Reklama

Reklama

Nejlepší

(festivalový název)
  • Polsko Najlepszy (více)
Trailer
Životopisný / Drama / Sportovní
Polsko, 2017, 104 min

Hrají:

Jakub Gierszał, Kamila Kamińska, Anna Próchniak, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos, Artur Żmijewski, Magdalena Cielecka, Adam Woronowicz (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je sportovec, který nadchnul celý svět, ale v domovském Polsku je dodnes prakticky neznámou osobou. Fascinující příběh plný úpadků, návratů a nezvyklé síly je inspirován životem Jerzyho Górského, muže, který dokončil tzv. „běh smrti“ a ustanovil světový rekord v triatlonových mistrovstvích světa a mj. také dobyl titul mistra světa ve vzdálenosti „Double Ironman“ v čase 24 hodin, 47 minut a 46 sekund. Tohoto rekordu by Jerzy nedosáhl, jestliže by se v jeho životě neobjevily dvě ženy. Jednu ztratil, druhá se stala motivací, aby zabojoval o svůj život. (3Kino Fest)

(více)

Recenze (63)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ti Pšontci ale nadělaj. To já jednou zneužíval návykové látky ve větším množství než malém, načež jsem úplně sám vyběhl dvě patra na hajzl, bez zadýchání přeplaval vanu od kohoutku k výpusti, a kdyby mi tenkrát nějaký narkáč nečornul kolo, dospurtoval bych ladně jako první na odvykačku. Tomu říkám silný příběh, což? Už jsme včera začali dávat dohromady i scénář, ale jsem vybíravý, chci to nejlepší a Bubák má na mě alergii, vždycky když mě potká, zduří mu sliznice a začne děsně pčikat. No a jako vždy zádumčivý Ivan v oficiálním festivalovém rozhovoru tvrdil, že jsem jednak skoro nezahratelný a druhak by musel přibrat kvůli roli třicet kilo, aby to bylo jakože realistické, a teď si to nemůže lajsnout, páč prý má na rok dopředu nasmlouvané samé rachitické chcípáky. Já si počkám, nicméně za dva roky v tých akože Kanesoch koktavý rozhovor v turecké angličtině s maďarským pokryteckým pastevcem dozajista odmítnu a budu dělat Zagorku. Každopádně jsem opět padl na už notně otlačenou prdel před kinematografią państwową. Všichni sice víme, že Nejlepší je Sekorův homomravenec, avšak příběh vratislavské ultratriatlonové smažky, ač kapku kýčovitě dofabulovaný, mu směle dýchá na tykadla! Vypadá fuckt skvěle, je úžasně zahraný a má tah jak Polák na wyborówke. Prostě výpravný a zábavný, sportovně narkomanský velkofilm o tak trochu superhrdinovi jménem Pikoman, který je natolik inspirativní, že dneska snad nebudu ani hulit, odmítnu limuzínu a půjdu celých těch 300!!! metrů do kina pěšky. Jestli pak seženu nějaké dvě lesby, směle si po takovém tréningu večer troufnu na biathlon a myslím, že vyhraju. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Začátek mně vysloveně sral, protože sledovat feťáka a jeho trable to mně vážně nebavilo, ale to není chyba filmu, nýbrž moje, jenže to jsem nečekal jak film rozkvete a člověka ke kterýmu jsem zpočátku cítil odpor si zamiluju. Film má skvěle vystavenou vyprávěcí gradaci a díváka k sobě nenápadně připoutává a samozřejmě ten konec, ten konec, fandíš i když nechceš. Pro podobný typy lidí, jakým byl hlavní hrdina - bojovníky s osudem mám slabost. Jakub Gierszał je můj první letošní herecký objev roku. Zahrál velmi složitou roli, dalo by si říci až dvojroli, vlastně téměř trojroli naprosto lehce a přirozeně. A Łukasz Palkowski ? Klobouk dolů pane režisére. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jestli má někdo životní příběhy, jak víno, tak jsou to Poláci. Ti, co natočí podle pravdy, to je většinou nářez nevídaného charakteru. Člověk se až diví, kam na ty příběhy chodí. Osobně jsem přemýšlel, zdali to není tím, že naše národy jsou si historicky poměrně podobní, takže pro ně máme větší pochopení, nebo že si na nich nejvyšší trošku pohrál a prozkoušel jejich charakter víc, než ostatní národy. Každopádně právě film Nejlepší je naprosto brutální epopejí feťáka, který se dostane na totální lidské dno, aby se z něj následně začal vyhrabávat. Natočeno je to samozřejmě naprosto precizně, takže se nedá vytknout prakticky nic. Výkon herce Jakuba Gierszala je za hranicí dokonalosti. Zpracování je také hodně kvalitní a je vidět, že i scénář psal někdo, kdo má na to doslova dar. Poláci jsou v současné evropské kinematografii absolutně top! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo tvrdil, že to natočil Ondřej Trojan, tak bych mu to sežral i s navijákem. Já si totiž nemůžu pomoc, ale ono to jede na stejné „odlehčeně-vážné“ vlně jako Občanský průkaz; obraz jedné generace, který se skrze zábavné historky a hláškující postavy překlopí krok po kroku v něco o poznání serióznějšího a vážnějšího. Každopádně první polovina výrazně lepší té druhé. Právě proto, že jen zachycuje „normalizační“ eskapády jednoho feťáka. Jakmile se ovšem najede na schématický syžet „kterak se postavil osudu i lékařským posudkům a ve sportu novou drogu našel“, tak to zneužívá veškeré myslitelná klišé tím nejlacinějším možným způsobem. Každopádně herecké výkony a osudy jsou to natolik silné, že to nepopiratelně i tak utáhnou, ale tohle si vyloženě říkalo o aspoň trochu podvratnější přístup než další z řady nekonečných variací téhož. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„COPAK JE, JUREKU? SLYŠÍŠ MĚ? MLUVÍM S TEBOU! CO JSEM TI PROVEDL, ŽE MĚ CHCEŠ NECHAT VYHLADOVĚT K SMRTI?“ … „SKONČIL JSEM S TEBOU! A SE ŽIVOTEM, KTEREJ SEM VEDL.“ … „NIKDY MI NEUTEČEŠ.…“ /// Úvod, to jsou hnusný feťácký máničky v socialistickým Polsku, předvedený svižnou týnejdžerskou filmařinou. A pak přichází fajnový feťácký dno… takže vděčná filmařina, protože silnej příběh, kterej je postavenej na odrazu z toho dna, může posrat akorát scénárista nebo režisér. Neposrali. Třeba ten okamžik po prvním triatlonu… trošku sportuju, takže… prostě to cejtím! A to, že závislost překoná jen silná osobnost, to není z hlavy ani rejži, ani Jerzyho Górského. Jen tady to tak nějak filmově polopatisticky vidíme. Zpověď narkomana, kterej (naštěstí nebo čirou náhodou?) něco dokázal. Finále, to je ten dvojitej Ironman – zase fajn předvedený, včetně pocitů, takže lidská filmařina. Prostě věci, kterým věřím, takže emoce… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Knihu „Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą“,kterou v roce 2017 napsal Łukasz Grass, neznám. 3.) Často si chcu čuchnout lepidla. 4.) Zjistím, proč nikdy nemůžu vyhrát ultra maraton. 5.) Thx za titule „num71“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o muži, který propadne drogám a je z něj chodící troska a když to vypadá, že je na odpis, tak jde na léčení, spraví se a jde ještě na Olympiádu vyhrát Triatlon. Tyhle příběhy o pádu, ztrátě a touze zvítězit mě hodně baví. Bral bych sice spíše více závodů a sportování, ve výsledku je film spíše Drama o drogově závislých, ale film nenudí, udrží si divákovou pozornost a to je důležité. 8/10. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Když pominu fakt, že Lukasz Palkowski nám to trochu na naše oko vymazlil, tak klobouk dolů před Jerzym, potažmo před Jakubem Gierszalem, který ho hrál bezkonkurenčně skvěle. Jeho feťácké eskapády byly tak odporný, že se tomu nedalo nevěřit. Měla jsem chuť tam mezi ně (do jejich doupěte) vlítnout a zkontrolovat, jestli je to opravdu nějaká jiná neškodná šťáva. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Najlepšieho" mám v merku už niekoľko mesiacov, no nebolo toho "pána", čo by titulky spackal. Konečne sa však "niekto" zobudil (touto cestou mu chcem srdečne poďakovať), a Ja som tak konečne mohol vzhliadnuť, jeden z najlepších filmov poľskej tvorby za posledné roky. Neskutočne silný príbeh podľa skutočnosti o tom, ako sa z absolútnej feťáckej trosky, stal svetový fenomén. Takáto kvalita však nie je žiadnou náhodou. Łukasz Palkowski už má na svedomí výborný, životopisný snímok "Bogowie", a tak človek viac menej čakal, že toto bude viac než slušná "zábava". Fakt výborný, inšpiratívny film. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Poliaci zase raz ukázali, že točiť snímky vedia. Tentoraz niečo zo športového súdka - navyše niečo motivačné a čo je hlavné, vôbec nie nátlakové alebo cukríkové. Pritom hlavný hrdina dokázal to, čo len málo ľudí pred ním a aj po ňom - vyhrabať sa z takých sračiek, z totálneho dna a vystúpať až navrchol... klobúk dole. Zaujímavá bola aj úvodná časť kedy sa prepadal do toho bahna drog a všetkého toho svinstva - solídna dráma na tému drogy, T2 Trainspotting (2017) sa veru nechytá. Silný nadpriemer. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Všimol som si, že skutočný Jurek Gorski strieľal na štarte Ironmana z pištole a potom ešte v cieli sa ukázal. Pre mňa osobne veľmi emotívny film. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Iba majstri sveta porazia drogovú závislosť. Rozumieš? Musíš byť silný. Počuješ? Musíš byť kurva ten najlepší. Dobrý film. Sympatický hlavný hrdina a tréner tiež výborná postavička. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mladí Jerzy (Jakub Gierszal) a jeho přítelkyně Grasnya (Anna Próchniak) jsou ve skvotu s jejich přáteli. Vypadají zdravě a cítí že mají vše pod kontrolou. Vtipkují o statistikách kolik studentů na západě bere drogy. Uplynou dva roky a heroinový vypadá téměř k nepoznání.Jerzy vypadá jako kdyby měl jen půlku mozku. Je známá věc v typologii podle Boydena, že lidé, kteří v dětství neměli dostatečnou výživu pozornosti, dotyků, lásky si ji v dospělosti nahrazují například drogami. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bravurně nasnímaný polský cosi jako Trainspotting, přičemž se jedná o životopisný snímek o jedné lidské doslova trosce, která se ale zvedla a zamakala tak, až z toho přechází zrak. Čekala jsem film o sportu, dostala jsem něco jiného, ale nelituji. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem s hodnocením neváhal ani na moment, přestože mám smažky rád asi tak jako flanďáky. U tohoto filmu mi feťáci nevadili, protože mi tvůrci dali dost prostoru k tomu, abych je mohl nesnášet a abych si mohl místy škodolibě mnout ruce, zároveň jsem při závěrečných titulcích zjistil, že jsem se po celou dobu nečekaně dobře bavil, a i když byl příběh hlavního (anti)hrdiny jistě patřičně upraven, je mi to vlastně jedno a hodnotím plnou palbou. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Wow! Už po několikáté zůstávám v němém úžasu nad tím, jakou kvalitní filmovou tvorbou se může polský národ chlubit. Najlepszy je totiž syrovou a servítky si neberoucí sondou do života muže, který byl schopný odrazit se od naprostého dna a dosáhnout svých limitů, snů a niterných tužeb. Je totiž vážně vtahující pozorovat, jak nezdolná lidská touha po zlepšení sebe sama a splnění si svých snů překlene i drogovou závislost. A právě tento atribut se dokonale zrcadlí v perfektním hereckém výkonu Jakuba Gierszała, který snímek Najlepszy povznáší na novou, téměř až lehce dokumentární rovinu. Nebýt tedy lehce přestřelené stopáže, o plném hodnocení by již nemohl být sebemenší pochyb. Avšak myslím, že i navzdory tomuto malému "nešvaru" si snímek královsky užijete. Skvělá práce! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Tie najneuveriteľnejšie príbehy prináša sám život, no filmári ich dokážu spraviť ešte neuveriteľnejšími. Gorsky bol 14 rokov feťák a behom šiestich rokov sa pretransformoval na skvelého športovca, no či to, že plávať sa naučil až v tridsiatke a že potom mal vážnu nehodu, po ktorej mu hrozilo, že nebude chodiť, je pravda alebo len výmysel filmárov, to ťažko povedať, ale veľmi uveriteľne to nepôsobí. Natočené to je ale dobre, hlavne tá časť z narkomanského obdobia a z odvykačky, naozaj presvedčivé. Horšie to už je s tou športovou časťou. Súťažiaci na Ironmanovi vyzerajú skôr ako dôchodcovia na vychádzke, než ako najtrénovanejší a najodolnejší športovci. Celá tá športová časť je jedno veľké klišé, kde vás nič neprekvapí, jedine to, že vyhrať Ironmana sa dá aj keď sa počas súťaže topíte a v polke bežeckej časti máte chodidla skrvavené viac, než bol Ježiš v Gibsonovom spracovaní. :) Nie najlepšie pôsobilo aj to, že kedykoľvek priviezli Jerzyho do nemocnice, tak ho mala na starosť tá istá doktorka, ktorá navyše vyzerala maximálne na 25 rokov, iných doktorov v celej nemocnici asi nebolo. A aj tie rozhovory so svojim druhým ja boli trošku trápne, každému je jasné, že musel prekonať sám seba, aby to dokázal. Nemusíme ako dôkaz vidieť bitku, ako zápasí sám so sebou... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Za mě jedna veliká poklona do Polska -> Łukasz Palkowski, Piotr Sobociński jr., němý úžas nad hereckým talentem -> Jakub Gierszał a neskonalý obdiv -> Jerzy Górski. Inu, nejneuvěřitelnější příběhy píše život sám, kdyby mi chtěl někdo vyprávět, že se z totální smažky stane mistr světa v triatlonu (!), nejspíš bych si zaklepala na čelo, možná bych se i smála. Jenže tady nám to tvůrci předestřeli v necelých dvou hodinách a bylo to setsakramentsky výživný vyprávění. Já tentokrát bez výtek, neb on to Jurek vážně dal, a je mi jedno, jak to stvořitelé pro film učesali. ()

Reklama

Reklama