Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek Mečiar nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (148)

Matty 

všechny recenze uživatele

"Všetko je o emóciách." Osobně pojatý portrét slovenského Andreottiho, který ovšem své protivníky likvidoval s mnohem menší elegancí než protagonista filmu Paola Sorrentina. Nvotová se skrze Mečiarův mocenský vzestup a pád snaží lépe pochopit dobu a zemi, ve které vyrůstala. Někdejší dětské chápání světa na základě jednoduchých opozic typu dobro/zlo problematizuje jejich zasazením do kontextu, který kromě množství archivních záběrů zprostředkovávají mluvící hlavy několika mužů, kteří Mečiara znali nebo o něm psali. Hlavní slovo však patří samotné režisérce, jejíž lehce ironický komentář, nesnažící se vytvářet iluzi nestrannosti, nás provází celým příběhem. Dynamickou koláž starších i nově pořízených materiálů narušují pouze seriózní záběry Bratislavy z dronu (předpokládám), připomínající české a slovenské krimiseriály, které chtějí vypadat světově. V konspirační thriller se pak film definitivně láme, když dojde na únos Kováčova syna, jemuž je věnováno disproporčně mnoho prostoru. O Mečiarově vlivu na celou akci dnes asi málokdo pochybuje, ale bez důkazů, který by spojitost jednoznačně prokázaly, se pořád pohybujeme v oblasti spekulací. Nvotová navíc kauzu neukazuje z nového úhlu pohledu nebo v nových souvislostech a kromě zatloukajícího Mečiara ani nenabízí výpovědi lidí dosud odmítajících promluvit (jako Petra Nesvačilová v Zákonu Helena), které by rozsah, v jakém se záležitosti dokument věnuje, odůvodnily. Populistický politik a amatérský zpěvák (kdyby zvolil tuhle profesi, asi znechutí stejné množství lidí, ale napáchá méně škody), stavějící se do jedné linie s Jánošíkem, Tisem a Dubčekem, díky tomu z filmu vychází skoro jako obávaný šéf bratislavského podsvětí. Možná je ale v době znovu sílících nacionalistických nálad (skandování "Čechy Čechům!" mohlo být klidně natočeno dneska) zvýšená ostražitost vůči populistickým nacionalistům toužícím po neomezené moci na místě a Mečiarův portrét bychom neměli sledovat jako snahu vytěžit atraktivní, ale neaktuální téma, nýbrž coby varování před tím, k čemu opět směřujeme. Tentokrát i v Česku. 65% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $66,332▐ Rok 2017 a vlna kontroverzných tém z politiky alebo o mafiánoch pokračuje. Teraz tu máme dokument o najznámejšom Slovenskom politikovi, ktorý mal potenciál veľkej kontroverzie ale samozrejme zas nevyužil šancu ohúriť. Je to len taký prehľad udalostí, kde chýba lepšie opodstatnenie, hĺbka, zápal, či nádych, rozbor kontroverzie. Komentáre zúčastnených sú len povrchné, nič neponúknu, neobjasnia. Staré zábery z mítingov potešia, nechajú troška zaspomínať, nadšené babky po mítingoch sú podarené. /60%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A čo s tým mal Mečiar?“ – „Všetko.“ Neviem, čo si o tom mám myslieť. Nie je to dobré, ani zlé. Nie je to povrchné, ale ani detailné. Je to také... nuž, nijaké? Mohol by som sa ľahko pridať na stranu tých, ktorí tvrdia, že 29-ročná režisérka na takú náročnú tému ešte nedozrela, na strane druhej nemám pocit, že by niečo vyložene odflákla, alebo že by bola meganaivná. Na strane tretej, nemožno tento film obviniť ani z toho, že by mal jasnú, ucelenú víziu. Tereza Nvotová len ukladá jeden záber vedľa druhého, jeden dialóg vedľa tretieho a vy si s tým celým neviete moc poradiť. 90. roky boli na Slovensku jeden veľký hnus. Humus. Odpad. Boli temné a boli doslova životu nebezpečné. Pre niektoré typy obyvateľstva. Na strane druhej, normálne rodiny, ako bola napríklad tá moja, si aj vtedy žili svoje bežné životy s tradičnými problémami. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do jednoho fenoménu, i když primárně pro zcela neobeznámené. Silně subjektivní (prvních asi dvacet minut jsem nechápal, proč se film jmenuje Mečiar a ne Nvotová), rozhodně ne komplexní ani vyčerpávající. Paradoxně to označuje za největší úspěch Slováků opuštění emocí a vzepření se Mečiarově populismu, ale jediné, co ten film reálně dělá, je opět jen buduje silnou antimečiarovskou emoci, která není fakticky ani argumentačně neprůstřelná a pomáhá si jednak silným zpřítomňováním režisérky, jednak "pravdami, co každý ví". Je to celkem ok, ale předně v důsledku silného námětu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Na to, aby to opravdu někoho zasáhlo, je to bohužel extrémně elitářské a nedělá to nic jiného, než že štěpí voliče na intelektuály a vesnické (převážně seniorské) negramoty. Hrozná škoda. Mečiar je rozhodně politický fenomén, který se na Slovensku, jak ostatně dokument trefně podtrhuje, neustále vrací jako kolovrátek. Nvotová ale vůbec nezvládá jít do hloubky a snaha naroubovat na historickou retrospekci odporných politických činů svůj osobní pohled mladé angažované, leč přehnaně naivní voličky, brutálně selhává. Je hezké, že se mezi mladými voliči nechá poplácat po rameni anti-mečiarovského postoje. Ale k čemu to je dobré, když se nesnaží pochopit druhou stranu a odhalit opravdu stěžejní důvody, proč se Slovensko (a bohužel i Česko) nechá manipulovat vychcanými PR týmy a jejich populistickými tvářemi. Promarněná příležitost, byť díky historické exkurzi aspoň trochu přínosná. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ten osobní přístup Nvotové možno není tím nejlepším, ale zpráva o Slovensku s Mečiarem v čele je to vydatná. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Uznávam, pútavo podané, pre anti-fanúšikov "Vladimíra", by samotný dokument mohol byť bibliou. S objektivitou si však tento počin príliš ruku nepodal. Smutné na všetkom je, že takýto dokument by sa mohol natočiť o akomkoľvek politikovi v Slovenskom dianí. + - by sa niekoľko informácií líšilo, lebo predsa len, Vladko krajinu rozkradol, Vladko určite vedel, že "bezúhonný" syn hlavy štátu pôjde Ladou Nivou na výlet do "Österreich-u", Vladko skutočne veril v seba, ako v neomylného Boha, ktorý dokonale zmanipuloval 3/4 národa. Dnes mnohých hanba fackuje, že vôbec navštívili jeho "koncert" v športových halách, no faktom je, že jeho následný nástupca, ktorý sa do hlavného mesta dojebal na bicykli z východu, odrbal taktiež pól republiky s billboardami so sloganmi o navýšení platov o 300%, Záver dokumentu v podobe vyobrazenia ďalšej nefalšovanej hrozby ala "Róbert", to už nebudem radšej ani komentovať. Som ale rád, že nikto "nezabudol" na pána Sulíka, ako jeho oponenta, ktorý sa dostal k hlasom taktiež podvodom, keď "sľúbil" zlegalizovanie ľahkých drog, a tak dostal hlas od každého narkomana či dílera. Aby neostala niť suchá, spomeniem aj novodobého strašiaka, vyznávača bielej rasy, ktorý si získal podporu po vyhláseniach, že zbúra chatrče našej milovanej menšiny, keď ako právnik musel vedieť, že toto sa z pohľadu zákona nedá nijak "ošetriť", pričom mu naleteli ozaj len tí naj-sprostejší. A Ja sa teda pýtam?! Koho chcete voliť??? Skutočne ale, koho?? Voľby sú pre bohatých, aby sa dostali k ešte väčšiemu majetku, nie preto, aby pomáhali "chudobe". Politici jebú na ľudí viac, alebo menej. Je len na ľuďoch, aké zlo si vyberú. Mňa k volebným urnám už nikto nedostane ... a pokiaľ áno (!!), strana zelených má prvá hlas. Na záver dodám, že len skutočne najväčší hlupák musí veriť v to, že Novembrová revolúcia v 89´ bola úspechom akejsi partie okolo umelcov a hercov, ktorí sa postavili na stranu obyčajných ľudí. Nadarmo sa podaktorí z nich teraz neštítia samofackovaniu potom, ako štrngali kľúčmi. Práve toto bol jeden z najväčších podvodov na našom národe ... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Mladá Tereza Nvotová len ponúkla taký malý historický exkurz do nedávnej minulosti, bez nejakých hlbších zamyslení. Fakty konštatuje a dáva ich do historickej postupnosti. Nič nové neprináša, nič nové sme sa nedozvedeli, ale je dobré pripomenúť si, ako to prebiehalo, lebo ľudská pamäť je krátka a na mnohé veci si už nespomína. Najlepších však bolo posledných päť minút, kde vidíme nenápadnú parabolu so súčasnosťou a so súčasným premiérom. 3*** ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zkouším si vybavit, u jakého hororu mě v poslední době mrazilo více než během dokumentu o Mečiarovi, a nemůžu si vůbec na žádný vzpomenout. Sledování navíc bylo bohužel o to intenzivnější, že si teď něčím velice podobným prochází i Česká republika. Jako takový slovenský dovětek k aktuálnímu politickému dění na našem území je dnes tudíž tento snímek neocenitelný. Berte. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Posolstvo budúcim generáciám. Strhujúci a dôležitý film, ktorým sa nestal Únos, pretože to bol shit. Má to svoje podstatné muchy, ale v tomto prípade je akékoľvek číselné hodnotenie nepodstatné. Ide totiž o výpovednú a historickú hodnotu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Myslím, že viacerí nepochopili, komu je tento dokument určený. Je to náhľadom na desivú dobu mečiarizmu pre generáciu dnešných tínedžerov od dievčaťa, ktoré vyrastalo v deväťdesiatych rokoch. Od tej, ktorá si to pamätá skreslene a letmo tým, ktorí si to nepamätajú vôbec. A v tomto je dokument skvelý. Nvotová výborne prezentuje hlavné momenty v živote Mečiara a chytro do toho strihá aktuálne zábery samotného "Lenona", ktorý sa vyhol akejkoľvek zodpovednosti a užíva si v Elektre svoje bohatstvo. A dnes tu máme jeho pokračovateľov. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Zábery na Nvotovej detstva boli mierne rušivé a "spoveď" Mečiara z jeho vily nepriniesla prakticky nič nového, okrem toho, že sme pozreli v akom kráľovstve si náš "otec národa" býva. Na druhej strane dokument dôkladne, krok za krokom prechádza od začiatku až po pomyselný Vladov koniec a detailne rekapituluje všetky podstatné udalosti z Mečiarovej éry. Rozhodne má väčšiu výpovednú hodnotu než naša nová dráma Unos. Takže za mňa palec hore. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Šup do archívu, šup na pokec s Mečiarem, šup na pokec s někým jiným, šup do archívu, šup na pokec s Mečiarem a pak tak nějak přišly závěrečné titulky. Můžeme konstatovat, že Nvotová svižně seskládala puzzle z historických fragmentů a příliš se nezatěžovala tím, jestli jednotlivé dílky k sobě pasují. Občas měla štěstí a samovolně to vyšlo. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Aspoň jedno pozitívne na tej tragikomédii zvanej SR je, a to že najhoršie už bolo. Keď tam po rokoch vidíte všetky tie babky demokratky skandujúc heslá Hlinkovej gardy, s Mečiarovym odznakom na kabáte, človeku sa normálne ulaví, že už to dávno vymrelo. Ficofanatičky v závere sú len slabý odvar. Kradne sa stále rovnako, ale odchodom Mečiara a vstupom do EU sme získali aspoň nejaké neviditeľné "morálne" hranice. Dnes už to nechápu len fašisti a tí v modernej spoločnosti nemajú nárok na viac jak nejakých 300tisíc primitívov. Najhoršie už bolo. Usmievajte sa, idú Vianoce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakoniec celkom príjemné prekvapenie, nie každý deň vidím takto rýchlo odsýpajúci slovenský dokument. Je ale škoda, že Nvotová nedokázala lepšie prepojiť dokumentárnu, časovo chronologickú časť s rozhovormi s politikom v jeho legendárnej vile, v podstate sa z jeho úst nič extra nové nedozvieme a myslím, že množstvo divákov bude očakávať práve nové pohľady na vec. Pamätníci sa vlastne nič nové nedozvedia ale budú sa baviť, mladí budú pozerať s otvorenou hubou a to je dobre. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ako dokument je "Mečiar" okey, dokáže to človeka zaujať, no mám pocit, že nič nové to človeku nedá a ani Mečiar sám tu toho moc nepovie. Nemyslím si, že ide o zaujatý dokument, skôr o zrekapitulovanie určitej histórie, ktorú poznáme a keď sme dospelí, tak jej už dokážeme aj trošku porozumieť. Páči sa mi, že film nebol moc dlhý, no na druhú stranu sú tu udalosti, ktoré film trošku ešte okomentovať mohol. Najmä čo sa udialo po páde Mečiarovej vlády. Ako jeho kandidatúra na prezidenta, až by sme prešli k absolútnemu pádu HZDS. Ale v rámci toho čo sa dozvieme to ukazuje Vladimíra Mečiara ako charizmatickú osobnosť, silného vodcu a súčasne človeka, ktorý nevedel akceptovať fakt, že jeho dni raz skončili. Myslím si, že je to okey, no najviac ma mrzí, že nič nové to neprinieslo. Hodnotenie: B- ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Otázka je jaké publikum film zajímá. Jsou zde většinou archivní záběry, takže pro mladé představuje obtížně zachytitelnou historii. Film jsem viděl v Evropském institutu v Praze. Na návštěvě u spokojeného rentiéra Mečiara vidíme povšechnou konverzaci místo konfrontace. Film ale trochu klame tělem a má v sobě aktuálnost. Jde spíše o historii než o samotného Mečiara. Nová fakta se ale nedozvíme. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že sa Tereza Nvotová púšťa do kvázi politických projektov s osobným subjektávnym vyjadrením. Je pravda, že tento dokument neprináša nič nové, ale je to celkom slušne pospájaná výpoveď o prostredí, v akom vyrastala, ako sa politické pomery menili. Je to individuálny pohľad na vec a má svoju hodnotu. Podobným angažovaným projektom fandím. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

Reklama

Reklama