Reklama

Reklama

Amerika v barvě

(seriál)
  • USA America in Color
Trailer
USA, (2017–2020), 13 h 27 min (Minutáž: 46–48 min)

Hrají:

Liev Schreiber (vypravěč), Elvis Presley (a.z.), Nikita Sergejevič Chruščov (a.z.), Martin Luther King (a.z.), Harry Birch (a.z.), Al Capone (a.z.) (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Unikátní dobové záběry, které byly pomocí moderní technologie obarveny a zrestaurovány, mapují historii 20. století v USA... Naše představy o minulosti jsou většinou černobílé. Ale život tehdy byl samozřejmě stejně pestrobarevný jako dnes. Tento přelomový seriál využívá moderní kolorizační techniky a poprvé představuje dějiny Ameriky v barvě. Ambiciózní televizní projekt postupuje jedno desetiletí po druhém, oživuje historii a vrací jí původní barvy! Nechybí tak slavné, proslulé a ikonické momenty amerického života jako zrod jazzu, útok na Pearl Harbor, Velká hospodářská krize nebo Elvismánie. Filmaři strávili 6000 hodin pátráním v zaprášených, polozapomenutých archivech, rodinných albech i soukromých sbírkách a podařilo se jim objevit takřka 50 kilometrů filmových materiálů, které dlouhá desetiletí nikdo neviděl. Díky tomu vznikla vzrušující pastva pro oči sestříhaná z nejdůležitějších záběrů naší doby. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Slasher k tomuto seriálu (6)

Amerika v barvě (2017) 

Pro radost o staré Americe, z vyprávění a vybarvených záběrů výhradně první poloviny 20. století. Za mě nejlepší je hned S01, kde co díl to průlet jednou dekádou, další dvě série pak sestávají z vesměs dobře zvolených a zajímavých dílů na různá témata - "golden age" Hollywood, změna Divokého západu, maloměstský život a další. Není nijak informačně vyčerpávající (ve smyslu hloubky), ale i těchto časů a událostí více znalý člověk se dozví spoustu nového a po stránce vizuální velmi pěkná práce z produkce Smithsonian. Dát se hezky provázet tou dobou... ()

20. léta (2017) (S01E01) 

Na úvod skvělý průlet dekádou "bouřlivých" let dvacátých. Od oslav konce první světové, přes uvolnění mravů, černý trh alkoholu a tajných večírků, druhou vlnu KKK, "stoprocentní američanství" a masovou migraci černochů na sever, revoluci rádia a Fordu Model T, hurikán na Floridě, potopu na řece Mississippi, sportovní legendy, přelomový první let z NY do Paříže, boom newyorských mrakodrapů až držkopád do Velké hospodářské krize... film vybarven a duch doby krásně zachycen, bude radost dívat dál. ()

30. léta (2017) (S01E02) 

Rooseveltův záchranný New Deal (zároveň zlomový moment ve velikosti, vlivu a významu vládního sektoru), Hooverova FBI a zametání věhlasných gangsterů, podnik obrovských stavebních projektů, zkázonosné prachové bouře z Velkých planin, až technicolorový Čaroděj ze země Oz - jako rychlý průvodce "survival" (nebo též "dirty") dekádou let třicátých je to velká paráda. ()

40. léta (2017) (S01E03) 

Válečná dekáda určující další roli USA ve světové politice a definitivní odklon od izolacionismu. Od sletu nacistů v Madison Square Garden, přes boost ekonomiky ve zbrojení, útok na Pearl Harbor, horečku patriotismu a zavírání jap-američanů do zadržovacích táborů, Manhattan Project v Los Alamos, test Trinity a nukleární konec druhé světové, po omezení vlivu odborů, rasové diskriminace a Trumanův Fair Deal jako příslib pro lepší život. Další skvělý díl. ()

50. léta (2017) (S01E04) 

Zlatá padesátá léta se ztrátou na atomový monopol, válkou s komunisty na mezinárodní (Korea a zpupný MacArthur) i domácí (McCarthy a "neamerická činnost") úrovni, volbou Eisenhowera, idylkou na předměstí, sítí superdálnic napříč Státy, rájem komerce a televize, fenoménem Elvise, přehlídkou atomových explozí kus od Vegas, byť obsahově zajímavým, ale dle mého názoru na nepoměrně velkém prostoru s bojem za zrušení segregace a patřičná černošská práva, počátkem NASA a space age závodění. Pro hlubší sondu doporučuji přímo sérii The Fifties (x). ()

60. léta (2017) (S01E05) 

Bláznivá šedesátá léta už jsou dekáda tak nabitá, že by snad zasloužilo rozdělit do dvou celých epizod (pravda, to "v barvě" už nedává smysl), i tak ale výborná práce s best-of. Památný televizní duel Nixona a Kennedyho, 13 dní kubánské raketové krize a temná hrozba apokalyptických zbraní, Kingův pochod na Washington, alabamský blbeček George Wallace, dallaský atentát, průserový Vietnam a kontrakulturní hnutí za lásku & mír, Woodstock a triumfální Apollo 11. Snad jen tyvole, kde je Hollywood a Charlie Manson? ()

Reklama

Reklama