Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Recenze (122)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Byl by to vyborny Kurosawuv kus, mozna vubec nejlepsi z tech, co jsem zatim videl, zejmena diky zajimavym exteriernim lokacim a chytlavemu pribehu, to by se ale bez vyjimky vsechny charaktery nesmely chovat jako naprosto totalni idioti. Chapu, ze je to castecne japonska natura kombinovana se snahou o lehkou komedii, to ale nemeni nic na tom, ze to ve vysledku cele vypada jako sraz psychopatu, kteri utekli z blazince (non-stop psychoticka kricici princezna, ktera si s klackem hraje na dominu) a mentalu z jedlickarny (hlavni 2 vidlaci). Neskutecne to degraduje film jako celek. Star Wars feeling je zde sice patrny, ale skutecne jde jen o ten feeling a nabeh temer na pohadku, ze by Lucas nejak konkretne Kurosawu ripoval, to ne. 7/10 ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Teda ta ženská co hrála princeznu měla fakt příšernej hlas, jak když štěká nějakej vzteklej vořech. Zaplať pánbůh, že po většinu filmu hrála němou, jinak by mi ten film pěkně zkazila. Ale všechno ostatní super. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 Ale no tak jo, dalo se to vydrzet, ale na na druhe strane bych to nepodporil zadnym superlativem, co vzpomina trailer: milion hercu, nejrozsahlejsi film, blablabla... Cele to stoji a pada na tech minoritnich postavach "ceskych" rolniku, strasne se to vlece - temer zadna poradna akce = prvni asi po hodine a pul. Zkratka jsou rozhodne lepsi filmy - ja jsem ale zase u toho po nekolika dnech uspesne rozchodil Vista bussines na Dellu, takze to nemohlo byt az zas tak neuspesne... ;]] ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

První film co jsem viděl od Kurosawy a spokojenost a asi budem kamarádi i bez zlata. Dobré vyjádření povah postav. Už se těšim na další film od Kurosawy. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Toširo Mifune byl sice velmi dobrý, ale co je to platné, když neměl dobré spoluhráče v téhle až moc dlouhé hře. Byly tam momenty, a mohli za ně předevší ti dva rolníci, kdy film sklouzával k uřvané nudě. Já vím, že japonské herectví je o něčem jiném, ale přeci jen, čeho je moc, toho je příliš. Ač mám Kuroasawovy filmy rád, tak se holt ne vždy zadaří. Tenhle film patří spíš k těm průměrným. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Geniální japonská "pohádka" natočená tak půvabně, vtipně a univerzálně, že se snad ani nechce věřit, že se jedná o film z roku 1958. Jedno z nejzábavnějších filmových dobrodružství všech dob! Akira Kurosawa je skutečný mistr a průkopník kinematografie! ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Další zvláštní Kurosawa. Další Kurosawa, který mne chvílemi nudil a chvílemi zvedal ze židle. Další Kurosawa, který je velice lákavý působivým příběhem... Rozmanitost prostředí, ale i postav, přidává všemu, co jsem vyjmenoval výše. Opět nemůžu nezmínit jednoho člověka. A to sice toho, který vše herecky táhne. Tím je Toshirô Mifune, který ať hraje cokoliv, tak jeho charizma nezná hranic. Ale nutno podotknout, že tentokrát mu parádně nahrává dvojice chamtivých sedláků. Lákavá laskominka... ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Slušný film od Kurosawu, ktorého koniec ma prekvapil. Kurosawa ma vždy prekvapí iným koncom, ako by som čakal. Toto je Star Wars s kopijami a drevami na chrbte a Lucas sa tým inšpiroval. No kto by sa nechcel inšpirovať Kurosawom. Ako vždy zvláda príbeh v samurajskom období na výbornú. Mifune podáva svoj obvyklí výborný výkon aj s výbornými bojovými pasážami s kopijou. Vo filme je vidieť aj štipku premyslených akcií hlavného hrdinu, ktorý svojím umom dokáže vybojovať viac ako svalmi (nie, že by bol tam slabý). Dvojica obyvateľov dediny Tahei a Matashichi sú zaujímavý nezbedníci, čo počas filmu dokážu aj sto krát prezliecť kabát a ide im hlavne o ich prospech. Princezná (Misa Uehara) to výborne zahrala a je škoda, že sa nerozhodla pre dlhšiu filmovú kariéru. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kurosawa /Velka Legenda Judo, Opily Andel, Dersu Uzala/ opat potvrdil, ze pravom patri medzi legendy svetovej kinematografie, Klasicke je pomale Kurosawovske tempo, rozvlacnost, ale nie ospalost a genialna rezia je uz u tohto rezisera samozrejmostou. Pribeh hned od zaciatku strhne a nepusti po cely cas 139 minut, ktore utecu nehorazne rychlo. Dialogy su prepracovane, ba dokonca sa da povedat, ze genialne, Toshiro Mifune /Opily Andel, Rashomon, Peklo v Pacifiku/ spolu s Takasi Simurom /Velka Legenda Judo 1943, Sedm Statecnych/ a Susumu Fudzitom /Velka Legenda Judo a Nelitujeme sveho mladi/ filmu suverenne vladnu a v pohode ho utiahnu. K tomu pochopitelne par krasnych Japoniek, samice nesmu chybat. Nejake velkolepe samurajske bitky ani drsne prestrelky tu nemozno cakat, skor postavy bojuju vo vnutri s vlastnou chamtivostou, nenasytnostou a nerozvaznostou. Exteriery boli pre mna neskutocne fascinujuce. 100 % ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Lidé byli dříve jiní. Měli jiný přistup k životu a smrti. Určité věci byly pro ně svaté. A pro svatou věc dokázali i vědomě zemřít. Být vědomě odevzdaný znamená vědomě plnit to, co je dané. Být vědomě samostatný znamená samostatně se rozhodovat o tom, co z daností splním a co již nikoliv. Málo kdo je skutečně odevzdaný. Ještě méně je těch skutečně samostatných. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi líbila hudba, kamera byla přímo fascinující a má to i pár skvělých scén (třeba to lezení po kopci nebo závěr), Mifune opět podává skvělý herecký výkon, občas jsem se pobavil u těch dvou rolníku (kteří stejně mohli mít větší roli a nebýt jen zábavnými postavami), ale jinak mě to moc nechytlo. Jednoduchý příběh s jednoduchou myšlenkou, což mi ale nevadí tolik, jako to, že je to zbytečně vleklé a většinu času nudné. K žádnému silnému dojmu u mě taky nedošlo, jen u pár scén, ale celkově ne. Prostě jsem od Kurosawy čekal víc, hlavně něco aspoň trochu hlubšího, ale já obecně mám radši ty jeho normální dramata, než ty filmy o samurajích. V obou kategoriích se vždycky najdou výjimky (z jeho dramat mi třeba nesedlo Žít a z těch samurajských filmů se mi naopak dost líbilo Yojimbo), každopádně v případě Tří zločinců ve skryté pevnosti to na víc jak tři hvězdy nevidím, ačkoli bych za některé povedené prvky rád dal víc. 3* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, do jaké míry G. Lucas čerpal z tohoto filmu. Přestože oba mají úplně jiné vyznění, podobenství najdete prakticky v každé scéně. Ovšem to není důvod maximálního hodnocení. Na vině jsou zajímavé postavy zasazené do zajímavého příběhu plynoucího s dostatečnou volností. Plusem je samozřejmě technicky precizní zpracování. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v září 2018. Skrytá pevnost je příhodnějším názvem pro Kurosawovu žánrovou filmovou zábavu. Dobrodružství ve znamení japonského samurajského folkloru uchvacuje svou důkladnou obrazovou výstavbou, každému pohybu i lehkému závanu větru je věnováno vyvýšené místo na osvětleném pódiu, rej davu dodržuje přísný řád ceremoniálních obřadů. Ostrou kresbu v dramatických záchvěvech projasňují zvuky hluku i specifický rytmus hudby. Zvolený odlehčený nadhled jemně dotváří velkolepou estetickou přehlídku dobrodružné historické zábavy. Zásadní mise je počátkem legendy. Urozená vrstva má vznešené cíle i ušlechtilé zásady, ovšem nejtěžší překážkou celkového úspěchu je vystrašená přízemnost lidského ducha v pokušení hamižnosti. Hlavním faktorem dobrodružného putování je dvojice smolařů Tahei (velmi příjemný Minoru Čiaki) a Matašiči (dobrý Kamatari Fudžiwara). Bída je jejich věrnou společnicí v opakovaných porobeních těla i duše. Z prachu nuzoty se klikatí zlatá cestička, z výše zisku jímají závratě i nejsprostší chování, jež krotí jen fyzická přítomnost autority a strachu. Cynismus osudu si krutě pohrává s vidinou bohatství a škodolibě ho dokola bere i nabízí. Mrzačení lidského charakteru nebere konce. Hrdinou příběhu je Rokurota Makabe (charismatický Toširó Mifune), chrabrý generál poraženého státu Akizuki. Záchrana naděje budoucího znovuzrození je životním posláním, chytrost a odvaha jsou neocenitelné vlastnosti muže. Hlavní ženskou postavou je lolitka Juki (zajímavá Misa Uehara), přeživší princezna rodu Akizuki a vítězným nepřítelem nejhledanější symbol možného budoucího nebezpečí. Z dalších rolí: v přísném etickém kodexu zhanobený jamanský kavalírský generál Hjoe Tadokoro (sympatický Susumu Fudžita), oddaně vděčná vykoupená otrokyně (Tošiko Higuči), starý generál Izumi Nagakura (Takaši Šimura), či princeznina dvorní dáma (Eiko Mijoši). Skrytá pevnost je žánrovou filmovou zábavou, která sází na vizuální působivost. Obrazová estetika i zvolený způsob vyjadřování dokáže zanechat pocit příjemného prožitku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velice dobry dobrodruzny film, ktery velice hezky ukazuje lidske vlastnosti jako chamtivost a laskavost na strane druhe. Diky dvema rolnikum se clovek i zasmeje, fakt dobre zahrane:-). Ve skutecnosti si vsak myslim, ze by v takove situaci nikdy hranice nepresli a pak se mi nelibili akcni sceny, hlavne ty s kopim. Vzhledem ale k zanru tohoto snimku se to da omluvit. Vynikajici hudba a jako vzdy skvela rezie. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství z pohledu dvou chudaku. Kurosawa se už v Sedmi samurajich snažil poukázat na bídu a kastovni systém, a tak v tomto filmu se chudáci a urozeni přes dějové peripetie poznávají a jak praví módní termín dneška, nakonec se vzájemně "kulturně obohatí". Problémem filmu je, že sledovat dva rolniky, jak se neustále třesou strachy, utíkají, nebo se snaží zprznit princeznu, není zrovna moc zábavné. Když je kamera opustí, a Mifune vjede do nepřátelského tábora, najednou film dostane na chvíli spád a šťávu. Pořádný hrdina, tak toho dva chudáci jen tak nenahradí. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Není to nejlepší Kurosawův film, ale i tento je velmi nadprůměrný. Oba herci v hlavních rolích jsou dobří a Mifune charismatický jako vždy. ()

Reklama

Reklama