Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (580)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sel jsem se na to podivat tak, jak je tento film prezentovan, tedy jeden z ultimatnich milniku kinematografie a jeden z nejlepsich filmu vsech dob. Tohle nikdy nedopada dobre, samozrejme to neni az TAK dokonale. Vyborne to je ale bez sebemensich debat. Byl to muj prvni kousek od Kurosawy a ta grandizonost a epicnost, se kterou byva spojovan se zde projevila se vsim vsudy. Minimalne tim, ze to je dlouhe 3 a pul hodiny a ja sem mel pocit jakobych ten film sledoval tak 6 hodin. Urcite bych to take cele lepe ocenil, kdybych predtim nevidel Sedm statecnych, kteri jsou sice skveli, ale Samuraje az prilis verne kopiruji a cele jadro filmu, pribeh atd. uz diky tomu znate, skoda. Velka vyhoda americkych statecnych kovboju (krome lepsiho hudebniho main themeu) byli herci v hlavni sedmicce, protoze zatimco americka verze obsahovala unikatni osobnosti, u kterych jste meli naprosto jasno kdo zastava jakou roli, tak tady mi dobra polovina samuraju splyvala dohromady a kdyz po 3 hodinach sledovani nekdo umrel, tak jsem stale nevedel ktery z nich to vlastne byl a tudiz me to vubec nezajimalo, coz je trosku problem. Nektere postavy byly navic az prehnane protivne, coz neni uplne optimalni, kdyz je musite trpet tak dlouhou dobu. Jinak jsou to ale same superlativy - vypravnost, bitvy, strategie, skvele zabery i pres svou cernobilost, priroda, promakana vesnice atd. Me topky to rozhodne okupovat nebude, ale skvele je to kazdopadne.8/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší film východného kontinentu. Kurosawa obdaril svoje veľdielo takými prvkami, aké mu môžu na západe len ticho závidieť. Roľník, či patril alebo nepatril k žobrákom, nespôsobil si svoj nelichotivý status vlastnou vinou, ale údelom zlodejov a grázlov, ktorých predkovia boli zase len roľníkmi. Tým pádom, sila vesničanov nespočívala v prenesení zodpovednosti na výpomoci samurajov, ale v ich celo-historickom ožobračovaní a vykorisťovaní, kde práve ich vlastné prírodné podmienky ako silný dážď či zložitý terén napokon stáli na ich strane, na strane obyčajných ľudí, na strane, ktorá sa o svoje plody úrody poctivo starala. Mimochodom záverečná scéna v onom daždivom blate je najlepšie natočenou akčnou sekvenciou, akú som mal možnosť vidieť. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od amerického remakeu, není japonský originál filmem pro každého. Akční scény na svoji dobu jedinečné, dnes už však mohou působit směšně, dost vyčerpávající je také velmi dlouhá stopáž. Dlouho čekáme než se hlavní hrdinové dají dohromady a prvního pořádného boje se dočkáme až tak ve třech čtvrtinách filmu. Je to však snímek neskutečně uvěřitelný od první do poslední minuty. Samurajové nejsou žádní neporazitelní terminátoři,ani stoprocentní klaďasové, to samé se dá říct i o banditech a vesničanech. Je to zkrátka objektivní pohled na krušný život ve středověkém Japonsku, silný a obsahově bohatý příběh,který ovlivnil filmovou tvorbu na několik desetiletí, nezapomenutelný hudební doprovod, skvělá režie a herecké výkony, kterým dominuje tragikomická postava Toshira Mifuneho - bezesporu nejtalentovanější asijský herec všech dob! Nemám co dodat. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to veledílo. Co na tom, že trvá 207 minut, a že ukazuje japonské poměry ze 16. století. Na rok 1954 to byla senzace ! Mě však zaujalo něco jiného a dovolte, abych zde vypsala své dojmy. Všichni víme, že tento film dal nápad scénaristovi "Sedmi statečných" a dodnes se fandové přou, co je lepší. Každý film je však jiný ! Sedm statečných z jiné doby, filmováno jako oblíbený western se 7 hrdiny, kteří mají soucit s nejchudšími z chudých. No dobře, ale víte so udělalo z tohoto filmu něco úžasného ? CALVERA ! Ano ! Zatímco v " Samurajích bandity téměř nevidíte o vůdci banditů nemluvě, (to je potvora s rohama ), v "Sedmi statečných" mu dal scénarista do úst nezapomenutelný dialog a zahral ho famózně charismatický ELLI WALLACH ! Jen si promítněte báječnou scénu, kdy Calvera odebírá zbraně Chrisovi, Vinnovi a ostatním ! To je přece koncert dialogů ! Proto a nikoliv v nějakých potyčkách vám tento film zůstal v paměti, i když závěr obou filmů byl až na "drobnosti" dosti identický. Ale nic naplat - oba filmy jsou mistrná díla své doby. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy za to, že jsem klukům samurajským fandil i přesto, že jsem od začátku věděl, jak to dopadne. Jinak přetažená stopáž, rolník-samuraj ukradený z němého filmu a lapkové umírající na seknutí do zadku ubírají v dnešní době filmu na kouzlu, ale přesto je stále od začátku až do konce ukoukatelný a zábavný. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Od někoho jsem kdysi slyšela větu, že pokud bych měla někdy v životě vidět jen jeden jediný asijský film, tak by to měl být právě tento. To mu člověku jsem to samozřejmě nechtěla věřit, i když to myslel naprosto vážně a nehnul přitom ani brvou. Po letech s tím člověk musím souhlasit a musím přiznat, že měl pravdu. Je to po všech stránkách dokonalý a hlavně nesmrtelný film. Vůbec mi nevadilo, že příběh je tak strašně provařený. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které nejsou zbytečně oslavovány. Je to úchvatný opus, který je sice dlouhý, ale ne zbytečně. Je zde drama, je zde humor, akce i emoce. Tohle všechno na příběhu jedné vesnice, co chtěla jen pomoct od banditů. Skvělé postavy a skvělé scény, na které se nedá jen tak zapomenout. Především závěr je skutečně tíživý a ukazuje, jakou podobu může mít vděk k lidem, kteří pro vás zemřeli. ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

Přesně v tomto epickém japonském snímku, který si pro nás mistr Kurosawa precizně ukuchtil, se skrývá důvod, proč mne pokaždé snímky z Dálného východu dokáží s tak přesnou muškou dokonale odzbrojit, až nezbývá nic jiného, než s myšlenkami na labužnický majstrštyk odběhnout do vedlejší místnosti pro kapesníčky a pořádně se vysmrkat, doufajíc, že tento stav naprosté emocionální destrukce dokáže japonský génius ještě někdy trumfnout. Sedm samurajů je totiž podáno vypravěčsky mimořádně poctivě, mnohem komplexněji než Sedm statečných a s takovou odlehčenou elegancí šmrncnutou s vtahující atmosférou japonského venkova, že se prostě ódě na nehynoucí kvalitu tohoto filmu vyhnout nelze. Kurosawa tak na počátku mých dvacátých let definoval můj postoj k japonské kinematografii tak efektivním způsobem, že ještě ani teď, při psaní tohoto komentáře, nezůstává ani jedno oko suché. Tento prehistoricko-samurajský kult mě prostě nenechává klidným a chladným ani po několikahodinovém odstupu projekce, a proto ho musím náležitě ocenit! 100%___ Z cyklu (skoro)lampsovy komentáře na čsfd... Děkujeme za tvůj přínos této databázi a její obohacení, jsi náš GURU! ()

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

V roce 1982 napsal Kurosawa ve své autobiografii: "Vždycky jsem si myslel, že bychom měli mít podstatnější jídlo, podstatnější filmy. A tak mě napadlo, abych se pokusil udělat film, který by byl tak zábavný, že máte chuť ho sníst." A tak Kurosawa vytváří v ryze japonském prostředí nesmrtelný "western", do hloubky inspirovaný americkými filmy a přece zcela nový a jedinečný svým pojetím i zpracováním, takže se jeho film triumfálně vrací ke svým zdrojům přes oceán a stává se modelem nejen Sturgessových slavných Sedmi statečných (Magnificent Seven), ale celé plejády action filmů jako Děla v Navarone (Guns of Navarone), Špinavý tucet (Dirty Dozen), Dogs of War (Psi války), Peckingpahových Major Dundee (Major Dundee) a Wild Bunch (Divoká banda), Last Samurai (Poslední samuraj) a mnoha a mnoha jiných. Žádný z velkých japonských filmů se zpočátku nesetkal s takovým nepochopením u kritiků, jak v Japonsku tak na západě, jako Sedm samurajů. Známý a vlivný filmový kritik Sató Tadao napsal, že jelikož film byl natočen v roce 1954, tedy v době, kdy byly založeny Japonské sebeobranné jednotky (Džieitai), je vlastně jakousi záměrnou oslavou vojenského ducha a podporou japonského militarismu. Levicoví intelektuálové zase ve spojení samurajů a sedláků spatřovali příslib revolučního spojení antagonistických tříd, jiní brali samuraje jako metaforu pro intelektuály jako takové. Osobně jsem přesvědčen, že Kurosawovo myšlení bylo na hony vzdáleno jakýmkoliv ideologickým či politickým předpisům a požadavkům, že rozhodně nechtěl ilustrovat žádné dějinné procesy, tím méně ospravedlňovat japonský militarismus a podobně. Šlo mu především o to, aby v akčním, co možná zábavném filmu vyjádřil svou humanistickou filosofii života, své přesvědčení, že smysl života není něco vnějšího, co nám kdosi může nabídnout jako dar, ale spočívá především v mužném činu, kterým si každý svůj smysl života vytváří. Tuto základní existenciální svobodu máme za každých, i těch nejtěžších okolností. A konečně, Sedm samurajů je i povzdechem nad tím, že v plebejském světě už není místo pro šlechtické noblesse oblige, že život sice půjde dál, lid bude zpívat a sázet rýži v neměnném koloběhu rození a umírání, ale elegance, čest, ochota obětovat pro vyšší princip hrdla i statky, se z tohoto světa k jeho nesmírné škodě, nenávratně vytrácí. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jak je to nádherný vidět film bez jakýchkoliv digitálních efektů, když je tma, tak je opravdu tma, když prší, tak opravdu prší a to bych si superlativy mohl plíce vymluvit donekonečna. A navíc to grandiózní herecké obsazení a závěrečný fight za mohutného deště. Tohle je brilantní filmový zážitek, u kterého jsem se nenudil ani na chviličku a kde i humor v kontextu s dějem funguje dokonale. A že trvá tři hodiny a půl? No a co!!! Tohle je opravdový EPICKÝ filmový majstštyk pro všechny, jenž holdují poctivé staré filmařské škole. Akiro Kurosawa je český František Vláčil. Obě dvě osobnosti mají k sobě hodně blízko. Jsem rád, že jsem si Sedmi samuraji konečně doplnil vzdělání. LFŠ UH 2021. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Mám skoro chuť shodit jednu ze čtyř kovbojům a dát ji samurajům, ale ještě ne. Samozřejmě smutný fakt, že remake je ve zdejším žebříčku výš než dokonalý originál mě opravňuje i nadále pohrdat touto databází. P.S. Doufám, že uživatel Matty pak dostal doučování z dějepisu. 90% ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Horst Buchholz představuje ve Sturgesově westernové verzi postavu, kterou v originále ztvárnil Isao Kimura. Všimli jste si, jak si jsou vzhledově podobní? Také Charles Bronson má orientální rysy. Samozřejmě, že jsem nejprve (1983) a opakovaně viděl film Sedm statečných. Sedm samurajů se mi nikdy (v televizi) nepodařilo vidět celé. Při sledování dlouhé verze tohoto výtečného filmu, který opravdu MUSÍTE vidět, než zemřete, jsem si zpočátku říkal, kdo vlastně představuje ve westernu kterého samuraje. Pak už mi to bylo jedno a nechal jsem se unášet vyprávěním. Mě Kurosawův styl oslovuje, nějak ve mě prostě rezonuje. A to se týká všech jeho filmů, které jsem měl možnost dosud vidět. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tiež ako mnohý predo mnou som sa do filmu pustil pretože je tak uznávaní má mnohé kladné recenzie a je významnou snímkou kinematografie. Vraj prvý akčný film. Priznám sa že som nečkal že by sa mi nejaký starý Japonský film bude až tak páčil . Mnohé novšie samurajské filmy Akira Kurosawa kedykoľvek strčí do kapsy. Sedem samurajov .. teda šesť plus jeden zabijak má naozaj výbornú prácu s kamerou, hercov zvolili fakt dobrých, dramatické momenty boli silné plné emócií ,bojové scény tiež stáli zato. Je to Masterpiece. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Siahodlhá minutáž ma maximálne odrádzala od tohoto filmu. Ale napodiv nepríde ani k jednému hluchému miestu. Všetko ide v parádnom tempe, kde sa konštruuje komplexný príbeh so všetkým, čo k tomu patrí. Silné zábery, akcia, humor, ľudská dráma a aj nejaká tá romanca. Tento film má všetko čo som od neho očakával a ešte aj plno vecí naviac. P.S. Sedem statočných sa môže ísť schovať. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

(viděno v červenci 2011) Po sérii filmů s Alanem Rickmanem jsem se opět vrhla na jednu klasiku. Klasiku klasik, chtělo by se říci. Už od začátku jsem nevěřila, že mě zrovna tenhle snímek dostane, ale přece jenom je třeba ho vidět. Sice mě braly mrákoty z délky, ale na etapy jsem film nakonec zvládla. Pro mě je Kurosawa pan filmař, ale mnohem více mi seděl třeba jeho Rašómon, který byl nabitější událostmi a hlavně kratší. Ano, právě rozvleklost a neúnosná délka Sedmi samurajů pro mě byla jednou velkou překážkou, kterou jsem nedokázala překonat. Snažila jsem se, ale tenhle typ filmů pro mě není to pravé ořechové. Jsem ráda, že jsem Sedm samurajů viděla, není to špatný film, cítím k němu úctu a taky kvůli tomu dávám vcelku vysoké hodnocení, ale znovu to vidět nebudu potřebovat. Chyběla mi tu gradace děje, nějaké zvraty nebo tak něco. Vždyť hodinu trvalo, než se samurajové vůbec dali dohromady... ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že som tento snímok bral ako klasiku a teda nesnažil som sa aplikovať kalsický náhľad na film, nemohol som si pomôcť ale pre človeka ktorý sa v podobnej tvorbe príliš nevyzná to boli sakramentsky dlhé 3 hodiny. Možno pre omnoho viac zasvetených to je nezabudnuteľný zážitok no ja sa pripájam k 3 AM Code. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Cha. Tři a půl hodiny černobílých uřvaných šikmoočků. Znále lepší způsob jak trávit páteční večer? Po Yojimbovi jsem se dlouho na tenhle film těšil. Asi budu jediný, kdo ho nebude srovnávat s remakem, protože ten western jsem snad ani neviděl celý. Ale Kurosawa mě tímhle filmem oslovil. Mimo jiné i obsazením svého dvorního herce Mifuna do role poněkud bláznivého samuraje Kukučia. Co mě ale pobavilo, je pětiminutová znělka v půlce filmu, jako přestávka. Jinak rozhodně stojí za vidění. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dokopala podívat se na těch slavných Sedm samurajů. Říkala jsem si, no jo, to bude nuda... To jsem se zase jednou sekla. K mému překvapení se nuda nekonala, naopak jsem celou dobu jen zírala - každá minuta má své opodstatnění, ani záběr nazmar. Dokonce i ten scénář nebyl kravina a herci si mě okamžitě získali - stejně jako Kurosawa. Nemá smysl to rozpitvávat - je to ten typ filmu, o kterém si můžete přečíst hory komentářů, a přesto bude váš dojem úplně jiný. Buď vás to nadchne, nebo se tomu vyhnete velkým obloukem a budete dumat, nad čím to prokrista všichni básní. Já patřím k té první skupině. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, při jehož neuvěřitelné stopáži se jeden nenudí a nepodívá se na hodinky zdaleka tak často, jako u mnoha délkou méně než polovičních snímků. Pátá hvězda chybí za prapodivnou válečnou taktiku banditů a za nepřesvědčivé bojové scény, na nichž byla zajímavá snad jen přirozeně působící „neochota“ vesničanů píchnout do někoho bambusem. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Dosť dlho som tento film obchádzal, i napriek tomu, že mal priaznivé viac než priaznivé ohlasy so strany kritikov a samotných divákov. Mal som ho v takej mojej železnej rezerve, keď už nebude čo pozerať. Tá chvíľa došla, a tak som po Siedmych samurajoch z mojej filmotéky siahol. Zabudol som spomenúť, že Siedmych samurajov som mal a samozrejme, že ešte mám v predloženej režijnej verzií. Tá má asi tri a pol hodiny. Takže som si povedal, že nudiť sa asi nebudem. A viete čo, nenudil som sa! Je to síce starý film, ale klenot japonskej fotografií. Kultúrne dedičstvo, ktoré sa nedá zdediť. Stará filmová škola japonskej dokonalosti, ktorá fascinuje a bude fascinovať ešte dlhé desaťročia. To čo tento film ponúkol za tie tri a pol hodiny je neskutočne! Blaho, dokonalosť, príbeh ako číre zlato z najvzácnejšieho potoka filmovej krásy. Úžasný herci, jeden za druhým, boli nesmierne impulzívny, priam dokonalý!, a kamera ako vystrihnutá z filmovej knihy. Tá čo predviedla, ach...žasnem, a chcem aby som ešte žasol, preto lebo sa cítim po tomto filme blahodarne. Tak ma nadchol, že to nie je po pravde ani možné. Tie tri a pol hodiny som si náramne užil, každú jedinú sekundu som úpenlivo striežil, ako oko v hlave. Ani ten najmenší detail mi neunikol. Siedmy samuraji sú pre mňa akousi očistou pred niečím zlým, ktoré mi chce ublížiť. Vďaka nim sa to "žiaľ" nestane. Krása nevídaných rozmerov, šperk japonskej kultúry a samurajov samotných, takto sa milé dámy a pani točí film! Bez nejakých hlúpych prikrášlení, monotónnych dialógov, zbytočných scén, ktoré by filmu len priťažili, bez nemých hercov, ktorý by len tak priblblo postávali. Všetko do seba dokonale zapadá, nič nie je v tomto filme na zvýš, vôbec žiadny zádrheľ. Nič. Dokonalosť sama o sebe. Hodnotím predovšetkým svojim srdcom, vnútorným hlasom, ktorý mi šeptá, že tento film je balzam na dušu. Top 25, a to doteraz bola nedobytná. Siedmy samuraji ju premohli, bez žiadnych okolkov je tento film pre mňa veľmi cenný. Desať z desiatich. Po druhom zhliadnutí možno ešte prihodím. 10/10 ()

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama