Reklama

Reklama

Film Vymazaný kluk vypráví odvážný příběh Jareda Eamonse (Lucas Hedges), syna baptistického pastora v malém americkém městě, který musí překonat následky přiznání své homosexuality rodičům (Nicole Kidman a Russell Crowe). Ti bojují s tím, jak uvést v soulad svou víru s láskou k synovi. Ze strachu ze ztráty rodiny, přátel, komunity se Jared nechá dotlačit k návštěvě terapeutického programu přeměny. Během pobytu se dostane do konfliktu s jejím lídrem (Joel Edgerton) a začíná jeho cesta k nalezení vlastního názoru a akceptování sama sebe. (Magic Box)

(více)

Recenze (82)

POMO 

všechny recenze uživatele

Odvážnější a zralejší tvůrce by z tak zajímavého námětu udělal více, než jen univerzálně hezký film o konstalaci rodinných vztahů mezi trpícím synem, chápající matkou a vírou zaslepeném otci. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $6,788,692Tržby Celosvetovo $11,388,692 ▐ Jednoznačne námet na oscarové ambície, k tomu aj výber hercov, ktorý nemusí úplne sadnúť. Edgerton sa snaží na režisérskej stoličke ale, ale až moc okaté kam tým smeruje, čo chce vyždímať z toho. Dobre miestami to má celkom slušné grády hlavne to vymítanie úchyliek. /55%/ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"We always come back to Dog's true design." Bohužel poněkud bezpohlavní film. Ale nemá to nic co do činění s námětem, nýbrž za vše může ten kýčovitý styl, jakým jej Joel Edgerton zpracovává. Do dvojice k Vymazanému klukovi je zajímavé podívat se i na Ben Is Back. Ani ten film mi sice úplně nepřirostl k srdci, ale je tam vidět veliký rozdíl v tom, že Peter Hedges si mnohem lépe uvědomuje, s jakou příšerou se to pouští do boje a jak své snažení formálně podpořit a obohatit. (A taky dokáže ze synátora i ostatních protagonistů vytřískat doopravdy vrstevnaté výkony.) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Téma převýchovy je velmi důležité. Je důležité mluvit o omezenosti, která se pořád děje, o omezenosti, která ničí životy mnoha rodin ještě v 21. století. Způsob myšlení lidí, kteří dodnes věří, že homosexualitu je nutné zvládnout jako nemoc, je problém. A netýká se jen USA a tamních náboženských směrů. Přesto si úplně nemyslím, že se film Boy Erased vyloženě povedl, pouze herecky je silný. Nicole Kidman rutině zvládá roli matky v nelehké situaci, ale není to poprvé, co si vybrala roli z příběhu podle palčivé skutečné události. Russell Crowe dozrál do otcovské psychologické polohy, která mu velmi svědčí a jen díky němu se dočkáváme očistné katarze porozumění. Boy Erased není filmovým zážitkem, je filmovým manifestem za moderní chápání rodiny. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Obelhávat Boha se přeci nevyplácí. Ano, pořád to tady je a zřejmě vždy to bude téma. Homosexuální syn kazatele se vydává na cestu převýchovy, na cestu k uzdravení. Vyprávění nese prvky problematiky dospívání a rodinného dramatu, téma homosexuality se podařilo opatřit přirozeností a vylíčit bez klišé. Občas bych přesto zatlačil na emoce, občas na vyznění několika scén. Tvůrci nám každopádně předkládají velmi solidní soundtrack a herecké výkony (Lucas Hedges nebo rodiče Nicole Kidman a Russell Crowe) charakteristické naprostou autenticitou. ()

