Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (580)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Film Akiru Kurosawu a zároveň dielo, ktoré je považované za jeden z najvýznamnejších počinov svetovej kinematografie. Prívlastky o jeho výnimočnosti mu nemožno odopierať, najmä ak ich vyslovuje veľká časť diváckej verejnosti - odbornej aj laickej. Možno však s nimi nesúhlasiť. Skôr než zaznie kritika tohto kultového kúsku, patrilo by sa spomenúť to, čo je na ňom aspoň trochu dobré. Pretože snáď len vo výnimočných prípadoch sa stáva, že aj na niečom zlom sa nedá nájsť aspoň jedno malé pozitívum. V prípade tohto Kurosawovho kúsku z roku 1954 je namieste pochváliť hlavne technickú stránku. Solídna je práca s kamerou, ale aj strihom. Je takmer až prekvapením, že aj po mnohých rokoch od premiéry nepôsobia tieto filmové aspekty zastaralým dojmom. Vďaka svojej dynamike dokážu obstáť aj v porovnaní výrazne mladšou a technicky vyspelejšou produkciou. Práve preto je škoda, že porovnateľne kvalitný nie je celý film. To, čo ho takpovediac "zabíja", je jeho enormná dĺžka v spojení s obsahovo nezaujímavým príbehom. Aj napriek tomu, že pri takmer pri a pol hodinách minutáže by mal problémy pravdepodobne akýkoľvek film, v tomto prípade dĺžka predstavuje o to výraznejší kameň úrazu. Samotnému príbehu - na rozdiel od kamery a strihu - chýba tak potrebná dynamika, ktorú by vo filme o samurajoch divák zrejme očakával. Namiesto toho však dostáva viac-menej príbeh o dedinčanoch, ktorí sa musia brániť pred banditmi, v čom im pomáha pozbieraná skupinka siedmich samurajov. Príbeh ako taký by sme mohli rozdeliť na tri časti: 1. Hľadanie samurajov, 2. Príprava na boj proti banditom, 3. Boj proti banditom. Žiadna časť filmu, s výnimkou takmer úplného záveru, pritom nie je niečím, čo by malo diváka akokoľvek nadchnúť. Shichinin no samurai - pre niekoho možno až kacírsky - treba označiť za preceňovaný filmový kúsok. Revolučnú a kvalitnú technickú stránku mu v žiadnom prípade nemožno uprieť, príbehovo je to však takmer až katastrofa. Katastrofa bez akejkoľvek dejovej dynamiky, ktorú ako oný "pozlátený klinec do rakvy" dopĺňa šialená minutáž. Hotové divácke harakiri. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Pro jednou zase poplavu proti proudu. Takřka 90%? Tohle? Za co přesně? Když přimhouřím oči nad tím, že se dějově film odehrává v 16tém století a natáčel v padesátých letech minulého století, tak tam moc kvality nevidím. Jenom hodinu trvalo, než se sešli hlavní hrdinové. Proč? Kvalitu filmu to stejně nějak neovlivnilo, protože tam nebyly ani žádné silné scény. Za zmínku stojí snad jen výkon Mifuneho v ,,saké,, stavu. Drama, dobrodružný nebo nedej bože zde několikrát zmíněno akční? Ty vole, jestli byl tohle akční film, tak já jsem budhista. Napětí ve filmu takřka neexistuje! Problémem je, že ti japonci vypadají všichni hodně podobně. Což asi věděl i samotnej režisér, protože si do hlavních rolí vybral různé typy, aby je divák rozeznal. Na krátko střížený samuraj, tlustý samuraj, mladý samuraj, šílený samuraj, tichý samuraj a skromný samuraj. Toho posledního ani nedokážu specifikovat, asi umřel hned při prvním útoku v pevnosti, ani nevím už. I přesto, že měli různé úbory, byl v tom zmatku chvílema problém herce rozeznat. Choreografie bitev tragická, nepřehledná a žádné samurajské umění nečekejte. Jen občas nějaké máchnutí mečem. Marně hledám pozitivum, asi jen to prostředí a jak se uměli herci od srdce zasmát. Ale viděl jsem o několik tříd lepší samurajské filmy a Sedm westernových statečných je lepší o parník. Tohle je spíš jen taková roztahaná černobílá nepřehledná groteska v hlavní roli se šaškem, který tam pobíhal s holým zadkem, jak orangutan v říji. Měl sice hodně hereckého talentu(Mifune), ale do toho filmu se některé ty výlevy vůbec nehodily. Slabých 40% ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem našel v 11 GB verzi, přesto ta kvalita nebyla valná. Ale vydržel jsem to celých 3,5 hodin s nějakými pauzami a nakonec to bylo dost zajímavé dobrodružství. To se tak zoufalí vesničané vydali do města, aby si našli ochránce před lapky, kteří je chtějí okrást o úrodu. Najdou jednoho starého samuraje, a ten jim pomůže najít dalších pět. A jeden se k nim pak přidá, i když to vlastně samuraj není a neprošel testem s majznutím holí po hlavě. A ten se mi z nich zdál nejlepší, protože to je ten typ člověka, se kterým se nikdy nenudíte a užijete si spoustu zábavy s jeho vtipy, napodobováním a řešením situací. Takže vesnici opevnili, odchytli nějaké zvědy a pak už se jen bojovalo a bojovalo, a dopadlo to jako každý boj - nikdo nevyhrál, spousta lidí umřela, samurajů padlo celkem čtyři. Film má občas delší, hluchá místa, kde se na první pohled nic neděje, ale pak si uvědomíte, že to vlastně mělo význam pro to, co se dělo potom. Oceňuji minimum krve a zabíjení vyobrazeno pouze jako píchnutí kopím bez zrůdných detailů. Už se těším na další Kurosawovy filmy! ()

Davidos305 

všechny recenze uživatele

Samurajská klasika legendárního režiséra Akiri Kurosawy. Za mě jeho nejlepší film, který v sobě skrývá daleko více neš si myslíte. Film je v základu vážný a drsný, probírá vážná témata a skvěle vystihuje atmosféru tehdejší doby, ale i přes tohle je film v některých momentech velmi úsměvný a to díky postavám, tedy hlavně díky sedmi samurajům, kteří nejsou jen drsní samotáři s vážnými výrazy (i když to taky), ale jsou neuvěřitelně příjemní. Samozřejmě tu nehází vtipy a ze všeho si nedělají prdel, ale líbí se mi, že je vidíme sem tam se zasmát a to působí fakt příjemně. Nejvíce tu září Toširó Mifune, který si zahrál bláznivého, amatérského samuraje, který dodává dynamiku nejen týmu samurajů, ale i celému film. Myslím si že právě kontrast mezi příjemnými, úsměvnými chvilkami a drsnými, vážnými tématy na mě film působil velmi odlišně skoro jakoby Kurosava vytvořil nějaký nový žánr, který ani nedokážu popsat. Rozhodně musím zmínit a ocenit Kurosawův přístup k natáčení bitev. Pro většinu sekvencí využíval trojici kamer, které umožňovaly pořízení záběru celku, rychlých záběrů a detailů, a experimentoval s jejich neortodoxním uspořádáním. Tento netradiční přístup vytvořil vizuálně unikátní akci. Dále jěště musím zmínit celkovou kameru, kdy mimo právě netradičně natočených bitev je i zbytek filmu precizně natočen a Kurosawa tu využívá své další praktiky, které utvářejí jeho styl. Co se týče herců není tu jedíná špatně zahraná postava, každý zahrál svou postavu skvěle.  Jěště musím zmínit skvělou hudbu, bez které by to nebylo ono. A jěště tu jde vidět skvělé budování týmu a úžasná šermířská choreografie. ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

V kontextu doby bych asi dal 5*. Nyní nemohu. Jinak pěkné, chvílem trochu zdlouhavé vyprávění. Nejvíc mi kazí dojem (ne)herecké výkony některých (vlastně většiny vedlejších postav), které mi připomínají křečovitě přehrávané postavy z našich filmů 40-50tých let. Za další mi vadí, že i když má film 3,5hodiny, tak se člověk v žádném případě nesžije téměř s žádnou postavou příběhu natolik, aby želel jejího odchodu. Takže na plátně se plačtivě zajíkají postavy nad smrtí jednoho ze samurajů a já jen pokrčím rameny. Možná nechápu záměr režiséra a mělo to tak být, v tom případě odvedl dobrou práci, ale já se rád sžívám :-) ()

marlon 

všechny recenze uživatele

Prvý akčný film v dejinách modernej kinematografie si svoje prvenstvo drží vďaka definovaniu viacerých nových filmových technik, ktoré sa po jeho vzhliadnutí stali vo filmovom businesse úplne bežné. Svoju výnimočnosť však potvrdil aj námetovým spracovaním, ktoré sa stalo inšpiráciou pre paradoxne komerčnejší a mediálne ďaleko známejší americký remake. Sám je poznačený časom - niektoré herecké výkony v dnešnej dobe nevyznievajú práve najpresvedčivejšie, rovnako prehnane zdĺhavá kompozícia obrazov jednotlivých scén či predlhá stopáž filmu má nepochybne tendenciu útočiť na koncentráciu i trpezlivosť diváka. Dej je v záujme úplnosti rozvíjaný veľmi pomaly, čo ide niekedy na úkor jeho dynamiky. Určite sa dali skrátiť pasáže verbovky roninov, či prípravy obrany obce, čo je ale najzaujímavejšie, film napriek tomu nenudí a vždy je na čo pozerať! A možno práve preto pôsobí tak uveriteľne. Vcelku vyznieva film kompaktne a má svoje neodškriepiteľné čaro. Jeho príbeh oplýva vnútornou silou a odkazuje na morálny aspekt ľudského vnímania a schopnosti sebareflexie na zlo ako také. Taktiež s vojenskou precíznosťou organizovaný odpor siedmych odvážlivcov je na umelecký film podaný až nečakane presvedčivo, i keď snaha o prehľadnosť operačných krokov taktického vedenia bitky, vedie k niektorým nelogickostiam! No a koho by neoslovili Mifune a Shimura? ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Opravdu velký výpravný příběh. Moc filmů přes 200 minut jsem neviděl a musím přiznat, že u tohoto snímku uběhly ani nevím jak. ()

vince 

všechny recenze uživatele

Práve som dopozeral a popravde ešte teraz to rozdýchavam. Skoro 3 roky som tento film prehliadal s nejakým pocitom, keď mi vnútorný hlas hovoril: "tak toto nie, už je to staré". "Je to klasický starý film ktorý je uživateľmi dobre ohodnotený len z patričnej úcty a celosvetovej mienky". Už viac krát som sa proste takto popálil že som podľa recenzií a hodnotení očakával pecku a nemohol som tieto filmy pomaly ani dopozerať. Ale milí priaznivci filmu toto je asi ta najväčšia genialita čo som mal možnosť vidieť. Samuraji si ziskali môj obdiv každý iným spôsobom, niektorí umom, iní ukecanosťou, vtipnosťou, odhodlanosťou a niektorí majstrovským zachádzaním katany. Skutočne na ten rok vzniku ohromujúce, neuveriteľné, famózne. Dňešne filmy s tematikou samurajov, a jednak heroistickými hrdinami sa nechytajú. ()

RajCZitko 

všechny recenze uživatele

Věřim, že pro asijskou rasu je to klasika. Přehnaná gesta po 3 hodiny, samurajové co chrání chudé, krom konce žádná pořádná bitka - mno málem jsem usínal nudou. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Akira Kurosawa byl zkrátka GÉNIUS a ze všech jeho filmů, které jsem měl tu čest vidět, mi tento přišel jako nejlepší. I přes svoji nemalou délku představuje Sedm samurajů dechberoucí podívanou, která nepostrádá akci, napětí, humor a myšlenku. Zmínit bych se mohl také o nádherných exteriérech, skvělé hudbě a vynikajících hereckých výkonech, z nichž ten nejlepší tu kupodivu nepodává Toširo Mifune, ale Takashi Shimura, holohlavý vůdce samurajské sedmičky. Nezbývá než dodat, že toto je jeden z těch mála filmů, které mohu z čistým svědomím označit za dokonalé. ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Daleko lepsi nez ten stupidni western, vice propracovane postavy a nic neni tak cernobile (ac narozdil od westernu tento film cernobily je). Spise valecny film nez dobrodruzny a akcni (akcni prave zase az tak neni) ()

