Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (580)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný! Pokud by se o nějakém snímku mělo říkat, že předběhl svou dobu, tak je to právě Sedm samurajů... Trvalo mi to cca 2 roky, než sem se k němu odhodlal, to bylo způsobeno jeho dlouhatánskou stopáží, ale čekání i více než tříhodinové sledování se vyplatilo... Je až k nevíře, že je tento klenot starý už přes padesát let. Z mnoha rejžových záběrů se až tají dech, úplně žeru to, že když jsou všichni samurajové společně na scéně, tak sou vždy vidět úplně všichni, a to i na konci, když už někteří z nich odpočívají v pokoji. Klobouk dolů před samurajsou taktikou boje, nic přehnaného, žádné zdlouhavé souboje, prostě absolutně reálně a chytře zachycený boj o holé životy...Jen sem si říkal, proč na obranu vesnice nepoužívali více luků. Ale asi by s tím neuměli zacházet nebo nevím... Kamarád Fík to kdysi dávno shrnul nějak takle : "Je to stejný jako Sedm statečných, akorát tam lítaj s mečema" :o) a měl absolutní pravdu, já bych ještě ale dodal, že tam lítaj s mečema a jedním totálním pošukem :o). Skutečně brilantní a nadčasový kousek! Jo a další z top 200... ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Výpravný příběh, který lze těžko přirovnávat k jakýmkoliv novodobým filmům. Režisér uvádí diváka do pozice, kdy se mu zažere pohled představitelů pod kůži. Hlavní dějová linie je protkávána drobnými vedlejšími liniemi a tvůrci dokážou přimět diváka, aby se s postavami ztotožnil, pochopil je a dokázal se do nich vžít, v čemž tkví velká síla tohoto filmu. Vidíme tu, jak se postupně buduje obranná strategie, divák může nahlédnout sám do toho, jak a proč taktika vzniká a jaký má vliv na reál. Onen hudební motiv, jednoduchý leč velmi příznačný, mi bude znít v mysli ještě hodně dlouho. ()

skinnee 

všechny recenze uživatele

Film, z ktorého berú inšpiráciu mnohí a ďalší by mali. Tie 3,5 hodiny stálo za to a napriek svojej stopáži bez vážnejšieho spomalenia, zádrhelu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak konecne... Dnes je ten velky den, kdy jsem se pustil do tohoto opevovaneho a legendarniho dila. Nemam namitek, tecka. P.S.: jen si pripravte dost casu...je tam sice 5 minutova prestavka v polovine (a tim myslim doslova prestavka = 5 minut cerne obrazovky s napisem "prestavka"), ale stejne to chce vydrz. :-) ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Tři roky jsem se na to chystal, tři a půl hodiny to trvalo, tři přežili a dalších třicet let to vidět nepotřebuju, leda v nějaký zkrácený verzi... :)) Kurosawův megafilm oplývá daleko sympatičtějšími postavami, než Sturgesův remake, a možná proto byl pro mě stravitelnější, ačkoliv jeho délka odpovídá dnešním dvěma průměrným filmům. On se divák ve změti pobíhajících a zmatených Japonců ani nemá moc šanci nudit. :) Na druhou stranu, ať jsem se snažil sebevíc, nespatřil jsem zde ani tu nejmenší známku motivů jednotlivých samurajů. To je ale zřejmě jediná vada na kráse tohoto japonského klenotu a na elegantního Kuyza, charismatického Kambeie či bláznivého až zvířecího Kikuchiya zřejmě nikdy nezapomenu. Shichiroji: "Kikuchiyo, what on earth are you doing?" Kikuchiyo: "I can't kill a lot with one sword!" ()

