Reklama

Reklama

Guernica

(studentský film)
Krátkometrážní / Drama
Československo, 1978, 25 min

Obsahy(1)

Film Studia FAMU. Profesor Erik navštíví s malým synkem Rogerem uměleckou galerii. Chlapce zaujme nejvíc obraz "Guernica", kterým malíř Picasso nedávno reagoval na bombardování španělského města německými letci. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Žlutá je barva slunce'' ---- Velmi intenzívní film. Je mi jasné, že šlo hlavně o symboliku, ale mně tam zkrátka vadil ten look osmdesátých let. Hudba, kostýmy i účesy mi moc nacismus a holokaust neevokovaly. Ale i tak to mělo velkou sílu a jako studentský film to hodnotím velmi dobře. Bořík Procházka coby profesor a otec Rogera ve filmu působil nejpřirozeněji. --- Pro ty co nevědí, si nese španělská Guernica smutné prvenství jako civilní město barbarsky bombardované Luftwaffe s vysokým počtem civilních obětí. V den náletu byl ve městě zrovna trh. Coventry a Rotterdam byly až pak.. Picasso nebyl jediný koho tato hrůza inspirovala. Současná britská zpěvačka Katie Melua složila a nazpívala nádhernou písničku ,, Market day in Guernica''. 4 žiletkou vyřízlé nosy. * * * * ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco vystihnutá atmosféra smútku a kultúrneho šoku, ktorý náhle postihol dovtedy slobodomyseľné a umenie ctiace Československo. Židovský chlapček spracováva vo svojej mysli a tvorbe podivuhodne tragickú atmosféru doby vo vlastnej rodine, ociachovanej povinným nosením žltej hviezdy a pásky na rukáve, prostredníctvom intuitívnej kolážovitej interpretácie slávneho protivojnového obrazu Pabla Picassa. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle krátký film opravdu bere dech. Ano, všechny Kusturicovy filmy jsou výborné, ovšem s tímhle se český divák jaksi více ztotožní, naší kultuře je mnohem blíž. Každý záběr má hloubku, význam, symboliku. O dokonalé kameře a příběhu, který přináší nejen ohlédnutí za nepříjemným obdobím naší historie, ale i velké psychologické dilema, na něž lze nahlížet z mnoha stran, ani nemluvě. Škoda, že ne všechny absolventské snímky z FAMU jsou takhle geniální... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pre mňa to nemalo tú spomínanú hĺbku, na študentský film je to dosť dobré a ako krátkometrážny tiež obstojné, ale tú umeleckosť ako z galérie to nemalo. Poňať 2. svetovú vojnu a antisemitizmus obrazne, hrou, umeleckosťou v krátkometrážnom filme je zaujímavý nápad, ale za srdce ma to veľmi nechytilo. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Kusturicova symbolika války v nacisty okupované Praze. Po vizuální stránce velice podmanivý a atmosferický snímek, který dokazuje, že i na ploše několika minut se dá odvyprávět příběh o antisemitismu v působivé podobě. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Zajímavé rozkrývat počátky kariér velkých filmařů...u filmu Guernica mne zarazilo jak se atmosférou a zpacováním totálně liší od snímků, které Kusturicu později poslavily. 70% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný študentský film, predzvesť neskorších mimoriadnych Kusturicových úspechov. Kombinácia intelektuálna a umeleckosti, ktorá napokon prekvapivo zafunguje aj emocionálne. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Přesně tak. Celé je to praštěné a pomatené jako obraz od Picassa. A chudák malej klučina by to měl chápat. Proč mají být jedni lepší než druzí? Díky kratšímu nosu či menším uším? Pitomí nacisti... :-/ 75% ()

Ippolito 

všechny recenze uživatele

Moc absolvenských snímkům jsem neviděla, takže mé hodnocení není asi dostatečně objektivní, ale Kusturicova práce na mě působí dojmem, že na rozdíl od podobných "školních záležitostí" jiných režisérů má co říct. Skvěle zvolné téma (holocaust stále připomínaný, avšak stále silně působící), úžasné zpracování (střihy, hudba)... ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Každé výtvarné dielo má svoj príbeh. Má svoje postavy ukryté v ňom, ktoré často ani nevidíme. Vyvoláva povrchné emócie, ktoré v nás autor asi ani nechcel vyvolať. Pre niektorých bude Picassova Guernica len čiarami, pre iných to je príbeh plný emócii, bolesti, katarzie. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Snímek, který si vystačí s málo slovy, ještě méně lokacemi, ale i díky tomu se vám dokáže s naprostou lehkostí zarýt hluboko do mysli. Netřeba explicitního násilí, ani historické přednášky, aby člověk pochopil, že svět je často chladné a nelogické místo. Víc takových filmů by bylo třeba i v dnešní době. ()

AndrejCo 

všechny recenze uživatele

Kusturicuv absolventsky film z FAMu.Pribeh o zidovskem chlapci ve valecne dobe.Tento kratky snimek mi pripomnel Zivot je krasny od Begniniho, taky tu otec toho zidovskeho chlapce, vsemy moznimy zpusoby dela z valky "hru". ()

Reklama

Reklama