vetsinezobri 

všechny recenze uživatele

Měl jsem čest shlédnout tu delší stopáž z obou verzí a myslím, že kdyby nebyla polovina záběrů natočená zrychleně koukám na to ještě teď. :) Nejdřív jsem si říkal, že se u toho budu asi trochu nudit, ale tenhle pocit se nedostavil, a to především díky třem postavám. Monstrózně přehrávající Kikučijo a jeho groteska s koněm, mlčenlivý mistr šermíř, jehož kamenný a vyzáblý obličej je jako dělaný pro dlouhé záběry a taky ten jejich plešatý šéfík. Nemůžu si pomoct, ale každé jeho mimické gesto mi připomínalo ta, která vídám u Morgana Freemana. Pět dát nemůžu, Sedm statečných je prostě srdcovka a jejich předloha se jim u mě nevyrovná... ()

celticek 

všechny recenze uživatele

No nevím.Styl, jakým je film natočen, se mi líbí. I humor samurajů mi připadá dost dobrý. Na druhou stranu je to dlouhé, postavy splývají, nelze se s nikým ztotožnit. Není to můj šálek čaje, ale nemůžu také říct, že by na mě působil nějak tuctově, průměrně. Jsem rád, že jsem tento kult viděl, ale podruhé už to neudělám. ()

JackDullBoy 

všechny recenze uživatele

Shichinin no samurai nie je dokonalý film. Nie je to ani najlepší film a ani zďaleka najobľúbenejší (ak teda nepočítam seba). Nikde som nevidel toľko plačúcich a o zem sa hádžucich dospelých ľudí. Je to ale treba rešpektovať, pretože rozdiel v kultúre japonskej a tej našej je nesmierne veľký (možno práve vďaka tomu, že Japonský ľud plakal aj tam, kde typický Slovák by len nadával a frflal, sú teraz o 50 rokov popredu). Som nesmierne poctený, že som ho mohol vidieť, pretože práve vďaka takýmto filmom, ktoré boli na tú dobu svojím spôsobom nadčasové vznikli presne tie kúsky, ktoré sa už považovať za dokonalé dajú. Doteraz som siedmich samurajov mal len za niečo vďaka čomu vzniklo Sedem statočných, no a teraz po videní 207 minútovej japonskej verzii mám chuť odobrať 1 hviezdičku tej americkej. PS: Keďže poznám postoj niektorých ľudí k ne-dabovaným filmom naozaj by som rád vedel aké percento z toho čo ten film hodnotilo ho aj naozaj videlo. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

První dvě hodiny vynikající, ale paradoxně se mě moc nebavily vlastní bitky. Ty se v remaku povedly lépe. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale já si více cením zpracování tohoto příběhu v podobě sedmi statečných. A nejsem sám. Kurosawa byl do Sedmi statečných přímo zamilován a režisérovi vysekl poklonu s tím, že jeho ztvárnění příběhu převedením na západ, je lepší než jeho film v původním prostředí. ()

stan87 

všechny recenze uživatele

Kdo viděl 7 statečných měl by si najít 3 a půl hodiny času a zjistit, že 7 samurajů bylo velkou inspirací. Japonská samurajská verze tak univerzální jako hollywoodská, ale za to má kouzlo samurajů a života v Japonsku 16. stoleti. Výborná průkopnická prace Akiry Kurosawy. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Přátelství často vzniká díky náhodnému setkání. Za nejnosnější a zároveň jednu z nejlepších scén světové kinematografie považuji tu, ve které mladý Kacuširo (Isao Kimura) říká vynikajícímu šermíři Kyuzovi (Seidži Mijaguči): Vy jste znamenitý muž! Celou dobu jsem vám to chtěl říct. Šermířův úsměv hovoří za vše. / Nádherný film o přátelství, odvaze a věrnosti. Skvělý Toširó Mifune, Seidži Mijaguči a samozřejmě Takaši Šimura. ()

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama