Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoliv populární pražský divadelní komik Vlasta Burian byl častým hostem ve filmových ateliérech ještě v době němého filmu, teprve zvukový film dokázal úspěšně využít mnohostrannosti a výjimečnosti jeho talentu, jehož nedílnou součástí byl slovní projev, muzikálnost a nesporné nadání k imitacím všeho druhu. Hned jeho první zvukový film z roku 1930 C. a k. polní maršálek, který režíroval Karel Lamač, se stal hitem. Diváci se hrnuli do kin nejen proto, aby z plátna uslyšeli českou řeč, ale hlavně aby uviděli a uslyšeli Vlastu Buriana, který zde přesvědčivě dokazoval, že teprve dar řeči z něj dělá prvotřídního komika a znamenitého herce. Předlohou filmu se stala fraška E. A. Longena, komedie o setníku Františku Procházkovi, který využije situace a vyzkouší si maršálskou uniformu. Je tak považován za vrchního velitele rakouské armády a způsobí u zapadlého útvaru v Haliči nevýslovný poprask. Filmový přepis překypoval situační komikou i slovním vtipem, umocněným režijními nápady. Film přesvědčivě dokázal, že čeští tvůrci si rychle osvojili nejen novou technologii, ale že našli i adekvátní filmovou řeč. Umělecký úspěch se zde snoubil s mimořádným úspěchem technickým i diváckým. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Kromě nehynoucí zásluhy, že obohatil sbírku prapodivných figurek československé kinematografie o postavu Sepla, tak nějak tenhle film nic nepřináší. Pravda, ještě hláška "tady je taková tma, že kdyby mi někdo dal facku, nevěděl bych, na koho si stěžovat" stojí za to. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Prvý zo série filmov tejto legendy, ktoré mám v pláne zhliadnuť. Určite to nebolo dokonalé, ale napriek tomu bol humor jedinečný a niektoré hlášky nezabudnuteľné. 75 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zámena postáv ako obľúbená zápletka tej doby vo filme jedného muža, ako to už u Buriana býva zvykom. Svojimi dlhými výstupmi a grimasami nedá veľkú šancu ostatným na pritiahnutie pozornosti. Keďže je to jeden z prvých zvukových ČS-filmov, tak netreba celkom odsúdiť slaboduché dialógy, ale nedá sa povedať, že by som sa bavil. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian se vší dokonalostí "supluje" polního maršáleka.Příjemná zábava,ale od klasiky bych čekal možná trochu víc. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Průměr v Burianově filmografii, hluchá místa střídají lepší a nakonec to samozřejmě všechno dobře dopadne. Několik scének se po zásluze stalo nesmrtelnými, zejména ta s vínem v kabaretu stojí za to. :-) ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Generál Girard hlásí 8900 zajatců, dvě děla, 110 felt flašek, jednu polní kuchyň s gilášem a jednu kapelu." -důstojník- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian bol určite jeden z najlepších komikov minulého storočia. Tento film je postavený na jeho gegoch. Film je celkom dobrý ale kvalita utrpela rokmi. Dávam 60% ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Již v tomto snímku, jednom z prvních zvukových, se objevily prvky humoru postavené na mluveném slově, kterou pak později české komedie prosluly. Film má navíc, zejména v tehdejší době, vděčné téma, vojenskou mašinérii Rakousko-Uherska. Film je dalším důkazem toho, že jsme národ Švejků a uniforma nám vůbec není svatá. Burian byl báječný a celý film v podstatě stál na něm, jako ostatně i většina dalších jeho snímků. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian je naprosto dominantní postavou našeho československého prvorepublikového filmu. Jeho herectví mám velmi rád, a proto děkuji tvůrcům filmu C. a k polní maršálek, že jej právě pro zvukový film objevili. Zdaleka to není jeho nejlepší snímek, ale někde se začít muselo. Na celém filmu je vidět, že se tvůrci se zvukovým filmem teprve seznamují. Jinak má celý film tradičně banální zápletku, Vlasta Burián všechny okolo přehrává a zbytek jen sekunduje. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

I když se sešli vynikající herci a Burian byl génius, přišlo mi, jak kdyby to celé stihli vymyslet a natočit za jedno odpoledne. Rozhodně už se dnes nebudeme za břicho popadat. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Osobně znám lepší filmy s Vlastou Burianem než tento se záměnou lidí, kterých bylo (samozřejmě, že tehdy ne), natočeno spousta. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Tento film odstartoval slavnou éru českých zvukových veseloher. Burian však ještě zdaleka není tam, kam se později dostal v dalších mnohem zdařilejších komediích. Tohle je jen první vánek. I přesto místy celkem zábavný. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Burian opět skvělý, děj už tolik ne. S chutí jsem se na to podíval, ale musím se přiznat, že pokud na to náhodou nenatrefím v televizi, už se na to nepodívám. Ale jinak pohodový film. 55%. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Místy hodně povedená komedie se skvělým Burianem, pěknou písničkou a dobrými vtipy ("co tu stojíte jako zmrzlé jelito v průjezdu"). Aby jste si film užili, musíte ale vypnout a ani chvíli nad ním nepřemýšlet. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Těžko porovnávat tuto komedii s dalšími, protože je to první zvukový film krále komiků v prvním zvukovém roce české kinematografie. Samozřejmě, že trpí dětskými nemocemi režijně i herecky, ale už zde je Burian opravdovým mistrem, takže nemohu dát méně než čtyři hvězdičky, protože ten film vždycky rád zhlédnu. Máňa Ženíšková se tu objevuje jako dcera svého manžela Theodora Pištěka, výraznou roli má Helena Monczáková, zajímavou roli Sepla, jednu z největších ve své bohaté filmografii má Jan W. Speerger. Slaboučký Jiří Hron toho moc v životě nenahrál a nebylo divu. Trvale se mi vrývají do paměti některé scény: zkouška písně se zvedajícím lustrem (vejš), šle velitele garnizóny, stoletý abstinent a stoosmnáctiletý ožrala a k obědu budou šunknfechtle. ()

Reklama

Reklama