upson 

všechny recenze uživatele

Děkuji Akiru Kurosawovi, že tímto eposem položil základ úžasnému a krásnému westernu jako je Sedm statečných. Viděl jsem verzi co má 207 minut a uteklo to celkem rychle :-) Na filmu se nešetří superlativy a není se čemu divit. Myšlenka tak silná jako je v tomto příběhu je sama nad zlato. Nutno brát v potaz, že se jedná o velmi rozličnou kulturu než je ta naše prasoidní ze západu. Japonci měli hold vždy smysl pro řád, čest, charakter, smysl pro detail a disciplinovanost. V tomto ohledu je budeme vždy tak trochu dohánět. Komu čest tomu čest :-) 90% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Zdĺhavé. Scenárom sa to nelíši od neskoršieho rebootu Magnificient Seven, v ňom bolo cítiť v úlohách sedmičky viac hviezdy vo viac charakterných úlohách ako tu, s výnimkou Mifuneho, ktorého si jednoznačne zapamätáte. Scény krajiny a scény s lúkami posiatymi kvetmi sú jediné, kde sa dá pozorovať umenie kamery. Film je podľa očakávania rozdelený na prípravu na cieľ a cieľ - finálny stret dvoch znepriatelených strán. Príprava nudí a je to väčšia časť filmu, akcia nie je veľmi akčná, bez krvi a väčších scén. Neostáva dať viac ako 40% v hodnotení. ()

Famfulín 

všechny recenze uživatele

Film splnil mé očekávání asi tak na 75%; mám hodně rád samurajské filmy a na tento jsem se hodně těšil, je to přecijenom klasika, ale ač je film starý jak je, tak jsem přes to čekal trošku víc, čekal jsem, že mi film přinese nějaké zajímavé větičky co bych si zapamatoval a co jsou tolik běžné ve filmech z tohoto prostředí. Jinak hudba byla povedená, takže asi tak... ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

-z téhle práce nekoukají ani peníze ani sláva. no co dodat, další z děl, které předchází a zároveň hází klacky pod nohy jeho vlastní pověst. Toshiro Mifune sice exceluje a má nekonečnou energii, ale stopáž je opravdu zdrcující, ale to natahování, dramatizovaní a afektovanost k Japoncům a vůbec všem asijatům už tak nějak patří. když se nenecháte obalamutit nadšenýma kecama některých lidí, možná pak nebudete z filmu zklamaní: vychutnejte si starou klasiku, příběh sedmi samurajů, kteří se postavili proti přesile, aby bránili ty, kteří se sami bránit nedokázali. s tímhle přístupem se na to podívejte a nebudete zklamaní jako já, kterej doufal v něco "ještě většího", protože spousta lidí o tom tak mluvila. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Originál reamakovaného filmu ,,Sedem statočných,,.Aj keď ide o remake ,tak samozrejme hlavná os deja ostáva zachovaná vo westernovom prevedení,kde aj takmer všetko ostatné je vedené k lepšiemu.Ono dĺžka takmer tri a pol hodiny sa miestami stáva nudná a ťahavá.Treba, ale uznať, že toto dielo patrí k tým samurajským eposom, na ktoré súčasná japonská kinematografia, resp.svetová spieva ódy na niečo fantastické a megalomanské....Z môjho pohľadu by som povedal, že je to veľmi dobré, z ktorého ešte o niečo lepšie vzišlo. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání. Pozdější Sturgesův remake z Divokého západu na mě působí rozhodně líp. Možná jsem se nechal až příliš obalamutit výroky, že jde o jeden z nejúžasnějších akčních filmů vůbec (přinejmenším to stojí na přebalu DVD), přičemž akce, která není ani nikterak výtečná, tvoří maximálně 25 %. Zbytek vyplňuje klasický příběh, který je díky neskutečné délce strašně rozvleklý a postrádá tak tempo. Sedm samurajů je rozhodně kus dobré filmařiny, jen mě trochu mrzí, že moje očekávání stála až příliš vysoko. ()

Roby

všechny recenze uživatele

Kanbei - Takashi Shimura ___ Gorobei - Yoshio Inaba ___ Shichiroji - Daisuke Katoh ___ Kyuzo - Seiji Miyaguchi ___ Heihachi - Minoru Chiaki ___ Katsushiro - Isao Kimura ___ Kikuchiyo - Toshiro Mifune ()

Wimy 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nečetl tak vystihující komentář mého názoru, jak napsal Matty k tomuto filmu. Takže všechny "chyby", které mi brání dát 5, najdete u něj v komentáři. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu mě překvapilo několik věcí... I přes svou neskutečnou délku ani chvilku nenudí. ~ I když nejsympatičtější postavou je Takashi Shimura, herecky ho převálcoval Toshirô Mifune. ~ Samozřejmě "westernovou kopii" jsem viděl dávno před tím než Sedm samurajů a ano ta dějová linka je znát... přesto oba filmy působí ve výsledku zcela odlišně (včetně některých jeho postav). Schválně zkuste se na Sedm statečných a Sedm samurajů jednou podívat a srovnat si k sobě klíčové postavy a dojem z nich. ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlho som odkladal tento film a to hlavne kvôli jeho dĺžke, ktorá bola priam enormná. A aj to je jeden z dôvodov prečo nakoniec nedávam plné hodnotenie. Sedem samurajov je na jednej strane krásny film, ktorý príjemne ubieha, no na druhej strane dnešnému divákovi môže byť z tej stopáže až zle, a pochybujem, že je veľa takých, čo vydržia pozerať skoro 4 hodiny bez nejakého náznaku nezáujmu, či nudy. Mne sa to tiež pár krát stalo a preto u mňa 82% ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Predloha pro Sedm statecnych, s tim jsem do toho sel. Heslo na obalu DVD hlasajici "nejlepsi akcnich film vsech dob" je opravdu jen reklamou. Hodnotim jak filmy pusobi dnes... a co se tyce akce, tak z dnesniho pohledu je toto spise klidny a rozvlacny film....mel jsem 207min verzi a to je teda "neco" :) Ale musim uznat, ze zklaman jsem nebyl. Naopak me opravdu prekvapilo, jak moc Sturges "opsal" tento film Akiry Kurosawy a prevedl ho do sve znamejsi westernove podoby. Defacto cela prvni polovina (uprostred je cca 5min prestavka s hudbou) byla do Sedmi statecnych cela zkopirovana, a z druhe pulky jsou ty hlavni sceny take prevedeny temer beze zmeny. Dokonce i nejznamejsi dialogy. A nektere souboje s pistolemi, jakoby tem s meci z oka vypadly. Ano, Sedm statecnych mam radsi, jsou blize nasi povaze i tomu co chceme ve filmu videt, podle me toto tema dovedly k dokonalosti, ale Sedm samuraju je opravdu po strance vykresleni postav, pribehem a pojetim, velmi solidni vzor. Samurajove svymi vyboji privedli stredoveke Japonsko k upadku, a pry pravdiva legenda o sedmi z nich, kteri se jali branit vpodstate za nic, chude rolniky, je krasnym pribehem odvahy a cti i po mnoha letech. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem předtím viděl Sedem statečných, většinu filmu jsem nevěřícně sledoval, co všechno Američané převzali. Přesto se tyto filmy značně liší. Zatímco Sedm statečných je romantický western, Sedm samurajů je realistickým příběhem zasazeným do středověké japonské společnosti. Dlouhá stopáž mi nevadila, alespoň jsem měl čas vstřebat japonský způsob myšlení. Hlavní nectností filmu je střih, který mi přišel přesně opačný než bych očekával – některé scény předčasně ustřižené, jiné zbytečně natažené. Spoiler: [Neromantické prvky – vysilující hledání samurajů ochotných za sedláky bojovat, sedláci zabíjející potulné samuraje a lhoucí o svých zásobách, samurajové umírající nehrdinně mimo záběry kamery] ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Akirem Kurosawou ještě z gympláckých let a artových návštěv projektu 100 bylo právě s jeho nejslavnějším filmem Sedm samurajů. Pár japonský filmů jsem již předtím viděl a tak jsem byl na jinou mentalitu a také na délku filmu připraven. Také proto nejčastější výtka o zdlouhavosti ode mě nezazní. Spíše naopak, velmi se mi líbilo pomalé a postupné tempo vyprávění. Před samotným bojem a obranou vesnice je dlouhá příprava a měl jsem čas poznat postavy a navázat vztah s rolníky. Díky tomu se dostavily při samotném boji větší emoce. Film Sedm samurajů se mi vryl hluboko do paměti a je pro mě vzpomínkou a synonymem k mým „artovým“ letům na střední. Sice si jej nepouštím nijak pravidelně, ale občas se k němu vrátím a vždy si jej rád užiji a zavzpomínám. ()

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama