Reklama

Reklama

Muž s magickou krabičkou

(festivalový název)
  • Polsko Człowiek z magicznym pudełkiem (více)
Trailer

Obsahy(1)

Varšava 2030. Adam netuší, kdo je, čím byl a proč je zrovna tam, kde je. Trpí ztrátou paměti a začíná se propadat stále hlouběji do svých vizí a snů. Jsou to ale sny? Není sen spíše život, o němž si myslí, že jej žije? Průvodcem v jeho cestě za nalezením pravdy mu bude staré rádio, které jej zavede až do stalinismu 50. let. Zde konečně zjišťuje pravdu o svém životě. Nebude již ale příliš pozdě na to začít žít normální život, který se mu pokusí navrátit tajemná Goria? Ve snové romanci ve stylu Blade Runner (1982) rezonuje vedle mocných technologií i téma totalitarismu, státního dohledu a ztráty svobody člověka v přetechnizovaném, sterilním prostředí. (Future Gate)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

kaylin 

všechny recenze uživatele

V první řad mě docela překvapilo, že Poláci zvládli sci-fi, které má v sobě myšlenku, na druhou stranu mě trochu zklamalo, že je to takové místy nijaké, skoro mi to připadalo, jako kdyby to bylo spíše retro sci-fi než sci-fi z budoucnosti. Ale funguje to, má to hlavu a patu a sem tam je tu i docela dobrý nápad. ()

Sao Saoi 

všechny recenze uživatele

Výborný príbeh pretavený do dobre napísaného scenára, perfektne remeselne natočené a spracované. Parádne prekvapenie z poľska. Hudba, Strih, Kamera, nič sa mu nedá vytknúť. A rovnako aj herečka v hlavnej úlohe, ale aj herci v ostatných úlohách podali výborné výkony. Výborná reflexia aj aktuálnej spoločenskej sitúácie v Poľsku ale aj celej Európe. Celkovo by si zaslúžil: 87% #memoss ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že 60. léta v Polsku (potažmo Československu) za vlády komunistů byla drsná, plná násilí, totality, vtíravého dohledu a neustálého strachu ze špehování? Pak vítejte v budoucnosti! Zářné budoucnosti, kde mají lidé pod kůží na ruce implementované čipy pro jednodušší platby, nákupy - a personalizované reklamy, které vás podobně jako v Minority Report pronásledují i na ulici. Kde se všichni živí hamburgery z papírových krabiček. Kde se svědomitě třídí papír a plasty. Kde mají podřadní... dělníci... na pracovních uniformách QR kódy. Kde všude na ulicích hlídá pro vaše dobro vojenská policie. Kde všichni svědomitě nosí roušky. Kde jsou dřívější úchylky normou včetně těch, co se převlékají za zvířátka a anime postavy ( o tomboykách v čelech agentur ani nemluvím). Film vědomě (a přiznaně) odkazuje v jedné drobné věci na Men in Black, nepřiznaně jde o atmosféričtější a scifáčtější verzi romantické Somewhere in Time (kterýžto film mám taky rád, ale je to prostě spíše jen pohodová romanťárna než sci-fi) a kulisami jde o vyspělejšího a modernějšího Szulkina. Mimochodem je tu i skvěle použitá hudba. V podstatě jde příběhem o banální a opět romantický příběh, ale myslím, že ten není hlavním tématem filmu. A docela mne bavilo to rozplétání tajemství starého domu s točitým schodištěm, ačkoliv nejde o nic převrtaného, ale svým způsobem milé to je. Nelíbila se mně osobně hlavní představitelka, má trochu ten vzhled šlapky jako třeba naše Eva Jeníčková, a tyhle baby mne nikdy moc nebraly. Hm a ještě bych dodal, že jsou zde dvě kratičké scény se soškou Panny Marie, přičemž ta druhá tak nějak odkazuje k té první a je to podle mne víc věroučné než třeba kázání prof. Halíka. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně slušná práce, která opět jen dokazuje, že natočit sci-fi není nic složitého, stačí jen dobrý scénář. Ten tady naštěstí byl a i když to místy působí mírně zamotaně, nakonec z toho vypadl celkem zajímavý a promyšlený příběh (ačkoli je hlavně romantický, ale tak co už, tady mi to nevadilo). Navíc to má sympatické postavy a silnou podmanivou atmosféru, zdařile to graduje až do konce a taky to má nejednu silnou a zapamatovatelnou scénu. A i tu totalitu v moderním Polsku roku 2030 to zobrazuje celkem chytře a i dost solidně, včetně vizuálu. Hlavně je na tom ale vidět, že něco takového natočit není vlastně vůbec nic těžkého a šlo by to fakt i u nás - jen by teda musel někdo chtít a Státní fond české kinematografie by musel mít koule podpořit finančně i projekty, které "jdou mimo divácký zájem"... Takže jo, líbilo se mi to a jsem rád, že jsem to vůbec mohl vidět :-) 4* ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Od Człowiek z magicznym pudełkiem som jednoznačne čakal viac. Oveľa viac. Nápad výborný, herci boli super, no nakoniec ma to absolútne ponorilo do veľkej dávky nudy. Príbeh ma moc nebral. Postavy boli dobré, ale celkovo to bolo na môj vkus veľmi komplikované a občas som sa v tom vôbec nedokázal orientovať. Rozmýšľam čo k tomu ešte povedať, lebo úprimne ma tento film ani vizuálne, ani tématicky ani ničím nezaujal. Nemal som pocit, že by to bolo hrozné, alebo niečo podobné, ale nemal na môj vkus žiadny náboj alebo zaujímavý element, ktorý by ma v tom vnútorne uspokojil a naplnil. Takže v mojich očiach priemer. Hodnotenie: C+ ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Promítáno v rámci filmového festivalu Future Gate 2018 s následnou volnou diskusí s režisérem snímku. Vlastními slovy režiséra Bodo Koxe nejde o přesný překlad, originální název zní Człowiek z magicznym pudełkiem, tedy nikoli pouze muž, ale „Člověk s magickou krabičkou“, neboť mu všichni jistě dají za pravdu, že ženy jsou také lidé. (~Maverick~)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama