Reklama

Reklama

Od doby, kdy Sarah Connorová (Linda Hamilton) zabránila dnu zúčtování, změnila budoucnost a přepsala osud lidské rasy, uplynuly už více než dvě dekády. Zbrusu nový smrtící Terminátor, Rev-9 (Gabriel Luna) se vrací v čase, aby dohonil a zabil Dani Ramosovou (Natalia Reyes), která žije obyčejný život v Mexico City se svým bratrem (Diego Boneta) a otcem. Daniino přežití závisí na jejím spojenectví s dvěma bojovníky – Grace (Mackenzie Davis), vylepšenou super bojovnicí z budoucnosti a bojem posilněnou Sarah Connorovou. Zatímco Rev-9 nelítostně ničí všechno a všechny, kdo mu stojí v cestě při honbě za Dani, nachází tyto tři cestu k T-800 (Arnold Schwarzenegger) ze Sářiny minulosti, který se zdá být jejich poslední nadějí. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 10

Recenze (1 078)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tohohle Terminátora jsem chtěl vidět jako malej! Našlapaná akce, příjemně vyhrocené vztahy mezi postavami (které až na pár míst s Arnoldem dávají smysl) a návrat k poetice prvních dvou dílů – o moc lépe to asi dopadnout nemohlo. Oproti Genisys se navíc nejedná o zmatené vykrádání toho funkčního z minulosti, nýbrž se s většinou motivů smysluplně pracuje a Tim Miller předkládá notně renovovaný pohled na Terminátora, jak vypadá v roce 2019. Ústřední ženská trojka si vede velmi dobře při akci i povídání, Arnold s Gabrielem Lunou pak představují mlátičky z minulosti – a zatímco Arnie si svou nejslavnější roli s gustem zopakoval, Luna si v úloze "potuněného T-1000" vystačil s větším minimalismem. Adekvátní stopáž nabízí opravdu dostatek akce v různých prostředích a téměř vždy s dostatečným stylem, což je přesně to, co od Terminátora potřebujeme. Za mě tedy překvapivě velká spokojenost! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sloučení starých známých i nových postav je zde vymyšlené sympaticky a Arnoldovy hlášky lechtají bránici. O to více zamrzí ta předigitalizovaná, zbytečně over-the-top wanna be akce (nejvíce ta v letadle), kterou si slušně rozjetá zábava fatálně podrazí nohy. Méně by bylo více, když už tedy nešlo utratit za lepší digitál dalších $100 milionů. A nová mladá terminátorka Mackenzie Davis sice drsňačka, ale nezajímavá a asexuální. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno, takže zase prý další to jediné a pravé pokračování T1 a T2. No to už tu bylo a perfektní trojka se pořád kdoví proč ignoruje jako by nevznikla. No na předchozí paskvil Genysis jsem se i těšil a pak byl nemile překvapen. Tady jsem nic nečekal a taky ani nedostal. Podobně jako u posledního Predátora je strašně lákavý to zhejtit, ale já na to nemám čas a navíc už asi fakt stárnu. Takže v kostce? Akcí nabitej popcornovej biják nuda to není to netvrdím na akci se dá koukat. Potíž je v tom, že už tu není nic víc což je vzhledem k potenciálu celého univerza trestuhodné. Uvodní scéna prakticky shodí logiku prvních dvou dílu a pak už film jenom recykluje to co jsme viděli V T1 a T2 a dokonce jsou tu odkazy i na T3 jehož existenci popírá. Co se postav týče tak mužatka nudná a nevýrazná aspoň úplně nesere jako Courtney. Linda si párkrát vystřelí a zahláškuje a to je vše co je v jejích možnostech. A sorry, ale Rev-9 s ksichtem Mexickýho modýlka mě fakt neděsil. Zajímavě dopadl Arnold. Takže jak skončí Terminátor když splní úkol a nechcípne? Založí si rodinu a zpytuje svědomí! Jo aha.50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz som mal klienta, ktorý chcel dať do izby svojej dcéry jednofarebné závesy. Vravím mu: To nerobte!“ Mne sa páčila aj trojka a Genisys (svojím spôsobom), ale toto je skutočný návrat k bezvýchodiskovej atmosfére T1 a T2. Nečakaný začiatok, dobrý dojazd, plno monumentálnej a kvalitnej akcie. Tej síce trochu ubližuje časté odohrávanie v tme a šere, ale na fabriku, diaľnicu, lietadlo a finálne "všetci na jedného" len tak nezabudnem. K tomu sympatické postavy, na ktorých vám záleží (rozhodne nielen Arnold, hoci je skvelý) a Rev-9 ako nezastaviteľná (dvoj)mašina, proti ktorej hrdinovia nemajú šancu (ani keď je s nimi Carl) a tak musia iba utekať a počas toho premýšľať nad fintou, ktorou by ho dostali. Reťaz! Kino Považan 2019 NMnV ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Dva největší blockbusteroví titáni Arnold a Sly se od poloviny osmdesátek do poloviny devadesátek vzájemně předháněli a reagovali na sebe, ale co si budeme povídat, Arnold z toho vždy vyšel lépe, protože myslel na publikum a bral vše s nadhledem. Na sklonku svých kariér se oba zdá se na toto období rozpomněli a oba natočili revitalizace svých nejikoničtějších postav. Jak pátý Rambo, tak šestý Terminátor se navíc odehrávají na hranici mezi USA a Mexikem a reflektují aktuální téma migrace do USA. Jenže příznačně pro oba aktéry zatímco Stallone celý biják směřuje do jurodivě konzervativního bludu, kde sebe staví do popředí, v novém Terminátorovi nechává Arnold prostor jiným figurám, aby mohly vyprávět svoje příběhy. Temný osud sice kráčí ve stínu prvních dvou filmů série, ale právě že ví, že je nikdy nemůže překonat, a tak své dědictví využívá ve svůj prospěch. Sice výrazně spoléhá na fanservis, nicméně dělá to s nadhledem a šarmem, ale hlavně má co nabídnout mimo to. Společné scény s Lindou Hamilton a Arnoldem Schwarzeneggerem potěší každého fandu, ale mnohem lepší a zásadnější tu jsou pasáže rozvíjející postavu Sarah Connor a dokonce i celá linie s bojovnicí z budoucnosti Grace. Někdo by mohl filmu spílat, že jen jede podle seznamu liberálních témat a motivů dnešní doby v USA. Jenže stejně jako Cameronovy vlastní filmy také Temný osud ukazuje silné ženy nikoli jako fetiš či dobově poplatné klišé, ale prostě vychází z dramatického potenciálu ženských postav, které tváří v tvář okolnostem naplňují svůj potenciál aktivních hybatelů děje a cool postav. Stejně tak tvůrci nešli cestou „aktualizace“ franšízy pro dnešní dobu (jako blouznivě překombinovaný předchozí díl), ale využili dramatického potenciálu "minoritních" (ve smyslu doposud stojících mimo mainstream) příběhů k posílení svého vlastního vyprávění. A tak i když se člověk neubrání euforickému konstatování, že tu po mnoha letech konečně zase máme pořádného zábavného Terminátora, o to radostnější je, že může dodat také pořádně ženského, svěže mexického, ale především prostě pořádně funkčního díky skvěle napsaným a ztvárněným figurám. Jestliže dříve člověk doufal, že se v příštím pokračování alespoň vrátí Arnold, tentokrát si přeje, aby se vrátila Linda Hamilton a především Mackenzie Davis. ___ SPOILER -> ___ Mimochodem Temný osud slouží jako skvělá praktická ukázka důležitosti a síly reprezentace pro formování pozitivních vzorů. A to jednak tím, jak působí na diváky, ale také skrze jeden z ústředních motivů vyprávění, potažmo dynamiky mezi jednotlivými postavami, obzvláště pak ústřední dvojicí (kde nás film směřuje k předjímání jisté formy vztahu, aby se nakonec ukázalo, že jádrem onoho vztahu je ve skutečnosti obdiv a respekt). ___ <- SPOILER ()

Galerie (70)

Zajímavosti (40)

  • Producent snímku a režisér prvých dvoch Terminátorov James Cameron sa ešte pred prvou klapkou nechal počuť, že v spolupráci so spoločnosťou Skydance, ktorá dovtedy držala práva na Terminátora, plánuje rovno celú trilógiu filmov. Popritom neváhal prezradiť, že hneď ten prvý má nadväzovať na Terminátora 2: Deň zúčtovania (1991) a ignorovať tie diely série, na ktorých sa Cameron režijne nepodieľal. (Paldiny)
  • Natáčení probíhalo v Budapešti v Maďarsku, Španělsku a ve Velké Británii. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

03.06.2023

Herečka Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Národ grázlů, Doktor Spánek) se rozhodně nebojí střídat žánry. Vedle akčních blockbusterů si tak střihla i hororového záporáka, nyní vede sci-fi seriál… (více)

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

21.01.2022

Skoro to začíná vypadat, že se pokračování ze série Mission: Impossible už nikdy nedočkáme. Po několika odkladech a přerušování produkce z důvodu pandemie totiž přichází další smutná zpráva. Studio… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Reklama

Reklama