Reklama

Reklama

Druhá strana všeho

  • Srbsko Druga strana svega (více)
Trailer 2
Srbsko / Francie / Katar, 2017, 100 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film režisérky Mily Turajlic, tvůrkyně oceňovaného dokumentu Cinema Komunisto. Díky zamčeným dveřím uvnitř bělehradského bytu zůstala jedna rodina oddělená od své minulosti více než sedmdesát let. Když režisérka začne vést důvěrný rozhovor se svou matkou, politické rozpory panující v jejich domácnosti odhalí dům a zemi poznamenané ponurou historií. Kronika srbské rodiny se promění ve sžíravý portrét aktivistů v době velkých nepokojů, zpochybňující odpovědnost každé generace bojovat za svou budoucnost. (HBO Europe)

(více)

Recenze (3)

hygienik 

všechny recenze uživatele

O rozpade Československa som naštudoval veľa kníh v snahe pochopiť, prečo. Hoci som sa zaoberal dejinami Balkánu, nenapadlo ma, spýtať sa na to Juhoslovanov. Naše dejiny sa mi zdali dosť odlišné, veď my sme nemali vojnu. Až tento dokument mi vďaka monológom protagonistky ukázal, že vývojové procesy treba vnímať celosvetovo a nádej, že ich jednotlivec ovplyvní, je politickou naivitou. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

V září 1993 se konaly volby, které opozice zase prohrála. Šla jsem přes Náměstí republiky. Byla jsem tak naštvaná! Chtěla jsem k nim jít a křičet: „Proč?? Proč jste tak hlasovali?” Cítila jsem potřebu křičet na ně na všechny. V tuto chvíli nemáme elektřinu, máme měnu s 11 nulami, nemáme benzín, není možné vybrat peníze z banky. A oni pořád volí Miloševiče. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Hodně specifická (subjektivní) záležitost, přitom ale propletená s osudy země. Rodinný portrét matky - profesorky, aktivistky, jedné z klíčových vůdců studentských protestů a událostí tzv. 5 října (svržení Miloševiče) a přitom dcery z prominentní rodiny předkomunistické Jugoslávie (politicky sociálně demokratické orientace). Názorové rozdělení srbské společnosti procházející jedním rozděleným bytem. ()

Reklama

Reklama