Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Recenze (121)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzábavnejších a v dobrom zmysle slova najkomerčnejších Kurosavowých filmov. Veľmi si na jeho prístupe vážim, že aj ľahšej látke venoval stopercentnú pozornosť a všetko je znova produkčne dokonale pripravené. Veľké dobrodružstvo naprieč japonskou krajinou šlape od začiatku do konca okrem istej réžie aj vďaka castingu a tu si dovolím povedať, že výber dvoch komických postáv je dôležitejší, ako tradične obsadený Mifune. Styčné prvky by sme mohli nájsť napríklad s Pokladom na Sierra Madre a také podrobné porovnanie so SW musí byť lahôdková záležitosť pre každého filmového vedca. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto mi uniká, proč se zde tolik uživatelů snaží předstírat, že se jim tahle píčovina líbila. Kurosawa má veliké štěstí, že je již mrtvý. Jinak bych od něj vyžadoval vrácení mých skoro dvou a půl hodin života. Neskutečná nudírna. Většinu stopáže sledujete dva japonské mongoloidní sedláky, kteří se všelijak pitvoří, plazí se z místa A na místo B a při té příležitosti nepřetržitě vřískají a vydávají další nesnesitelné zvuky. Po chvíli se k nim přidá japonská herecká ikona Toširó Mifune, který dobrou polovinu stojí s rozkročenýma nohama, založenýma rukama a kouká se nepřítomně před sebe. Vůbec se neodvažuji hovořit o ději, neboť to byla extrémně nezáživná píčovina. Vůbec nechápu důvod vzniku totálně bezobsažného snímku jako je tento. Veškerý humor se Kurosawa pokoušel postavit na chamtivosti úvodních dvou debilů. Můj šálek japonského čaje to tedy nebyl. V tomto snímku není ze slibovaných žánrů zhola nic. Akci by věrohodněji předvedla parta cigánů, o dobrodružství tu vskutku nezavadíte a místo humoru tu poletuje totální trapnost. Film k uzoufání zlý. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

V interview pro Criterion collection DVD George Lucas uvedl, že celý tento film je příběh o princezdě a jejim ochránci, avšak že to nebyl hlavní prvek, který z tohoto filmu použil. Prohlásil, že ho mnohem více zaujal způsob vyprávění příběhu Hidden Fortress z pohledem dvou méně důležitých postav. V Hidden Fortress jsou to dva sedláci, ve Star Wars to je C3PO a R2D2 --- Nečekejte tedy jakoukoliv dějovou podobnost. Jedinou podobností je onen způsob vyprávění - postavení komického vyvádění dvou sedláků na pozadí velmi vážného příběhu. A jelikož Lucas sám přiznal, že se inspiroval tímto filmem, jakékoliv pochybnosti o tomto jsou zbytečné. 9/10 ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Kurosawa opět předvádí, co umí. A já musím opět potvrdit, že je to natočeno skvěle. Ovšem zábavná složka filmu je jiná věc. Roztáhnout takhle banální a jednoduchý příběh do více jak dvou hodit, to umí opravdu jen Kurosawa. Cožpak ona by ta délka nevadila, kdyby se tam něco dělo. Za těch neuvěřitelných 139 minut se však stane jen to, že hlavní postavy se přesunou z bodu A do bodu B, přičemž na cestě nebojují s padouchy, ale se svou vlastní chamtivostí. Je tu jen asi jeden souboj a ten je hodně špatný. Takže Kurosawa natočil něco, co dobře vypadá, ale hůře se na to kouká. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší Kurosawa do mojej kolekcie, tentoraz iba priemerný. Chvíľami som mal dojem, že si prehrávam film polovičnou rýchlosťou. Toširo Mifune ako obvykle hviezdil, tí dvaja roľníci mi pripadali ako keby Funesa s Bourvilom implantovali do Stroheimovej Chamtivosti, princeznú som príliš nemusel a to je asi tak všetko. Nebudem sa predsa čudovať aj tomu, ako japonskí vychrtlíci utekajú so stokilovým nákladom zlata. Možno tam bolo iba deväťdesiat. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Vrcholem filmu je pro mě vztah generálů Rokurota a Tadokora a z Kurosawových samurajských filmů pro mě nadále zůstává tím nejlepším Yojimbo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I když jsem z Kurosawovi tvorby neviděl ani zdaleka všechny filmy troufám si tvrdit, že tento je jedním z těch slabších. Alespoň mě to tak přišlo. U Kurosawi jsem zvyklý na to, že vše v jeho filmech plyne pomalu ale tady jsem se opravdu nudil a ani příběh mi nepřšel tak zajímavý. I upovídaný "Rudovous" mi nepřišel tak zdlouhavý jako tento snímek. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Řadím mezi své 3 nejlepší kurosawovy filmy (7 samurajů, The Hidden Fortress a Žít). Ti rolníci jsou tak hamiždní, až jsou krásní (v tomto filmu jsou pro mě většími hvězdami než Mifune). Souhlasím s názorem: Kulmon, doplňuji jen, že konec je příjemně smířlivý (a z pohledu těch dvou rolníků tak trochu jako ze snu). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pán režisér nakrútil vskutku pozoruhodne nadštandardný, dobrodružný film s komickými prvkami, v ktorom sa krásne vynímala "nemá" princezná Juki, na ktorú zvyčajne po celý čas dozeral Makabe Rokuróta, a to ani nehovoriac o dvoch chamtivých roľníkoch, maximálne bažiacich po zlate - Matašičim a Taheiom (ti dvaja by si určite rozumeli s podobne zmyšľajúcou postavou Freda C. Dobbsa , ak by sa dajme tomu, pomocou stroju času dostali do budúcnosti ?), ktorí sa stávajú určitými sprievodcami príbehu, v ktorom nie je žiadna núdza o niekoľko humorných príhod, doplnených o veľa zaujímavých scén, napríklad, skoro hneď tá úvodná scéna úteku otrokov dolu po schodoch, ktorá priamo pripomína tú z legendárneho Krížnika Potemkina, alebo napríklad taký renomovaný autor Hviezdnych vojen, George Lucas, si práve tento kinematografický zárez z roku 1958, zrejme ešte doteraz nevie poriadne vynachváliť, keďže sa stal jeho hlavnou inšpiráciou pre dve kultové postavičky robotov: R2-D2 (Tahei) a C-3 PO (Matašiči), a tak bohvie, kde by vlastne teraz bol, nebyť vzniku tejto nehýnucej klasiky, ktorá baví a baví ďalšie generácie divákov ! Toširó Mifune je snáď v každom režisérovom počine úplne iný, a pritom sa ani tentokrát opäť nemýlil - zveriť túto úlohu do spoľahlivých rúk svojmu dvornému hercovi, ktorému zručne sekundovala pôvabná Misa Uehara. Samozrejme, že nemohol chýbať ani ďalší dvorný "vedľajší" herec Takaši Šimura. Proste, "džidaigeki" , so všetkým, čo k nemu patrí. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Když člověk z Kurosawy jako první vidí Sedm samurajů, zdá se mu pak už všechno ostatní o dost slabší. To je trochu škoda, protože i tenhle film má lecos do sebe. Skvěle vystavěný scénář, krásná kamera, vytříbený humor... Zkrátka moc pěkná podívaná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vloni vzniklá společnost Filmohuse se soustředí na dovoz zajímavých filmů na DVD, jež sice minuly označení blockbuster, ale buď v nich hrají známí a slavní herci, nebo je režíroval známý režisér, či jde o mimořádná umělecká díla. Nyní na trh přichází první trojice disků z kolekce filmů Akiry Kurosawy. Obsahuje filmy The Hidden Fortress, známý také jako Tři zločinci ve skryté pevnosti, Sanjuro (Odvážní mužové) a Yojimbo (Tělesná stráž). První se stal pozdější předlohou pro Hvězdné války a vypráví o dvojici zlodějíčků, kteří se náhodou připletou do cesty samuraji, jenž ochraňuje princeznu. Yojimbo byl předlohou např. snímku Poslední zůstává a je o samuraji, který přichází do vesnice, rozdělené dvěma soupeřícími klany. Zpočátku se snaží těžit z obou, ale v určité chvíli se musí na jednu ze stran přiklonit. Sanjuro navazuje na tento film a osamělý samuraj zde pomáhá mladým úředníčkům osvobodit správce. Kurosawa zde všude, v Sanjuro však nejvíce, projevuje svůj nadhled a smysl pro jemný humor. Všechny filmy mají obrazový formát 2,35:1, zvuk japonský jak v Dolby Digital 2.0, tak v upmixu do DD 5.1. K dispozici jsou i české titulky. Jediným bonusem na každém disku je pak trailer k dotyčnému filmu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím šest Kurosawových filmů. Tenhle je z nich nejlepší a nejgeniálnější. Dlouhá stopáž? Ani jsem si nestačil všimnout. Je tu takřka všechno: skvělá výprava, povedená hudba, zajímavé postavy, humor, akce, drama. Skvěle pojaté téma jak se něčí negativní vlastnost (hamižnost) dá využít pro pozitivní věc. Já jsem naprosto spokojený. Až mám chuť to hned dát znovu. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Oba vykutálení vesničané, statečný generál a chytrá princenzna, to je sestava, která se po celou dobu stará o dostatečnou porci dobré zábavy i napětí. Užila jsem si tu pohádku pro dospělé, bavila se tím, co Tahei a Matakaši zase vyvedli a držela palce neohroženému generálovi, ať se mu povede všechny nepřátele přemoct a přelstít a princeznu zachránit.Viděno v rámci Challenge Tour 2015:30 dní se světovou kinematografií ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší dobrodružný film, jaký byl kdy natočen (respektive ovlivnil žánr na desítky let dopředu). Není náhoda, že filmy AK byly hojně opisovány tvůrci ze západu, protože lehkost, s jakou nám Akira (zvláště u Tři zločinci ve skryté pevnosti) scénář často prezentuje, je prakticky unikátní. Za mě také nejlepší "samurajský" film od Kurosawy, a to i v obrovské (vlastní) konkurenci Kagemushy a Sedmy samurajů. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Byť jde o obsahově poměrně plný titul, jeho forma je tak příjemná a příběh plyne s takovou lehkostí, že divák ani nemusí trápit hlavu a obsah se vstřebá sám, což je u Kurosawových snímků poměrně vzácná vlastnost. Opět zde vyniká jeho výjimečný cit pro psychologii a střízlivý pohled na skutečnost. Kurosawa samozřejmě pracuje s nadsázkou (nejen v tomto filmu), ale výsledek je vždy zcela přirozený. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Akira Kurosawa tentokrát opustil své tolik oblíbené prostředí samurajů a zavedl nás mezi prosté vojáky. No spíše sprosté, protože dva kamarádi, Tahei a Matakishi nejdou pro silnější slovo daleko. Válka byla krutá a vyčerpávající, hlavně pro ty, kdož si mysleli, že na ní nějakým způsobem vydělají a zbohatnou. Teď z nich jsou jen ubohé trosky a jediné co je drži pohromadě je jejich přátelství. Když se tak potulují krajinou, narazí na něco hodně neobvyklého a jelikož mají stále zájem přinést domů něco cenného, neváhají a vydají se na průzkum. To ovšem ještě netuší čemu všemu budou muset čelit. Zatím všechny Kurosawovy filmy které jsem viděl pojednávali o středověkých samurajích a tohle je vlastně první film, který se zaměřil na něco trochu jiného. Ale nezklamal, naopak. Je perfektní a musím přiznat, že na té Lucasově inspiraci tímto filmem něco bude. Toshiro Mifune - netradičně avšak stejně jako předtím - výborně zvládnutá role. Dva selští vojáci, právem trochu připomínající dva roboty z Hvězdných válek vnesli do filmu notnou dávku humoru a tak trochu zastínili i mistra Mifuneho. Ale opravdu jen malinko. The Hidden Fortress je nádherný film který zaujme i ty, jimž samurajské legendy nic neříkají. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dobrodružno-rozprávkový príbeh podaný netypicky z pohľadu dvoch chamtivých jednoduchých sedliakov, ktorý svojou roztomilosťou pripomínajú C3-PO a R2-D2. Bohužiaľ prvá hodina v kaňonoch sa tiahne rovnako ako úvod Star Wars 4. No a samotná cesta s vrieskajúcou princeznou a chrabrým samurajom mohla byť tiež nápaditejšia a občasná bitka lepšie natočená. Možno v dobe uvedenia to mohla byť pecka, ale dne už holt film príliš zastaral. Asi najviac mi tu chýbal nejaký ultimatívny zloduch, ktorý by predstavoval neustálu hrozbu. Takto tá parta magorov len tak blbla a občas stretla nejakého vola s ktorým bez problémov vybehli. Až na chrabrého samuraja v podaní charizmatického Mifuneho, sú ostatné postavy prekvapivo skazené, bez štipky cti a viacerí sú dokonca obyčajní zbabelci. Aspoňže sa tie dva ústredné komické figúrky na konci konečne poučili, že kus zlata nie je všetko. Výsledkom je celkom pekná aj keď už trochu tiahnúca sa rozprávka u ktorej sa inšpiroval sám veľký Lucas a rozhodne tam tú spojitosť so Star Wars vidno. 6/10. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jeden z Kurosawových slabších filmů. Toshiro Mifune opět exceluje v roli generála chránícího krásnou "němou" princeznu a její zlato. Jinak se příběh docela vleče. Chtělo by to zkrátit. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tento film určite nepatrí medzi psychologické majstrovské diela na aké sme u Kurosawu zvyknutí, ale je to jednoducho napínavý film s veľkou dávkou humoru, pri ktorom sa nebudete nudiť. Samotný Akira Kurosawa označil tento film za najobľúbenejší zo svojich diel. Majstrovská kamera a plné využitie širokouhlého formátu jednoducho stoja za vzhliadnutie. Toširo Mifune je ako vždy skvelý. Za pozornosť stojí hlavne bojová scéna na koni končiaca duelom dvoch generálov na kopije. Misa Uehara hrá mladú princeznú Juki spôsobom, kedy i v jej mladom veku z nej vyžaruje dôstojnosť a noblesa šľachtického stavu. Veľa sa hovorí o vplyve na Hviezdne vojny Georgea Lucasa. Tieto dve diela sú však natoľko rozdielne, že sa nedajú porovnávať. Mojich ****1/2 nevyjadruje to, že si nezaslúži päť hviezdičiek. Jednoducho sú iné filmy, ktoré si zaslúžia vyššie hodnotenie, ale viac ako ***** sa nedá. ()

Reklama

Reklama