a.kopecka 

všechny recenze uživatele

Po Převýchově Cameron Postové přichází letos již druhý film pojednávající o převýchově homosexuálů a dalších „exotů“ na „normální“ lidi. Stejně jako drama s Chlöe Grace Moretz je i Boy Erased adaptací stejnojmenné knihy, i když v případě torontské novinky jde o knihu podle skutečné události. Což příběhu o čerstvě dospělém chlapci z křesťanské rodiny, který zjistí, že je na kluky, rozhodně přidává na výpovědní hodnotě. Občas je totiž fajn narušit svou sociální bublinu, abyste zjistili… že lidé všude na světě jsou občas fakt blázni. A místy je to opravdu těžká podívaná, u které si dost možná i pobrečíte. Joel Edgerton ve svém druhém režijním počinu potvrzuje, že mu to jde nejen před kamerou. A skvěle mu sekundují i Nicole Kidman a především výborný Lucas Hedges - pomyslná hlavní hvězda letošního festivalu. [TIFF18] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Malé město, v něm kazatel, ten má syna a ten syn trpí homosexualitou. Nebo-li tak o něm alespoň smýšlí otec. Jelikož to považuje za nemoc, dá jej na vyléčení do speciálního tábora pro homouše, kde jim tu homosexualitu z hlavy vyženě nebo vymlátí jistý Victor Sykes (skvělý Edgerton). Jaksi se nám v poslední době s homo tématikou roztrhl pytel. Pro mě určitě koukatelnější než oscarový Moonlight. 55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Smutný obrázek pomanutosti a neodpovědnosti! Víra vs. já sám. Nikdy by vás nikdo neměl nutit potlačovat své já, kdo nepřijme druhého, sám sebe odpírá!!! ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Kdybych Erased Boy na toto téma (snaha o převýchovu v sexuální orientaci) viděla jako první film, možná bych alespoň o tom i chvíli přemýšlela. Takhle je to jen nenásilně natočené drama, které by mohlo být i na úplně jiné téma natočené stejně, protože jede tak nějak podle šablony. A kvůli tomu se mi taky nejpozději do týdne vymaže z hlavy, takže má alespoň celkem doslovný název. Slušné řemeslo bez nápadu a emocí. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Dali jsme si s přítelem tuhle skvělou pecku, která v nás vyvolala debatu o tom, co je víra, co je manipulace, co je vydírání, co je svoboda. Osobně jsem pak uvažoval, co znamená být a nebýt křesťan. Mám skvělého muže, kterého miluji, a jsem za to Bohu opravdu vděčný. Být křesťan a zároveň homosexuál není nijak v rozporu, spíš naopak v tom cítím ještě větší podporu. Jinak tento skvělý film doporučuji každému z vás. Russell Crowe a Nicole Kidman jsou vynikající, stejně jako Lucas Hedges a především Joel Edgerton, který svou roli odehrál na jedničku stejně jako to celé mistrovsky zrežíroval. Konverzní terapie a "léčba homosexuality" jsou obrovská zla, která zneužívají křesťanskou víru a jsou na úrovni prodavačů nepotřebných hrnců. Milovat hluboce svého muže je něco více. Je to velká láska. A děkuji za to._____Po druhém zhlédnutí: Pořád obrovsky silnej film, který se člověku opravdu zažere pod kůži. Joel Edgerton to má celé promyšlené od začátku do konce, herecky je nádherně odpudivý, režijní řemeslo ovládá s dokonalou precizností a ví přesně, co chce natočit. Závěrečný rozhovor Lucase Hedgese a Russella Crowea patří mezi nejsilnější konce, na které se jednoduše nezapomíná, včetně písně od Troyeho Sivana. Boy Erased je výjimečné dílo, jehož každá projekce mě obrovsky obohacuje. Velká škoda, že ho zná minimum lidí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Z LGBT námetu mám tento najradšej - dieťa rodičov, ktorí sa nedokážu zmieriť s jeho inou orientáciou. A tak nastúpi prevýchova... Snímok pekným a nenásilným spôsobom poukazuje na ľudskú obmedzenosť a neskonalú hlúposť. Stačilo iba pol minúty počúvať toho vedúceho terapeutickej skupiny a hneď bolo všetko jasné - pretočia sa panenky aj tristo krát, spadne sánka a zostane iba číry údiv nad tým, že bol práve prekonaný svetový rekord v tom, koľko tuposti sa do človeka zmestí. Strašný výplach... Čo sa týka hercov, najviac ma prekvapil Russell Crowe, z ktorého sa nám pomaly stáva ukážkový otcovský typ a dokonca má našliapnuté aj na prototyp perfektného deduška a Santa Clausa. A hral fantasticky, to treba nechať. Emotívnu stránku ešte príhodne umocnila perfektná hudobná stránka, ktorá sem veľmi zapasovala. Veľká spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na tenhle náboženský fanatismus o homosexuálech jsem se celkem těšila. Herecké obsazení je více než dobré, nicméně hlavní postava mladého gaye moc nevyšla. Lucas Hedges není můj šálek kávy a je takový příliš uťáplý. Šedá myška. Kdyby jeho postavu hrál například účinkující Troye Sivan nebo Xavier Dolan bylo by to naprosto o něčem jiném. A řekla bych, mnohem lepší. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Boy Erased" opäť ukazuje, že Joel Edgerton je nielen talentovaný herec, ale rovnako je na tom ako režisér. Verím tomu, že chalani si užili v tomto filme svoje. A niektoré scénky práve s Edgertonom pôsobili trošku už za hranicou akceptovateľnosti. Napriek tomu, že tam skoro vôbec nezvýši hlas, tak jeho prítomnosť vie byť trošku nepríjemná. Lucas Hedges sa tento rok ukazuje v druhom filme ako veľmi šikovný chalan a verím mu každým momentom jeho rolu. Dal do toho všetko. Občas mám možno trošku pocit, že film je trošku slabo prestrihaný a niektoré flashbacky sú trošku nejasné, no relatívne sa v tom orientovať dá. Ale občas som musel chvíľku sledovať scénku, aby som si uvedomil, že ide o flashback. Russell Crowe tu je dosť nesympatický, no napriek tomu nemôžem povedať, že by som mu úplne nerozumel. Snaží sa, aby sa jeho dokonalá ilúzia nezničila a potrebuje mať svoje predstavy o skutočnosti a nevie sa s tým vyrovnať. Nemôžem povedať, že by jeho kroky boli správne, ale sú minimálne pochopiteľné. Hudba vo filme je super a celkovo aj dobré tempo... aj keď možno mohol mať aspoň trošku lepší spád. Niektoré scénky sa dali dať von. Osobne by som ešte povedal, že v tomto filme sa ukazuje nielen pohľad na Jareda. Vidíme reálne ako to celé dopadá na všetkých zúčastnených. Myslím si, že najlepšia scénka (alebo najsilnejšia) je keď Cameronova mladšia sestra je donútená, aby ho udrela knihou. Tá bolesť v jej tvári pôsobí úprimne. Takže film hodnotím pozitívne. Asi to nie je film pre každého, ale pre mňa je to postačujúce a dalo mi to čo som čakal. A dúfam, že Joel Edgerton bude v režisérskom kresle pokračovať ďalej. Ide mu to. Hodnotenie: A- ()

Marze 

všechny recenze uživatele

"Boy Erased" má srdce na správném místě. Cení si ticha. Jaredovi milující rodiče nejsou zjednodušeni na monolitické karikatury, které žijí jen minulosti. Bigotnost dle sdělení snímku stále ve společnosti existuje. Nejhoršího násilí se můžeme dopustit, když je ve jménu lásky. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na Boy Erased jsem se dost těšil, a proto jsem měl možná až příliš vysoká očekávání - hlavně kvůli hereckému obsazení a samotnému námětu konverzních táborů. Co se hereckých výkonů týká, tak jsem byl spokojený, protože všichni - Hedges, Kidman, Crowe, Edgerton, ale i ostatní (Sivan, Dolan) - to zahráli solidně a uvěřitelně. Někteří zdejší uživatelé měli výtky k nelineárnímu vyprávění, které mně osobně vůbec nevadilo. Nevyčerpaný potenciál jsem však viděl ve scénách z tábora a v množství skutečně silných a hlubokých sekvencí, kterých bylo bohužel pomálu. Kdyby byl film o čtvrt hodiny kratší a kdyby Edgerton v některých scénách trochu víc přitlačil, tak bych neváhal s vyšším hodnocením. Jinak titulní píseň "Revelation" od Troye Sivana nesmírně povedená. Poselství snímku je nad slunce jasné a doufám, že bude mít i kýžený dopad, ale i tak se nemohu ubránit pocitu, že se Garrardův příběh dal natočit úderněji. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Treba si uvedomiť, že Edgertonov snímok mohol vyťažiť z témy podstatne viacej. Navzdory tomuto faktu by som však film nezatracoval, práve naopak. Jeho nosnou témou je stredoveké ponímanie homosexuality v súčasných pomeroch. Je až neuveriteľné, že v modernej spoločnosti niekto fabuluje o homosexualite ako o chorobe, ktorá sa dá liečiť. Herecké obsadenie je skvelé, aj vedľajšie postavy majú svoje party a zahrali ich dobre. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Edukativní ale výhradně pro Američany. U nás snad nežije moc lidí, kteří by byli přesvědčeni, že homosexualita se dá "léčit". Jinak je snímek typickou ukázkou, jak v uzavřeném prostředí ovládaném fanatickou myšlenkou postupně narůstá násilí psychické i fyzické. SHRNUTÍ: Některá léčba svědčí spíš o psychickém stavu léčitelů. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nové a doposud téměr neuchopené téma conversion therapy si zajisté zasloužilo hlubší a kvalitnější zpracování, jelikož tady se veškeré rodinné problémy a vztahy črtají příliš na povrchu. Takhle vznikla neurážlivý a univerzální kousek s několika silnými momenty, ze kterého se ale evidentně dalo vyždímat víc. Mínus za totálně nevyužitého Russela Crowea. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Povinný film pro všechny pokrytce, popírače, tyrany a fanatiky, kterých znám i ve svém okolí bohužel dost. Zbožňuji filmy na téma pravda-lež, normálnost-nenormálnost, co je v pořádku a co ne. Edgerton si vybral prvotřídní casting - kromě sebe samotného vsadil na zkušenosti Nicole Kidman a Russel Crowa, což nemůže nikdy zklamat a poskytl další velkou příležitost mladému Lucasu Hedgesovi - tomuhle klukovi věštím zářnou budoucnost - líbl se mi jeho výkon v Místo u moře, ale tady dostal mnohem více prostoru, který absolutně zužitkoval. Zásadní příběh, z těch faktických čísel na konci mrazí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po špatné komedii a průměrném dramatu o Cameron Post se Boy Erased asi nejvíc blíží k tomu, co od daného tématu očekávám. Převýchova v Edgertonově podání působí uvěřitelně i proto, že se nesoustředí výhradně na drastické scény, ale spíš na takový řekněme jemný teror. Svou roli hraje i rodinná linka, která musela být klišovitá, ale přesto nepůsobila úplně černobíle. K hercům nemám výhrady a Hedges tady jen potvrdil svůj talent. 75% ()

Reklama

Reklama