Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam se po letech práce v zahraničí rozhodne překvapit rodinu a v předvečer Vánoc přijíždí domů. Být s rodinou však není úplně tím, co jej přivádí zpět. Adam má své vlastní plány, stejně jako i ostatní členové rodiny. Každý z nich si nese svá vlastní tajemství a problémy, a Vánoce se tak nestávají momentem, který pomůže na vše zapomenout, právě naopak. Přesto všechny spojuje jedna krev. Komorní drama o jedné vánoční noci, která je vším, jen ne svátkem klidu a míru… (Dny evropského filmu)

(více)

Recenze (35)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané, ale tematem banální rodinné drama, jaké se v našich (a více východních) končinách Evropy (bohužel) děje v každém desátém vesnickém baráku nalevo i napravo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zahájení Evropského filmového festivalu trvajícho již čtvrtstoletí nemohlo být povedenější. Polská Tichá noc navíc nafasovala poměrně exluzivní vizitku v podobě dvanáctinásobného (z toho Piotr Domalewski bral pět !! ) vítězství na polských filmových cenách Orly a to jak od diváků, tak od kritiků a ve všech hlavních kategoriích . Takové pompě s vědomím, že filmový Polsko patří mezi absolutní světovou filmovou špičku se prostě nedá odolat. Největší síla filmu je v autenticitě obrazu, dialogů, postav a zejména vztahů. Opravdu to Piotr Domalewski pojal mistrovským způsobem. Připadal jsem si jak tichý návštěvník jedné rodiny, který pronikl do jejich vztahů a měl jich i díky silnému konci plnou šišku. Pokud tě tento veleúspěšný polský snímek zajímá, budeš mít ještě možnost v květnu v rámci fesťáku 3 Kino. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci v čele s perfektním Dawidem Ogrodníkem opět ukázali, zač je toho loket a filmařsky tentokrát precizně ztvárnili rozklad rodinné společnosti se vším všudy. Poněkud pochmurné a depresivní, ale rozhodně kvalitní. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Trochu tezovité, zvlášť ke konci. Některé věci jsou lepší nevyslovené a některé zvraty je lepší držet při zemi. Jinak ale tahle mrazivá vánoční sešlost šlape. Výtky to ani nepřibližují průměru, jen to vytrhávají úplné výjimečnosti. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Už se nemáte rádi?“ - „Nevím, jestli jsme se někdy měli rádi. Svou rodinu člověk nemá rád. Prostě ji má.“ Lépe to ani Adam shrnout a vystihnout nemohl. Ačkoliv poměrně dlouho jsem si k němu hledal cestu. To neustálé a otravné natáčení kamerou stejně jako nezvedání mobilu mě docela štvalo, ale nakonec jsem si na to zvykl a především začal vnímat, o co vlastně hlavní postavě jde a jaká je. A Dawid Ogrodnik znovu ukázal, že hrát umí (i když před ním zdaleka nestála taková výzva jako např. ve starším Život je úžasný). Vůbec byla celá ta rodinka povedená, od nejmladšího člena po nejstaršího. A naděje na pohodovou a příjemnou vánoční atmosféru v kruhu rodinném byla skutečně jen zbožným přáním. Postupně se totiž film mění z hořké tragikomedie na poměrně depresivní záležitost. Když tak nad tím přemýšlím, nejlépe Tichou noc vyjadřuje hra na housle nejmladší „virtuosky“…láskyplně podaná, ale pořádně rozvrzaná. Dávám solidní 4*, ale o Vánocích bych doporučoval raději jiný (ve smyslu lehčí) polský kousek, Noc plnou zázraků. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jedna polská rodina slaví další obyčejné Vánoce, až na to, že tentokrát domů na Vánoce míří nejstarší syn ze zahraničí, což slibuje zajímavou krystalizaci rodinných vztahů. Já osobně mám tento typ filmů rád, protože filmy a celkově příběhy založené na konverzaci a vyprávěné téměř dokumentární formou mohou buď hodně zklamat, nebo nadchnout. Nemyslím, že by existovalo něco mezi tím. A tento polský film patří k těm lepším, a to zásluhou nevšedně všedního příběhu, zásluhou uvěřitelných hereckých výkonů, a celkovou neutěšenou atmosférou, kterou film dokázal vyprodukovat a zprostředkovat mi ji jako divákovi až natolik, že jsem si připadal jako když jsem vlezl cizí rodině do jejich soukromí. Já si nemůžu pomoct, ale mám takovéto filmy snažící se popsat životy obyčejných lidí vcelku rád. Nicméně film mi přišel chvílemi až příliš roztahaný, a to je důvod, proč nemohu být nadšený absolutně. Ale mnoho nechybělo! [27. Art Film Fest Košice] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Poliaci zase príjemne prekvapili. Nešlo síce o nič svetoborné, napríklad v porovnaní so škandinávskymi verziami tohto námetu (rodinka sa zíde a následne sa vyplavia na povrch všakovaké svinstvá z minulosti), no aj tak to bolo veľmi dobré. Škoda, že sa dej tak hrozne vliekol, kým sa to dopracovalo k tomu zaujímavému chcelo to trochu diváckej výdrže. Celkovo však spokojnosť. Napdriemer. 75/100 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tak trochu variace na slavný film Dogmy 99 "Festen". Domalewského počin je možná až trochu moc přetížený dramatickými situacemi (linka s milostným trojúhelníkem by tam už být nemusela), ale jako komentář k aktuálnímu problému, s nímž se Poláci vyrovnávají, je to trefa do černého. Ideální, chytrý film i pro mainstreamového diváka. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Tak toto je hodně komorní drama. Tak moc, že se na něj nedá skoro dívat. Naprosto zbytečná ztráta 2 hodin života. Absolutně nezajímavé, nudné, o ničem. Nedoporučuji a nechápu to hodnocení. A nerozumím tomu, jaký má smysl natáčet takovéto filmy, které divákovi nic, ale zhola nic, nedají. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podrývačný pohľad na transformáciu rrodinnej tragédie na chladnom poľskom vidieku. Domalewski rozvrstvuje apatický rozklad na čiastkové celky, ktorým dominuje hlavný motív a vlastne aj motivácia sprievodnej postavy Adama, a to, rozpredanie dedkovho pozemku pre štart svojho podnikateľského sna. Téma a spôsob indikovania rozkladu je však ohratá a mnohokrát pranierovaná dramatizácia udalostí, z ktorých sa rozsypú pôvodné plány a nakoniec príde k symbolickej katastrofe (požiar, ktorý zničí dom a postavy ostanú neodškodnené). Videné za priamej účasti režiséra a scenáristu Domalewskiho a jeho tematickom seminári v košickom Kulturparku [ART Film Fest, 2019]. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Nevím proč, ale v posledních dnech u mě dostávají vyšší známky jen dramata, které zrovna k veselému vánočnímu období mají daleko. To platí i pro tento polský kousek, který aspoň tématicky k Vánocům sedí. Kdo od něj však očekává komedii, která je tu mezi žánry, tak bude hluboce zklamán a nechápu editory, kteří to tam přidali. Já si ho však naštěstí kvůli tomu nepustil a tak jsem si dokázal užít vlastně obyčejný a tuctový rodinný příběh, který se může stát v každé větší rodině (zejména na východ a sever od nás). Přesto se u mě film vyšplhal ke čtyřem hvězdičkám a to hlavně díky svému civilnímu a reálnému zpracování a herectví. Taky je plný napětí a divák je v očekávání jak bude pokračovat. Není to film pro opakované vidění a taky určitě ne pro všechny diváky. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Taká vianočná idylka v poľskej rodinke kdesi na vidieku. V podstate to bola taká vianočná sonda do rodiny, ktorá si žije na prvý pohľad takým bežným životom. A zdanie samozrejme napokon klamalo - však keby nie, tak to by bol veru biedny scenár :) Herecky veľmi kvalitné, aj atmosféra stála za to, no dialógy by som vo filme takéhoto žánru a námetu čakal o kus prepracovanejšie, hoci ani to ľudové poňatie nebolo na zahodenie. (Pozor, nasleduje mierny Spoiler) Adamov optimistický plán na získanie súhlasu na predaj domu počas štedrého večera sa nakoniec premenil na nepredvídateľnú frašku. Naozaj kruté, keď si človek myslí, že akurát prežíva svoje najkrajšie obdobie života, keď v tom zistí, že to je vlastne to najhoršie... (no stáva sa, a mám pocit, že čím ďalej, tým častejšie) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Film si vzal to nejlepší s Kieslowskeho, Zanussiho a spol. A přidal něco navíc. Pokud bych měl doporučit jeden současný polský film, byl by to právě tento.... ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Režisér dal dohromady všechny nepříjemné věci, které by se mohly stát v jeden vánoční den a šoupnul je jedné rozvětvené rodině, která chtěla strávit svátky společně pod jednou střechou. Odraz nepříjemné oslavy se sice povedl nastínit věrohodně, ale já v té záměrně běžné atmosféře polské rodiny nenašel téměř nic z toho, za co je tento filmový polský hit vynášen do nebes. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Postupné rozkrývání vztahů a problémů jedné polské rodiny mě bohužel skoro vůbec nezasáhlo [LFŠ2018] ()

Související novinky

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

Reklama

Reklama