Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Recenze (410)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezká výprava a chválitebné obeznámení s - ve filmovém světě méně známou ale zásluhama pozoruhodnou - historickou osobností (zastíněnou jejím politickým předchůdcem Williamem Wallacem). Žánrově taktéž uspokojivé, obsahující všechny potřebné mainstreamové atributy. Co mi tu ale bránilo k pořádnému zážitku, byla předvídatelnost a vypravěčská neoriginalita bez osobního vkladu především režiséra. Scény a momenty, které by snímek odlišili od řady jemu podobných. Ocenil bych je dokonce více než válečnou řežbu. A taky lepší, než silně průměrný soundtrack. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Realita mezi chlapy v sukních před a po zbourání a naporcování Viléma Stěnoesa evidentně nebyla až úplně taková, jakou nám ji v pětadevadesátem romanticky nakýčoval brutální Mel dle zkreslujícího scénáře přímého Volišova zadku (opak předka). Ale jebat, tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „abstrahujme od toho“, nechme dějepisnou akurátnost hysterikům, Statečné srdce je pořád jeden z nejlepších a nejzábavnějších historických velkofilmů, jaké kdy osvítily celuloid, a rehabilitace Bobíka Brúse, trochu nespravedlivě vygibsnovaného do proradné kundy, právě proběhla. Neproběhla asi úplně podle představ rodiny Brúsů, sice v ní Robert až na anglické velezmrdy nikoho nijak zvlášť nezrazuje, nicméně je tu vykreslený tak trochu jako přiteplený nerozhodný jeliman, porážkový Skot a latentní impotent. Ovšem proběhla téměř podle mých představ jakožto přihlížejícího, protože se jedná o poctivou, slušně odsejpající a hezky natočenou porci středověké řezničiny. Srovnávat to s výše zmíněnou Gibsoniádou je sice něco jako chlastat po ušlechtilém osmnáctiletém Lagavulinu vodu z pračky Jeníka Chodce, ale flašku to má docela hezkou a ožrat se z toho taky dá vcelku slušně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že dostanu pokračování Statečný srdce, ale vůbec mě to nevadilo. Na Netlfixu jsem si v krátké době našel druhý profi udělaný historák. Profi tím myslím, natočení, kamera, atmosféra, herecký výkony, výborně udělaná bitva. Jediný, kde mám výčitku je zkratkovitost příběhu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ale mňamky-mňamky! Pardon, chcel som povedať: "Douglaaaas, aye?!" Už pri úvodnej štvrťhodinke natočenej na jeden záber, v rámci ktorej sa odohrá psychologické východisko pre celý film, veľmi solídny šermiarsky súboj a kráľ odpáli jebu byzantského ohňa z fakt obrovského (ale že obrovského!) katapultu, som vedel, že bude dobre. A bolo. Viac ako dôstojné spin-off / pokračovanie Statočného srdca, ktoré síce nemá jeho ikonickú silu, ale v niektorých veciach ho dokonca predčí - najmä čo sa týka historickej vernosti, výpravnosti, kostýmov, dekorácií a zbraní. Vďaka bravúrnej réžii a geniálnej kamere získate dojem širokého a pritom rušného priestoru plného hradov, davov a rojov horiacich šípov. Celkom tu mizne ten televízny dojem "pár ľudí pred jednou kulisou a modrým plátnom". Vychutnajte si nádherné Škótsko, ale poďte aj do Londýna, aha, tá krkavcom ozobávaná hlava na kole nad mostom, to je slovutný William Wallace! Stredovek tu dokonale ožíva vo všetkých scénach, ale najmä, ako inak, v tých bojových. Mozočky a črevká sa valia v mohutných záplavách a ak máte slabosť pre kone, vôbec to nepozerajte. Všetko sú to triky, samozrejme, ale veľmi presvedčivé, takže keď celá anglická jazda zahučí do priekopy so zastrúhanými kolmi, zaplačete a možno aj zagrckáte. Dobre, nie je to úplná krasojazda, Chris Pine je trochu trtko (hrá to veľmi dobre, ale tá postava je proste trtko, niečo ako Orlando Bloom v Kráľovstve nebeskom - sympaťák, ale nasledoval by ho maximálne smrad z onucí, nie celý národ) a hudba je bežná "celtic relax music", akú si kliknete na YouTube. Gradácia k záverečnej bitke tiež nefunguje úplne na jednotku, zimomriavky sa pri zahrievacom prejave vodcu nedostavia (to až pri tých koníkoch). Stále je to však parádny historický film s klasickým "odbojovým" príbehom, skvostným vizuálom a oceánmi krvi. Na plátne by to bola nepochybne ohromná žranica. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

8/10. Historická lahůdka, která mě oslnila už jen úvodní sekvence bez střihu. Podobně nekompromisních středověkých řežeb se dnes moc nedělá a proto jsem za tuhle Netflixovskou příležitost upřímně rád. Syrovost cáká z každičké scény a Chris Pine si to po delší době fakt dává. Nejvíc však překvapil Aaron Taylor-Johnson, který i s minimem slov způsobil pořádnou dávku bordelu. Závěrečná bitva je pak jen třešničkou na zabahněném a krví prosáklém dortu. Velká spokojenost! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Netflix v roce 2018 dokázal, že mu nejsou cizí i vysloveně vysokorozpočtový historický filmy, pro které si sežene dobré herce a kvalitního režiséra. Jedním takovým důkazem je i film Outlaw King, který tak nějak zhruba začíná tam, kde Statečné srdce skončilo. No a ač jsem ze začátku měl chvíli problém se zorientovat v postavách, nakonec to tak složité nebylo. Skoti bojovali o nezávislost a Chris Pine opět dokázal, že čím je starší, tím jsou jeho role kvalitnější a daleko lépe se na něj kouká. Skvělý! Outlaw King je asi nejlepší historický film, který v roce 2018 vznikl. Některé scény jsou, řekl bych, až na pomezí geniality. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Tenhle žánr mi už dost chyběl, takže jsem si historické drama Outlaw King (i přes pár ne úplně povedených věcí) nakonec docela hodně užil. Chris Pine by mohl být možná trošku… jaksi aktivnější, na druhou stranu jeho chybějící emoce tu dost vyrovnává překvapivě zajímavá postava Aarona Taylora-Johnsona a hodně dobrá Florence Pugh. Kvůli nim na to však stejně asi nikdo koukat nebude, takže důležitější je, že David Mackenzie dovedl skvěle vytvořit atmosféru toho ošklivého středověku, ve kterém byste fakt nechtěli žít. Všude je bahno, zima, pořád prší, všichni jsou špinaví a umírá se tu za pochodu. Hraje se tu navíc na realitu (nebo skoro realitu), takže bitvy jsou patřičně drsné, ale ne přehnaně explicitní a nikdy jsem neměl pocit, že násilí je tu samoúčelné. Závěrečný střet dvou armád je navíc opravdu lahůdková podívaná a je škoda, že si ji nemůžeme vychutnat v kině. Na výsledku je však bohužel vidět, že se muselo hodně stříhat a třeba celá prostřední třetina nebo „robinhoodovská“ pasáž by si zasloužila trochu víc prostoru. Celkově je to povedená historická řež, na kterou se dobře kouká a jakých je v posledních letech povážlivě málo. Takže za mě spokojenost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónov║ Tak toto teda prekvapilo a veľmi, chýbalo málo a film by som zaradil medzi TOP 5 filmy roka 2018. Netflix s nepriamym pokračovaním Statočného srdca ohúril, dostal ma. Nečakal som takto prepracovanú výpravnosť, som zvedavý aký to malo rozpočet. Dokonca aj obsadenie celkom fungovalo, lebo Chris Pine hrá ako kedy a tu mu to sadlo. Dej pohltí, vyhrotené úseky majú svoje miesto, gradáciu, nechýba drsnosť, primeraná filmu, nevyčnieva, súboje potešia. A David Mackenzie konečne začína mať potenciál režiséra ktorý napreduje. /90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

100 minut střídání epických, krvavých a štědře řešených scén a dialogů, které prostě trochu zavání cheesy historickým seriálem televizní provenience. Mackenzie aspiruje na temné středověké masoprokrvení, což se mu v luxusních davových scénách a některých kvadraturách Skotů daří, jindy ale ujíždí do povrchních cingrlátek a gaelic kýčů. Pine mi nicméně hodně sedí. Není to přehnaná macho karikatura, ale chlap, co si od jisté chvíle jde klidně a neochvějně za svým... někomu může připadat divné, že právě takového vůdce lidi následují - já je chápu. Šel bych za ním taky. Btw, Aaron Taylor-Johnson poprvé v kariéře vypadá, že má chuť na syrové hovězí. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Outlaw King měl být epickou a pořádně drsnou historickou podívanou a... bohužel moc není ani jedním. Před deseti lety by asi šlo o žánrový nadprůměr, v době Hry o trůny je ale laťka o něco výš a David Mackenzie na ni bohužel nedosáhnul. Pine je pod jeho vedením matný až běda (což je po Hell or High Water docela šok), jeho hrdina nemá moc co nabídnout, a vůbec celý příběh je dějepisná přehledovka bez pořádného náboje, hmatatelného napětí nebo vymazlené akce, u níž by Ridley Scott smeknul klobouk. Všeho je tu prostě tak nějak málo a konec dorazí dřív, než se film pořádně rozjede, takže za mě akorát fajn průměr, jenž sice naplnil všechny škatulky (a má solidní finální bitvu), ale čekal jsem od něj mnohem víc než vyklidněný seriálový pilot. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přímé "pokračování" Statečného srdce, které je rozhodně historicky věrnější, byť věrné není ani náhodou. Což však v rámci žánru nevadí ani v nejmenším. Má to jediný zásadní problém; je to při dvouhodinové stopáži až přespříliš zkratkovité. Navíc způsobem, který bije do očí čili nakousne se kde co, ale u nakousnutí mnohdy také zůstane. Dokonce, speciálně ve střední pasáži, tak moc, až pochybuji, že i o dvacet minut delší verzi, která běžela na festivalech, bych nevyčítal to samé. Jinak je to špinavý historický komorní velkofilm (ne, není to takový protimluv, jak by se zdálo), který sice jede dle klasického syžetu "historický David versus Goliáš", ale má atmosféru, nádhernou výpravu i kameru (a není to jen o využívání předností Skotské vysočiny či úvodní devítiminutové jednozáběrové scéně), nekompromisní bitevní scény, soundtrack pospojovaný lidovými odrhovačkami a na takovou řezničinu i překvapivě dobré výkony (snad jen Edward je přepálená karikatura). A to včetně Pinea, kde z nouze ctnost "aby nemusel moc mluvit skotským přízvukem" je přetavena v jednu z předností, protože tichá role stojící čistě na charismatu mu až překvapivě sedne. Outlaw King je přesně tím, co sliboval. Jen měl být delší a tím pádem ne tak přímočarý. Což by samozřejmě nevadilo, kdyby však z finálního sestřihu nebylo nad slunce jasné, že původní ambice byly větší. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Solidní řežba. Dobrý bitky, ve kterejch vyčníval Aaron Taylor-Johnson. Fakt berserk. Nejcharismatičtější byl ale o parník před všema Stephen Dillane, coby anglickej král. Klidně bych si dal delší verzi, páč mi to chvílema přišlo takové useklé, zrychlené a jaksi nevyladěné. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CO JE MÍR S MEČEM NA HRDLE? ŘÍKÁM BOJUJME!... /// Začínáme rok před smrtí Williama Wallace. Skotsko 1304 a Robert Bruce zde započíná svoji cestu k vládě nad Skotským královstvím… Trochu nuda. Bláto, koně, kecy… vražda… kecy… takový ty důležitý, historický… ale tady to jsou hrozný zdržovačky, podpořený třeba dlouhým pícháním (bohužel ne mečem). Takovej History Channel. ¾ hodiny. Pak začnou Angláni vykonávat „spravedlnost“, takže se začnou chovat jako zvířata a kvežíznivý oko je (na chvíli) nasyceno. Následujou další obrázky… prostě tomu chybí drajv skvostnýho vypravěče, navíc Pine to prostě nemá! Když se konečně rozhodnou skoncovat s rytířstvím (jako chovat se fér), nadchází čas pro vztah otce a syna v rodině Edwardů (jako těch králů). Ty vole, tady se toho nakecá… Finální bitva, to je taková sekanice, která doplácí na rozpočet. Mackenzie zklamal a Netflix nepřekvapil. Hodně událostí vtěsnanejch do malýho prostoru, takže to není ani dostatečně historický ani krvavý. Pár nechutností, který zaútočí na emoce to nezachrání, jen pozastaví úpadek do absolutní letargie. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Rád POSLOUCHÁM ty příběhy „o cti“. 3.) Vím, kdo byl William Wallace. 4.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

David Mackenzie je borec a po Hell or High Water servíruje nejlepší historický film dekády s excelentním Chrisem Pinem, který se zlepšuje film od filmu. Funguje zde absolutně vše od věrné historie, velkolepé výpravy, působivé kostýmy a kulisy ( Hrady, zámky nádhera), nechybí i naked královna, působivé dojení emocí počas celého filmu a hlavně velkolepé bitvy, kde se krví a mrtvolama rozhodně nešetří. Scéna s koněma absolutní vrchol žánru a koníčkáří si nejspíš popláčou. Velká chvála také patří Douglasovi! který si krade většinu scén pro sebe a je v nich hrozivě brutální. Nádherný takřka dokonalý film i zážitek, kde zamrzí jen, že jsem jej nemohl vidět na velkém plátně. Jeden z nejlepších filmů roku. Po druhém zhlédnutí nadšení lehce opadlo, ale pořád dobrý.80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Víc než neoficiální pokračování Statečného srdce vypadá Robert Bruce a jeho cesta jako poloviční remake. I tady jsou zrady, lásky a velkolepé bitvy, ale jakkoli se Gibson svého času od historických reálií odlišoval až absurdně, s radostí mu bylo odpuštěno, protože každým zvratem trhal divákovo srdce vedví. Mackenzie se dějin drží pevněji a přidává na bojovném bahnění, ale já se nemůžu zbavit pocitu, že je to všechno moc naoko. Úvodní interakce na mě nefunguje jako vtáhnutí do děje, ale jako vábnička v podobě scény bez střihu, vyhřezlá střeva nepodporují hrůzy války, jen samoúčelně z člověka vypadnou v celé nahotě, vřelé city se u novomanželů objeví jedním střihem. A Chris Pine, věčný to sympaťák a rošťák na pohled, do rolí zadumaných panovníků teprve dospívá. Král je tak v tomto případě psanec odvážný a příjemně nekompromisní, ale Srdce jeho bojovým zpěvům zoufale chybí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Súcit nie je slabosť.“ Na Statočnom srdci som bol ako 14-ročný s mamou v kine a som rád, že som sa po 23. rokoch dočkal pokračovania, hoci by som vzhľadom na koniec „jednotky“ logicky nikdy vznik sequelu neočakával. Nuž ale stalo sa. Statočné srdce vynikalo charizmatickým hlavným hrdinom, vskutku ukážkovou zostavou príšerných záporných kreatúr, krásnymi škótsko-anglickými exteriérmi a interiérmi a brutálnymi masovými bitkami. No a „dvojka“ je v podstate... to isté. Ale s tým, že Chris Pine mi pripadal sympatickejší a uveriteľnejší, Gibsonovi som proste 30-ročného škótskeho týpka neveril. Pine hrá na druhej strane oveľa umiernenejšiu postavu (v Statočnom srdci ho stelesnil Angus Macfadyen), ale paradoxne možno aj preto sa mi jeho rozvážny prístup páčil viac, než divošský Gibsonov. A dočkáte sa najlepšieho Gibsonovho camea v jeho kariére. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Statečné srdce mám dost rád a Mel Gibson imho natočil ten začátek skotské rebelie tak osudově, že to Outlaw King nikdy neměl šanci v tomhle ohledu překonat. Jsem ale stejně rád, že to Mackenzie aspoň zkusil. Když nic jiného, tak aspoň vznikl komorní špinavej film, ve kterým se to řeže hlava nehlava, má to krásnou kameru a parádní dvojici nepřátel Pine x Dillane. Víc prokreslit pár postav, ubrat na zpívání a rozšířit střední dějství, a hned by to bylo lepší. Ale třeba je to jen můj dojem. 7/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

95% nevzrušivá snaha o shromáždění dostatečně potentní skotský rebelie po stopce Williama Wallace, 5% konečně pořádná středověká rubačka. Upřímně nechápu, kam šlo těch 120 mega. Pine jako vyměklý Robert Bruce nijak nezáří, krom postavy Douglase tu jen samý zaměnitelný vousatý špinavec, vůbec to nebudí emoce, působí moc unyle, bez koulí a šedivě. Ujde... ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Kapitán Kirk s přilbou místo vlasů na hlavě dostávajíc 3/4 filmu ukrutně přes píču v každé bitce skotů s anglánama, díky čemuž je hrdým králem asi čtyřiceti poddaných, manželku má v kleci a kůň mu chcípá hlady pod prdelí ... No prostě neznat dějiny tak si na něj nevsadíte ani omylem, že by nakonec anglánům nějakým zázrakem nakopal prdele, získal zpět ženu a zapsal se do análů hysterie jako úspěšnej cápek. Každopádně i přes počáteční nezdary se Kirk pochlapí a spolu se svou početnou armádou (těch čtyřicet dacanů) začne drancovat, vypalovat a vítězit. Co mě na filmu dostalo jsou nečekaný, ale kurva jako fakt nečekaný, úmrtí. To si takhle povídá otec se synem u krbu o starých dobrých časech, otec se zasměje své vlastní historce a chcípne. Jen tak z vteřiny na vteřinu během veselé konverzace. Asi jako kdybych si v restauraci objednala kafe, usmála se na servírku, vesele křepčila do mobilu kámošce, co zrovna dělám a najednou bych chcípla, navíc bez placení, jak když zhasneš vypínač. Stejně zapůsobí král anglánů, kterej nasraně vyjede do boje plnej vzteku a síly, aby pět minut na to zjistil, že je už starej a chcípnul stářím. Prostě rčení - Zhasnul jak svíčka - tu je dokonale ztvárněno a já se tak po zbytek filmu bála, kdo všechno zničeho nic chcípne třeba během sezení na hajzlu nebo pečení buřta. Všechno prostě najednou vypadalo smrtelně nebezpečný a nemůžete si být jistí, co se stane za pět vteřin. Naštěstí se až na tyhle dva případy chcípá normálně, přírodně, po ráně mečem do palice nebo vytáhnutí střev z bachoru během oběšení. To jsou už takový klasický smrti, co člověka nepřekvapí. Závěrečná bitva je pastva pro oči, lidi a koně chcípaj v hektolitrech krve po stovkách a já strašlivě fandila týpkovi, co na každýho řval jak se jmenuje a pak dotyčnýho rozsekal na sračku či na solidní plátky sushi. Jmenoval se Douglas a viděla jsem v něm hrdost, viděla jsem v něm sílu a viděla jsem v něm pořádnýho chlapa, kterej se s nikym a s ničim nesere. Kurva jo !! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nadšení z povedeného spin-offu Hry o trůny bez magie, později trochu rozvolnění v podobě mírně zkratkovitého sestřihu velkého množství událostí, ale nakonec solidní satisfakce v podobě nefalšované, krvavé bitevní vřavy, která svému pomyslnému předchůdci - Statečnému srdci - neudělá ostudu. 7/10 ()

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama