Reklama

Reklama

Krvavá léta

(pořad)
Trailer

Obsahy(1)

Seriál Krvavá léta mapuje nejtemnějších patnáct let našich moderních dějin – roky 1938–1953. Nacistickou okupaci, heydrichiádu, poválečné vyhnání Němců, převzetí moci komunisty a jejich běsnění na začátku 50. let. Průvodcem pořadu je Jiří Padevět – spisovatel, nakladatel a v současnosti také ředitel nakladatelství Academia. Ten nechvalně proslulé události, které tragicky poznamenaly osudy mnohých, zaznamenal už ve svých knihách „Průvodce protektorátní Prahou“, za kterou získal ocenění Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku 2014, „Krvavé finále“ nebo „Krvavé léto 1945“. Nyní se na místa, kde se příběhy odehrály, vydává s kamerou internetové televize Stream.cz. (Stream.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Úderný formát, stojící na osobě charismatického průvodce Jiřího Padevěta. Webový seriál, obsahově v mnohém objevný (minimálně pro širší veřejnost), přinášející realistický vhled do části našich moderních dějin, která je silně zatížena nejrůznějšími klišé. Nejde v žádném případě o sebemrskačské otevírání starých ran, ale o sdělování výsledků bádání historiků, což je cosi velmi odlišného od líčení romantizujících (ne-li rovnou ideologicky servilních) literátů a filmařů. Srozumitelně řečeno - ukazují se zde jak zrádci, tak hrdinové, jak světlé, tak temné okamžiky, včetně náhledu na to, že leccos nebylo čenobílé. Seznam/Stream se pro rok 2022 rozhodli ve spolupráci s tvůrci nepokračovat, takže se pořad přesunul na Mall.tv, kde nese název Temná doba. Ode mě 90%. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Spisovatel, knihkupec a vydavatel pan Padevět věnoval určitě značnou část času vyhledávání v archivech. Nicméně právě událost Na Bořislavce mě přesvědčila, že kvalitativně tento pořad není na úrovni, kterou bych měla ocenit pěti hvězdičkami.  Skutečný historik se nespoléhá na jeden dokument, ale skládá celou mozaiku z více zdrojů, například výpovědí svědků, kteří stále ještě žijí, z rozborů historiků z VHÚ, kteří se ozvali po fabulacích v reportáži Davida Vondráčka atd., kdyby je autor neignoroval, celá událost by vyzněla "maličko" jinak, jestli chceme udělat tlustou čáru za událostmi roku 1945, tak určitě ne tímto typickým českým odezdikezdismem. ()

Reklama

Honjanmach 

všechny recenze uživatele

Excelentní počin! Děkuji panu Jiřímu Padevětovi za toto skvělé dílo! Pouštím si díl za dílem a jsem z těch informací nadšený, a zároveň smutný z toho, co vše se mezi léty 1938-1953 událo. Jací lidé mezi námi žijí a žili. Co nám v 70. a 80. letech bylo vtloukáno do hlavy. Co vše chtějí komunisti i nyní tajit. Děkuji za skvělé, a z mého pohledu, objektivní zpracování a výklad. Toto dílo by mělo být součástí výuky dějepisu novodobých dějin na základních školách!!! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zasadnich pořadů streamu a skvělý projekt Jiřího Padevěta, jehož si velmi vážím. Mám sice za sebou vysokou školu a před jménem pár nedůležitých písmenek, ale spoustu událostí jsem zkrátka neznal! Teď už jo a bylo by supr, kdyby se pořad vysílal povinně na školách. Z pořadu neplyne jen údiv nad zločiny minulosti, ale taky poučení do naší doby. Člověk byl a je odporný tvor, když dostane příležitost. Nedejme mu ji. Tak na mě aspoň pořad působí. Pořad nikomu nestraní - vraždili Němci, Rusáci i Češi atd. Zážitek mi tentokrát nehatí ani zpomalené záběry a dojímavá hudba. Takže povinně pustit náckům a komoušům! ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Protože pan Padevět vzhledem k zásobárně příběhů a osudů i svému zápalu nevypadá, že by se s tímhle pořadem chystal seknout, musím mu vyseknout poklonu už v jeho průběhu. Jen komunista nebo fašista by věřil, že jeho úroveň půjde dolů. Mimořádně objektivnímu, historicky i vlastenecky záslužnému a obrazově obohacujícímu dílu chybí jen trochu delší stopáž, povinné školní promítání a lepší styl moderátorovy chůze. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama