Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (96)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný ono to tak chodí někde vás pošlou chtějí po vás mnoho věcí a když se vše pokazí nikdo vám nepomůže a když už jo tak par vojáku kteří při cestě stejně dostanou na prdel dřív než se k vám dostanou a i když přes všechny rozkazy bojujete a nakonec se vzdáte protože už není jiná cesta stejně jeto špatně, kvalitně zpracovaná podívaná založena na skutečném příběhu toho jak to ve světě chodí , neskutečná převaha rebelu ale přesto parta vojáku bojovala až do konce i když jsi říkáte že není možné aby žádný voják nebyl zraněn ale ono to tak nakonec bylo přemyšleni a taktika působivé, podraz s bílou vlajkou hnusný a při druhém jednání to měl rovnou dostat mezi oči, Jamie Dornan víc a víc dokazuje svoje skvěle herecké nadáni a výkony. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery!!!!! Ne, ne, ne a ne. Za málo peněz, hodně málo muziky. A je to bohužel vidět, kde to bolí nejvíc. Jasně, že v bojových scénách. Vůbec si nedokážu představit, že by tomu tak bylo i ve skutečnosti. Obránci hrdě brání (bez ztráty kytičky), kamera se třese a útočníci, jako tupé stádo ovcí, vlastně ani neví, co mají dělat a jen zmateně pobíhají kolem a nakonec jsou rádi, že to přežijí se zdravou kůží. Tohle fakt nemusím, i když bych to možná zkous, ale závěrečná, typicky klišovitá rána pěstí, mě jen utvrdila v přesvědčení, že na tenhle film co nejrychleji zapomenu. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ani Irové si neodpustili hrdé závěrečné salutování, za což běžně ubírám hvězdičku, páč už se mi z toho opravdu zvedá kufr, ale tentokrát jsem k takovému trestu nesáhl, protože Richie Smyth s podstatně nižším rozpočtem hladce převálcoval Bayův Pearl Harbor i Ayerův Fury. Na rozdíl od obou jmenovaných vynechal nesmyslnou romantiku i stupidní scény jen pro efekt a natočil syrovou válečnou akci říznutou bezskrupulózní politikou, která měla grády. Nejhorší na osudu irské roty je to, že se podle mě v podstatě nic nezměnilo a k podobné situaci by mohlo klidně dojít i dnes. Stačí, aby zase nějakému politikovi začala hořet koudel u zadku... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, kdo v Netflixu přišel na to, že tento film bude nízkorozpočtový. To by herci museli hrát zadarmo a to tady jsou na můj vkus až moc velká jména. Jamie Dornan, Mark Strong, Mikael Persbrandt nebo Guillaume Canet? K tomu je všechny vrhli do válečné vřavy s naprosto parádními akčními sekvencemi. Nechápu tedy, jak to tvůrci natočili za těch pár peněz, ale je hezké, že podobný příběh představili. O Jadotville jsem totiž neměl do té doby ani potuchy a už teď alespoň vím, že jednotky OSN taky občas sem tam něco udělají. Není to podmínkou a v tomto případě si to zaslouží větší pozornost. A samozřejmě i velký respekt. Proč? To si zjistěte sami, protože takový film by si zasloužil daleko více hodnotících, než tu aktuálně má! ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem viděl vtip od Renčína, kde se filmový režisér na place válečného filmu naklání k asistentce a ptá: "Maruško, skočte se zeptat poradců, jak dlouho asi tak mohla německá tanková divize odolávat soustředěnému útoku dvou partyzánů." Tady je to stejné. Parta veselých Irů, co nikdy nebyla v ostrém střetu, brání strategicky nevýhodnou pozici na rovině proti lépe vyzbrojené přesile 1:20 vedené elitními žoldáky z Cizinecké legie -- jsem v půlce filmu a už legionáři dostali od Irčanů potřetí naklepáno. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (4)

  • Výzbroj írskych vojakov sa skladá z belgických útočných pušiek FN FAL, švédskych samopalov Carl Gustav m/45 a ďalej z britských ľahkých guľometov Bren, opakovacích pušiek Lee–Enfield No. 4 Mk I a vodou chladených guľometov Vickers. (Jello Biafra)
  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama