Reklama

Reklama

Epizody(3)

"Tut" odhaluje životní příběh egyptského faraona Tutanchámona (Avan Jogia), jednoho z nejproslulejších vládců v historii lidstva, a jeho nejbližšího rádce (Ben Kingsley). Tento ambiciózní a mimořádně napínavý seriál líčí cestu, po níž Tut kráčí k moci, a jeho zápas o to, aby Egypt dovedl ke slávě, zatímco je obklopen rádci, přáteli a milenkami, kterým nejde o nic jiného, než aby uhájili své vlastní sobecké zájmy. "Tut" otvírá okno do fascinujícího světa plného srdceryvných romancí, tuhých bitev, politických intrik, konspirace, žárlivosti a četných vražd, čímž nám dokazuje, že doba slavného faraona se od našich časů příliš nelišila a že vláda tohoto nejmladšího egyptského panovníka bude navěky vyznívat jako skutečné životní drama. (Film+)

(více)

Recenze (48)

verbal 

všechny recenze uživatele

Partička vyvoněných, naondulovaných teploušů a plastických barbín, oháklých v odborových barvách Benetonu, paroduje starověké Egypťany v Hornonilském Dallasu a jednoznačnou královnou toho telenovelizovaného gájprajdu je Ghándí, který v mejkapu vypadá, jako by se zrovna vrátil z kouření čuráku v domově pro přestárlé transvestity. Avšak přesladký, předsmrtně nabalzamovaný a moc žužu Tutenchámovod za ním zaostává jen o rimming. Sterilní a vybarvičkovaná reklama na šampóny, tužidla, řasenky a oční stíny L'Oréalu Egypt, kde i špína vypadá čistě vypraná a člověk jen čeká, až se objeví Satan Klaus na chladícím voze a začne rozdávat Kokakolu. Ale pár obézních žen v domácnosti si u toho určitě skvěle zažehlí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Traduje se, že sledování historických filmů způsobuje odborníkům bolení hlavy. V tom případě by se měli této minisérii velkým obloukem vyhnout, protože by podstupovali vážné zdravotní komplikace. I to málo, co se o Tutanchamonovi a jeho panování ví, dokázali filmaři obrátit naruby. Místo historické podívané vznikla romantická dobrodružná pohádka. Pokud o takovou podívanou stojíte, nemusíte být zklamáni. Po stránce řemesla je to natočené solidně, výsledek vypadá dokonce o něco dráž než proinvestované peníze, což pro producenta takového snímku znamená poloviční vítězství. Osobně mi vadila všudypřítomná naivita a barvotiskovost, vzdal jsem to po zhlédnutí jediného dílu. Nemám rád filmy, kde je důležitější vizáž než jeho obsah. Celkový dojem: 35 %. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tut se mezi povinné historické minisérie rozhodně nezařadí. Producenti možná nešetřili na výpravě, soundtrack se snaží navodit velkolepou egyptskou podívanou, a když dojde na nějakou tu bitvu, dá se na ni celkem koukat. Jenže to v dnešní televizní konkurenci už nestačí. Zbytek je totiž několikrát viděná a ničím zajímavá nuda zabalená do nesnesitelné romantické omáčky z té nejlacinější červené knihovny, s níž se nevyplatí trávit necelých pět hodin. Jako výplňová televizní minisérie, která poběží příští rok na některé z tuzemských televizí v sobotu odpoledne, to možná obstojí. Jako ambiciózní produkce, jež by chtěla sahat i po prestižních televizních cenách, ovšem ani náhodou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Impozantní spektákl, který je nutno brát jako pohádku pro dospělé. Jinak to s tímto faraonem ani nelze, ve skutečnosti se toho o něm spolehlivě příliš neví. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Opulentní minisérie, která v popředí asi tak tří reálných historickýc postav rozjiždí intrikářskou show stylu džejárovskýho Dallasu. Nebýt pár eRkových řezeb a sladké Sibylle Deen, bylo byl to asi nepozeratelné, a to i díky příšernému českému dabingu, ale tahkle jsem u toho kupodivu vydržel všecky tři díly. Doporučit nemůžu, tohle může být dle subjektivních preferencí od jedné do čtyř. Za mě 50% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrozné prznenie histórie vo veľkom štýle. Jasne, o Tutanchamónovi sa toho veľa nevie, ale aj z toho mála čo je známe je isté, že išlo narozdiel od tu prezentovanej vybájenej presladenej romantickej predstavy o totálne nevýznamného panovníka, dieťa, ktorému stačili ku šťastiu detské zábavky, pričom dosť pochybujem, či vlastne za svoj život videl aspoň jedného Mitančana. V skutočnosti v tom čase vládol Egyptu regent Aje. Nuž čo, tvorcovia tu teda popustili uzdu svojej fantázii na plné obrátky. Preto keby som mal film hodnotiť iba z toho uhla pohľadu musel by som dať odpad. Keď to ale zoberiem ako fiktívny príbeh zasadený do historického prostredia tak to nebolo až tak strašné. Možno presladené, miestami trochu naivné a trápne, ale vôbec nie nudné. Predovšetkým musím pochváliť peknú výpravu, slušne zvládnuté akčné scény a tiež Bena Kingsleyho, ktorému toto prostredie náramne svedčí. Tiež výber ostatných hercov nebol zlý, typovo celkom tých starých Egypťanov aj pripomínali, samozrejme okrem Haremheba, ktorý tu ako černoch pôsobil horšie ako drôt do oka, ale asi bolo treba naplniť nejakú tú povinnú kvótu takže chápem. Suma sumárum slabší priemer. 55/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

4 a pol hodiny slabého dokumentu o človeku, ktorý vo svojom živote nedokázal skoro nič, zomrel mladý a najväčšiu slávu zožal až objavom jeho hrobky. Trocha zbytočnosť. Ale ak má niekto času na rozdávanie, dostupné tu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O Tutanchamonovi se vlastně neví skoro nic, krom toho, že zemřel velmi mladý. A tak se mohli filmaři vybodnout na nějakou historickou přesnost (i když to dělají skoro pokaždé) a zapojit fantazii. No a moc se nevytáhli. Stvořili přeslazený příběh plný lásky, intrik a blablabla a chlapeckého faraona podali jako osvíceného, spravedlivého, ale i tvrdého panovníka, který zaujímá čelní místo mezi všemi známými faraony. A protože série směřuje spíše na teenagery, je všechno krásně barevné a ošklivcům je vstup zakázán. Na druhou stranu je tu spousta krve, celkem slušná výprava a hezká řádka zajímavých herců. Kingsley je pro ty šedé eminence královských dvorů jako stvořený, Siddigův kněz byl správný hajzl a Anonzie, byť mi černý Haremheb způsobil tik, taky nezklamal. Představitel faraona mě bavil, protože zaručeně prošel Hvězdnou bránou a já jen čekal, kdy zapne paprskomety. No ale nejvíc jsem mohl oči nechat na Sibylle Deen, která, i kdyby neuměla hrát, je tak krásná, že by to bylo jedno. Suma sumárum zábavná blbina. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jako jo, ono to nemá úplně špatnou výpravu co se exteriérů týče a má to super herce, ale úplně tomu chybí takový ten správný historický vibe. Ten Egypt totiž absolutně nepůsobí jako Egypt. Kulisy vypadají hodně papundeklově, postavy jsou celkem ploché, scénář dost nezáživný a celé je to neúměrně dlouhé. Minimum akce a hromada kecání o ničem. Chybí tomu tempo a dobová hloubka. ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Avan se pro tuhle roli prostě narodil, Ben Kingsley tradičně exceluje (tenhle typ rolí mu vážně jde, viz Ranhojič). Něco mi na tom nesedělo, možná to občas nesplňovalo moje požadavky na takový ten dobový vibe, ale i přes to hodnotím tenhle počin velmi kladně. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Bylo by bývalo férovější přiznat to jako spin-off některé epizody Hvězdné brány, než budit chudáka Tutanchamóna, kterému se ze samého převracení v hrobce určitě zašmodrchaly fáče. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

No, kdyby to nemělo být o faraonovi Tutanchamonovi, tak by to možná nebyla až taková hrůza, jelikož je to pěkné, líbivé a barevné... (tak proč, k čertu, musí být barevný ještě Haremheb??? Už se k tomu sice vyjádřili kolegové misterz a beckett51, ale pro mě osobně je tohle zcela a absolutně neodpustitelné udělat z posledního faraona XVIII. dynastie v nejlepším případě Nubijce). Celé mi to připomíná pokus Italů a Francouzů s Odysseem, s tím rozdílem, že princ Télemachos byl mnohem hezčí, ale na projekt vynaloženo mnohem méně peněz. Když si totiž odmyslíme výpravu a barvičky, dostaneme děsnou (s prominutím, ale fakt se to nedá jinak nazvat) sračku, a asi jsem už dost velká, abych si příště, až uvidím, že se tvůrci z po za Atlantiku rozhodli natočit něco z počátků evropských dějin (Egypt sice leží v Africe, ale rozhodně je kolébkou evropské civilizace), uvědomila, že pro mě prostě platí zákaz zhlédnutí. Tohle je sice lepší než Pompeje a kolega misterz má pravdu, že je to fiktivní příběh zasazený do historie, jenže (bohužel) rozhodně ne starověkého Egypta, s ním to má společné max. jména. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Uživatel misterz řekl vše co jsem měla na srdci a skoro nemám co dodat. Podle jednoho výzkumu byl Tutanchámon tělesně znetvořený muž, s předkusem, rozštěpem, vadným tělem a měl koňskou nohu, takže musel chodit o holi. Zde ho hraje krasavec plný zdravého života. Některé studie dokonce zpochybňují existenci samotného faraona. Historie se zase překrucuje, ano,moc se toho o tomto faraonovi neví, ale mnohé postavy se chovají tak hloupě, že by sotva přežili pár minut (útěky faraona z nestřeženého paláce, chodí si dovnitř i ven nechráněným vchodem před davem ostatních lidí, dále třeba vysvobození spojence z otroctví -jeden muž a žena stojí proti armádě vojáků, neuvěřitelně naivní a nepochopitelné chování jeho nepoučitelné milenky...). Film má ovšem také spád a dokáže zaujmout. Jako smyšlená báchorka dobrý, životopisné na tom asi není vůbec nic, snad jen to zranění nohy těsně před smrtí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemné melodrama s historickou příchutí. 1) Díky objevené téměř neporušené hrobce zná egyptologie Tutanchamona asi nejlépe ze všech faraonů. Proto něco víme i o jeho rodičích (byli to sourozenci), manželce (nevlastní sestra), jeho politice (návratu k bohu Amonovi) i třeba o příčině smrti (poranění nohy při lovu nebo pádu z vozu). Tvůrci filmu vyrobili přijatelné kulisy, oblečení i příběh. Až potud je vše v pořádku._____ 2) Jasně neodpovídá vzhled Mitannců, mitannský Tušratta s Tutanchamonem nebojoval, Horemheb jako černoch...abych jmenoval, co mě první napadne. Hlavní vadu vidím v tom, že se tu projevuje běžný problém většiny historických i "historických" děl - osoby přemýšlejí, jednají i mluví jako lidé dneška. Ostatně stejná společnost Muse Entertainment produkovala i quasihistorický tříhvězdičkový seriál Pilíře Země._____ 3) Z pěkných herců si zaslouží jmenovat představitel Tutanchamona, 23letý Kanaďan Avan Tudor Jogia (jeho otec je Ind z Gujarati), 29letý Peter Gadiot (faraónův přítel a učitel boje s mečem z dětství Ka, který se nechal korunovat), 40letý Iddo Goldberg (velitel strážní hlídky Lagus) nebo třeba Alister Toovey (vezírův syn Nahkt). ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Hvězdička navíc za místy velmi pěkné gore efekty. Celkově zábavná podívaná s dobrými hereckými výkony z atraktivního prostředí. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Kingsleyho je pro takový film škoda... Egypt po hollywoodsku. I když, chvílemi to byl spíš Bollywood... Autoři si mohli alespoň přečíst nějakou odbornou literaturu, než se dali do "díla". ()

AndrejBB 

všechny recenze uživatele

Čakal som Šeherezádu, dočkal som sa Game of Thrones. Po dlhej dobe sa objavila séria z môjho obľúbeného obdobia (naposledy to bolo snáď Asterix a Obelix: Misia Kleopatra), takže som si to užil. Skvelé prostredie, kostýmy aj hudba a k tomu výkony hercov, ktorí sa na svoje úlohy dokonale hodili. Inak obľúbeného Bena Kingselyho v úlohe zradného vezíra túžiaceho po moci som mal chuť vidieť mŕtveho už na začiatku. Hovoriť o historickej nepresnosti série podľa mňa nie je na mieste, keďže až tak veľa sa o jeho vláde nevie. Ktovie, možno to bolo takto. Ak ste fanúšikmi starovekého Egypta, určite si prídete na svoje. Ak čakáte historickú presnosť alebo nejaký veľkofilm typu Trója, musíte sa porozhliadnuť inde. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Když to běží na ČT2 tak jsem očekával něco historiky přesnějšího a žánrově vzdálenějšího k starověké růžové zahradě, ale mýlil jsem se. Vývoj došel tak daleko, že pomocí počítačových triků se můžou dělat i velkolepé podívané do televize, obsazení díky Benovi je fajn jenže celé to je prostě tak hloupé telenovelové a životopis Tutanchamona to opravdu není. Trochu místama překvapí brutalita ( rozříznuté břicho se střevy ) ale jinak bída - vztahovka jak Beverly hills 90210 protkáná celkem často milostnými scénami, ale takovými americkými, kde se dbá s naprostou precizností , aby divák nebyl šokován pohledem byť na jednu jedinou bradavku. ()

Reklama

Reklama