Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (580)

J!b 

všechny recenze uživatele

Pro někoho určitě trochu zvláštní film. Hlavně pro nás Evropany jiný, hůře pochytitelný, občas chaotický, ale jinak absolutní legenda a inspirace. ()

SpeedyL 

všechny recenze uživatele

Dějově se jedná o identický námět se Sedmi statečnými. Pro většinu průměrných diváků a tudíž i pro mne bude nepochybně vstřebatelnější pozdější již zmiňovaná americká verze. Měl jsem možnost vidět 207 minut dlouhou verzi filmu. Takto nezvykle dlouhá stopáž je už jen pro filmové labužníky a mne první polovina filmu (dvouhodinové začínající přípravy na boj) dost nudila. Druhá polovina filmu však nabízí na tu dobu až neuvěřitelně propracovanou a živou bitvu, která má úžasný spád. Tento snímek rozhodně patří ke kultovním záležitostem, avšak se nejedná o film pro každého. Kvůli neúměrné délce filmu nemůžu dát 5*, i když věřím, že filmofilové nesouhlasí ;-)... 84%. ()

Latec 

všechny recenze uživatele

Tento film má pre mňa 2 nedostatky, ktoré zrejme spôsobil čas - hudba, hlavne zo začiatku, mi pripadala smiešna až zhadzovala obraz, a dĺžka, ktorá je na dnešnú dobu zrejme vražedná! Keby som vedel, že budem sedieť 4 hodiny ako obarený... čo som si všimol od prvej sekundy bolo, že film má najgeniálnejšiu kameru, akú som kedy videl. To sa nedá opísať. Po bojových scénach v Siedmych samurajoch mám pocit, že Tarantino je naozaj len taký pekne vypečený vred na zadku skutočného umenia. Takto vyzerá majstrovské dielo. A Toshiro Mifune - to bolo čo? Nespomínam si, že by niekto hral tak fenomenálne ako on... ()

nouvelle vague 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů světové kinematografie a spolu s Yojimbem nejlepší Kurosawův kousek. Spousta 100 minutovejch filmů je nudná až k uzoufání, ale tenhle mě naprosto přimrazil k obrazovce/plátnu. A to trvá 217 minut. Všichni samurajové jsou naprosto luxusní chraktery, ale přesto všem vládne Mifune. Úžasnej výkon. Když se srovná jeho výkon s tím co hrál pan nevímkdo ve Sturgesově remaku, takto je nebe a dudy. Naprosto nechápu jak může být Sedm statečných před Sedmi samuraji, to je jedna z věcí, které mi na mistním žebříčku vadí nejvíc. 100% ()

chroust123 

všechny recenze uživatele

Je to asi nejlepší film co jsem kdy viděl, ať myslím na jakoukoli stránku Sedmi samurajů zdá se mi výborná a nebo taky geniální :). Za 207 minut jsem si užil psychologického dramatu, vtipnosti i uzemńující akce dosyta, maximálně dvacet minut mě neupoutalo na obrazovku, po zbytek jsem fascinovaně civěl. na co potřebujete ve filmu superhrdinu a superpotvoru když dvě party hladovějících Japonců dokáží toto, na co orchestr když hudba několika nástrojů vystačí na 3 hodiny. Na závěr: jenom mistr si může dovolit přerušit své vlastní dílo pětiminutovou přestávkou, kdy se opravdu nic neděje. ()

stanoh 

všechny recenze uživatele

Film ktorý ma napriek svojej minutáži nenudil. Keď ho porovnávam s filmom Sedem statočných, určite sa mi páčil viac. Je veľmi citlivo zasadený do prostredia a cítiť z neho spätosť s krajinou . ()

Askaneli 

všechny recenze uživatele

Poněkud vleklý, ale stále ještě poutavý film. Nicméně jsem měl jeden zásadní problém. Nechci, aby to vyznělo zbytečně rasisticky, ale já ty rákosníky nedokázal za živý prase rozpoznat jednoho od druhýho. Jedinej Mifune je natolik profláklej, že se mi tam neztratil (teda dokud se neotočil). Přitom dokážu rozpoznat jednotlivé rejžožroutské národy. Pravděpodobně je na vině to černobílý provedení. ()

abrat 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vznikol pred 60 rokmi, má viac ako 3 hodiny a vôbec nie je nudný. Výborné používanie hudby, dobrá kamera a herci ako Mifune. Zaslúžene film dostal cenu v Benátkach. ()

mahatma 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipný kousek, který si vždy získá moje srdce, asi proto, že jsem musel být v minulých životech týpek s mečem a mám na to řádění dobré vzpomínky... ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Dnes už se točí málo takových skvostů. Tento film i přes neuvěřitelnou délku není vůbec nudný ani utahaný. Japonsko ve své hrdosti, úctě, taktika boje a spousta dalších morálních a nemorálních postupu a kulturních zvyklostí je krásné. Perfektně je filmu zvládnutá kooperace hudby, kamery a herců. To se ještě filmařina nespoléhala na efekty, ale na herecké umění. Detaily na přemýšlivé tváře na uražené tváře apod. jsou famózní. Všem doporučuji k vidění. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Taková Pyšná princezna po japonsku, i rok natočení skoro sedí:) No, nebylo to špatné. Zásadní nedostatek je jasný - dlouhá stopáž. Pojal jsem to jako seriál, jinak bych film nezvládl. Zvlášť když se díváte po kratších úsecích, zjistíte, že se v určitých fázích skoro nic neděje. Poslední hodina je strhující, ale to nevyváží dvouhodinové seznamování se s postavami. Nevím, jestli některé hysterické rysy postav jsou typicky japonské, nebo se jedná o filmovou nadsázku, nicméně trochu mi to vadilo. Jedna hvězda dolů je jen za stopáž, jinak se jedná o zajímavý film, který stojí za shlédnutí. ()

michalkop 

všechny recenze uživatele

Japonský předobraz Sedmi statečných. Míň pušek, za to o to víc mečování. Ani ta ukrutně dlouhá stopáž nevadí. Film je doslova z filmového pravěku. Ještě 4:3 a černobílý. I tak za to stojí. Sranda je, jak japončíci mají přilepené plešky. Pravý opak toho, co se většinou dělá - nalepovací paruky na plešky. Solidních 80 %. ()

argus123 

všechny recenze uživatele

Epicky film, epická hudba, epické herecke výkony. Pre fajnšmekrov filmu je toto dielo ak ostvorené. Mimochodom môj oblubeny samuraj Kikučijo, komik a bojovník v jednej osobe. ()

Hlas Boží 

všechny recenze uživatele

Stačilo by jedno slovo: Úžasné. Na tu dobu zřejmě dlouhý film ketrý zaujme hereckými výkony kamerou, kterou se ted pyšní kdekterý americký film jako "s něčím co tu ještě nebylo". Propracovanost postav je hluboká a nespokojí se s určením to je ten a ten. Pomalé hledání cestiček samuraju k rolníkum a vyvrcholení v podobě solečného boje proti banditum. Posloužil jako předloha k Sedmi statečným, ale ruku na srdce...kam se americký western hrabe ikdyž se mi líbí. Po skouknutí samuraju už ne tolik... ()

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama