Reklama

Reklama

Recenze (6)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Príbeh z obdobia čínskej kultúrnej revolúcie v 70.-tych rokoch je zvláštny v tom, ako ho má divák chápať. Ako romantikou "dochutenú" výpoveď danej doby alebo ideologickú reportáž a masírovanie vlastného nacionalistického ega. Respektíve je tu možnosť, že pôvodne to režisér chcel podať tak trocha neutrálne, ale následná politická revízia vo výsledku stvorila niečo na pol ceste medzi oboma možnosťami. Príbeh ako taký by sa dal rozdeliť na dve polovice, a to romantickejšiu prvú časť s uvoľnenejšou atmosférou, a oveľa dramatickejšiu druhú časť na pozadí vojny či životných zmien. Z vizuálneho hľadiska je film pôsobivou prácou kamery, plný farieb a dôrazu na detaily a celkovú estetickosť snímku. Hudba je taktiež na vysokej úrovni. Väčšinu hereckého osadenstva tvoria mladé herečky, ktoré však dokážu zaujať vo všetkých smeroch (hereckých aj nehereckých). Vo všeobecnosti však filmu chýba zmysluplnejší pohľad na politické pozadie danej doby a viac menej ide síce o pekný film, ale s nižšou výpovednou hodnotou. Taktiež mierne skrátenie stopáže by filmu asi neuškodilo. 60%. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Varování, tohle je film, co Vám zlomí srdce, mladší asi nebudou moc chápat, spíše jejich rodiče jim budou muset vysvětlit spoustu sousloví a narážek, které neznalému znějí nevinně, ale za dob maoismu to znamenalo rozsudek smrti, nebo okamžité zhoršení života Vám a vaší rodině. Režisér si vzal na paškál příběh uměleckého armádního souboru v letech 1976-1979, osudy jeho členů. Láska za časů maoismu nebyla lehká uvidíte tehdejší styl života, stranická nařízení a život v praxi, individuální osudy tehdejších hudebníků, tanečnic, pracovníků. Hlavní pár perfektně zahrál Xuan Huang jako vzorný voják Feng Liu a plachou tanečnici He Xiaoping ztvárnila neznámá herečka Miao Miao. Život souboru, řevnivost dívek, láska a především válka v roce 1979 navždy změní a zničí životy mnoha lidí. Není to vůbec patetické, vydírací, nebo samoúčelné, ale lehce tragické, melancholické, bez přehánění, příkras (kdybych nevěděl, kdo je režisér, podezříval bych že jde o díla Yimou Zhanga z konce 90. let, má to neuvěřitelnou emocionální sílu, slzy se poderou do očí). Ve filmu samozřejmě z důvodu cenzury (spíše, než ze záměru tvůrce, třeba se jednou dozvíme jak to bylo), není vůbec zmíněno, že válka v roce 1979 proti Vietnamu byla nelegální invazí, která měla podpořit Rudé Khméry v Kambodži a dokázat, že SSSR svého vietnamského spojence nepodpoří v případě války. Není prostě o válce řečeno vůbec nic, buch na jednou tam je, kdo, proč, kdo je nepřítel, to se vůbec neřeší. Válka je zobrazena bez příkras jako utrpení, je to silně protiválečný film (také ho strana vyřadila záměrně na několik týdnů z kina, aby nevydělal, původně ho možná nechtěla pustit vůbec). Tím však film nekončí, ukazuje rozpuštění souboru osudy hlavní dvojice a dalších postav, pobaví občas humor, nebo průniky zkažené kultury Hong Kongu, Tchaj-wanu.Veskreze vážný a důležitý film, protože ukazuje další kus nezpracované čínské historie. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pre nás Čechoslovákov, má táto čínska agitka pridanú hodnotu. Prakticky sa jednalo a dialo niečo podobné u nás a aj na východe. Zaslepené mladé ľudské duše, ktoré po rokoch vytriezvejú. Som rád, že ten patos po rokoch trvá len pár minút. Tu v skutočnosti ide o to, čo bolo vtedy. A nebolo to možno pre niekoho vhodné, pretože tento snímok mal byť uvedený počas sviatkov čínskeho národného dňa založenia ČĽDR. Bol odsunutý na Vianoce. Ktovie prečo? Že súdruhovia? ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film. Technicky i režijně vynikajcí, zejména kamera je po většinu doby velmi působivá. Samotný příběh je značně a neskrývaně idealizovaný. Je potřeba si ovšem uvědomit, že jde o idealizaci vycházející z jiné kultury, resp. jiné věci jsou amplifikovány a zkrášlovány (bez znalosti čínského myšlení se to opravdu scvrkne na agitku, protože člověku unikne z čeho příběh vyrůstá a o čem se vypráví). Film se dotýká mnoha témat u kterých působí velmi nepřirozeně k ním nic neříct a omezuje se jen na jedinou emocionální rovinu. Je samozřejmě otázkou jakým tlakům byli tvůrci vystaveni, nicméně dost možná jde o autorské rozhodnutí, jelikož "If you are the one" je stavěno analogicky a výsledek působí kompaktně. Jde o do naivního světa zasazenou romanci, jejiž postavy jsou soudobí teenageři v historických kostýmech a která je chvílemi velmi prvoplánová a emoce ždímající. Samotná psychologická rovina příběhové linky hlavních postav je ovšem naopak překvapivě subtilní, inteligentní a vyzrálá. Nejsem si jistý co bylo cílem snímku, každopádně zajímavý je. Xiaogang Feng spojuje nezvyklé věci s harmonickým výsledkem a začíná mě jako řemeslně poctivý a bytostně inovativní tvůrce zajímat čím dál víc. Fang Hua rozhodně není jen propagandou, vtáhlo a bavilo mě to, a i když film nepodněcuje k přemýšlení směrem, který člověk čeká, své opodstatnění má. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Načančaný, nevěrohodně romantický obraz života za Maovy kulturní revoluce. Masírovka pro tamní publikum. ()

Reklama

Reklama