Reklama

Reklama

Krása, která zabíjí

  • Česko Perutýni - novodobí piráti Karibiku (více)
Německo, 2017, 52 min

Obsahy(1)

Perutýn ohnivý je přirozený bojovník. Je chytřejší, rychlejší i šikovnější než ostatní ryby obývající korálové útesy... Je to zdaleka nejzajímavější ryba široko daleko. Vyzbrojená osmnácti jedovatými bodci loví v neviditelném hejnu. Její kořist nemá šanci. Perutýn ohnivý je pro nás hádankou mnoha různých talentů. Navíc má velké ambice: rozšiřuje se do nových teritorií v Atlantském oceánu, jejichž obyvatelé nejsou na jeho příchod ani zdaleka připraveni. Krása, která zabíjí objasňuje jedinečné a fascinující chování perutýnů i ohromující schopnosti, díky kterým si můžou podmanit cizí vody – a tím pádem ohrozit celý ekosystém. Uvidíte překrásné záběry, které se podařilo natočit vůbec poprvé, v příběhu odehrávajícím se ve dvou oceánech a na třech kontinentech. Tento portrét úžasné ryby je zároveň důležitým vědeckým poselstvím o tom, jak se kvůli lidstvu mění podmínky života v oceánech. A jak příroda i lidé bojují zuby nehty, aby zastavili tohoto veleúspěšného dravého vetřelce. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fascinující perutýn z čeledi ropušnicovitých připomíná draka v rytířském brnění. Jeho výzbroj je tak dokonalá, že nepřátel má hrstku. Ba co více, tak kam se dostal nedopatřením, přirozené nepřátele nemá téměř vůbec. Kromě toho, že při lovu útočí jako blesk, má ještě jednu schopnost - vidí zpomaleně, tudíž dokáže útočit s velkou přesností. Hejno perutýnů se dokáže chovat jako vlčí smečka, čímž je lov ještě efektivnější. Královniny zahrady u Kuby patří mezi rezervace, tudíž ekosystém je zde neobvykle zachován. Přesto nehoda z roku 1992, kdy na Floridu udeřil uragán a z oceanária se do moře dostalo šest jedinců, byla příčinou toho, že se perutýn dostal i sem. Místní potápěči mu vyhlásili boj, který snad doposud vyhrávají...ale těžko říci, jak dlouho. Kromě perutýna seznamuje dokument se životem na korálových útesech, který je pestrý a úžasný. ()

Reklama

Amper01 

všechny recenze uživatele

Na dokument jsem narazil náhodně, aniž bych věděl o čem je. Nejdříve mi vadilo, že většinu tvorů berou jen letem světem. Vadit mi to přestalo až poté, co jsem si uvědomil, že se pořád vracejí k jediné rybě, a že je tedy evidentně celý dokument o ní. A pak už jsem si jen užíval záběry... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama