Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Recenze (122)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět je tu stopáž nad dvě hodiny a především podivný příběh. Z počátku sledujeme dva muže, kteří naleznou zlato a potkají třetího. Do této doby velmi klidný až skoro nudný snímek dostane nový náboj, které je podpořen princeznou a její hrou na němou. Komediálnější vsuvky jsou jakž takž nahraně dál bych to opravdu nepouštěl. Toshiro Mifune je vynikající, symbolizuje vše, co jsem si odjakživa o samurajích představoval. Jistá symbolika a spjatost s Star wars zde je, ale kdybych to nevěděl předem, asi bych si toho nevšiml. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika, která originálním způsobem ohraničuje děj a příběh skrze dva komické rolníky. Co se týká kompozice záběrů a samotné režie, tak jde o neuvěřitelně poutavou podívanou zvláště na svoji dobu, přičemž poutavá zápletka a postavy odvádí druhou polovinu práce. Výprava postav se zlatem přes území nepřátel je napínavá jako kšandy, přičemž přináší spoustu zapamatovatelných scén a momentů. Práce s postavami, jejich vývoj, cesta a odlišné povahy je radost sledovat a obohacuje se tím každá jedna scéna. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že to mohlo trochu svižněji plynout, zvlášť první polovina. Mimo to se jedná ale o kus filmové historie, který je třeba vidět každým, kdo to s filmy myslí aspoň trochu vážně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě zde není nic špatně. Až na tempo, které je v některých momentech k nesnesení u-t-a-h-a-n-é... Což je u dobrodružné oddychové podívané přeci jen zásadní nedostatek. Bohužel to nezachrání ani tradičně charismatický Mifune. Propracovaná struktura vyprávění, charismatičtí herci a slušné souboje; to vše délkou výrazně strádá a je to škoda. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší z trojice starších Kurosawů, kteří zatím vyšli v edici Levné knihy ( dále Tělesná stráž, Odvážní mužové ) a první, který mě opravdu potěšil. Promyšlená struktura příběhu, ten totiž začíná u vedlejších ( nebo spíše nevýznamných ) postav a k hlavní zápletce se postupně propracováváme. Střídají se rozmanitá prostředí, epizodní děje a především - dvojice oportunistických chamtivých rolníků. Na tuhle perfektně fungující humornou dvojku jen tak nezapomenu ( jsou i vzhledově dobře vybraní, dají se lehce rozlišit ), chvíli rozhádaní, chvíli největší kamarádi, jak se to zrovna hodí, ale pokaždé se smůlou v patách... :) Právě oni rámují celý příběh, s nimi do něj vstupujeme a s nimi jej i opouštíme.... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kurosawovo mistrovske dilo, ktere inspirovalo Star Wars. Aha super, ale jsou tu dva problemy. Jednak to neni zadne mistrovske dilo, ale neprilis dobrodruznej ani vtipnej nudnej film a nevidim tu absolutne zadnou podobnost se Star Wars. Jednak samotnej pribeh je dost jednoduchej, dva blbecci, general co dela desnyho frajera a otravna princezna se chtej dostat pres hranice a odtahnout zlato schovane v klaccich. Kdyz pominu fakt, ze me absolutne nenapada, jak mohli do tech klacku to zlato narvat, porad tu mame strasne jednoduchej a natahovanej pribeh. Kdyby mel film 90 minut, tak by to asi bylo ok, ale takle to je misty fakt strasne nudny. Mifune mi vadil, jak furt delal hroznyho machra a pral sem mu, aby si nekde rozsekal drzku, princezna byla otravna a hlavni dva blbecci obcas zbytecne hystericky. Ale je fakt, ze oproti jinejm Kurosawovo filmum se tenhle da dokoukat aniz byste prisli o usi, zadna silene urvana hudba ani postava tu neni, takze to je jedinej klad, ale to pro lepsi hodnoceni nestaci. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Můj třetí Kurosawa. Dobrodružný, spíše neakční, možná až moc dlouhý, ale také vtipný a samozřejmě s vypovídající hodnotou, tentokráte tou, jak hamižnost, chamtivost a lakota zatemňují mozek. Toshiro Mifune znovu ikonický, s pohledem ostrým jako japonská nodachi, bystrým úsudkem a ctí samuraje. Asi nejzajímavějším akčním momentem je souboj na koních v plné rychlosti. I když se mi snímek zdál předlouhý (zejména první polovina), nese v sobě krásné poselství, protože není všechno zlato, co se třpytí. A Matakishi (C3-PO) a Tahei (R2-D2) to nakonec také pochopili. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Žádný nudný Kurosawa, nýbrž příkladně výpravný, zábavný a téměř uchvacující. Tak by se dal strhnout film do jedné věty. Toshiro Mifune klasicky fascinující jako panovačný generál Rukuroto Makabe. Jako kontrast k němu působí dva bojácní, leč vtipní rolníci Tahei a Matakishi. Velmi potěší vcelku dlouhý souboj kopí a také nečetné, leč výborně zrežírované masové scény. Toto pojetí Kurosawovi sedí. Nechci říkat příjemné překvapení, ale zcela jsem to nečekal. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kurosawa a já jsme podivná dvojka. On točí pořád stejně, ale těmi stejnými filmy mě někdy nudí a jindy skoro pohlcuje. Nechápu, čím ty odlišnosti vznikají. Tohle je zrovna jeden z těch silnějších kousků. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kurosawovým historickým filmům nemůžu přijít na chuť, i když odlehčená forma vyprávění leccos zachraňuje. Tak jako jiné režisérovy kousky, by i tento o dobrých 25 minut potřeboval prostříhat. Celkový dojem : 55 %. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle Kurosawa mě moc nebavil. Humorná složka filmu byla sice fajn, Toshiró Mifune tady zase exceluje a příběh byl taky dobře vymyšlenej. Zdálo se mi to ale až moc utahaný a dlouhý, protože zápletka je sice fajn ale dalo se to zmáknout za kratší dobu. Takhle jsem se doopravdy spíš nudil, což u Kurosawy docela škoda. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejzábavnější Kurosawův kousek, s ohromnou porcí škodolibosti a chamtivých darebáčků, přičemž vyzdvihnout je nutno zejména scénář. Pokud u Kurosawových filmů často chválím schopnost vykreslování lidských charakterů, zdejší banda postav působí jako jemně maskovaná parodie - a je to rozhodně ku prospěchu věci. Výborná zábava. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Takový odlehčenější Kurosawův kousek. Nenaznačuje sice žádné filozofické všepravdy, ale na druhou stranu je ti velmi záživný dobrodružný film. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tři zločinci ve skryté pevnosti mi přišli mnohem zábavnější a celkově poutavější než Kurosawův nejznámější počin - Sedm samurajů. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Opět perfektní! Kurosawa skutečně perfektně dokáže míchat napětí, akci i humor! Po všech stránkách vyvážené a bezchyné dílo!...a páreček chamtivejch rolníků je skutečně zážitek! 9/10 ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Výborný a navíc velmi zábavný Kurosawův snímek! O zábavu se totiž starala sehraná dvojce Matakishi a Tahei - velice povedený páreček. I přes delší stopáž jsem se ani na chvíli nenudil a s napětím očekával, jak se vyvinou osudy hlavních hrdinů. Závěrem se už asi budu opakovat, ale Toshirô Mifune je fakt frajer – v tomto snímku ukázal, že to umí nejen s mečem, ale i s kopím! ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Okouzlující pohádka, nádherný Mifune. O Kurosawovi se rozepisuji jinde (Sanjuro, Sedm samurajů). Tady zvlášť vyzdvihnu jen jednu věc: jestli mě paměť neklame, tak v celém tomto akčním bojovém filmu je jen jedna kraťoučká akční scéna (následovaná jediným soubojem muže proti muži). V generálu Rokurotovi tušíme excelentního bojovníka, ale pořád nic. Až jednou, při banálním střetu s jakousi hlídkou, Rokurota, když už nelze jinak, bleskově vystartuje a hlídka zděšeně prchá. Ale stejně je sejme... mazec. Líbí se mi, co píše Rob Roy, i když to nevidím úplně stejně. A i zde musím v opozici k některým komentářům říci, že částečná utahanost Kurosawových filmů je jednou z jejich vynikajících stránek. Koho to ovšem nudí, ten zkrátka není Kurosawův divák. Já ano. Zatím jsem viděl pět jeho filmů a všechny mají pět hvězdiček. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně jeden z nejoblíbenějších filmů Kurosawy. Ptáte se proč? Minutáž není brutálně přestřelena jako u některých jeho jiných děl. Příběh sedláků Taheie a Matakašiho, kteří se vracejí z války chudí a chtějí nějak ještě vydělat. Cestou narazí na jistého muže, kerý má pro ně práci zajímavou a dobrodružství může začít...... Nešvary lidských povah jsou vykresleny skvěle v hlavní dovojici, ale přesto vše se v dobré obrátí a lepší lidské vlastnosti zvítězí nad těmi nízkými, zločineckými. Svižný příběh podaný s humorem, akcí, výborně jsem se bavil. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dvojice "komiků" se mi velice líbila, film je v těch málo akčních scénách naočen nadčasově... Co dodat? Po Sedmi samurajích moje druhé setkání s panem Kurosawou dopadlo opět výtečně. PS: Jestli tenhle film inspiroval George Lucase k natočení Star Wars, tak nepochybně musel být inspirací pro Goldsmithe při skládání hudby k Planetě opic. ()

Reklama

Reklama