Reklama

Reklama

Nejlepší

(festivalový název)
  • Polsko Najlepszy (více)
Trailer
Životopisný / Drama / Sportovní
Polsko, 2017, 104 min

Hrají:

Jakub Gierszał, Kamila Kamińska, Anna Próchniak, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos, Artur Żmijewski, Magdalena Cielecka, Adam Woronowicz (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a mj. také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“ v čase 24 hodin, 47 minut a 46 sekund. Tohoto rekordu by Jerzy nedosáhl, jestliže by se v jeho životě neobjevily dvě ženy. Jednu ztratil, druhá se stala motivací, aby zabojoval o svůj život. (3Kino Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Začátek mně vysloveně sral, protože sledovat feťáka a jeho trable to mně vážně nebavilo, ale to není chyba filmu, nýbrž moje, jenže to jsem nečekal jak film rozkvete a člověka ke kterýmu jsem zpočátku cítil odpor si zamiluju. Film má skvěle vystavenou vyprávěcí gradaci a díváka k sobě nenápadně připoutává a samozřejmě ten konec, ten konec, fandíš i když nechceš. Pro podobný typy lidí, jakým byl hlavní hrdina - bojovníky s osudem mám slabost. Jakub Gierszał je můj první letošní herecký objev roku. Zahrál velmi složitou roli, dalo by si říci až dvojroli, vlastně téměř trojroli naprosto lehce a přirozeně. A Łukasz Palkowski ? Klobouk dolů pane režisére. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Poliaci zase raz ukázali, že točiť snímky vedia. Tentoraz niečo zo športového súdka - navyše niečo motivačné a čo je hlavné, vôbec nie nátlakové alebo cukríkové. Pritom hlavný hrdina dokázal to, čo len málo ľudí pred ním a aj po ňom - vyhrabať sa z takých sračiek, z totálneho dna a vystúpať až navrchol... klobúk dole. Zaujímavá bola aj úvodná časť kedy sa prepadal do toho bahna drog a všetkého toho svinstva - solídna dráma na tému drogy, T2 Trainspotting (2017) sa veru nechytá. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Wow! Už po několikáté zůstávám v němém úžasu nad tím, jakou kvalitní filmovou tvorbou se může polský národ chlubit. Najlepszy je totiž syrovou a servítky si neberoucí sondou do života muže, který byl schopný odrazit se od naprostého dna a dosáhnout svých limitů, snů a niterných tužeb. Je totiž vážně vtahující pozorovat, jak nezdolná lidská touha po zlepšení sebe sama a splnění si svých snů překlene i drogovou závislost. A právě tento atribut se dokonale zrcadlí v perfektním hereckém výkonu Jakuba Gierszała, který snímek Najlepszy povznáší na novou, téměř až lehce dokumentární rovinu. Nebýt tedy lehce přestřelené stopáže, o plném hodnocení by již nemohl být sebemenší pochyb. Avšak myslím, že i navzdory tomuto malému "nešvaru" si snímek královsky užijete. Skvělá práce! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* Polský film jsem si v posledních letech docela oblíbil a jsem rád, že jsem neodolal sice mému neoblíbenému sportovnímu tématu, ale zejména skutečnému příběhu jejich jednoho občana, který silou své vůle dokázal dosáhnout něčeho pro mě nepředstavitelného. Rozhodně to není klasický optimistický příběh, ale je myslím hlavně hodně inspirující pro všechny, co mají problém se závislostí na čímkoliv. V Hollywoodu by z něho udělaly doják a získal by Oskara, ale sousedi asi neměli takové ambice a tak není momentálně u nás ani po čtyřech letech moc známý. Určitě by si zasloužil větší pozornost, a to nejen kvůli příběhu, ale i díky jeho kvalitnímu zpracování, stejně také jako i po herecké stránce. Nemám problém mu dát palec nahoru a doporučuji všem. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ]  ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mladí Jerzy (Jakub Gierszal) a jeho přítelkyně Grasnya (Anna Próchniak) jsou ve skvotu s jejich přáteli. Vypadají zdravě a cítí že mají vše pod kontrolou. Vtipkují o statistikách kolik studentů na západě bere drogy. Uplynou dva roky a heroinový vypadá téměř k nepoznání.Jerzy vypadá jako kdyby měl jen půlku mozku. Je známá věc v typologii podle Boydena, že lidé, kteří v dětství neměli dostatečnou výživu pozornosti, dotyků, lásky si ji v dospělosti nahrazují například drogami. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Zatímco na předchozí Palkowského film Bohové (2014) přšlo v Polsku do kin 2,5 miliónu diváků, což bylo v 38 miliónovém Polsku vnímáno jako velký úspěch, na výrazně nákladnějšího Nejlepšího jich do kin zamířilo „pouze“ 750 tisíc a z komerčního hlediska šlo o propadák. (klukluka)
  • Jerzy Górski byl od 16 do 30 let  závislým na drogách, v závěru své narkomanské kariéry vážil 50 kg, užíval denně heroin a vykouřil 100 cigaret. Cesta k vítězství v roce 1990 v aironmanu mu trvala 6 let. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v poľských mestách Wroclaw, Legnica, Swidnica a Glogów. Časť natáčania prebiehala aj v Chorvátsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama