Reklama

Reklama

Seveřané

(seriál)
Norsko, (2016–2020), 9 h 8 min (Minutáž: 29–34 min)

Hrají:

Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program plný drancování, plenění a násilných řešení problémů. (Netflix)

Recenze (64)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Soft Monty Pythoni se skandinávským přízvukem potkávají Vikingy...ve výsledku jde ale o trochu promarněnou příležitost, ten humor na jedno brdo začne po pár dílech trochu nudit... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vikingové meets Monty Python a Svatý Grál se špetkou nepřehlédnutelného vlivu Černé svi... Ehm, zmije v postavě Orma. A překvapivě není problém, že by to snad nebylo vtipné jako spíše v tom, že se to především v první polovině mnohdy trochu táhne. Není to nonstop řachanda. Ona to ostatně řachanda není vůbec, nesnaží se to o humory za každou cenu a situační komika či vizuální gagy absentují zcela. Sám o sobě je to vlastně ucházející vážný (ehm, ehm) historický seriál (pravda, s absurdními charaktery i dialogy) o nelehkém severském životě za doprovodu skvostné hudby, který si poklidně plyne svým vlastním tempem a dvakrát či třikrát za epizodu (či v případě čtvrtého a šestého dílu po celou dobu) dostane do kolen scénkou či dialogovou výměnou, která má na to zkultovnět a usadit se ve zlatém kánonu absurdního humoru. Prostě nadprůměr s občasnými záchvěvy naprosté geniality. Což neplatí o druhé řadě, která poučena z chyb té první, adresuje jeden každý nedostatek a tak se může bez jakékoli nadsázky poměřovat s těmi vůbec nejlepšími epizodami/řadami Černé zmije. Z části proto, že tvůrci tomu šli hodně naproti; tohle prostě je nejlepší možný suchý absurdní "jakože smrtelně vážně se beroucí" britský humor, jaký už ani v Británii příliš nevzniká; akorát v norském podání a v podobě souvislého děje. Nenapadá mě větší chvála, kterou tomu lze vyseknout. Třetí řada je, bohužel, krokem zpět. Doslova. Dějově totiž přímo předchází první řadě. A co se tedy zpočátku zdá jako stylový prolog, se táhne celou sezónu. Úvodních deset minut to ještě má nápad, v zásadě by to ustálo i celou epizodu, ale sérii nikoli. Je to vata lámaná přes koleno s občasnými záchvěvy hurónského smíchu. Ovšem je ho pomálu. PS: Byť seriál vzniká současně v norské i anglické verzi, tak ta norská působí, že hercům sedne do huby přeci jen lépe a tím pádem má pocitově lepší komediální timing. Ovšem některé slovní hrátky v anglické verzi jsou vyloženě vymazlené, takže ani ta není k zahození. | S1: 4/5 | S2: 5/5 | S3: 3/5 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JSTE VIKINGOVÉ. NEJJEDNODUŠŠÍ PRÁCE NA SVĚTĚ. SEDĚT NA LODI A BODAT LIDI MEČEM JE TO NEJPROSTŠÍ, CO MŮŽE BÝT...“ /// Taková píčovina o Vikinzích. Jak žili, co otroci… a že jejich ženský byly stejný jako ty naše. Takže v podstatě řešej píčoviny a hlavní slovo mají idioti. Fóry jsou takový… no nevím… trochu pissu, hraní si na chytráka, hlupáka…, ale všemu vévodí silná, „vtipná“ scénka o vyvraždění několika žen a dětí. Těžko odhaduju, jestli je zrovna tohle styl humoru, kterej poberete, protože ani já se extra nechlámal. Černější než černej.... až absurdní... I když, co to znamená takové absurdní... ? Možná mám jen nedostatečnou intelektuální kapacitu…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Tak nějak jsem se zapletl do Holmgangu. 2.) Doma mě připravujou na Attestupu. 3.) Thx za titule „eshak“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tu jednu hvězdu dávám za kostýmy, kameru a přírodu. Jinak je to tak naprostá nudná sračka, že jsem fakt nechápal. Jako humor není tupý a prvoplánový, on je vlastně jen strašně zdlouhavě podaný a mnohdy ani není moc vtipný. Často je fekální. Na každý díl vychází jen pár vtipů a většina je tak protažená, že člověka ani nebaví čekat na pointu. Postavy jsou nezábavné a nesympatické. Je to obrovská ztráta času. A tak to vypadalo nadějně. Úplně jsem si přál, aby se tam objevila ta legendární montypythonovská noha, všechny rozšlápla a někdo zařval: Tenhle skeč už není vtipný!" ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál. Trochu Černé zmije, trochu Monty Pythonů, trochu Kanclu... Válečná porada může náhle vypadat jako klasická pondělní porada s plány na tento týden, odsouzení na smrt se mohou pozastavovat nad logikou obětování, rozmlouvat ji popravčímu a pak se nechat popravit s dobrým pocitem, že se alespoň ozvali, nově příchozí otroci si mohou stěžovat na mizernou gáži. Kromě toho, že jsou Norsemen ukrutně vtipní, jsou ovšem i dost mazaní - to když divák zjistí, že například epizody typu aettestup nebo holmgang, které ho už jednou rozchechtaly až k slzám, vlastně nebyly jen pouhé epizody a tvůrci je rádi využívají znovu, aby je opatřili druhou, ještě lepší pointou. Bavil jsem se každou půlhodinu a zároveň mě také zajímaly postavy a jejich (mnohdy dost nepředvídatelné) osudy. ()

lesumir odpad!

všechny recenze uživatele

Podle traileru to vypadalo, že to má boží humor. První tři minuty serialu to i boží humor mělo. Potom se to začalo opakovat. ___ A scény, kdy si borec strčí prst do prdele a nechá ho olíznout otrokem nebo tomu stejnýmu smolaři chčíjí dva vikingové do držky... No, to já nezvládám. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľká, preveľká škoda, že seriál skončil po dvoch sériách. Pritom koniec tej druhej sľuboval zaujímavú dejovú zápletku v tej tretej. To však nič nemení na tom, že som si užil zábavnú jazdu plnú humoru rôznych variánt a kopec irónie či satiry. A to nehovorím o celkom slušnom parodovaní niektorých kultových filmov. Dokonca miestami to bolo tak jednoduché, tak tupé, že sa človek musel pousmiať už len nad tou blbosťou. No proste ide o jeden veľký hrniec funkčnej zábavy. Jediný problém je, že to bolo tak krátke. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mne to teda veľmi vtipné neprišlo, také suché sa mi to zdalo, ale každý nech už sa riadi podľa svojho vkusu. Ešte menej smiešny je ale zase popis k filmu: Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program... Tak ako neviem ako vy, ale ja som teda o žiadnych Vikingoch žijúcich pred našim letopočtom ešte nepočul. Dokonca sa v seriáli objavujú aj kresťania, čiže ak sa budeme striktne držať tohto obsahu, potom kresťania existovali dokonca už 790 rokov pred Kristom... ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Jak miluju Pythony, Černou zmiji, Big Train nebo Malou velkou Británii, tak tohle mě úplně minulo. Přišlo mi to hrozně neoriginální a navíc takové divně vyčpělé fórky. Museli jsme si doma na spravení chuti pustit Svatý grál. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

návyková ptákovina,která díky krátkým dílům i celým sériím vlastně ani nemá šanci aby začala nudit.Na Pythony to sice nemá,protože to byla úplně jiná liga a stylem humoru bych to nepřirovnával ani k Black Adder.Pokud to má za mě něčemu nejblíž,pak ke Kanclu.Minimálně tím suchým humorem,který mi ale docela sednul.Není sice 100% funkční vždy,ale hodně vtípků a narážek mě opravdu dostalo.Přitom všem jakože parodování je to ale pořád místy docela drsné a dost se tu umírá.A to včetně několika hlavních postav,které mi budou chybět...80% ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

3 dily. Dropnuto. Nejak mne to nebavilo. Mozna tak dvakrat, trikrat jsem se pousmal. Ani jednou nahlas. Celkove mi prisly divne jak charaktery tak i "dej". V zasade mi to neprislo ani vtipne ve smyslu komedialnich serialu ani pribehove zajimave ve smyslu drama serialu. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série začala přesně tak, jak zmiňuje každý druhý v komentářích - Vikingové v podání odlehčené verze Monty Pythonů. Naprostý souhlas. Ujetý pohled do historie vikingů. Humor je naštěstí vstřícnější k divákovi. Vzhledem k myšlence a prostředí bych ale čekal, že mě seriál zasáhne víc. Cítím, že jsou vtipy dobré, ale prostě jim chybí nějaký ten drájf. Jakoby vtipy neměly úplně pointu a nebo ji divák ví moc dlouho dopředu.2. série je nese ve stejném duchu jako první. Akorát ale zůstává bohužel pouze u tématu vlády nad vesnicí. Tedy je humor pořád stejný a zaměřený stále stejným směrem. Sice je pořád úsměvné sledovat bisexuálního Orma, který je střídavě vládcem jedné vesnice, ale vtipy už nemají takřka žádný říz, když jsou pořád na stejné brdo. 3. série má skvělé poslední dva díly. Děj odsejpá, někam se posouvá a krásně na sebe scény navazují. U prvních 4 dílů jsem měl ale pocit, že děje a hlavně humoru je v každé episodě na 20 minut místo 30minut. Většina fórků je příšerně natahována. Dokola a dokola, kdy už další a další vysvětlování nebo opakování není vůbec vtipné. Jinak ale řada zapůsobila tak, že bych si dal hned 1. a 2. znovu. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Kto má rád skeče, situačný humor, občas trochu zvrátený a čierny, slovné hračky, srandičky vsadené v podstate do relatívne vážne tváriaceho sa, kontinuálneho seriálu o vikingoch, tak je na správnom mieste. Monthy Python humor, k tomu i Big Train, skrátka je tu dostatok absurdnej a bizarnej zábavy (ale ako už bolo i v okolitých komentoch naznačené, nejde zase o srandu na každom kroku, nie je to skeč show, tiež často ide aj o humor verbálny; skeče a gagy sa vyskytujú, ale skôr tak raz za čas). (Text môže obsahovať nejeden SPOILER.)  („Možno to začalo ako znásilnenie náčelníka, ale potom sa karta náhle obrátila a náčelník sa stal aktívnou stranou. Áno. Náčelník použil prsty i jazyk a zahájil tak prudký protiš*k, čiže sa zo znásilňovaného stal znásilňovateľ." ;) Kvalita dielov je mierne kolísavá, možno ako u viacerých komed. seriálov. Druhá séria mi imho pripadá ako najpodarenejšia. (Rozhovor dvoch vikingských dám: „Frøya, vyzeráš čerstvo penet*ovaná, znásilňuješ niekoho, aby si zabudla (na stratenú lásku)?" ;) (Debata otrokov pri nočnej opekačke: „Máte žúrku bezo mňa?..." „Nie, toto je číra náhoda." „Prebudil som sa a potreboval som cikať a Olav, tuším, tiež potreboval cikať." „Len som vetral mroža." „A ja som vetrala... bobra." ;) Epizódy mávajú príjemných cca. 30min. („Sakra, tu na severe ste tak za opicami..." „-No, ostatní sú. Ja ale nie. Ja som pred opicami.") V 3. sérii potešilo aj parodovanie Game of thrones.  (Štvrtú sezónu Netflix žiaľ zrušil. Tvorcovia sa však vyjadrili, že by sériu radi zrealizovali inými cestami, tak uvidíme.) Za štyroch toaletných stalkerov, ehm, teda štyri genitálske kuchyne. ;) ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Norští tvůrci nenechali na svých vikinských předcích nit suchou a divákům servírují koktejl černé a inteligentní konverzační komedie, která nicméně občas sklouzne k trapnějšímu fekálnímu humoru. Úroveň jednotlivých dílů/ sérií se drží na přijatelné úrovni, nebránil bych se tudíž dalším pokračováním. Jarl Varg se pro mě navíc stal jedním z nejlepších seriálových záporáků za poslední dobu :-))). ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Naprosto švihlá záležitost. Ne všemu se až tak zasměju, ale nehraje si to na nic víc, než to samo je a má to rozhodně kvalitu. Fakt tleskám ve stoje projektu, kde se tolik utratí za masky, kostýmy, rekvizity a pak je to totální prdel :) ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Mám rád Vikingy, mám rád severské filmy, ale tohle je pecka. Drsné, nepůsobí to béčkově a zároveň je to totálně střelené. :D ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil, že to bude zajímavý nový kousek, ale díky americkému ad-absurdum humoru, kde postavy hlavně kecají kraviny a každou rádobyvtipnější věc 3krát provaří až do maxima, kde už dávno přestala být vtipná, mě toto "dílo" asi mine. A vůbec mi to nevadí. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama