Reklama

Reklama

Seveřané

(seriál)
Norsko, (2016–2020), 9 h 8 min (Minutáž: 29–34 min)

Hrají:

Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program plný drancování, plenění a násilných řešení problémů. (Netflix)

Recenze uživatele DaViD´82 k tomuto seriálu (1)

Seveřané (2016) 

Vikingové meets Monty Python a Svatý Grál se špetkou nepřehlédnutelného vlivu Černé svi... Ehm, zmije v postavě Orma. A překvapivě není problém, že by to snad nebylo vtipné jako spíše v tom, že se to především v první polovině mnohdy trochu táhne. Není to nonstop řachanda. Ona to ostatně řachanda není vůbec, nesnaží se to o humory za každou cenu a situační komika či vizuální gagy absentují zcela. Sám o sobě je to vlastně ucházející vážný (ehm, ehm) historický seriál (pravda, s absurdními charaktery i dialogy) o nelehkém severském životě za doprovodu skvostné hudby, který si poklidně plyne svým vlastním tempem a dvakrát či třikrát za epizodu (či v případě čtvrtého a šestého dílu po celou dobu) dostane do kolen scénkou či dialogovou výměnou, která má na to zkultovnět a usadit se ve zlatém kánonu absurdního humoru. Prostě nadprůměr s občasnými záchvěvy naprosté geniality. Což neplatí o druhé řadě, která poučena z chyb té první, adresuje jeden každý nedostatek a tak se může bez jakékoli nadsázky poměřovat s těmi vůbec nejlepšími epizodami/řadami Černé zmije. Z části proto, že tvůrci tomu šli hodně naproti; tohle prostě je nejlepší možný suchý absurdní "jakože smrtelně vážně se beroucí" britský humor, jaký už ani v Británii příliš nevzniká; akorát v norském podání a v podobě souvislého děje. Nenapadá mě větší chvála, kterou tomu lze vyseknout. Třetí řada je, bohužel, krokem zpět. Doslova. Dějově totiž přímo předchází první řadě. A co se tedy zpočátku zdá jako stylový prolog, se táhne celou sezónu. Úvodních deset minut to ještě má nápad, v zásadě by to ustálo i celou epizodu, ale sérii nikoli. Je to vata lámaná přes koleno s občasnými záchvěvy hurónského smíchu. Ovšem je ho pomálu. PS: Byť seriál vzniká současně v norské i anglické verzi, tak ta norská působí, že hercům sedne do huby přeci jen lépe a tím pádem má pocitově lepší komediální timing. Ovšem některé slovní hrátky v anglické verzi jsou vyloženě vymazlené, takže ani ta není k zahození. | S1: 4/5 | S2: 5/5 | S3: 3/5 ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama