Reklama

Reklama

Junk Head

Trailer

Obsahy(1)

Kdyby byl Jan Švankmajer Japonec a řekl si, že natočí něco jako Sexmisi, dost možná by z toho vylezl film podobný Junk Head. Animovaný kousek debutujícího Takahide Horiho je celovečerním rozpracováním stejnojmenného krátkometrážního sci-fi, které nás zavádí do postapokalyptické budoucnosti. V ní lidstvo díky genetickým pokusům konečně dosáhlo vytoužené nesmrtelnosti. Zaplatilo za to ale plodností, a tak teď čelí vyhynutí. Řešení možná nabízí malá podzemní civilizace klonů, kteří se před dlouhým časem od lidí odtrhli a podle všeho dokážou na svět přivádět malá klůňátka. Lidská vláda proto do jejich podivného světa vyšle zvěda, aby zjistil, jak se věci skutečně mají a potažmo zachránil lidské pokolení. (Future Gate)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

AdamXB-1 

všechny recenze uživatele

"Bůh je mrtvý a my jsme ho zabili", Junk head by se dal popsat jako vtipné vyjádření této klasické Nietzscheho myšlenky. Což naznačuje, že film nejspíš nebude určen pro současného mainstreamové fanouška anime. O to víc si přijdou na své ti ostatní. Můj obdiv si získal i fakt, že se Takehide Hori postaral nejen o režii a scénář, ale téměř o veškerou práci, včetně hlasů, vyřezávání loutek, osvětlení, ovládání kamery, střihu a skládání hudby a to vše téměř ve čtyřiceti letech, bez předchozí zkušenosti s filmovou tvorbou (vyvrátil mi tak předpoklad, že kvalitní film nemůže být dílem jednoho člověka). Za zmínku stojí i komentář Guillerma del Tora, s kterým se dá i ztotožnit, a který ocenil krátkou verzi filmu jako „dílo pomatené brilantnosti“. ()

besenheim 

všechny recenze uživatele

Asi před 10 lety jsem na youtubu náhodně potkal krátký filmeček, který mě uhranul svou úzkostnou atmosférou a zpracováním. K mému překvapení mě vzpomínka na tuto atmosféru nedávno nepřipraveného zasáhla. Byla to velká radost, když jsem zjistil, že z krátkého filmu je nyní dokonce celovočerák. A dost jsem si ho užil. Jakkoli člověka občas otráví nemožně kýčovité fóry, není pochyb o vizuální poutavosti tohoto díla. Celkově jednoduchý příběh je dostatečně posilován moc zajímavým worldbuildingem, ale celé to skutečně stojí na tajemném kouzlu stop-motion animace v kombinaci s impozantním designem postav a prostředí. Velice nepříjemný vzhled humanoidních monster zejména v úvodních honičkách úzkými prostory (ale i jiných postav, např. šílenejch růžovejch ženskejch) je skutečně kvalitně děsivý. Spousta akčních scén je znatelně inspirována anime, což celému filmu překvapivě sluší. Klobouk dolů před tvůrcem, který prý film stvořil pomalu sám. Nakonec mě mrzí snad jen to, že zprvu úžasné prostředí se v celém filmu vlastně vůbec nezmění (jasně, přidává to tomu tu ponurost, ale celou dobu jsem se těšil na další nápady). A konec se mi zdál spíš jako konec epizody. Velký nastíněný příběh člověka-boha v kovovém těle jaksi vůbec nevyvrcholil. Škoda. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Alexander: Ale oni se neobětovali kvůli tobě. Byla to jejich biologická potřeba. Já: Nejlepší motivace je deadline. Bůh: Pšššt, spoiler! ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Keďže prvá polhodina je vlastne pôvodný krátkometrážny film, ktorý som už videl predtým, tak ma to až toľko nezaujalo hneď na začiatku. Ale potom to bolo lepšie. Viac preskúmavame sci-fi hororový odporný svet ktorý je plný zaujímavých postáv a stvorení. Hlavne tie dizajny monštier a celého sveta vám evokuje ten pocit nočnej mory ako pri Mad God, ale ten je na úplne inom levely. Dosť sa tieto dva filmy na seba podobajú ale tento film postrádza niečo čo ten Mad God nie. Respektíve to nerobí dobre. Oba filmy obsahujú akoby nekonečné poschodia podzemného sveta. Mad god tých poschodí vystriedal niekoľko zatiaľ čo tento má len jedno. Ale ten problém je v atmosfére. Lepšie povedané v osvetlení. Mad god je prechádzka temným, tmavým strašidelným snom. Junk Head sú zase len nekonečné betónové chodby s bielim svetlom, ktoré tam vždy ide poste odniekadiaľ. A to mi tam dosť vadilo. Proste miesto hlboko dole kde by to malo byť temné je osvetlené bielim prudkým svetlom. Akože áno ma to svoju atmosféru ale mne by tam pasovala iná. Dej viacmennej len odhaľuje ten svet ale funguje dobre a dokonca má aj zopár dialógov s hĺbkou na zamyslenie. Taktiež sa tu objavil celkom často humor, ktorý by som povedal že tam nepasuje ale náhodou som sa celkom dobre aspoň pousmial. Najviac mi to ťahá ten svet, dizajny postáv a najviac uberá to biele svetlo. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Takahide Hori neměl žádné znalosti ani zkušenosti s natáčením filmů a byl zcela samouk. Trvalo čtyři roky, než natočil krátkou verzi filmu pro předpremiéru. S malým týmem pak vytvořil dlouhou verzi pro uvedení v kinech. Dokončení konečného produktu trvalo asi sedm let.  Krátká verze byla vydána v roce 2013 a dlouhá verze byla vydána v roce 2017. (AdamXB-1)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama