Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek Mečiar nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Monggol

Monggol (hodnocení, recenze)

Démonizovat Mečára nemá zmysel. Keby to nebol on bol by to niekto iný. Vždy sa nájde inteligentný hajzel, ktorý vie využiť tuposť stáda a užitočných idiotov.  Okrem toho tento dokument je značne nevyvážený. A takisto by ho nemala robiť holka, ktorej nie sú jasné všetky udalosti na pozadí. 

na příspěvěk reagoval mm13

Odurko

Odurko (hodnocení, recenze)

vulu

Mňa skôr ale zaujíma ako to uchopil a uchopil to vcelku zlodejsky. A jeho cestu dokončil jeho učeň don Ficito. 

vulu

vulu (hodnocení, recenze)

Odurko

Máš moc čiernobiely pohľad na tú dobu. Po páde režimu vzrástla kriminalita vo všetkých postkomunistických štátoch. Po páde režimu to tak býva, že niektorý jedinci v tom vidia príležitosť na obohatenie. A Havlove amnestie vazňov tomu stavu tiež pomohli. Takže hádzať za to vinu na Mečiara je scestné. Vinní je v tom že si stým stavom nevedel (možno ani nechcel) poradiť.

A to že si ho začali všímať v zahraničí je samozrejmé, keď netancoval ako oni pískali.

na příspěvěk reagoval Odurko

Odurko

Odurko (hodnocení, recenze)

Odporúčam tento dokument pozrieť všetkým, kto ho vidieť môžu. Jednak, ani nemáte pocit, že pozeráte na dokument a garantujem vám, že to rýchlo ubehne.

Film je skôr spomienka na niečo čo by sa zabudnúť nemalo, pretože čo sa stalo kedysi sa môže stať znova (a že sa aj deje). Film a teda dokument nielen že sleduje najmocnejšieho človeka u nás ale aj ukazuje ľudí, ktorí naozaj chcú nasledovať silného jedinca a oni sa ním nechajú natoľko uniesť a opantať, že už ani "Svätý Otec" nieje na prvom mieste. A o to smutnejšie, že dnes vám naozaj stačia len šikovný ľudia a oklamete celý národ. Aj keď je tento dokument len z jedného pohľadu a síce pani Nvotovej a neprezradí nič nové, tak ho odporúčam len z toho jediného dôvodu, snažiť sa použiť z chýb minulých.

Pre mňa osobne je Mečiar stelesneným naozaj zlého človeka a keby bol naozaj taký nevinný, nezačali by si ho všímať až za okraj našej malebnej krajinky. 

Osobne som vyrastal v dobe, keď pán Mečiar bol na výslní ale u nás okrem babky, mu nik neveril. Ale už keď som vyrastal som postrehol, že u nás je vysoká kriminalita a že nieje niečo v poriadku keď sa na SVK dejú také veci a v spravách nič pozitívne. Áno, boli sme po rozdelení Československa a kým sa niečo utrasie chvíľu trvá ale to čo následovalo nemo nič dočinenia s tým ako by sa to malo robiť. 

na příspěvěk reagoval vulu

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

Po 8 minútach som to vypol, keďže slečna Novotná by sa v prvom rade mala naučiť rozprávať po slovensky. Ten jej blavácky prízvuk je neznesiteľný. 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Circumscriptor

Circumscriptor (hodnocení, recenze)

Neviem, čo mám od toho filmu očakávať, lebo pani Nvotová sa svojím slniečkarizmom netají, tak dúfam, že film bude nestranný.

JimWalker007

JimWalker007 (hodnocení, recenze)

Film o človeku, ktorý urobil zo Slovenska druhé Švajčiarsko - pre úzky okruh svojich najbližších. Film bude úplný až vtedy, ked v jeho epilógu bude bývalý spolupracovník Štb  pochodovať po nádvorí väznice v Ilave.

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

Reklama

Reklama