dlouhé době zadaří a uvidím pořádnou středověkou rubačku se vším všudy. Nápad tu jistě byl a tvůrci i s omezeným rozpočtem, dokázali natočit pár působivých scén, ale té řežby je tu hodně málo a spíše se zde zbytečně a nezáživně kecá. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Neoficiálny-sequel” Statočného srdca, kde bol národným škótskym hrdinom William Wallace, a toho práve teraz, po jeho smrti strieda jeho „kamarát” , škótsky kráľ, Róbert Bruce, ktorý sa zase bude znovu handrkovať s nenávidenými Angličanmi, na čele s ich kráľom- Eduard I. _ Mackenzie ozaj neostal brutálnej surovosti Braveheart nič dlžný, a opäť sa prizerám naprosto krvavým orgiám, až by som najradšej zrak odvrátil niekde na okraj uhlopriečky, len to sa ale bohužiaľ nedá, a tak sa i naďalej „kochám” zverským bitkám, keď jedna postava raz ani na okamih nezaváhala zabodnúť do človeka nôž, s tak extrémnou silou, že z neho vypadajú všetky vnútornosti, a to je už : “beaucoup” i na mňa ! Tieto sekvencie sú síce strhujúce, ale taktiež s nimi tvorcovia zachádzajú do veľkého extrému, ale zrejme to patrí do zmieňovanej doby- začiatok 14. storočia, kedy stredoveké tresty bývali dosť kruté. A nenávisť medzi Škótmi a Angličanmi bola obrovská. _ Občas som zbadal nepríliš dobrý strih strihača Jakea Robertsa, ktorý má aké-také strihačské skúsenosti, ale zatiaľ mi nič nehovoria ! Zarastený Kapitán “Chris Pine” Kirk sa snaží, ako vládze, nedáva si pozor na jazyk, ktorý má ostrý, ako britva, i jeho činy sú nekompromisné, tak ako všetkých ostatných v jeho blízkosti. Film má aj pozoruhodné kostýmy a výpravu, ale oproti spomínanému Statočnému srdcu, funguje sotva na pol plynu, a čím to je ? Gibson je podľa mňa lepší režisér, ako herec, a Mackenzie neovláda až tak režisérske remeslo, ako sa na danú tému patrí. _ Psanec/Kráľ je trochu nadštandardný snímok so zaujímavou kamerou Barryho Ackroyda ( tento špičkový kameraman je zase pre zmenu kamoš s Paulom Greengrassom i s Kathryn Bigelow, a skúste si následne predstaviť, ako by film pôsobil v ich dynamickej réžii...? ), ktorý má v zálohe najmä záverečnú, excelentnú bitku-par excellence, sú tu i iné, taktiež intenzívne, surové, sugestívne, realistické. A tak pravdepodobne mi nesadol, ako celok, že ma čímsi odrádza navýšiť na výborných 80%, od ktorých nie je vôbec na míle vzdialený... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanouškem historických válečných filmů, nicméně jsem se nechal ke zhlédnutí Krále psance zlákat skrze obsazení - viz Florence Pugh a Chris Pine - a zároveň mě zaujala postava Roberta Bruce, která není až zase tolik známá. Zobrazení středověku se všemi jeho neblahými atributy se tvůrcům vcelku povedlo, nicméně jsem měl pocit, že je to celé takové ploché a bez emocí - a to jak ve válečně-historické, tak i životopisně-romantické linii. Možná to ale bude prostě jen tím, že nejsem vyloženě cílový divák. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Istým spôsobom sa nedá vyhnúť porovnávaniu s Gibsonovým Statočným srdcom a je evidentné, že tento film ťahá za kratší koniec. Má trochu rozťahaný scenár, niekedy "úsečný" strih, ale pozitíva to dokážu zakryť. Outlaw King je slušný historický snímok, ktorý nám odkrýva udalosti v 14. storočí v boji o nezávislosť Škótska. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Asi je trochu chyba, že jsem si před támhle kouskem pustil King (2019), od stejné produkce, který je laděný podobně a odehrává se jen o cca 120 let později (což ve středověku nebyl žádný velký časový úsek). Jestli mám z tohohle nějaký pocit, tak mírný zmatek. Je tady na můj vkus až příliš mnoho linií, které ale nikam nějak zásadně nevedou. Taky bitvy jsou v King (2019) povedenější. Určitě si pár bodíků zaslouží necenzurované násilí a taky pěkná paní Florenca Pughová. Jako celek je to - na současné poměry - nadprůměrný historický film. A to není málo! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další slušný historický kousek, na který jsem narazil náhodou. Já na Netflix předplacený nemám ani nějak cíleně nečumím na jejich výtvory, ale když už se mi nějaký dostane pod ruky, dokážu jejich práci ocenit. Statečné srdce je moje srdcovka a nedám na něj dopustit – tohle bylo sice slabšího rázu, ale i tak slušný film. Finální bitva docela solidní, některé souboje rovněž, nechyběla krutost, zrada, vyvržená střeva – to já rád, navíc Skotsko jako země se mi líbí hodně – lidi už jsou horší, ale co už. Robert Bruce coby historická postava byl dost kontroverzní, ale Chris Pine ho zahrál jakžtakž obstojně. Nejvíc se mi líbil šílenec Černý Douglas, ten se s tím moc nesral. Trošku mě sice sraly ty kecy kolem – já to považuju spíš za natahování děje, ale tenhle nešvár má spousta historických filmů – já miluju hlavně akci, hromady mrtvol, epické bitvy, ale musím zkousnout i tohle. Lehký nadprůměr a za Florence Pugh dám jednu hvězdu navíc. 70% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Outlaw King je v podstate historická road movie, nakoľko členovia Bruceovej družiny sa po celú dobu neustále kamsi presúvajú. Popritom sústavne kujú nejaké pikle, riešia vnútorné spory medzi škótskymi klanmi a sem-tam príležitostne rozbijú kokos nejakým tým Anglánom. Po rozpačitých takmer dvoch hodinách, v rámci ktorých sa dobré momenty striedajú s menej interesantným dianím príbeh konečne vyústi do finálnej bitky, ktorá síce má gule, no jedna lastovička ešte leto nerobí. Navyše predstaviteľ Brucea Chris Pine bol tiež akýsi nemastný-neslaný, takže hlavnú pozornosť na seba často oprávnene strhával iný člen jeho kompánie - istý Douglas, ktorý je vlastne akousi obdobou šialeného Íra Stephena zo Statočného srdca. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hned zpočátku musím přiznat, že jsem čekal mnohem horší výsledek. Počítal jsem s tím, že si tvůrci upraví historii k obrazu svému, a taky jsem se dočkal, ale na rozdíl od Statečného srdce tady nebylo nutné čerpadlo, abych se neutopil v jezeře patosu, hlavní postava na sebe nestrhávala všechnu pozornost (spíš naopak) a tak nějak se mi na film dobře dívalo. Středověké krveprolévání, vyvrhování a čtvrcení proběhlo na velmi dobré úrovni, atmosféra byla skotsky ponurá, a když se rozjetému koni zamáčkla přední brzda, děly se věci, takže za mě spokojenost. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Některé momenty a bojové scény všeobecně jsou vcelku syrové a brutální. Ovšem veškerou syrovost zase vzápětí brutálně sráží kopec melodramatické vaty, pseudohistorizujícího polopatismu a hromady nejrůznějších otravných klišé, kteréhožto sajrajtu je ve filmu tolik, že se mi ho ani nechce všechen vyjmenovávat. A tak největší dojem z celého spektáklu na mě asi učinila nádherná skotská krajina. Nejpůsobivější moment: Krátká scéna s obřím katapultem a řeckým ohněm. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice jsem se zařekl, že se vyhnu srovnávání s Braveheart, ale ono to dost dobře nejde, tak tedy alespoň ten nejzásadnější rozdíl a totiž že Mackenziemu se podařilo zachovat historickou věrnost a to jak v líčení tehdejších událostí, tak třeba v kostýmech. Bylo fajn sledovat Skoty v drátěných košilích a nohavicích a ne polonahé v kiltech. Jasně, nějaká autorská licence tu je, takže ani tady se film úzkostlivě nedrží faktů, ale nebije to tolik do očí. Oslovila mě i stránka příběhová, což je dáno tím, že vedle Bruce dostaly prostor i další postavy ať už to je Bruceova manželka, James Douglas nebo třeba hlavní záporák princ Edward a pomáhá i dokonalé navození středověké atmosféry. Výtky nemám ani ke castingu a ačkoliv jsem si jako Bruce dokázal představit řadu jiných herců, Pine v mých očích obstál. No a na své si samozřejmě přijdou i milovníci dobových řeží, přičemž vrchol přichází se závěrečnou bitvou u Loudoun Hill. Sice jsem byl zpočátku zklamaný, že se Mackenzie nepokusil o zpracování Bannockburnu, ale to mě přešlo ve chvíli, kdy se dala anglická jízda do pohybu. Pak už jsem jen slintal blahem. Sice bych se obešel bez úplného závěru, ale nad tím se dá v pohodě mávnout rukou. Takhle jóóó! 100% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Drsná lekce dějepisu s nadstandartní výpravou a výbornými hereckými výkony (Chris Pine!). Outlaw King Vás mimo jiné zaujme i atraktivní kamerou, která bez sebemenšího zaváhání navodí patřičnou atmosféru a vtáhne do děje. Pomyslnou třešničkou na dortu tohoto historického dramatu jsou bojové scény, které s překvapivou syrovostí a brutalitou ukazují, jak se vlastně tehdy válčilo. Ve finále tedy zamrzí jen delší stopáž, která bohužel nabídne pár hluchých míst. Avšak až na tento drobný detail se jedná o velkolepý historický snímek, který byste si rozhodně neměli nechat ujít. Skvělá práce! (Netflix) „We need to unite Scotland!“ ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce 2018. Sice jsem neřvala jako u Mela Gibsona, ale cítila jsem se pohnuta. Jen škoda, že nebylo možné vidět film na velkém filmovém plátně, protože tam bezpochyby patří. ALERT! Nahý Chris Pine. Jo a musím se podívat do Skotska. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Historický exkurz do vrcholné doby mužské agrese a špatných účesů. Míra vážnosti jednotlivých scén je ve filmu Outlaw King stejně nepředvídatelná jako Pinův skotský přízvuk a (pardon, musím to říct) jeho full-frontal. Úvodní tracking shot je ale krásný. (LFF 2018) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Výprava, kostýmy a prostredie pochmúrneho Škótska dosahujú vrchol. Nečakal som, že v roku 2018 uvidím historický film, ktorý nekladie dôraz na vizuálne efekty ale skôr na drsnosť, blato, násilie a na historickú presnosť. Vizuálne efekty sú len na doplnenie a sú čerešničkou inak plnokrvného filmu. Braveheart to nie je. A vo svojej hereckej vyzretosti a premenlivosti v tomto filme značne dominuje Aaron Taylor- Johnson ako Black Douglas, čím zatieňuje aj samotného Pinea. Herecky je to dobré, ale je to skôr ako zábavná hodina dejepisu, než film s postavami, ktoré si môžeme obľúbiť a zamilovať. Čo je inak jediná výtka. V rámci toho ako je Mackenzie všestranný režisér je toto ďalší dôkaz toho, že nepotrebujete svoj rukopis ak chápete pravidlám žánru a viete byť viac oldschool v dobe kedy to slovo prestáva dávať zmysel. Už druhý film od Netflixu za veľmi krátku dobu, ktorý potešil. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tento film mi pripomenul preco dvakrat nemusim historicke filmy. V snahe o vykreslenie vsetkych tych historickych udalosti su casto nezazivne, pretoze poriadny pribeh ustupuje faktom. Statocne srdce na to islo inak. Kaslalo na hodnoverne fakty a cely pribeh pojalo skoro az rozpravkovo a hlavne s postavami ktore mali aj dušu a divaka si hned ziskali. V Outlaw King postavy nie su tak prvoplanovo rozdelene na dobrych a zlych. Ale nakoniec su vsetc strasne nevyrazni a najviac uzavrety hlavny hrdina. Pri jeho burcovacom prejavu do bitky som mal chut sa otocit a odist prec. Cely film je nakoniec nekonecnym cakanim na zaverecnu megabitku, ktora prisla prilis neskoro a na bitky zo Statocneho srdca sa v ziadnom ohlade nechyta. Takze vysledok je jedna velka sterilna nuda. A to som sa tak tesil, kedze Bruceov pribeh ponukal zaujimavejsie udalosti ako tie Wallacove. P.S: Kirk zabil Drazica. Parchant. 4/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

U mě filmová spokojenost, Florence dokonale naplnila mou představu manželky psance, Chris Pine zapůsobil celkem sympaticky a musím zmínit Douglase, Aaron Taylor-Johnson s takovým obrovským nasazením, to se jen tak nevidí.. Pochvalu zaslouží dobová atmosféra, úžasná výprava, krásné kostýmy, no a vše, co by se dalo vytknout, mrknutím oka zapomenu a v podstatě asi i ráda.. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Už jen ta úvodní desetiminutová scéna bez jakéhokoliv střihu dá divákovi jasně najevo, že se nebude koukat na žádného retardovaného bratránka Statečného srdce, ale na úctyhodné pokračování odkazu, který Wallace po svém válčení ve Skotsku zanechal. Outlaw King je velice hezky natočená historická šermířina, která se však nesnaží působit dojmem nějaké epické podívané, onen skromný, ale zároveň podmanivý styl, se k celému snímku hodí. Nějaká přehnaná velkolepina by tomu spíše uškodila. A když už dojde na bitevní sekvence, je to radost pro oko (až teda na to umírání koní, ale to holt k tomu patřilo. Chjo...), byť bych možná ještě trochu víc pracoval s určitým napětím, obzvláště těsně před finální bitvou, která byla lepší než kterákoliv bitva ve Statečném srdci (Ano, řekl jsem to!). Plus Pineovi ty fousy sluší, ztrácí tak tím onen vzhled hezounského fešáčka, což je vždycky fajn. Lepší 4* ()

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama