Reklama

Reklama

Děti velryb

(seriál)
  • Japonsko Kudžira no kora wa sadžó ni utau (více)

VOD (1)

Epizody(12)

Mladý archivář a čaroděj Chakuro ví, že nemá moc času. Když se však na jeho ostrově objeví cizí dívka, všechno je jinak. (Netflix)

Recenze (2)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Suverénně největší zklamání této sezóny. "Děti velryb" velmi návodně demonstrují, jak se dá jednoduše zničit neobvyklá premisa. Tajemný svět, obyvatelé ztraceného plavidla ovládající kouzla, která si vybírají svou daň a plejáda nezodpovězených a zvědavých otázek, je téma, který by vždy získalo můj souhlasný podpis. Toto nadšení je podpořené i velmi neobvyklou, za to dokonale romanticko-vodovkovou kresbou malebných pozadí a i postavy jsou ztvárněny tak, že kolem sebe roznáší sympaticky milou atmosféru. První 2 epizody navnazují diváky jak sirup vosy, jenže vše se to lomí a Bahenní velryba dostává čistý zásah třetím dílem, ze kterého se až do konce nevzpamatovává. Bezradnost režie i scénáře příběh stáčí loď k břehům absurdistánu a postavy odhalí svou totální plochost ukrutně strašidelnými dialogy. Seriál se snaží povětšinu času navodit naivně umělé melodrama a téměř až dětinsky a protivně si vynucuje divákovy slzy, které nemají šanci přijít, když jsou protagonisté prázdní jak dálnice na Antarktidě. Děj se babrá v nelogičnostech a chrání nesmyslnými zákroky postavy před neblahým osudem anebo jim naopak naděluje takový osud, aby o tom mohl skládat zvláštně ložené, ale jinak vcelku pěkné písně. Prvky náboženství a glorifikace smrti mě zanechaly v nevěřicných pohledech utopených v mých dlaních a já se jen modlil, aby to utrpení co nejdříve skončilo. Alespoň pro mě, protože na 2. sérii mě nedostanou i kdyby mě natahovali na skřipec. Takto se, pánové a dámy, v přímém přenosu mrhá potenciálem a vyhazuje jinak krásná forma na bezcharakterním a útrpném příběhu. 2* pouze za animaci a hudbu. ()

q66 

všechny recenze uživatele

Z podzimních anime zdaleka největší potenciál, ale už od druhé epizody se začíná ukazovat, že autor má ve všem bordel, je to plné děr a nemá to žádný směr - a s každou epizodou se to zhoršuje, až do konce. Máme tu sice zajímavou premisu a působivý svět s obrovskými možnostmi co se týče world-buildingu, ale co je to platné, když se to vůbec nepoužije, samotný příběh je stupidní, trpí všemi neduhy typické shoujo mangy včetně nesnesitelně melodramatického přístupu - a hřebík do rakve tomu dává naprosto nevyrovnané a divné tempo. Kromě děr v příběhu, režie/scénaře beze směru a spousty nezodpovězených/zapomenutých otázek jsou problém i postavy - buď zbytečné (v případě těch předčasně zabitých) nebo plytké a archetypální (přeživší a padouši, u toho nejotravnějšího z nich se to snaží mu aspoň dát nějakou polovičatou a rádoby emocionální backstory za účelem hledání sympatií, ale je to průhledné a nefunguje to). No, to stačí... velice pozitivními stránkami jsou grafický styl, animace and soundtrack. Všechno je to v každé epizodě skoro bez chyby - nádherná vodovková pozadí, plynulá a řemeslně poctivá animace, sice mírně generický ale hezky zpracovaný design charakterů, a všechno to perfektně pracuje se soundtrackem k navození atmosféry - být to slice of life, tak to funguje skvěle - až je člověku skoro líto dát špatné skóre, ale ne, nedá se to odpustit - 4-/10. ()

Reklama

Galerie (370)

Reklama

Reklama