Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželka známého kuchaře, spisovatelka a chovatelka koní onemocněla zhoubnou nemocí. Změnila životní styl, uzdravila se a našla smysl života. Zdeňka Pohlreichová, pětačtyřicetiletá koňařka, koučka, manželka známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha a autorka knihy o svém životním zlomu a přerodu se rozhodla odkrýt svou 13. komnatu z téhož důvodu, proč napsala knihu, jež rychle zmizela z prodejních pultů. Dává jí smysl, když může pomoci lidem, kteří se trápí životem. K tomuto poznání a poslání však vedla poměrně bolestná cesta. Zdeňka chtěla být ve všem úspěšná – jako chovatelka koní, manželka a matka, jako kamarádka svých přátel. Na svět se dívala optikou zúženou na konzum, poslouchala své ego a soupeřila s ním, toužila být oblíbená, milovaná, krásná, schopná a obdivovaná, zkrátka superžena, která se netrápí, nehroutí ani nepláče. Přitom ji trápily nevyřešené vztahy s matkou, v osmi letech jí zemřel otec. A pak přišel rok 2014 a šokující diagnóza: rakovina prsu. Až ta ji přiměla od základů změnit sebe i své vnímání světa. Přežila. A dnes říká, že ví, proč onemocněla. Myslí si, že nemoc byla jen impulsem k tomu, aby začala pracovat sama na sobě a našla svůj smysl života.
Dříve než podstoupila konvenční onkologickou léčbu a zároveň začala využívat alternativní metody léčby, změnila stravovací a pohybové návyky i životní styl, prošla si tísnivými okamžiky, kdy ji strach z budoucnosti a smrti paralyzoval. Nedokázala se vyrovnat s faktem, že právě ona onemocněla smrtelnou chorobou. Nebyla schopna žádného rozhodnutí, upadla do depresí a apatie, zmítala se v bezmoci a nechala se trýznit úzkostí. Teprve stav totálního zmaru a ztráty smyslu života ji přiměl zprvu nejprve intuitivně přijmout přítomnost jako fakt. Navzdory chemoterapiím děsivá budoucnost ztratila své démonické rozměry a nemoc na ni přestala mít tak mocný vliv. Za pomoci konvenční léčby se Zdeňka zbavila metastáz i nádoru, ale je přesvědčena, že se uzdravila především díky práci sama se sebou. Vyrovnala se se svou minulostí, přestala negativně nahlížet na svět, zbavila se záští, vzteků a žárlivostí, odpustila blízkým, naučila se poslouchat vlastní tělo a vnímat své potřeby a tužby. Prošla jakousi katarzí a dnes je vnitřně jiným člověkem. Žije přítomností, nelpí na minulosti ani budoucnosti, nepodléhá negacím, nesoupeří s okolím, ani se sebou. Pořádá úspěšné kurzy osobnostního rozvoje na svém ranči, při nichž využívá koní, tedy bytostí, které i jí samotné pomohly, když jí nastavily zrcadlo. Medituje, cvičí jógu, stará se o svou rodinu, kterou nesmírně miluje, a píše druhou knihu. Tvrdí: „Za třicet procent ozdravení děkuji lékařům. Sedmdesát procent byla práce s mou duší." (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

anitae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vážná nemoc člověku změní hodnoty, o tom žádná, ale tento životní příběh mě zcela míjel a hodně tomu napomohla nesympatická potetovaná moderátorka v kulichu Radka Červinková. ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po určité odmlce jsem se podíval na 13. komnatu a musím se přiznat, že příběh pí. Zdeňky Pohlreichové na mě zapůsobil velmi silně. Na pořad jsem se podíval ze dvou důvodů. Tím prvním byl vcelku pochopitelně fakt, že se jedná o manželku jednoho z nejznámějších českých šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha, jehož pořady velmi rád sleduji a také proto, že se o její nemoci mnoho napsalo i namluvilo a zajímalo mě, jak to opravdu všechno bylo. Musím se přiznat, že pí. Pohlreichová má můj hluboký obdiv za to, jak se dokázala s touto zákeřnou nemocí popasovat a jakým způsobem nahlíží nejen na svůj život, ale i na svět kolem nás jako takový. Člověk si najednou uvědomí, že na světě nejsou nejdůležitější jenom peníze, majetek a všelijaké věci, které postupem času ani nepotřebujete.To, co je na světě nejdůležitější,jsou především lidé, které máte rádi, se kterými Vám je dobře, kterým věříte, kterých si vážíte a na které se můžete ve všem spolehnout v dobrém i zlém. Divák si při zhlédnutí tohoto pořadu uvědomí, že i Zdeněk Pohlreich, který v TV působí jako nekompromisní tvrďák, je ve skutečnosti také jenom obyčejný člověk z masa a kostí, který je citlivý a má mnoho pozitivních lidských vlastností, které naopak nemají ti, o nichž si to třeba myslíme. Můj respekt tedy nepatří pouze pí. Zdeňce Pohlreichové, ale i jejímu manželovi, který jí byl a je v nejtěžších životních situací velkou oporou. ()

Benigni 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemohu posoudit práci dokumentaristů, asi to není jednoduché někoho takhle "portrétovat", ale sofistikované vyprávění mě vždy nutí dát plný počet hvězd, i když by se dal dokument podle mě natočit i mnohem atraktivněji. Škoda, že "jen" televize. Citlivé zpracování s atraktivními lidmi. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama